10% meer voerefficiëntie dankzij gemengd voeren

Loonvoerbedrijf Smit gaf in samenwerking met voeradviseur Joep Kieft een voerdemonstratie op het melkveebedrijf van de Fam. Rotteveel in Obdam(NH). Ook hier werd het belang benadrukt van een goed gemengd rantsoen waaruit de koeien niet kunnen selecteren.



Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Hier een video van het mengen en voeren
flyingrussian
Hoeveel producten mengt ie hier nu @Co?
Gras,luzerne,minerelalen,bierborstel en wat mais?
Grasbaal
En droge pulp (maar vooral heel veel gras)
Hansel
Waar haal je die 10% vandaan Co?
Grasbaal
Dat wordt in deze video uitgelegd:

/
Hansel
0.1 meer op 1.45 is dat 10%?
"De klanten die het doorgeven" tegen het nederlandse gemiddelden
Op 12 klanten die laten voeren.
Da's niet echt een realistische vergelijking.
cs-agrar
@Hansel
Joep heeft jaran een (hendrix)fouragehandel gedreven met een compagnon, hij verteld ook in het verhaal dat een stagaire destijds de klanten (120st) zo is langsgelopen met de rekenmachine en daar kwam dat efficientie verschil tussen wel en niet mengers uit.
Die 1,45-1,55 is dus onder de klanten van loonvoerder Smit
Hansel
@cs-agrar
Niet echt objectief vindt ik, ik moet maar geloven wat er gezegd wordt, ik zag liever onderbouwde feiten.
cs-agrar
Quote:
@Hansel: Niet echt objectief vindt ik, ik moet maar geloven wat er gezegd wordt, ik zag liever onderbouwde feiten.

Dan wordt het vaak al erg moeilijk met vertegenwoordigers hoor. Zal je gewoon echt zelf moeten gaan kijken
+2
Petro Pelgrum
@HanselJa, papieren kg melk, totaal kg ds (Werkelijk gemeten, niet berekend)
Petro Pelgrum
@cs-agrar
Wat valt er te verbergen door vertegenwoordigers en veehouders?
+1
cs-agrar
@Petro Pelgrum
Tis maar net wat je onder verbergen schaart.
Hoe worden cijfers geinterpreteerd of berekend.
Heb veel langs de weg gezeten en niet iedereen verteld je alles, en dan wordt het erg moeilijk de juiste mening er aan te hangen. Er zijn vaak ook andere zaken in het spel en die kunnen dan net de doorslag geven, linksom of rechtsom.
In een van de geplaatste filmpjes wordt door de boer gezegd: we melken nu gemiddeld meer als vorig jaar.
Nou oke, da's heel mooi voor de beste man, maar wat kan ik er mee? Hoe is zijn ruwvoerwinnig geweest? Wat zijn de kwaliteiten daarvan, gem iets oudere veestapel, andere winter qua weer, er kunnen veel factoren mee spelen.
Als hij zou zeggen: we melken aardig meer sinds Smit voert, en met dezelfde componenten, dan weet je dat er efficienter geproduceerd wordt, maar ook dan geld, komen er dan net een piek aan nieuwmelkte koeien aan? Een heel clubje droog gezet. Deze info moet je er wel allemaal bij hebben.
En vertegenwoordigers, tja, zij brengen hun verhaal ook zo eerlijk mogelijk, maar uiteindelijk wel in het eigen straatje. En geef ze eens ongelijk, ze moeten ook voor brood op de plank zorgen.
Als jij dan zegt dat de verschillen allemaal wel wat meevallen krijg je er weinig klanten bij.
Kieft verteld dat er duidelijk niet geselecteerd word, en het rantsoen goed gemengd is, en elke hap hetzelfde moet zijn. Afgaande op de filmpjes moet hij het dan vast over een andere stal hebben waar gevoerd is. Ofwel, je moet wel donders je eigen kop volgen als iets je verteld word.
Voor de rest niets tegen Kieft en Smit hoor, ken ze beiden en is goed volk.
Petro Pelgrum
@cs-agrarHet gaat mij ook niet om de personen zelf.
Net wat je zegt je moet wel sterk in de schoenen staan om niet maar wat klakkeloos over te nemen.
+1
cs-agrar
@Petro Pelgrum
Vandaar dat we jouw "zweverige 😉 " verhaal ook maar even kwamen controleren..
Petro Pelgrum
@cs-agrarPerfect, de komst van jullie waardeer ik ook, en ook de gezelligheid.
+1
JAAP AAP
Hou maar op met gemengd voeren: edepot.wur.nl/48428/
flyingrussian
@JAAP AAP

Dus jij volgt wagening compleet?
Ik zie liever een dikke $ bij mij keuze wat te doen 😃
pieta
@JAAP AAP
Ik zag een tabel van 1984, is het onderzoek ook van dat jaar?
Petro Pelgrum
@JAAP AAPWas daar geen selectie mogelijk bij TMR voeren, daar staat niets van in.
In de tekst staat verdacht vaak; KAN
Vette koeien eind lactatie? Kennen wij niet.
Onderzoek van 1984 wat zegt dat nou.
Andere koe, stal, voer, enz.
+1
Petro Pelgrum
Hoe hoog is de voerefficientie?
Joep had het steeds over dat de koeien niet kunnen selecteren en dat er geen dotten in het voer zitten, sorry maar de koeien selecteren als een gek en ik heb ook dotten gezien aan het voerhek.
Er was iemand die alleen een pluk gras in zijn hand had.
Hij had een goed verhaal maar wat ik vaker heb gezien wordt het in de praktijk niet uitgevoerd.
+2
Farmer_
Idd, ziet er niet goed gemengd uit.
Grasbaal
@Petro Pelgrum er wordt op dit bedrijf al heel veel jaren lang (ook voordat ze gemengd voeren) heel veel gemolken per koe. Ook zijn er al heel wat 100.000 kg koeien geweest. Met de productie zit het dus wel goed hier.
+1
cs-agrar
Dat geeft geen antwoord op zijn vraag. De produktie kan evengoed hoog zijn bij een gemiddelde voerefficientie door gebruik van zeer hoogwaardige krachtvoeders. De truc met voerefficientie is juist om zo min mogelijk "extraatjes" in te hoeven zetten.
Het uitselecteren bij de laadvolgorde op de film is ook meer dan logisch, meel en pulp(!) krijgen niet de kans om zich aan het plakcomponent bierbostel te hechten. Pulpbrok heeft zowiezo een nacht nodig om te weken, anders hebben ze binnen een half uur na het voeren de pulpbrok er al uit geselecteerd, en daar zijn koeien verdomd handig in.
Het is eigenlijk jammer dat we geen beeld hebben van 20uur later voor het voerhek, ik denk dat er dan alleen nog maar gras met een beetje mais te vinden is.
Bij deze loonvoersituatie zou het beter zijn om de brok en meel met de bostel voor te mengen, vervolgens uit de wagen draaien en de volgende dag weer oppakken.
Het is iets meer werk, maar eigenlijk vooral de eerste keer dat het voor morgen voorgemengd word, maar dan blijft het voor het voerhek al een stuk constanter.
Veel voeradviseurs draaien wel een laadlijst uit, maar de volgorde is meestal meer op hoeveelheid te laden produkt, dan meest ideale mengwerking.
Heb het bij Agrifirm al eens uitgelegd aan een adviseuze, en zij is daar wel mee aan de gang gegaan, maar standaard was het niet zo.
Laadvolgorde bepaald in deze eigenlijk nog het meest hoe de efficientie er uit gaat komen.
+1
Petro Pelgrum
@cs-agrarPrecies jij snapt het.
Het is toch eigenlijk verontrustend dat wij een aantal boeren de voervoorlichters uit moeten leggen wanneer een koe selecteert, en hoe we dit kunnen voorkomen.
Want er zijn er maar weinig die dat kunnen zien of er bij hebben stilgestaan.
Deze veehouder heeft nog steeds zelf een voerwagen, is geen drol meer waard, zou zelf de pulp en meel en bierborstel kunnen mengen en inweken en dan s`morgens voordat de loonwerker komt voor de kuil gooien.
Kan loonwerker sneller laden en dan ook langer mengen.
Het is natuurlijk wel begrenst hoeveel hij hier meer uit kan halen omdat hij ook krachtvoerautomaten heeft.
Nog steeds PH schommelingen.
+2
cs-agrar
Quote:
@Petro Pelgrum: Het is natuurlijk wel begrenst hoeveel hij hier meer uit kan halen omdat hij ook krachtvoerautomaten heeft.
Nog steeds PH schommelingen.

Dat is ook een kwestie van afstelling van de voerboxen. Als je minder krachtvoer hoeft te voeren, kan je ook kleinere porties laten voeren per tijdvak.

Als produkies beginnen te "jojoën" ene dag wat meer, andere dag wat minder, en je weet aardig zeker dat je met je ruwvoervoorziening constant bent, dan zijn waarschijnlijk de krachtvoerporties te groot. Dan treden er af toe kleine verzuringen op, maargoed, elke verzuring is er een te veel.
Grasbaal
Kijk dit is nu een mooi praktisch advies waar je iets aan hebt. Joep en Wilfried lezen hier ook mee. Ben benieuwd naar hun reacties over deze tip:

Quote:
@cs-agrar: Bij deze loonvoersituatie zou het beter zijn om de brok en meel met de bostel voor te mengen, vervolgens uit de wagen draaien en de volgende dag weer oppakken.
Het is iets meer werk, maar eigenlijk vooral de eerste keer dat het voor morgen voorgemengd word, maar dan blijft het voor het voerhek al een stuk constanter.
de hoef
@Grasbaal
lijkt mij meer werkzoeken ,elke dag dat gespeel mee voer,stel dat je er iets mee verdient gooi je het aan arbeid en diesel weer weg,.en er is geen 1 wagen die bierbostel en meel er voledig uit draait
+2
Grasbaal
@de hoef als er evengoed genoeg saldo is maakt het inderdaad allemaal weinig uit. Maar in de varkenshouderij bijvoorbeeld maakt een betere voederconversie het verschil of een bedrijf winst of verlies maakt.
de hoef
@Grasbaal
dat gaat zonder gras in een rantsoen ook makelijker ,hoe meer gras er in zit hoe meer een koe zoekt dan kun je best langer dan lang blijven mengen ,maar een koe kan mee gras gewoon zoeken .ga je bierbostel lang mengen gaat het versmeren [ik bedoel maar te zeggen er is een grens aan lang mengen
+1
Farmer_
@de hoef
Je kan dat bierborstel/pulp enz. beter s'avond in de voorlader latenstaan met wat water erin, er is idd geen voerwagen die zo'n goedje er schoon uitdraait.
Petro Pelgrum
@Farmer_
Hoe wil je dat afwegen?
Petro Pelgrum
@Grasbaal
Hier moet ook Water aan toegevoegd worden want bietenpulp zuigt de helft van zijn gewicht aan Water op, en de meel ook.
+1
Petro Pelgrum
@de hoefVersmeren is juist de bedoeling dan heb je een mooi compact geheel.
Met veel gras een goed antiselectie voer maken kan best.
+1
Farmer_
@Petro Pelgrum
Ja, dat gaat ook niet, of je moet zoiets met wat mais voormengen om het er schoon uit te krijgen.
+1
flyingrussian
Heb je voor dit een mengwagen nodig? deze paar producten?
+2
ROORDA J
Hij laat door de loonwerker voeren.Dan gaat het er niet om of deze paar producten met een mengwagen gevoert moeten worden.De loonwerker moet de machine hebben waarmee hij elke klant kan bedienen.Erger is dat er te snel gewerkt wordt waardoor er niet voldoende wordt gemengt en er vindt in dit droge rantsoen te veel selectie plaats.Door water toevoeging zou dit opgelost kunnen worden.
Petro Pelgrum
Ja precies em veel langer mengen, maar dan wordt loonwerkvoeren misschien wel weer te duur?
+2
cs-agrar
@Petro Pelgrum
inderdaad, want bij mijn weten gaat de facturering per minuut. Maar of van langer mengen het rantsoen duurder wordt, tja, een lagere benutting kost ook geld..
oldhuus
Ik was laatst ook met een Agrifirm excursie, die boer beweerde dat sinds ie gestopt was met laten voermengen de voerefficiëntie gestegen was, voerde nu met een Feedo, maar kende natuurlijk nog geen compact voeren. Ben ook geen voorstander van uitfrezen;structuurverlies, eerst maaien, kneuzen, schudden, zwillen, hakselen, verdelen/aanrijden, frezen, mengen, herkauwen, denk dat het gras onderhand wel genoeg bewerkingen gehad heeft.
Petro Pelgrum
@oldhuus
Heb je de papieren gezien?
Als je niks geen verdere inf. krijgt van Agrifirm dan heeft het geen zin om hier over te praten.
Voordeel van uitfrezen is dat het sneller mengt.
Fijn en kort gras maakt bij TMR niet uit.
Grasbaal
De voordelen van gemengd voeren:

Grasbaal
Hoeveel werk bespaar je met voeren door de loonwerker?:

Grasbaal
Kostprijsvergelijking tussen met eigen materiaal zelf gemengd voeren en laten voeren door de loonwerker:

+1
gezienus
Dus kán de voermachienes béter bij het oud ijzer zetten en lekker op de bank blijven liggen Dan. Wordt er méér verdiend
Grasbaal
En als laatste video in deze serie de gebruikerservaringen van Hubert Rotteveel:
+1
MTSTAMMINGA
De koe bepaalt hoe er gemengt is ,en ik zei geen foto's van STRONT
De goeie laad volgorde is de minste moeite om een rantsoen beter gemengd te krijgen is mijn ervaring In Denemarken geleert

Die loonwerker kan overwegen om groter deuren in zijn mengwagen te maken Want dat heen en weer rijden om te lossen is zonde van de tijd !!!En de boer zijn centen denk ik
Petro Pelgrum
Als voer goed fijn is zijn er geen grotere deuren nodig.
Dan sneller lossen en kan dan ook te lange lostijd gebruiken om langer te mengen
+1
George
Grotere deuren overwegen? Ik denk dat hij dat juist niet doet , die loonwerker zal toch ergens zijn marge moeten halen want anders is hij nog goedkoper voor de boer zijn centen. Of maken dat hij sneller kan lossen en het tarief naar boven bijstellen. Ik vind hem overigens erg vlot lossen.
Petro Pelgrum
Gewoon langer mengen, voor koeien, boer, en loonwerker beter.
+4
Petro Pelgrum
Misschien is het een goed idee om in Ned. een aantal voorlichters uit te nodigen op een avond en natuurlijk de prikkers en deze een verhaal te laten doen en papieren (resultaten) te laten zien.
Dan kom ik ook met de ervaringen van onze koeien, neem een zakje TMR voer mee en natuurlijk alle papieren, en daarna een biertje drinken
+5
Goed idee.
laten we dan ook alle mensen komen die wél goeie resultaten hebben zonder TMR? Of de bedrijven mét TMR én goeie resultaten?
En laten we ook alle mensen komen die goeie resultaten hebben door een loonvoerder? Of diegene die zelf voeren en tóch goeie resulaten halen?
Of we laten diegenen aan het woord die mét water voeren en niet meer anders willen, of zullen we een paar boeren aan het woord laten die geen water meer voeren omdat er niks veranderde behalve hogere kosten?
En als we toch bezig zijn; waarom geen boeren aan het woord laten die met een andere fok-strategie? Of die al jaren dezelfde strategie hebben en tóch een goed inkomen?

Of zal ik een paar klanten laten komen die wél een beter resultaat hebben gehaald bij langer mengen of zal ik een klant meenemen die geen verschil had bij zijn eigen systeem (blokkenwagen) of gemengd voeren?

Wat ik hier mee wil zeggen;
sommige mensen moeten oppassen dat ze hun systeem niet op willen dringen aan anderen, misschien dat hun systeem erg goed werkt op hun bedrijf, maar dat wil niet zeggen dat het overal zo is.
Dat is met loonvoeren zo (mijn sector) maar ook met alle andere zaken.
Ik heb in 11 jaar al erg veel verschillende systemen langs zien komen, zowel qua voeding, als qua manier van voeren, iedereen heeft er een verhaal bij, maar niet 1 systeem is perfect, en niet elk bedrijf is hetzelfde. Je probeert in overleg met elkaar het beste syteem te vinden voor elk individueel bedrijf, en elke boer denk dat zijn systeem het beste is.....maar sommigen stappen elke paar jaar over en dan is het elke keer ideaal.

En het is overigens wel erg makkelijk om iemand meteen aan te vallen aan de hand van een filmpje, dat motiveert niet echt om iets op internet te zetten en een leuke discusie te voeren.
Ik vind het een mooi onderwerp, mooie filmpjes, en in mijn ogen is het heel simpel; een voerspecialist verteld hoe het optimaal is (zie filmpje), de loonvoerder laat zien hoe snel het kan (goedkoop) en dan is het aan de boer om te kiezen.

vr gr
www.heersinkvoedertechniek.nl
+4
pinokkio
Je hebt het er mooi neergezet Heersink! m'n complimenten want zo is het gewoon, ik volg de hele discussie met interesse, wij mengen niet, gewoon simpele feedo met gras/mais. Maar wij hebben ook discussie aan tafel doen we het wel goed, moeten we ook niet mengen etc. Maar zoals altijd kun je iets goed praten met de juiste argumenten en iets afkraken, ook met goede argumenten.
+4
Petro Pelgrum
Het gaat me ook niet om dat er maar 1 manier is van bedrijfsvoering, het gaat mij erom dat er zoveel mooie praat wordt verkocht door verschillende verkopers, voorlichters, loonwerkers,
Die zeggen bijv, dat als hun manier van rantsoen maken, samenstellen er niet geselecteerd wordt in het voer, en als we dat wel elke keer konstateren dat heb ik soms mijn twijfels over degene die dit zeggen.
Als je een groep boeren uitnodigt bij een voerdemonstratie zorg er dan voor dat wat je zegt ook klopt voor 100 % in de werkelijkheid.
Ik heb ook al 14 jaar ervaring met veel verschillende systemen van voeren, wij voegen ook al 10 jaar Water bij.
Wat nu het verschil is dat het voer veel fijner en geen extra structuur bevat en dat is tegenstrijdig met alle voorlichting, dus het kan ook anders en dat wilde ik met alles duidelijk maken.
Ik val helemaal niet aan op deze filmpjes.
Ik zeg gewoon wat ik constateer.
De voorlichter zegt duidelijk dat er niet geselecteerd kan worden zoals hun te werk gaan (allebei) nou ik zie wat anders.
Als niemand wat zegt over zijn mening dan hebben we ook geen discussie.
Wat ik nog zeggen wil; wat ik schrijf kan misschien soms wel hard aankomen, maar ik bedoel het niet zo.
Iets schrijven is voor mij anders dan iets vertellen met praten.

Ik zou ook nooit iemand iets aanraden, want als het mis gaat ben ik de lul!
Je probeert anders wel elke keer het CV er door te drukken bij elk ander systeem.....helaas is dat niet altijd de beste oplossing in mijn beleving 😉

Je zet hier neer dat je je papieren resultaten eventueel wilt laten zien.


Mag ik vragen wat je machinekosten zijn (alleen van het voeren) en je tijd dat je bezig bent om te voeren (met hoeveel koeien?)



Ik zie tevaak dat boeren het normaal gaan vinden dat voeren een dagtaak wordt, enige andere vorm voor privé of andere bezigheden op het bedrijf, of puntjes op de i te zetten zijn er niet meer. Laat staan dat de kosten in de hand zijn te houden. tot 2,5 ct/lt is danin 1x heel normaal, zonder eigen uren mee te tellen, terwijl er wel personeel rondloopt.

Op die manier MOET een ingewikkeld systeem ook wel 100% rendement geven, anders heb je meteen een vreselijk duur probleem.
Je bent als ondernemer volgens mij op die manier bezig om werk te zoeken, en dat houdt in dat je óf on-efficient bezig bent, (dus geen 1,1 milj lt/ VAK) óf geen vrouw of kinderen hebt (of die nooit ziet)
De meeste rantsoenen in mijn werkgebied (en in heel veel gebieden in NL) zijn niet zo spannend, een foutje van te kort mengen wordt er niet eens opgemerkt (vandaar dat klanten er vaak voor kiezen om zo snel mogelijk te laten voeren) en diegene die wél een 'spannend' rantsoen hebben, die kiezen ervoor om langer te mengen, er wordt dan een mooie middenweg gezocht tussen kosten en opbrengsten.

Dat is de nederlands praktijk, en zoals er in het filmpje gezegd wordt, zijn de kosten van het voeren dan soms lager dan 1 ct/lt. Bij mijn klanten bijna allemaal.
Ik ben bang dat veel anderen dat niet halen, en soms wel 3x zo hoog uit kunnen komen. Is dat renderend?
zeg het zelf maar.
pieta
Voer jij melkkoeien, droge koeien en jongvee voor minder dan 1 cent per liter? Ik ben benieuwd naar je tarief en hoe je het eea berekend.
gezienus
Vast met een werknemer die zíjn uren niet telt
Niet zo sne;l conclusies trekken, dat staat nergens. Ik bedoel dat het verschil in voerkosten tot wel 3x zo duur worden bij sommige ingewikkelde systemen. je praat dan op 1milj kg melk over erg veel geld. Mocht je jongvee ook voeren, dan blijft dat verschil, of je het nu zelf doet of niet.
gezienus
Wat verstaat u ónder een ingewikkeld systeem
MTSTAMMINGA
Het artikel van laast EENVOUDIGE voeren,blijft de basis van het voeren 😞

@HeersinkVoedertechniek nog bedankt voor de tip om me over de streep te halen om een groote deur in mijn kuhn mengwagen te maken
Petro Pelgrum
Heersink voedertechniek; Ik druk helemaal niet door om cv in een ander systeem toe te passen.
Ik dacht dat ik aardig duidelijk ben geweest dat ik elke vorm van bedrijfsvoering respecteer, ik sta ook open voor dingen /ideen van anderen en die mischien zelf toepassen.
En dat van dat werk zoeken; hoe ik mijn koeien voer kost in totaliteit niet meer werk.
Voermengen per dag kost mij op deze manier 10 min. meer, maar ik krijg hier meer tijd voor terug door dat alles veel makkelijker gaat met de koeien. Iedereen weet dat problemen bij de koeien veel ergenis en tijd kost.
En we hebben hierdoor een hogere produktie gerealiseerd, van melk en gezondheid.
Als een ander dat doet op een andere manier is dat toch perfect, ieder zijn ding.
Ik heb hierdoor meer tijd voor de fam. (4 schattige kinderen en een schat van een vrouw)
We eten s`avonds om 18.30 uur warm met z`n allen, in het weekend eten we de 3 maaltijden samen en elk derde weekend hoeven we niet te melken en kalveren te voeren.
Een paar keer per jaar naar fam in ned.en wonen dan vaak in een zomerhuisje.
Ik vind dat je een beetje op moet passen om te gauw conclusie`s te trekken over iemand`s prive leven.

Ik hoop dat ik hier nog duidelijker ben geweest.
+6
MTSTAMMINGA
We zijn hier om van elkaar te leren [en flauwe grapjes te maken 😞 ] ,niet een oordeel te geven wie wel of niet iets goed doet

Dit bedoel ik in het algemeen prikkers en is niet tegen iemand persoonlijk
+1
ROORDA J
Wij zijn nu 4 wkn aan het voeren met water toe voeging.bij de mk komt dit op 5 ltr per koe.Het rantsoen voelt klef aan,is aan de fijne kant en er is weinig prik te voelen ondanks iets koolz stro.Het mengsel is goed homogeen en er is duidelijk minder, zoeken"De koeien zijn super consistent op de mest.Ik had gehoopt op een productie stijging, echter dit bleef uit maar het is zeker niet minder.De koeien zijn overigens goed gezond maar de ds opname mag wel een kg hoger.Is dan de conclusie dat het zonder water ook wel goed was ?

Bij het droogstands rantsoen is door 5 ltr w toe te voegen in het drogere structuur rijkere mengsel grote voor uitgang geboekt. De meel en mineralen componenten blijven nu veel beter hangen en bij het één keer in de 2 dgn voeren is het voer tot aan het laatste toe compleet.
+4
Ik denk niet dat het nodig is om je eigen priveleven te vertellen hier. Hoe iemand dat doet is zijn eigen zaak.
Ik vertel wat ik zie, in het algemeen. Zoals ik een paar weken geleden al eens gezegd heb, ben ik het voor 99% met je eens. Maar ik ben bang dat het niet het enigste systeem is dat goed werkt, dat zijn we denk ik ook wel met elkaar eens. Maar je constateerd bijna in elk forumonderwerp een fout, of het nu gaat om voeren of gezondheid of weet ik veel, en je hebt meteen al oplossingen klaar die allemaal met CV te maken hebben, ik wou dat het zo werkte.
Ik lees dan meteen over oplossingen die jij ook toepast. Dat het jou heeft geholpen met het oplossen van de problemen, dat is prachtig.
Voor anderen die problemen hebben kan het ook zeer leerzaam zijn, daar is zo'n forum voor. (volgens mij)
Vergeet ook niet dat veel dingen die jij nu doet, volgens het CV principe, niet nieuw zijn. Je wist toch 15 jaar geleden ook wel dat goed mengen belangrijk was? waarom heb je anders een mengwagen? En dat voer rond moest gaan in een mengwagen ipv stilstaan?
Of dat krachtvoer moet mengen en niet ont-mengen? Dus eventueel een natter rantsoen maken? Ik denk dat je dat allemaal wel wist, maar in de praktijk gebeurt het niet (hier ook niet, TMR komt ook niet zoveel voor)
Mengwagens van het verkeerde merk hebben daar een grote invloed op, ik heb daar ook ervaring mee, helaas.

En ja, misschien komt dit over als iemand die het allemaal wel weet, dat is niet zo, en ja, je kunt best filmpjes vinden van een slecht gemengd mengsel (daar heb je me de vorige keer ook over aangesproken) maar ik bepaal niet hoe er gevoerd wordt. De boer betaald, de boer bepaald. Ik men het liefst een half uur per bedrijf!

mag ik de vraag nog een keer stellen?
Hoe lang ben je bezig met voeren en hoeveel koeien?
+4
Petro Pelgrum
Blijkbaar is wat we ( meerdere veehouders in denemarken) doen met het voer wel redelijk nieuw is anders was er niet zoveel afkeer en discussie.
De mengwagen die we hebben mengde altijd al goed, maar nu het voer veel natter en fijner wordt bleef het in de achterkant wat staan.
Met een paar simpele oplossingen mengt deze dit rantsoen als een speer.
Er zijn ook heel veel voerwagens aangepast( ook de trioliet) om het natte zware voer goed rond te zetten, hier in Denemarken.
En ja ik wist ook wel dat goed mengen belangerijk was, we hadden het voer altijd al redelijk fijn vergeleken met andere veehouders. Elke voorlichter of boer die kwam zij dat het absoluut niet fijner moest wezen dus heb ik toen die raad opgevolgd.
Toen kwam er een onderzoeker van proefboerderij met het compact voeren voor de dag. Ik was ook zeer sceptisch maar ben ook gaan inzien dat dit nog niet zo gek was.
En over dat ik niet met jouw eens ben hoe je bij een ander gaat voeren, dat mag toch?
Ik heb in Ned. ook bij een loonwerker gewerkt, en weet hier ook veel van hoe het bij de boeren gaat.
Daar werd ook gezegt bij een aantal boeren van hij is niet zo secuur dus doe dat maar snel.
Maar ik heb bij iedereen mijn best gedaan, en ook bij de mindere secure boeren heb ik een pluimpje gekregen.
Dit is mijn mening.
Totaal tijd die ik gebruik bij koeienvoer maken is 35min.
Dan gaat hier 18 min. af want de tijd met vullen van Water en de laatste 10 min van mengen doe ik andere dingen zodat ik mijn tijd efficient gebruik. 165 koeien.
Ik sta ook open voor om het een loonwerker te laten doen, maar hier is geen loonwerker die dit doet.
Toen hebben we met buurman over gehad om samen te doen, maar ook afgeketst omdat dit niet past met voorweken, en de lange mengtijd ( geldt ook voor alle wagens)! En dan met al die problemen met vage ziektes die je dan mogelijk rond kunt slepen als je van bedrijf naar bedrijf gaat.
Dit is in de varkenshouderij ook ondenkbaar.
Als er bijv mond en klauwzeer uitbreekt wat dan?
+2
oldhuus
Het loonvoeren gebeurt hier in de omgeving al jaren, ik heb geen idee of vage ziektes versleept worden, het grootste risico loop je bij de droge koeien, maar vaak voeren ze die zelf. En zolang je niet door de strond rijd of een kuub voer meeneemt zal het meevallen, er zijn meer manieren van insleep.
Maar waar ik wel sterk mijn twijfels bij heb is die voercentrums, immers dingen als para zitten ook in de grond en dus in het voer, en vaak word er ook nog een beetje koemest opgeraapt, loopt de neospora-hond in het land, en vervolgens gaan ze dat van alle boeren mengen en overal rondvoeren :S
En bij de laatste moet je soms tekenen voor 3 jaar, je word toch boer vanwege de vrijheid, niet om je de les te laten lezen.
+1
MTSTAMMINGA
Lukt mij soms ook wel in een halve uur voeren
Maar dan heb ik geen tijd om ondertussen andere dingen te doen
Het is dan eerste 4000 kg kuil er in dan aardappelvezels er in met raap en mineralen er op 700 kg [met de kruiwagen er opgekipt] dan 1300 perspulp Dan voerpad schoonschuiven Dan achteruit de nieuwestal in Alle 4 DEUREN los
En 4000 kg er uitdraaien Dan na oudestal rijden en de rest lossen

Heb heelaars meeestal iets\veellanger werk 😄
de hoef
Quote:
@MTSTAMMINGA: 700 kg [met de kruiwagen er opgekipt]

voer je zoveel raap bij een gras rantsoen
Farmer_
@de hoef
Past soya beter bij.
de hoef
@Farmer_
hij zal er best een goede reden voor hebben [of een grappig antwoord
+1
Farmer_
@de hoef
Perspulp als tegenhanger.
+1
MTSTAMMINGA
@de hoef
150 kg raap en mineralen kip ik op de aardappelvezels[500kg] met de kruiwagen
Dat is totaal dan 1 bak met de voorlader
Laaste tank 3.72 eiwit en een urem van 19
de hoef
@MTSTAMMINGA
had ik het niet goed begrepen,mooi eiwit heb je ben hier al blij mee 3.5 maar heb ook maar 4.10 vet
MTSTAMMINGA
@de hoef
Heb ook 4.63 vet Maaar jij heb weer aardige meer liters als hier
gem dik 20 liter
+1
de hoef
@MTSTAMMINGA
zit nu op 27 liter
Misschien dat een goede bekende van mij ook zijn ervaringen hier neer wil zetten van water toevoegen? Ik denk dat hij dit wel leest...
+3
maisboerke
Arjan, je heb helemaal gelijk, daarom zeg ik ook altijd, een ieder doet toch wat het beste bij zijn of haar bedrijf past.
De één mengt kort, de ander lang.
De één voert droog, de ander nat.
De één zweert bij zijn TMR samenstelling, de ander weer niet.
De één voert uit de kuil, en ander uit de baal.
Zo kunnen wij dan ook nog wel even doorgaan.
Hoop dan ook binnenkort, diegene te treffen die zegt, kijk,
DAT IS HET EI VAN COLUMBUS.!!!!
,
+2
pieta
Ik ben van mening dat Columbus heel veel eieren heeft gelegd.
+7
DirkdVGP
Ik voeg vanaf 22 december 2013 water toe, eerst ca 3 liter / koe nu ca 6 liter/koe.
Wat opviel is de mest, is veel maar dan ook veel constanter in de koppel.
Kleine productie stijging totaal maar zie nu wel dat vaarzen en de ranglage koeien het beter doen. Deze hebben ook goed voer aan het voerhek wat voorheen door ranghoge koeien werd weg gevreten waardoor deze dunner op de mest waren. 33-34 kg meetmelk.
Heb inmiddels een 1000 liter vat op zolder staan wordt gevuld door een vlotter welke verstelbaar is. Een aan de uitloop een buis gemonteerd met vlak bij vat een stukje flexibele slang ertussen, touw aan buis, voerwagen eronder rijden aan touw trekken en vast zetten en zo loopt de inhoud vanzelf in voerwagen.
Wat ik nog moet doen is de vlotter in de water kringloop aan sluiten om bevriezen te voorkomen.
Zonder water wil ik het eigenlijk niet meer doen:
-Selecteren is een heel stuk minder.
-pH aan het voerhek wordt hoger, immers vers gras heeft pH 7
Door inkuilproces wordt het laag wat niet door de koe is uitgevonden maar door de mens. zodra het weer voor het voerhek komt moet ie eigenlijk weer naar 7.
-Heb de structuurbronnen , stro en gemalen koolzaad stro gehalveerd zonder het gevoel te hebben dat ze structuur missen.
+2
Todi
Het was ook wel eens een keer mooi dat iemand de ervaring had dat hij 2 kg krachtvoer minder kon voeren met dezelfde aantal liters melk.
+2
DirkdVGP
Door de constantere samenstelling van voer, geen/ weinig selectie aan voerhek ga ik er vanuit dat over 1 jaar een betere resultaat kan verwachten, dit door:
-meer rust aan het voerhek in de stal.
-minder conditie verlies in begin van lactatie.
-minder uitstoot van koeien, lager aantal aanhouden van jongvee.
-weinig tot niks toevoegen van structuur is ook winst
-De laatste puntjes op de i kunnen veel beteken.
cs-agrar
We weten de produktiestijging van Dirkenz natuurlijk niet, waar dat kan best gelijk staan aan 2kg Kv
rayontario
Wij hebben onze voergangen laten coaten met MSE coating van @schipperscanada LTD en dat scheelt pas echt voer efficientie
geen voerresten meer en weinig broei
echt perfect
+1
cs-agrar
En je hebt dan weinig broei vanwege geen voerresten begrijp ik. Die coatings zijn wel ideaal voor voergangen, vooral als je plakkerige bijprodukten, of zoiets of compactvoeren gaat doen
+2
de hoef
Als je elke dag alles weg schuift heb je toch ook geen resten
bauerpower
Commerciele bla bla van verkopers 10%.
bewijzen graag
+1
cs-agrar
Zijn het niet meer ervaringen uitwisselen?
Petro Pelgrum
Ja, we zitten niet in een rechtzaak, daar moet je bewijzen hebben.
We laten graag onze ervaringen zien en ook graag ervaringen ontvangen.
Todi
Wie weet als je chloor met een zuur samen brengt wat voor stof wordt er dan gevormd?
cs-agrar
Heb het ecaxt geweten, weet nu nog alleen dat het hoogst ontvlambaar is en niet best voor je neusgaten
maisboerke
Bedoelen jullie chloorgas. ???
+1
Petro Pelgrum
Lachgas?
mlkvhoudr
Heren ik heb het allemaal niet gelezen, maar als ik het zo door half doorlees dan gaat het vooral om bewijzen naar elkaar toe. En dan kreeg ik vandaag ook nog via de nieuwsbrief van januari van uniform agri : www2.uniform-agri.com/nl/pagina/… iets toegestuurd over tmr. Is dit wat denken jullie:

tmrtracker.com/nl/

Want dan moeten we @grasbaal maar eens vragen dit in te vullen :

tmrtracker.com/nl/demo_form_nl.php/
Petro Pelgrum
Wij hebben de oude versie van Dairy Tuner
Dit is een goed systeem om precies te laden, maar zegt niets over hoe voer gemengd is.
Mijn wens is dat je ook de gewenste mengtijd in kunt toetsen en dat het mengen stopt als de gewenste tijd bereikt is.
Je kunt bij dit systeem ook precies zien wat input is, en output van wat er in de melktank is.
Ook heel handig is dat je kunt zien hoeveel je geoogst hebt van je land.
Er komen nu ook hakselaars met opbrengstmeting op de markt en dan kun je ook het verschil zien wat de verliezen zijn tussen kuilen en voeren
flyingrussian
Dairy tuner, ik had feed watch meende dat je dat kon instellen.
cs-agrar
Vanochtend ook op een loonwerkvoerendemo van Wilfried en Joep geweest. Deze boer had er een deel aardig natte kuil bij in en corngold, een en ander wou dus wel goed aan elkaar plakken.
Het restvoer leek ook niet wezenlijk anders dan wat er nieuw voor gedraaid werd. Het "nat" voeren hadden de heren iets anders geinterpreteerd, er werd na afloop ook een kruidenbitter geschonken.. 😄
+2
mlkvhoudr
Nog een klein poosje en dan moeten de 1 e snede 2013 en ik afscheid van elkaar nemen, de voerkosten vielen me in dat half jaar dat ik van de eerste snede voerde nog mee 7,23 cent. Maar voel me wel net een apotheker als ik aan het voeren ben tegenwoordig. Zoveel bulten er los liggen.......
Petro Pelgrum
Op agrifirm kun je handig uitrekenen wat je voerbenutting is.
Deze berekend ook kg meetmelk volgens mij.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's demonstratie , koeien , melkveebedrijf , voerefficiëntie , rantsoen , loonvoerbedrijf en gemengd voeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
97
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
50