Halve veestapel dood door botulisme

Het gaat weer voorzichtig de goeie kant op met de koeien van Holsteintopfokker Hilbrand Korver. Hij verloor sinds vorige winter bijna de helft van zijn 80-koppige veestapel, vermoedelijk aan chronisch botulisme, vertelt de fokker uit Nederhorst den Berg.

Deel dit topic

Reacties

+1
pieta
Is dat de Hilbrand Korver die hier ook af en toe reageert? Ik hoop dat het vlug opgelost is voor hem in ieder geval.
de hoef
Zo dan heb je wel een probleem ,ik wens hem heel veel succes
+1
Farmer_
Fir in het voer, ken iemand die ook zoiets dergelijks gehad heeft, ook veel dode koeien, hij is Fir gaan voeren, nu ging het weer beter.
gezienus
Vertel hoeveel per dier in zakken big bags voermengwagen of over het voer en de preis
Albert
100 gr zakken voermengwagen €1/kg
cs-agrar
@Albert
aanvulling, je hoeft ook minder eiwit te voeren..
Farmer_
20kg zakken, je moet de harnstof in de gaten houden wordt die te hoog dan eiwit zakken, elke keer iets het krachtvoer laten zakken en meer grassilage voeren, je moet wel genoeg ruwvoer hebben, het trekt er hier nogal aan, had eerst altijd teveel graskuilen, nu niet meer.
Todi
@cs-agrar
Als je teveel eiwit voert kan je met fir dit laten zakken. Logisch.
Grasbaal
@hilbrand Korver, wat een verhaal. zijn er meerdere bedrijven met dit soort problemen in Nederland?
noordhollander
Is de kop van het verhaal wel juist vraag ik me af dit is niet gering
als de schade is ontstaan door slachtafval in de vergister is degene, die het spul geleverd heeft zeker verantwoordelijk of de eigenaar van de biogasinstallatie ik zou de onderste steen boven willen halen......
Antbo
Farmer_
In Duitsland hoor je ook deze verhalen, maar hard bewijs ontbreekt over de vergisters en botulisme.
gezienus
oldhuus
1000 bedrijven getroffen en de overheid.. is bezig om te kijken hoe ze dit verder gaan onderzoeken..
Antbo

Antbo
@oldhuus
in deze video spreken ze 11/2011 al van meer dan 2000 bedrijven vanaf 2.40 min.
cs-agrar
Je gooit met digistaat puur verrot spul op je land, dat is heel wat anders dan het proces met mest (mits geen achterlijk hoge hoeveelheden geinjecteerd) op land, dit word omgezet.
maisboerke
In deze, is betere regelgeving en controle zeker gewenst.
Annemiek
Wij weten nu 3 jaar dat we chronisch botelisme hebben.
Het eerste jaar dat we het wisten zijn we 80 dieren verloren (we hebben 240 koeien)
Gelukkig hebben we een goede veearts die er veel van weet en ons weer in de goede richting heeftgekregen.
Echt niet fijn. Het meest vervelende is dat we het ook bij collegas zien maar er niet aan willen geloven.
mlkvhoudr
Zo dan echt heftig. Hoe kom je er nu weer van af dan ?
cs-agrar
Misschien nog belangrijker, hoe kom je er aan?
spotmelker
Heeft dit niet te maken met het vergisten van ongeboren pluimveemest uit slachterijen waarvan het digistaat als (goedkope) meststof wordt gebruikt?
Farmer_
@cs-agrar
Iemand vertelde me dat die aspergilles(of hoe dat ding ook heet) de darmwand kapot maakt, in elke koe huist botulisme, deze krijgt dan toegang om zich in de koe te vermeerderen, en dan heb je problemen.
+1
Antbo

hier een stukje uit artikel van Eurolap

SPIJSVERTERING
Niet alleen de uit het voer afkomstige toxinen spelen een rol. Er zijn ook een aantal schimmels en bacteriën die in de darmen leven en daar continu toxinen vormen. Deze toxinen worden (naast de eventueel uit het voeder afkomstige toxinen) ook opgenomen door het dier. Vooral deze in het dier zelf gevormde toxinen spelen vaak een grote rol. Soms is het een combinatie van organismen die elkaar ook weer negatief beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is de aspergillus fumigatus, die de weg plaveit voor clostridia. Deze toxinevormers zijn onder meer te meten in de feces van het dier.

eurolab.nl/
+1
Farmer_
@Antbo
En Fir pakt die aspergillus aan.
+1
Todi
@Farmer_
Ik denk meer dat fir de boel onder controle houd. Het is geen medicijn.
+3
cs-agrar
@Todi
dat klopt ook, je moet (denk ik)FIR meer zien als katalysator en regulator, het bindt schadelijke stoffen zodat deze niet opgenomen worden of schade kunnen aanrichten, en helpt op deze manier "het goede" zich te manifesteren. Want oa ook ten uiting komt in betere efficientie van rantsoen.
jvt
Zou ik ook wel willen weten. Mijn buurman gebruikt nogal wat van het digistaat, juist van een vergister met een zeer dubieuze reputatie. Zijn koeien zien er ook verschrikkelijk uit en volgens de dierenarts hier is het een groot drama, maar het zijn ook geen echte veeboeren.
Als deze goede buurman nu volgend jaar zou stoppen, zou ik het jaar erop zijn percelen mogen maaien of moet ik hier heel heel ver vandaan blijven??
+2
cs-agrar
@Farmer_
ja, en doordat die darmwand beschadigd raakt, hebben andere bacterie/virussen/of weet ik wat voor kwaaie zooi daar nog meer huist, een veel grotere kans om binnen het dier aan te pakken.
Vervolgens dan komt van het een het ander, mindere weerstand, Aspergillus krijgt het makkelijker, en daardoor de rest ook blabla enz.
Dit wordt gevoed door oa overmaat aan eiwit, welke gevoerd word "omdat de koeien het niet doen". Oorzaak ligt dan vaak niet in de voederwaarde van de aangeboden voeding, maar in datgene wat ongenodigd meegekomen is en de kans krijgt zich te manifesteren. En die rommel denkt sneller dan wij, die pakken elke kans en wij laten nog wel eens wat schieten..
pieta
@jvt
Als je er langs woont kun je er natuurlijk niet ver vandaan blijven. Smiley
+4
matt
Quote:
@jvt: zou ik ook wel willen weten. Mijn buurman gebruikt nogal wat van het digistaat, juist van een vergister met een zeer dubieuze reputatie. Zijn koeien zien er ook verschrikkelijk uit en volgens de dierenarts hier is het een groot drama, maar het zijn ook geen echte veeboeren.
Als deze goede buurman nu volgend jaar zou stoppen, zou ik het jaar erop zijn percelen mogen maaien of moet ik hier heel heel ver vandaan blijven??

Tip praat eens wat minder over je buren,op internet voordat je het weet moet je weer
Verhuizen..
MTSTAMMINGA
@spotmelker
En heeft het ook te maken dat zonlicht zijn werking niet meer goed
doen kan ,omdat we niet bovengronds bemesten mogen Herman?

Weet nog als jongente van 8 jaar dat we schimel in het hooi hadden vroeger Wat een dramma op die 20 koeitjes toen
+1
spotmelker
@MTSTAMMINGA
Ik denk voor een heel groot deel Karst. Door het injecteren/zodebemesten wordt de mest zuurstofarm omgezet. Hierbij manifesteren zich o.a. schimmels die mycotoxinen afscheiden waaraan je veestapel naar de bliksem kan gaan. Straks moeten we de mest ook nog (veel) langer gaan opslaan waardoor deze (nog meer) gaat verotten (geeft ammoniaklucht).
Serigas
@jvtClostridium botulinum-toxine oftewel botulinetoxine is het meest potente gif dat bekend is, met een LD50 (LD=Letale Dosis, dosis waaraan de helft van de mensen komt te overleden) van ongeveer 0,005-0,05 µg/kg (µ = 1/1.000.000). Het toxine wordt door koken vrij snel geïnactiveerd. Dus het gras gewoon effe koken dan is er niks aan de hand. Ik zou het als ik jouw was het aan een "goeie" vriend overlaten;-).
+3
Antbo
Annemiek schreef ;
Gelukkig hebben we een goede veearts die er veel van weet en ons weer in de goede richting heeft gekregen.

Dan heb je geluk met je veearts ,hier 3 jaar knoeien , ben dan zelf (dankzij het melkquotum prikbord )in contact gekomen met Eurolap daar onderzoeken laten uitvoeren , toen uitslag bekent was dit voor gelegd aan veearts , dat kon niet en heeft samenwerking verbroken .
Maar de meeste veevoer voorlichters zijn ook geen haar beter.
veevoedingsadviesbureau.nl/nieuwsitem/Nieuws/…
Farmer_
Het is zelfs gevaarlijk voor de mensen die met deze dieren werken, reportage van September 2013.

wdr.de/tv/diestory/…
Boer in Duitsland
Hier nog een paar interessante links: ig-botulismus.de/ tierarztdrheigl.de/
Annemiek
Als een koe het heeft komt ze er nooit meer vanaf. Kunt het wel onderdrukken door met miloxan te vaccineren. Dan moet je proberen dat de nieuwe generatie niet besmet word wij doen een poeder door de kuil en doen vaker mestmixen (toxines houde niet van zuurstof)
gezienus
Hebben juikie ook enig idee hoe de dieren het hebben gekregen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's winter , brand , koeien , botulisme en chronisch botulisme geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
5