Geen versoepeling kartelregels

Dit is geen leuk verjaardagcadeau:

De mededingingsregels voor de agrarische sector mogen niet worden versoepeld. Het is niet acceptabel dat consumenten door dergelijke afspraken extra geld moeten betalen in de winkel, zegt Jarig van Sinderen, Chief Economist van de NMa in een opiniestuk op de website van de organisatie.

De versterking landbouw vraagt om innovatie, niet om minder concurrentie, schrijft hij. De boer moet zijn boterham goed kunnen verdienen. Niet door steeds meer steun te krijgen of door het maken van productieafspraken om de prijs op te drijven, stelt Van Sinderen, maar door te vernieuwen en te investeren.

Concurrentieregels
Een versoepeling van de concurrentieregels zoals nu in het Europees Parlement wordt bepleit, maakt het voor producenten makkelijker om onderling afspraken te maken. ‘Het is goed om ons te realiseren dat iedere inwoner van de EU per jaar al ruim €115 voor de landbouwsector betaalt via de EU begroting’, aldus Van Sinderen.

Tekst: Fenneke Wiepkema

Deel dit topic

Reacties

+1
hypotheekboer
Is logisch nadenken nou zo moeilijk voor de jongens en meisjes van de NMA? Wanneer kun je vernieuwen, innoveren en investeren? Precies, als er genoeg verdiend wordt. Rapporten geven al jaren aan dat de primaire sector achteraan staat bij de verdeling van de opbrengst.
Grasbaal
Ik weet niet of 2009 hierdoor een goed jaar is geworden maar de laatste jaren zijn er zeer grote hoeveelheden uien de vergisters in gegaan:

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft zeven uientelers beboet omdat ze verboden kartelafspraken hebben gemaakt. In totaal krijgen de bedrijven voor ruim 4 miljoen euro aan boetes.

De bedrijven spraken in 2009 af om delen van hun akkers, met uienplanten en al, te vernietigen. Door op die manier het aanbod te verkleinen, hoopten ze de prijs van de uien omhoog te krijgen

Meer: nos.nl/artikel/…
melkveetweet
Ik zoek hier meer achter. De NMa voelt zich in het nauw gedreven na de Kamermoties van vorige week. We zijn een democratie, als de Kamer zegt dat het anders moet, dan moet het anders, NMa!
koeiboer
Volgens mij kan de consument beter 115 Euro betalen aan de landbouw (goedkoper voedselpakket) dan 250 euro aan de SNS bank. Die betalen d'r alleen maar lonen van. Of krijgen ze een hoger rente pecentage op de spaarcentjes bij de SNS??
milkman1
Zijn we nog wel een democratie met al die regels?
melkveetweet
De Nederlandse Akkerbouw Vakbond vraagt uw aandacht voor het volgende persbericht:

NAV: Absurd dat NMa politieke besluitvorming tracht te beïnvloeden

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet de naleving van door de Nederlandse regering en de door de EU afgekondigde wetten en regels controleren. Het moet zich gedragen als een autoriteit en dient zich te onthouden van uitspraken over door de Europese Commissie en de Tweede Kamer wenselijk geachte aanpassingen van de mededinging in Nederland en in de EU, stelt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

De vakbond heeft geen enkel begrip voor de uitspraken van Jarig van Sinderen, Chief Economist NMa, op de website van zijn organisatie. Volgens de NAV is de NMa ingehuurd om wetten en regels te controleren en niet om politieke uitspraken te doen over besluiten van de Europese Commissie om boeren en tuinders meer mogelijkheden te bieden om samen te werken binnen producentenorganisaties. Niet alleen de NAV maar ook de Europese Commissie en de Tweede Kamer zijn van mening dat het zeer gewenst is de positie van individuele teler te versterken ten opzichte machtige supermarkten en de vaak wereldwijd opererende voedselindustrie, zoals de fritesindustrie. ‘Het is absurd dat een controle-autoriteit de politieke besluitvorming te beïnvloeden’, stelt NAV-voorzitter Teun de Jong.
pieta
Juist, geef hem van katoen!
Grasbaal
NMa slaat de plank mis

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) heeft kennis genomen van het opiniestuk van Chief Economist van de NMa Jarig van Sinderen. In dit opiniestuk onderkent Van Sinderen dat de agrariër een goede boterham zou moeten kunnen verdienen maar Van Sinderen denkt dat hij dat moet kunnen bereiken door te vernieuwen en te investeren. Hij is het niet eens met de plannen van het Europees Parlement om producentenorganisaties meer bevoegdheden te geven om prijs- en productieafspraken te maken. Van Sinderen is bang dat de Europarlementariërs de problemen van de te lage prijzen op de consument willen afwentelen.

Helaas getuigt dit van weinig kennis van de agrarische sector. Om te kunnen vernieuwen en te investeren (en te verduurzamen) zal er in eerste instantie iets verdiend moeten worden. Immers, zonder inkomen geen innovatie, geen investeringen en ook geen opvolgers met toekomst. Het motto van de NMV is daarom al jaren: ”Inkomen, daar draait het om”.

De NMV is blij dat bij het rondetafelgesprek over voedsel en voedselprijzen vorige week vrijwel alle uitgenodigde sprekers erkenden dat het rendement van voedselproducenten zeer laag is. En opvallend veel genodigden waren van mening dat de Mededingingswetten juist aangepast zouden moeten worden.
Uit het opiniestuk van Van Sinderen blijkt volgens de NMV juist, dat de denkwijze en de toetsingskaders bij het NMa zeker aangepast zouden moeten worden.

Eerlijker marktmachtverdeling en een vorm van productieafspraken hoeven geenszins te betekenen dat consumenten een te hoge prijs gaan betalen. Al jaren zijn de rendementen van de primaire sector rond de nul, en die van de toeleveranciers, de verwerkers en de retail tussen de 15 en de 25%. Het gaat in deze om een eerlijke rendementsverdeling in de keten. Als de marktmacht in de hele keten eerlijk zou worden verdeeld, betaalt niemand teveel. Wanneer de producenten in staat zouden worden gesteld om het volume van de producten op de vraag af te stemmen zouden de producenten bovendien wellicht in de toekomst zonder steun van de EU hun hoofd boven water kunnen houden.

De NMa zou volgens de NMV een marktmeester voor een eerlijke markt moeten zijn, die reikt van producent tot consument. Het uitgangspunt dat alleen de consument de zwakke partij is, weerspiegelt al lang niet meer de realiteit.
Overigens verwondert de NMV zich erover dat de NMa, als uitvoerende instantie bij het ministerie van EZ, zich bezighoudt met publieke opinievorming over politieke keuzes.

Bron: NMV
Grasbaal
Het balletje begint de goeie kant op te rollen:

De Kamerleden stelden dat in de mededingingsregels niet alleen maar het belang van de consument voorop mag staan. Ook de inkoopmacht van supermarkten ten opzichte van kleinere spelers in de markt moet worden beperkt.

Dijksma wil ook actie nemen. Zij komt voor de zomer met beleidsregels voor de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en over duurzaamheid. 'Duurzaamheid is voor mij ook economische perspectief voor de boeren en voor de toekomst van de jonge boeren.'

NMa
De staatssecretaris liet duidelijk weten dat niet de NMa het beleid maakt, maar dat ze dat samen doet met de Tweede Kamer.

Meer: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , innovatie , nma , boer , europees , verdienen en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
1