Onthoornen is een pijnlijke ingreep

Wie kiest nu al voor hoornloze stieren?

De melkveesector heeft afgesproken dat melkveehouders, behalve de verplichte verdoving bij onthoornen van kalveren, ook pijnbestrijding toepassen die de napijn als gevolg van de behandeling verminderd. Dat zegt Toon van Hoof van LTO Melkveehouderij.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

noordhollander
Doorlinken naar boerderij kan niet webmaster scholten
hoe is t met loustarmovie??????
oldhuus
Er zijn ook andere manieren van onthoornen, alleen zijn die hier niet toegestaan.
paul1
Ik zal de tandarts ook eens vragen of ik wat krijg voor de napijn....
spotmelker
De beste (napijn)preventie is haarknippen rondom de hoornpitjes. Maarja daar is door niemand wat aan te verdienen.
+2
milkman1
Oormerken in het oor doen is ook een pijnlijke ingreep en wat dacht je dan van al die uitgescheurde oren die kunnen ontstaan als de dieren ergens achter blijven haken, maar ja oormerken is nu eenmaal verplicht door de overheid....
jan w
En volgens die zelfde overheid mag je 2 ingrepen bij een dier doen die pijnlijk zijn. Dus 2 oormerken is 2 pijnlijke ingrepen en daarom zijn neusringen verboden en worden nu ook het koudmerken verboden.
oldhuus
Die dingen scheuren nog vaak genoeg uit, en dan kun je een nieuw gat knippen, als er iets pijnlijk is. Koudmerken en onthoornen zijn eenmalig, en waarschijnlijk is de verdoving erger als de pijn, althans bij het elektrisch onthoornen of hoe dat heet, gaat zo snel dat een verdoving helemaal niet nodig is.
+1
milkman1
Quote:
@oldhuus: verdoving helemaal niet nodig is.

Onthoornen zonder verdoving is barbaars en mag helemaal niet meer. Als je der anders over denkt kom ik wel even bij je langs om het onthoorn apparaat op je hoofd te zetten nou dan begin je echt wel te bléren.
+3
spotmelker
@milkman1
Door in de huid van het dier te kruipen doe je hetzelfde als die dierenvriendenclubs. Als je een koe een schop geeft omdat je de situatie even niet de baas bent loop je vaak zelf kreupel naderhand terwijl die koe er nauwelijks iets van merkt. De pijnbeleving is niet vergelijkbaar met die van een mens.
milkman1
@spotmelkerIk kruip echt niet in de huid van de dierenvriendenclubs. In het verleden natuurlijk wel eens geprobeerd om een paar kalveren te onthoornen zonder verdoven ivm kosten besparing maar ik ben er gauw mee gestopt want de kleine kalfjes hadden echt wel pijn en kon hun kop ook niet goed stil houden. Ook de pijnbeleving is misschien niet vergelijkbaar net die van de mens maar ga maar eens een koe prikken onder de buik in de melkstal, voor dat je het weet heb je een beste trap te pakken
de hoef
@milkman1
wie gaat er nu een koe prikken onder het melken
milkman1
@de hoefZoals steekvliegen? Of eventueel een naald in de melkader drukken van een koe met melkziekte in de afkalfstal. Je kunt er maar donders om denken dat je geen trap krijgt.
wouterpl
Quote:
@oldhuus: gaat zo snel dat een verdoving helemaal niet nodig is.

Wie zegt dat? Dat lijkt me absolute kul..

onthoornen is brandmerken waarbij je niet alleen de huid verbrand/dichtschoeid, maar ook nog eens het bot.
+2
Erco
Ik knip de oormerken er altijd in als ik de kalfjes onthoorn. Nadien krijgen ze nog novem 20 bijgespoten voor de napijn. Maarja ik had een zeer slechte bedrijfsvoering zei de aid, ze waren het er mee eens dat ik de kalfjes goed gemerkt had zodat ik wist van welke moeder ze waren maar het mocht toch niet... Nou ik zei als je over een maand weer kom... Heb ik niks veranderd. het gaat me om wat voor het dier het beste is, niet wat jullie het beste vinden.
+1
arie.j
Toen een jaar of wat geleden pour-on voor vliegen werd verboden (alleen in Nederland) was niemand gevoelig voor dierenleed argumenten.
Maar hier ineens weer wel.
Nou er zijn pijnbestrijders genoeg.
Straks mag een koe zeker ook niet meer kalven? Dat doet ook altijd pijn.
paul1
Jawel hoor, die arme vliegen.....
milkman1
Koe trapt een vrouw

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , kalveren , verdoving , melkveehouders , hoornloos en onthoornen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
58