Mest en voer lijken geen beperking voor melkveestapel.

In Boerderij de tendens dat akkerbouwers ca 20 % van hun areaal omzetten naar snijmais, ipv graan. Tevens worden de verwerkingskosten van (varkens)mest ingeschat op ca 15 tot 18 euro, incl. export van fosfaat.
25 kub per koe a 15 euro: ca 4,2 cent per kilo melk.
Maisaankoop ,incl hakselen 3000 euro: ca 15 cent per kilo melk.
Totaal ca 19 cent, fosfaatplafond zal snel bereikt zijn.

Deel dit topic

Reacties

+3
Huppel
8.5 cent KV, 1,8 cent veearts + fokkerij + 1 cent overig = 11.3
ruwvoer + mestafzet = 19
Totaal toegerekende kosten: 30.3

Lange termijnmelkprijs 33.5 en +/- 2.5 omzet en aanwas; blijft er nog 5.7 cent over voor de vaste kosten en inkomen.

Op de korte termijn rekent het mooi.

Op de lange termijn blijft het uitermate marginaal wanneer je de 2.5 cent afschrijft voor de stal, algemene kosten en energie 3 cent, laat staan rente..... onderhoud ed ook mee rekent.
+1
MTSTAMMINGA
De meeste akkerbouwer hebben eenn hekel aan mais ,in verbandt met het oogst tijdstip en de maisstoppel die achter blijft
Volgens de akkerbouwer in de familie
de hoef
Mais is veeeeeeeeel eerder van het land als de meeste akkerbouw producten
+1
WRV70
@de hoef Not, laatste jaren goed voorbeeld wat een baggerzooi de oogst te weeg brengt. Hier in het zuidwesten maar weinig akkerbouwers laaiend over maisteelt. Mocht de tarweprijs rond de 18-20 ct zijn weinig interesse voor mais.
de hoef
@WRV70
hier al jaren meer geen sporen ,zaaien op tijd een vroeg ras kun je gelijk mee de tarwe oogsten
hans m
@WRV70
Wat vind je van het idee om d.m.v. het uitwisselen van grond met akkerbouwers, het
organisch stofgehalte van de grond op te trekken. b.v. grond welke eind
augustus vrijkomt in te zaaien met italiaans raaigras, 1 of 2 keer te
maaien, ( 1x herfst,1x voorjaar) vervolgens strokenfrezen en inzaaien met
maïs.
Na de maïsoogst (die probleemloos verloopt) een stoppel die heel gemakkelijk ploegt en vervolgens (zonder de wintervorst)een kruimelige grond geeft: ideaal voor aardappels!
+3
producent
@de hoef
Een akkerbouwer stelt mais tegenover tarwe, en steeds meer gaan ze het stro verhakselen voor kwaliteitsverbetering van de grond. Alleen wanneer mais echt voordelen heeft op tarwe € zullen ze omschakelen.
de hoef
@producent
8000kg van 0.18 is nog geen 1500 per ha gaat drie keer spuiten van af en dorsen heb je mooi niks bij mais spuit je 1 keer en beur je 2000 zonder te hakselen dan heb je toch gewoon meer
gezienus
@de hoef mais past niét in één traditioneel bouwplan Met aardappelen suikerbieten en graan Met Het oog op de vrijlevende aaltjes
de hoef
@gezienus
alleen voor bieten volgens mij rizomenie ,ik zal het wel verkeerd schrijven
WRV70
@hans m Hans je zegt het goed. Uitruilen willen ze gerust doen als de akkerbouwer goede grond terug krijgt voor zijn gewassen. Ruilen hier ook grond met de buurman. Hij weet dat hij goede grond terug krijgt waar hij vroege plantuien, winterwortelen, aardappelen enz kan verbouwen. Dan nemen ze het risico van een late natte maisoogst wel voor lief. Ook niet elk jaar want de grond is heilig. Weet zeker dat hier 9 van de 10 akkerbouwers kiezen voor tarwe dan dat ze mais zaaien op hun grond voor de verkoop. Ook bij een opbrengst van 2000 euro/ha.
+2
WRV70
@de hoef Beetje fatsoenlijke grond hier op de klei brengt 10 ton tarwe op. 200 euro voor stro mag je zo tellen zowel voor stroverkoop als voor bodemverbeteraar. Maiscoktail kost meer dan drie keer spuiten voor tarwe. Meeste akkerbouwers spuiten zelf, en met tarwe kun je heel veel probleem onkruiden pakken die je met de andere gewassen niet kunt bestrijden. Grond is op tijd vrij voor de zaai van groenbemester daar ook een flink voordeel zeker hier op klei mee te halen valt. Misschien op zandgronden wel maar hier op klei gaat mais nooit de tarwe verdringen in het bouwplan.
+2
pinokkio
Quote:
@Huppel: 8.5 cent KV, 1,8 cent veearts + fokkerij + 1 cent overig = 11.3
ruwvoer + mestafzet = 19
Totaal toegerekende kosten: 30.3

en dan vergeet je nog minimaal 5 cent als het in gekochte arbeid moet gebeuren, dan blijft er al niet veel meer over.
+2
jan is hobbyboer
Jullie sigarendoos berekeningen geven toch alleen maar aan dat je alleen van eigen grond nog een beetje over kunt houden met melken. Als je mest af moet voeren en voer aan moet kopen wordt het heel waarschijnlijk hard werken voor een negatief inkomen. Maar da's toch geen nieuws?
jg
@jan is hobbyboer
Soms begin je er aan te twijfelen...... zeker bij deze melkprijs.
+1
George
@jg
Bij twijfel niet inhalen. 😄
Huppel
@jan is hobbyboer

De 15 cent voor ruwvoer is overigens wel oppervlakkig berekend. Wanneer je juist dat voer aankoopt wat het beste bij je eigen ruwvoer past heb je per saldo meer melk en kunnen de kosten nog wel wat meevallen bij een wat hogere intensiteit. Zeker wanneer de stalruimte er al is, er arbeid beschikbaar is, kun je zonder vreemd vermogen wel zorgen voor meer liquiditeit. Daarnaast wordt je wel gedwongen om zo efficiënt mogelijk met eigen grond om te gaan; wat je er niet af haalt moet je aankopen. (eigen) grond zal uiteindelijk wel de basis blijven.
pinokkio
Quote:
@Huppel: . Daarnaast wordt je wel gedwongen om zo efficiënt mogelijk met eigen grond om te gaan; wat je er niet af haalt moet je aankopen. (eigen) grond zal uiteindelijk wel de basis blijven.

kortom, verandert niets.
jan is hobbyboer
@Huppel
Als je de marge per liter van 4 cent naar een dubbeltje kunt krijgen hoef je helemaal niet zo hard te werken om hetzelfde te verdienen, iets meer omzet en aanwas, geen rente betalen, geen dure machines en je bent er. Dan is 3 ton melken met een duppie marge een hoger inkomen dan 7 ton melken met 4 cent marge. Maar ja, 3 ton melken is niet sexy dus we melken liever 7 ton en klagen dan wat harder.
George
@jan is hobbyboer
Ik vind 7 ton op de bank meer sexy dan 7 ton melken Jan. 😄
Ik heb overigens geen 7 ton melk en geen 7 ton op de bank.
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: geen rente betalen,

Dat vind mijn bank vast niet lang goed
George
Een hekel aan mais? Dat zal er aan liggen wat de prijzen ervan zijn. Korrelmais is zelfs een heel mooi gewas wat een boel organische stof opbrengt voor de grond.
de hoef
Wat ga jij zaaien george ,wij zaaien hier veel 30211 en wat 30225 en een beetje torres
+1
George
Beste de hoef, 7,5 ha good old Lacta van KWS en ongeveer evenveel Amaryl welke in NL niet verkrijgbaar is. Dit is ook een ras van KWS en wordt exclusief door Aveve op de Belgische markt gebracht.
Klik voor de Aveve rassen:
aveveagrarisch.be/Portals/79/…
+1
spotmelker
Het enige echt interessante voor een akkerbouwer is als hij voor de GLB-vergroeningspremie 7% eiwithoudend gewas mag telen en over de totale oppervlakte premie beuren. Daar kun je als koeienboer wellicht een mooie deal doen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , hakselen , graan , Mais , export , koe , voer , boerderij , snijmais , melkveestapel , taal en fosfaatplafond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0