Einde melkquotering jaagt koeien de wei uit

Toch zou het na 2015 wel eens heel anders kunnen lopen dan dat de CLM doemdenkers verwachten:

De melkveehouderij staat op de tweesprong: grondgebonden blijven of industrialiseren? Voor grondgebonden melkveehouderij bestaat veel meer maatschappelijk draagvlak, maar de druk vanuit de markt om te industrialiseren is hoog. Wat ook niet helpt is dat de top van Wageningen Universiteit die ontwikkeling toejuicht. Niet één van de genoemde partijen is in zijn eentje in staat de koeien in de wei te houden. Alle partijen moeten de handen ineen slaan om dit hoog gewaardeerde veehouderijsysteem voor de komende decennia te behouden en te verduurzamen. Dat moet snel gebeuren, want volgend jaar kan het al te laat zijn.

Wouter van der Weijden en Frits van der Schans zijn werkzaam bij het Centrum voor Landbouw en Milieu

Meer: volkskrant.nl/vk/nl/…

Deel dit topic

Reacties

+1
Coen
Niet gevreesd, de economie zal intensieve melkveehouderij in NL niet mogelijk maken 😄
melk produceren op basis van mestverwerking en volledige voeraankoop is hier een doodlopende weg 😄
pieta
@Coen Jullie denken dus dat je de marktwaarde vn je eigen voer niet terug kunt verdienen. Of zie ik dat verkeerd?
+1
jg
Pieta, ik denk dat coen ervan uit gaat dat de aankoop voerprijzen nog fors gaan stijgen. Dit is zeker omdat veel bedrijven met nieuwbouw maximaal gefinancierd zijn, grondaankoop voor 60000 euro per ha. is dan geen optie meer.
Coen
Pieta, voor ruwvoer wel de verkoopprijs voor de boer 😄

maar de extra kosten voor vervoer en de handelswinst + uiteraard de mestverwerkingkosten maken dat grondloos melken een utopie is
pieta
@Coen
Wij kopen als ruwvoer mais van een boer in de buurt. Handelswinst 0, extra vervoerskosten 0 en mestafzet is hier momenteel voor uitrijdkosten.
Coen
@pieta de dag van morgen en overmorgen is belangrijk 😄 niet de dag van gisteren of vandaag 😞
pieta
@Coen
Dat klopt. Maar zodra je de toekomst correct kan voorspellen dan komt het wel goed.
jg
Cees Vogelaar wil naar ca 15000 kg melkproduktie per ha,(eigendom/pacht) incl jongvee. Ook CLM is hier voorstander van. Uitbreiden van produktie alleen met aankoop/pacht grond.
+1
Coen
Geen vastrecht per hectare 😞
op basis van bijvoorbeeld BEX de grondproductie bepalen en daarop dan de veebezetting afstemmen 😄
er zijn grote verschillen tussen gronden 😄 goede kleigronden versus klapzand resp. natuurgronden
+1
ejb
Frits van der Schans heeft het eerst met de term PLOFKOE geprobeerd en nu dus op deze manier

snap niet dat de volkskrant nog stukken van zijn hand publiceerd want hij heeft aantoonbaar geen gevoel bij de melkveehouderij
de hoef
Frits zijn broer heeft ook weide koeien op zijn pak melk staan .hij heeft er 400 en er lopen er 50 buiten soms
Clooney
Koeien een paar uurtjes buiten kan geen kwaad
troerdink
Ben ook voor weidegang.
Is bij ons helaas niet mogelijk.
Denk wel dat je nooit zo veel kunt produceren per ha met weidegang als met opstallen.
Denk dat t bij ons ongeveer 2000 kg melk per ha zou schelen wanneer we zouden gaan weiden.
70 * 2000 kg = 140000 kg melk waar we dan extra voer voor zouden moeten kopen.
Tel maar uit. voerefficientie 1.4 100000 kg ds voer maal 15 cent=15000euro
MTSTAMMINGA
In Ierland melken ze anders 15000 de ha met dag en nacht weiden
Zag ik laaste op het filmpje
+1
hookwood
Nog wel meer ook Karst. Maar dit jaar zal dat ook daar niet meevallen zonder bijkoop van voer.
+1
casev
@hookwood
Reken maar dat die erg intensieve boeren in ierland dit jaar een groot probleem hebben.

Die hoge productie per hectare komt overigens vooral doordat hun een 3 maanden langer groeiseizoen hebben dan wij. voor 3 maanden minder wintervoorraad te hoeven aanleggen scheelt een hoop!
In brazilie, waar het groeiseizoen 365 dagen is, rekende ze met 20 a 25.000 kg melk/ha gras+mais.
jan 1
Wat een onzin kramen ze uit bij clm,mijn mening is dat koeien binnen een betere verzorging krijgen als de koeien buiten,ook de poten zijn niet slechter of beter.koeien binnen gaan 30 % efficienter om met met voer en grondstoffen.
Moeten oppassen dat we niet meer regels krijgen maar minder en dan moet gewoon de markt z,n werk doen,blijven in nl altijd koeien buiten alleen het worden er minder als in het verleden,maar dat is de keuzevrijheid die we(nog)hebben en die koester ik.
Farmer_
Klauwenkapper zei laatst dat de klauwen van weidegang koeien over het algemeen slechter waren dan opstalkoeien.
+2
hans van toos
Tis net wat bij je past!
+3
pieta
Daarom is keuzevrijheid een groot goed.
+2
GuusZwarte
Wat van de Schans beweert is onzin:Je kunt precies het tegenovergestelde beweren.
Einde melkquotering jaagt de koeien de wei in.
1) Einde melkqoutering zorgt voor grote schommelingen in de melkprijs en lagere melkprijzen.Door lagere prijzen worden veehouders gedwongen in de richting van een laag kostensysteem.Bij een laag kosten systeem passen geen grote investeringen in dure huisvesting en mechanisatie nodig voor stalvoedering.
2) Einde melkquotering zorgt een lagere productie per melkkoe. Omdat dieren de wei worden ingejaagd wordt er minder krachtvoer gevoerd. Elke boer weet dat de eerste kilo krachtvoer de meeste melk oplevert. Dat heet de wet van de verminderende meeropbrengst. De winst/opbrengst per kg melk wordt lager bij hogere productie.
3) Einde melkquotering betekent een kortere levensduur van de koeien. Omdat meer weidegang betekent ook een seizoensgebonden afkalfpatroon. Op tijd drachtig worden is een must. Niet binnen 90 dagen na afkalven weer drachtig dan betekent dat enkele reis slachthuis
4) Meer weidegang is slechter voor de gezondheid van de koeien vanwege meer verlies van conditie score. Dat is een groot probleem in de Nieuw Zeelandseen Ierse veehouderij waar men vrijwel uitsluitend weidegang heeft Niet voor niets probeert men met jersey en andere rassen in te kruisen.
5) Einde melkquotering zorgt voor een melkveehouderij die puur gericht is op het voor komen van kosten en uitgaven. Dus zoveel mogelijk uit de koeien halen en er zo min mogelijk in stoppen. Dat betekent niet maximale productie maar de hoogst mogelijke productie bij een minimale input. Minimale uitgaven aan huisvesting. Koeien niet meer naar binnen maar de hele winter buiten op een klein droog stukje land of een outwintering pad.
Een seizoensgebonden afkalfsysteem weinig of geen wintermelk.
Is meneer van der Schans wel een onafhankelijke onderzoeker? De vraag stellen is hem beantwoorden zeggen ze wel eens. Hoeveel melkquotum heeft zuivelbedrijf den Eelder aangekocht, dat wellicht waardeloos wordt als het melkquotum wordt afgeschaft? Gesubsidieerde onderzoeker Van der Schans is wel bezig om weidezuivel te promoten, daarmee heeft hij belang want den Eelder positioneerd zich ook op de weidezuivel markt? Dat verklaart wellicht ook waarom hij zich zo afzet tegen RFC.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , landbouw , koeien , milieu , grondgebonden , frits van der schans , clm en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0