Mestbeleid bedreiging voor de bodemvruchtbaarheid

Een stukje uit de presentatie van Alie Hissink - BLGG tijdens het Loonwerkcongres. Alie beantwoord een vraag uit het publiek of het nieuwe mestbeleid een bedreiging is voor de bodemvruchtbaarheid.

Deel dit topic

Reacties

+1
mlkvhoudr
Joh zo ligt er een stukje van mijn grasland er bij duidelijker kan het niet worden.

Geel is gras gaat nog eens heel groot worden
pieta
Bij mij hetzelfde op een paar stukken.
Grasbaal
Is het geen kalkgebrek?. Landbouwgrond op het kaartje die bruin/rood zijn hebben volgens gegevens BLGG een kalkgebrek.
mlkvhoudr
Perceel is wel bekalkt 2 jaar terug dus zou niet zo mogen zijn.
George
Bekalking mag je niet op bezuinigen. Ik strooi ieder 4 jaar twee ton kalk per ha om de PH in orde te houden. De laatste jaren zijn er meer mee begonnen met het bekalken van hun grond maar er zijn er ook nog vele gronden waar amper ooit een kalkwagen op is geweest.In Belgie wijzen ze de veehouders en akkerbouwers op een Kaligebrek in de grond en hebben daar een meststof voor die je ook kan zaaien met de kalkwagen. Haspargit is een kali en zwavelrijke meststof. Misschien dat ik dat spul ook eens ga strooien.
oldhuus
Heb ook 1 perceel dat zo geel is, maar is voorjaar ingezaaid, ligt waarschijnlijk aan de grassoort en iets minder bemesting. Of slechte structuur door inzaaien na kilveren, op een ander gelijktijdig ingezaait/bemest perceel is wel knalgroen, maar ook een andere grassoort en grondbewerking.
mlkvhoudr
@George
Zonder N en P dus ?
+3
George
@mlkvhoudr
Bron: Aveve.
Haspargit is een begrip in Frankrijk en België als het over kalibemesting gaat. De kalibron, afkomstig van het restproduct waarbij bietenmelasse wordt vergist tot citroenzuur voor de levensmiddelenindustrie wordt aangerijkt met diverse componenten en vormt uiteindelijk een kunstmest op maat. Vooral voor de teelt van aardappelen worden deze formules sterk gevraagd. Het grootste afzetgebied is Frankrijk waar de markt van Haspargit nog altijd in uitbreiding blijft. Tal van coöperaties nemen, vooral in de periode na de graanoogst vele tonnages af. Haspargit is rijk aan Kalium , Calcium , Zwavel en Magnesium. Vier van de 6 voornaamste bemestingselementen. Voor beschikbare formules , informeer bij uw AVEVE zaakvoerder.
WRV70
Gras ligt er hier nog mooi groen bij. Hebben dan hier ook totaal geen vorst gehad wat het verschil kan maken. Heeft lijkt heel de winter er mooi bijgelegen en nog gegroeid ook. Hebben eind november alles nog eens gemaaid.
Farmer_
Quote:
@mlkvhoudr: Geel is gras gaat nog eens heel groot worden

Aan de Fir 😄, hier is het nog steeds mooi groen, behalve waar we de sleepslangen niet snel genoeg weer op de grond hadden of te breed reden, daar is die ook geel.
mlkvhoudr
Dat fir is ook overal goed voor
oldhuus
Ja, niet te veel ruchtbaarheid aan geven 't is bijna 2015..
Farmer_
@mlkvhoudr 😄
Heeft een positief effect op koe en mest, buurman hier gebruikt het ook sinds sept., hij reed afgelopen week varkensmest en je rook vrijwel geen varkensmest, alleen ff tijdens het uitrijden, normaal stonk de hele buurt een paar dagen.
oldhuus
Hij voert het de varkens?
+3
mlkvhoudr
@Farmer_

Moet ik me er toch maar eens in verdiepen is een stuk goedkoper als grond of voer moeten aankopen
Farmer_
@oldhuus
Ja, maar niet constant zoals het hoort, zo af en toe, hij vertelde me dat hij altijd problemen had met een drijfkorst in een van de mestkelders, die zat er nu ook niet meer, het is apart spul, we zoeken naar zulke oplossingen en die zijn er schijnbaar toch wel.
+1
oldhuus
@Farmer_
In 3e wereldlanden maken ze zelf kunstmest van houtskool, ik heb hier biomassa/hout genoeg dus.
spotmelker
We zitten hier in de NOP toch echt al jarenlang op een pH van 7 of meer. Dat kaartje lijkt mij wat te donker.
Grasbaal
De juiste stikstofkeuze is ook belangrijk volgens Harm Timmermans (wij strooiden vroeger altijd alleen maar KAS):
+3
Dre van Helmond
Het mestbeleid bedreigt echt de bodem vruchtbaarheid .
Maar door kalk fir en al dit soort maatregels komen er meer mineralen voor de plant beschikbaar.
De planten groeien en krijgen een betere kleur en opbrengst .
Maar de bodemvruchtbaarheid word nog minder.
Een goede groenbemester is dan ook steeds belangrijker.
Er komt wel weer een tijd dat we weer meer moge bemesten.
Farmer_
Quote:
@Dre van Helmond: De planten groeien en krijgen een betere kleur

Dat zie ik ook hier bij het gras.
rayontario
Wij gebruiken hier vooral de Biovitall en voeren dat dmv ons maat mineralen mengsel bij de koeien, we doen dit nu ruim een jaar en zien duidelijke verschillen koeien veel minder mortelaro en een beter klimaat.
daarnaast gebruiken we Biovitall plant voor over het grasland qua kosten bijna niks meer kwijt maar de opbrengst en het bodemleven vliegt omhoog

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mestbeleid , blgg , bodemvruchtbaarheid , vruchtbaarheid en loonwerkcongres geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
1