We kunnen weer met de ketsplaat gieren

Ze hebben ons al 20 jaar bij de poot!!!!!!!!!!!!:

GRONINGEN - Boeren kunnen hun giertank weer uit de stal halen. De Nederlandse meetmethodes voor ammoniakuitstoot van mest blijken namelijk niet te deugen. Cijfers waar al twintig jaar beleid en wetgeving op wordt gemaakt, blijken op onjuiste aannames gebaseerd. Dat concluderen onderzoekers Egbert Lantinga en Ciska Nienhuis van Wageningen Universiteit.

Deel dit topic

Reacties

+1
Grasbaal
De beerput gaat nu echt open: Ammoniakmetingen deugen niet!

Quote:
Een analyse van de Noord-Hollandse melkveehouder Paul Blokker waarin het verwaarloosbare effect van het mestbeleid op de ammoniakconcentraties in Nederland werd aangetoond, is altijd terzijde geschoven.

Emissie arm bemesten is wetenschappelijk boerenbedrog.

Door Paul Blokker,

Geachte tweede kamerleden van de vaste Kamercommissie van landbouw.

Enige tijd geleden heb ik u geïnformeerd dat het wetenschappelijk rapport : Emissiearm bemesten geëvalueerd van het Planbureau voor de Leefomgeving, waarin gesteld wordt dat het emissiearm uitrijden van mest een emissie reductie zou geven van 60 -70% niet waar kan zijn.

Dit omdat het PBL het RIVM rapport 722108025, Evaluatie ammoniak emissieredukties met behulp van metingen en modelberekeningen, niet mee heeft genomen in haar berekeningen. Hierin wordt het emissie arm bemesten al 40% in effectiviteit terug gezet. Dit resulteerde in de mededeling in de milieubalans van 1999 dat het emissie arm bemesten de ammoniak emissie slechts met 35% verlaagd in plaats van 75%.

Bovendien neemt het PBL de verlaagde N uitscheiding in de mest niet mee. Deze is van 690 miljoen kg mest in 1990 gedaald naar 490 miljoen kilo in 2008. Dit betekent dat de bron van ammoniakemissie met ongeveer 30% is afgenomen. Dit is exact gelijk aan de daling van de landelijk gemeten ammoniakconcentratie.

Later meer informatie
KdH Polder
Egbert Lantinga heeft inmiddels een spreekverbod van Dijkhuizen gekregen en mocht gisteren niet aanwezig zijn bij het spoedoverleg.
Ook is hij niet gevraagd om met het vervolgonderzoek zijn bijdrage te leveren.
milkman1
Vandaag gelezen in Nieuwe Oogst dat op oude mestsilo´s ook een kap moet voor de ammoniak uitstoot.Wat een gelul. Zodra de mest in de silo zit komt er binnen een paar dagen een korst op. Dus ben je de stank kwijt dus ook ammoniak uitstoot. De boer weer op kosten jagen en de industrie kan er net zoals de zodebemesters aan verdienen.
+1
Grasbaal
Zal er nu echt iets gaan veranderen??

Ammoniakmetingen deugen niet

'Al 20 jaar mestbeleid op onjuiste aannames'

Een analyse waarin het verwaarloosbare effect van het mestbeleid op de ammoniakconcentraties in Nederland werd aangetoond, is altijd terzijde geschoven.

In het onderzoek werden diverse manieren van bemesten onder de loep genomen. En er komt aanzienlijk minder ammoniak vrij dan gedacht. „De officiële emissie voor bovengronds uitrijden is 74%”, stellen de onderzoekers. „Wij hebben nooit meer dan 20% gevonden. Dat is dus serieus vele malen lager. Eerder Zwitsers onderzoek wees ook al in deze richting.”

Als de cijfers kloppen, is er geen basis voor het huidige beleid. Het ministerie wordt nu betrokken bij een breder onderzoek dat volgt. Er moet echter haast gemaakt worden, want de overheid wil het Nederlandse mestbeleid per 1 januari volgend jaar aanscherpen.

Meer: Telegraaf
+2
spotmelker
Niet te vroeg juichen. De crux zit hem in het doorberekenen van de meetresultaten. De Zwitserse onderzoekers hebben dit haarfijn aangetoond in hun rapport. De "windtunnelmeetmethode" die garant staat voor de hoogste emissiemeting komt ongeveer op 50% lager uit dan de beleidsgerelateerde berekeningen. Hierbij wordt continu verse (ammoniakarme)lucht door een tunnel gevoerd waarin mest op de bodem ligt. Omdat hierbij nooit luchtverzadiging (met ammoniak)optreedt is de emissiemeting maximaal. In de praktijk zal de lucht boven een perceel waarop mest is gereden verzadigd raken en daarna dus geen ammoniak meer opnemen. Door de wind wordt dan weliswaar verse lucht over het perceel gevoerd maar metingen over grotere afstanden laten amper meetbare ammoniakconcentraties zien. Dit is in grote tegenstelling met de lineaire doorberekening die beleidsmatig (afstandscriteria)gebruikt is. Overheid en (veel) onderzoekers moeten nu echt inzien dat de natuur niet maakbaar of berekenbaar is. Het onderzoek wat dit voorjaar van start gaat is grotendeels geënt op de maximale stikstofefficiëntie. Er worden ook ammoniakmetingen gedaan. De combinatie daarvan zal uitwijzen wat de beste uitrijmethode is. Dat kon wel eens bovengronds worden maar niet met een enkele ketsplaat.
KdH Polder
Vertel wat meer over dat onderzoek, wie gaat dat doen en hoe gaan ze dat doen.
+2
spotmelker
Dat onderzoek is opgesteld door WUR-Zegveld en NMV. Vanwege de uitzondering die Bleker gemaakt heeft voor watertoediening bij sleepslangen of duospray i.p.v. het verplichte injecteren waren beide partijen bezig om op bestaande sleepvoetbemesters een watersproeisysteem te maken waarbij de emissie nog verder beperkt wordt en de mest beter aan de grond komt. De bedoeling is om met zo weinig mogelijk water resultaat te boeken anders zal de praktijk het nooit oppakken. Daarnaast komt er een onderzoek naar de invloed van watertoevoegen bij sleepslangaanvoer. Dit gebeurt in de praktijk al op grote schaal maar hier zijn geen metingen van. Doel is behoud van sleepvoetmachine. Nu doorkruist het hele ammoniakgebeuren het voorstel wel wat maar als de financiering(EZ) rondkomt zullen de recente emissiecijfers gereproduceerd kunnen worden. Daarnaast is er een nieuw bovengronds systeem in ontwikkeling die naast de proefbedrijven ook bij boeren in de praktijk getest wordt.
gerrie-hul
We hadden in het verleden toch ook zure regen en die is ook verdwenen omdat ze het niet waar konden maken [ dode bossen ]
+1
Kunnen we de schade nog ergens verhalen ???Plus de rente over het schade bedrag, en de rente over de rente. Wie weet dat ,Bromsnor kom er maar in of Saartje !!!
gerrie-hul
Tukker oet twente Waar is bromsnor en saartje we horenen lezen zo weinig van ze Of broeden ze op een afleiding
-4
josl
Vind dit allemaal geen positieve ontwikkeling. 1. emissiearm mestuitrijden beperkt ook sterk de geur tov ketsplaat. Gaan we weer bovengronds mest uitijden krijgen we daar een giga geurprobleem voor terug.
2. We moeten terug in ammoniak uitstoot, als we dat door emissiearm mestuitrijden niet kunnen realiseren alle koeien binnen en luchtwasser erop?
-1
ballo
Stank valt wel mee, vroeger hoorde je ook niemand klagen over stank,
moet je ook het hele jaar weer kunnen gieren dan krijg je niet alles in 1 keer
+1
cs-agrar
Dus volgens jou moeten we uitstoot verminderen met iets wat eigenlijk geen uitstoot verminderd?
Er zijn dus ondertussen wel mestsystemen welke uitstoot verminderen, gewoon uitvinding van boer, met ketsplaat. Er gaan nog een paar systemen getest worden.
Zo'n bemester is niet altijd verkeerd, ook wel eens handig, ook net hoe het weer is.
Bij een zodebemester stinkt het misschien minder, maar wel langer. Wat er in zit komt er toch wel uit met de huidig gebruikte "emissiearme" systemen
+1
kaas
DAAT ZIJN WEL MIDDELEN VOOR OM DE GEUR TERUG TE BRENGEN EN DAT geeft betere resultaten dan het in de grond brengen
melkkoe
Was te verwachten,wetenschappers moeten opdrachten uitvoeren om voor de overheid of een ministerie iets op papier te zetten,de opdrachtgever bepaalt soms wat de uitkomst moet zijn ,dat is hier ook gebeurd in het verleden,vooral als het om milieu gaat,wie betaalt die bepaalt
gerrie-hul
Uit dit onderzoek blijkt verder dat er meer ziektes bij koeien voorkomen als gewoon over het land uitrijden Ook blijkt er minder bodemleven te zijn bij injecteren
+1
hess
Oke ga ik meteen doen als het weer is.

BETAAL JIJ DE BOETE DAN EVENTJES.
+1
melkkoe
Boeren zijn belazerd met de vorige onderzoeken door de milieufreaks !
Grasbaal
Maar volgens Aalt Dijkhuizen is er niets aan de hand: WUR bijeen in spoedoverleg

De onderzoekers die zich bezighouden met mest, zijn vanmiddag bijeen om te bespreken welke onderzoeksresultaten met elkaar vergeleken moeten kunnen worden en of daaruit kan worden opgemaakt.

Volgens Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van de WUR is het voorbarig om te concluderen dat 'al twintig jaar het mestbeleid is bepaald op onjuiste aannames.' "We moeten geen appels met peren vergelijken. Een studente heeft haar scriptie onlangs gepresenteerd over ammoniakemissie. Het onderzoek is gedaan op basis van indirecte metingen bij een boer. We moeten eerst de zaken goed op een rij krijgen en bekijken wat er klopt en wat niet. Vooralsnog is er niets aan de hand.

Meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…
Grasbaal
Heel bijzonder, de oude wetenschappelijke inzichten zijn gebaseerd op een gedachtegang en niet op feiten

Simon Vink van de WUR: “Nieuwe wetenschappelijke inzichten geven aanleiding om uit te zoeken of het uitrijden van drijfmest minder schadelijk is voor het milieu dan voorheen werd gedacht. ”

De komende weken gaat een groep van twee tot drie onderzoekers onder leiding van mestdeskundige Egbert Lantinga een voorstel uitwerken en indienen bij het ministerie van EZ. Onderzoekers van de WUR hebben maandagmiddag hiertoe besloten.

Meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…
+5
mlkvhoudr
Heel soms zou je willen dat je amerikaan was, dan werden we nu allemaal rijk van de geleden schade, de emotionele schade dat je dat mooie werk niet meer kon doen en een verdere waslijst aan immateriele schade 😃
cs-agrar
Die Dijkhuizen probeert zich er al weer onderuit te lullen blijkbaar, gebaseerd op indirecte metingen..... Zoals ik het oude belijd begrijp is dat gebaseerd op geen metingen..
+3
MTSTAMMINGA
Heel soms is iets TEWAAR om te gelooft te worden
+3
Boerenverstand
Dit gaat nog een hele interessante soap worden! De hele gevestigde orde komt in stelling tegen Egbert Lantinga die nu de zondebok gaat worden...en voor hem gingen al vele anderen...
Ik ben een groot voorstander van economisch en milieuvriendelijk boeren, maar emissiearme stallen, luchtwassers, mega grote injecteurs enzo heb ik nooit begrepen...blijkbaar is hier heel erg veel geld mee te verdienen...want alle boerenoplossingen worden steevast genegeerd! Of moeten ontzettend ingewikkeld bewezen worden.

Dus helaas niet de boereneconomie staat steeds voorop, maar agribuisiness economie...en die behartigd Aalt Dijkhuizen behoorlijk!
Dus boeren oppassen!!
spotmelker
@boerenverstand: Een terechte waarschuwing. Het "grote geld" wil de ontstane situatie z.s.m. de doofpot in.
+6
marco 69
Dus WUR was 20 jaar geleden Diederik Stapel al zijn tijd ver vooruit.!!!!!
Wetenschap net Belgisch rekenen, je begin onder de streep te naar boven te rekenen zodat de uitkomst klopt. Ik noem dat de boel oplichten.
spotmelker
De "wetenschap" rekent iets uit wat niet uitgerekend kan worden, dat heeft Lantinga in navolging van Sintermann aangetoond.
Todi
Marco het zou mooi wezen als de melk fabrieken ook zo rekenden.
Grasbaal
Het mestbeleid is gebaseerd op aannames

Het einde van het huidige mestbeleid is in zicht


Volgens Dirk Jan Schoonman, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is het onderzoek van Wageningen UR niet het eerste dat vraagtekens zet bij het mestbeleid. ‘Bij onderzoeken die in 1998 en 2008 zijn gedaan zijn veel lagere ammoniakwaardes gemeten dan dat de overheid altijd heeft volgehouden. Het mooie van dit onderzoek is dat de uitkomsten totaal anders zijn dan de modellen van het RIVM en het ministerie. Ook boeren en andere betrokken partijen wisten al langer dat het injecteren van mest niet beter was en bovendien willen andere Europese landen ook niet aan dit mestbeleid.’

Naast de tekortkomingen van het beleid veroorzaakt het injecteren van mest ook nog eens allerlei problemen. ‘De zware machines van loonwerkers rijden het land kapot en de mest verrot in de grond. Dit veroorzaakt allerlei ziektes. Bovendien blijkt dat de ammoniak bij nat weer beter neerslaat, dit staat ook in het onderzoek. Wat mij betreft is het dus afgelopen met het huidige mestbeleid’, aldus Schoonman.

Meer: boerenbusiness.nl/mestmarkt/artikel/…
melkkoe
Ooit gehoord van Diederik Stapel?,ook zo,n wetenschapper met een natte vinger
+2
WvanStralen
Morgen de Boerderij lezen, interview met Dijkhuizen. De wetenschappers discussiëren door en pas als ze er uit zijn komt de beleidsdiscussie.

Het optimisme is heel begrijpelijk, past de sector ook goed natuurlijk, maar laten we wel reëel blijven en niet te snel de vlag uitsteken.
Ik heb liever na deze hype geen kop in dezelfde krant dat het een hoax was, schieten we allemaal niks mee op
+2
Grasbaal
Quote:
@KdH Polder: Egbert Lantinga heeft inmiddels een spreekverbod van Dijkhuizen gekregen en mocht gisteren niet aanwezig zijn bij het spoedoverleg.
Ook is hij niet gevraagd om met het vervolgonderzoek zijn bijdrage te leveren.

@WvanStralen maar om duidelijkheid te krijgen moeten nu wel de juiste beslissingen worden genomen. Dus niet de onrust proberen te dimmen door weer jarenlange onderzoeken met gestuurde uitkomsten. Daar is niemand bij gebaat.
+2
WvanStralen
Soap noem je het Co, niet mijn genre.
Er wordt nu goed gediscussieerd en komend voorjaar kan er al gemeten worden, we willen toch allemaal deugdelijk onderzoek?
Dus nu niet gelijk vuurtjes op zitten poken die niet vonken.
+1
Grasbaal
@WvanStralen doordat deze kwestie al zolang duurt lijkt het wel op een soap. Gelukkig hebben de meeste soaps uiteindelijk een happy end.

Maar je hebt gelijk, goed deugdelijk (onafhankelijk)onderzoek moet de basis zijn voor cq aanpassingen of nieuw mestbeleid. Als dat maar geen jaren gaat duren! :mad:
+4
pieta
@WvanStralen
Wij hebben altijd de sleepvoetbemester gebruikt op het grasland en zolang het mocht sproeien en triltandcultiveren op bouwland en ik vind het nog altijd de beste methodes. Het in grasland snijden is me totaal waardeloos: kapot maken zode en het droogt eerder uit.
+1
MTSTAMMINGA
Quote:
@pieta: Het in grasland snijden is me totaal waardeloos: kapot maken zode en het droogt eerder uit.

En hier op de veengrond zijn we dan ook draagkracht Kwijgt @WvanStralen
En trouwens wat kost dat ook wel niet aan extra gasolie in de graszode snijden ?
gerrie-hul
@WvanStralen
Hoezo soap Je moet het ijzer smeden als het heet is dus nu Ik vraag mij af waarom die onderzoeker niet aanwezig mag zijn bij het overleg bij Dijkhuizen en consjorten Of is de aap uit de mouw voor deze heren te groot Zijn ze wel eens bekwaam voor het mestbeleid
+1
WvanStralen
Kleine correctie, lees de hele dag overal 'mestbeleid' terug. Het gaat over ammoniakbeleid hè, specifieker het Besluit Gebruik Meststoffen.

Met je laatste verzuchting ben ik het eens, geen jaren duren maar snel slagen maken
+2
Boerenverstand
Het is allemaal al tot in de treuren onderzocht... die emissiefactor van bovengronds varieert van heel beroerd (80% tot misschien wel 90% van de N-min de lucht in) tot net zo hoog/laag als de zodebemester (20 a 40%). Vervolgens hangt het allemaal af van het weer...en dus van de boer of die wel of geen rekening houdt met het weer bij uitrijden!

Ze stellen zodebemesters verplicht, loonwerkers gaan mest uitrijden...en die houden dus zeker geen rekening met het weer. Steker nog, die worden per uur betaald dus er moeten zo snel mogelijk zoveel mogelijk m3 weg! Netto effect: zeer gering! Alleen meer kosten voor de boer en lange termijn zodebederf.

Alleen waar blijft die ammoniak emissie? die slaat misschien wel direct neer op het gras en vliegt helemaal niet zo ver als gedacht. Hoe dan ook kun je met een laag N overschot op de mineralenbalans (die heet anno 2013 kringloopwijzer) prima borgen dat er verantwoord geboerd wordt... We vergeten ook steeds dat als het totale N overschot niet afneemt....dan verplaatsen we het probleem van de lucht naar het (grond)water!
+1
spotmelker
@Boerenverstand emissiefactor van bovengronds evenhoog als zodebemesten. Waarom is hier desondanks dan zo'n grote emissiereductie aan gekoppeld? En waarom gaat men bij het berekenen van de Kringloopwijzer dan nog uit van emissiearm bemesten?
Met alle respect, ik kan aan al dat soort procesoverschrijdende balansberekeningen geen realiteitswaarde koppelen. Verder zijn de loonwerkmachines (veel) te zwaar om onder "ideale"omstandigheden uit te rijden. Ik hoop dat uit het aankomend veldonderzoek een mestaanwendingssysteem naar boven komt dat de meeste N-recovery geeft. Deze is dan automatisch het economischt en milieu/bodemvriendelijkst.
melkkoe
Veenland klinkt in door zodebemesting
Grasbaal
Jammer dat de ZLTO vooral het oude mestbeleid verdedigd, @WvanStralen ammoniakbeleid en mestbeleid is hetzelfde probleem zien

ZLTO laat in een reactie weten eerst de feiten boven tafel te willen krijgen. Niettemin zegt mestspecialist Peter Brouwers dat inmiddels is aangetoond dat injecteren zorgt voor een efficiënte stikstofbenutting. Bovendien heeft de methode gezorgd voor een vermindering van de stankoverlast.

Mozes maakt wel een punt in zijn reactie, een zodebemester of zodeinjectie maakt nogal wat verschil:

Dat neemt niet weg dat emissiearm aanwenden wel voordelen heeft. Ten eerste leven we in een zeer dichtbevolkt land waardoor je als veehouder toch rekening moet houden met je omgeving. Door emissiearme aanwending is er veel minder stankoverlast voor de omgeving. Ten tweede kan met zodebemesten veel gemakkelijker op grasland worden gewerkt. Als je met de spreidplaat op grasland uitrijdt raakt het gras bevuilt. Je moet hopen dat er meteen regen komt en dan nog blijft het gras bevuilt. Je kunt niet over een gemaaid perceel uitrijden omdat de koeien er dan niet meer op willen grazen. Je moet dus altijd voor een maaisnede uitrijden over een perceel wat beweidt is. In een beweidt perceel staan altijd bossen die door het bovengronds uitrijden platslaan onder de mest. Je krijgt veel onkruid in het gras. Met de zodebemester heb je al deze problemen niet. Ik weet zeker dat de meeste veehouders niet weer terug gaan naar bovengronds uitrijden op grasland als dit weer zou mogen. Ten derde: de stikstof die wij nog mogen aanwenden uit zowel de dierlijke mest als kunstmest is inmiddels zo laag dat het al duidelijk opbrengst kost in de grasteelt. Iedere kilo stikstof die de lucht ingaat is er één teveel

Meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…
+1
George
Het is altijd weer hetzelfde liedje met die gasten van LTO.
+1
cs-agrar
Die man kan het nogal zeggen, je krijgt meer onkruid met bovengronds bemesten, lijkt mij juist minder. Die dikke strepen mest in het voorjaar wil ook geen gras meer groeien, plek zat voor onkruid dus
+5
WvanStralen
Nu de kruitdampen weer een beetje zijn opgetrokken hoop ik dat ook weer de normale omgangsvormen de boventoon voeren. Al die beschuldigende woorden zijn helemaal nergens voor nodig en dragen al helemaal niet bij aan de discussie, die is vooral inhoudelijk interessant.
Pure mest bovengronds uitrijden is op dit moment helemaal niet aan de orde, alle onderzochte technieken hebben een lagere uitstoot dan die methode. Misschien zit er nog iets in de lagere TAN-gehaltes in mest en het moment van uitrijden, al is dat een lastig uit te voeren zaak. Toevoegen met water bovengronds is eerder ook al aan de orde geweest, en er is bekend dat dit ook reductie geeft. Het is natuurlijk wel de kunst om dit dan goed te borgen als methode. Er was in de onderzoeken ook een duidelijk verschil tussen 2 delen mest, 1 deel water, half om half, 2 delen water 1 deel mest, allemaal verschillende emissiewaarden. Alleen goede metingen zijn dan niet genoeg, je wilt ook kunnen aantonen dat je voldoende water hebt toegevoegd, zowel voor de boer als voor de overheid van groot belang.

Eerder hebben we als LTO de discussie al aangezwengeld over de emissie uit melkveestallen, deze discussie over mestaanwenden komt ook niet helemaal uit de lucht vallen. Deels kun je ook stellen dat wat er in de stal al uitgevlogen is, niet meer in de mest kàn zitten. Ook zijn we een stuk efficiënter met stikstofvoeren, kijk maar naar de ureumgehaltes die we vandaag ideaal vinden ten opzichte van 10 jaar geleden. Ook bij mestaanwending zijn dus de nodige vraagtekens.
Daarom zijn we eind vorig jaar al aan de slag gegaan met een tweetal proefopzetten voor praktijkmetingen waarbij meerdere bemesters en meerdere meettechnieken vergeleken moeten worden.
In het gunstigste geval worden alle emissies een stuk lager ingeschat dan huidig, waarmee de discussie over reductie bij mestaanwenden (en sleepvoetverbod) wellicht van tafel kan. Dat is nu nog wel koffiedik kijken, want de diepgaande degelijke discussie wordt nu volop gevoerd. Er moet wel snel duidelijkheid zijn, want cruciale keuzes rondom PAS in 2014 als 2015 einde quotering moeten wel goed onderbouwd gemaakt kunnen worden.

Tot slot nog even over al die proefballonnetjes en wondere complottheorieën. Ik lees met regelmaat de quote dat het niet natuurlijk is wat we doen, mest onder de grond stoppen. Koeien graven immers ook niet een kuiltje. Er is nog iets wat koeien niet doen: mest en urine bijelkaar gooien. Zolang mest en urine constant met elkaar in aanraking blijven wordt nieuwe ammoniak gevormd. Natuurlijk, we hebben om andere redenen gekozen voor de ligboxenstal, dit is wel een consequentie die we niet uit het oog moeten verliezen.
En dat de Duitsers niet hoeven te injecteren is waar, nog wel. Echter, ook Duitsland overschrijdt het door Brussel ingestelde ammoniakplafond en zal maatregelen moeten treffen. Net als diverse andere lidstaten al eerder hebben gedaan zoals NL, België, Verenigd Koninkrijk, Denemarken.
+3
Grasbaal
@WvanStralen bedankt voor je uitgebreide toelichting. Het geeft duidelijk aan dat het hele ammoniak/mestbeleid een zeer complexe materie is. Ik hoop dat het eenvoudiger en duidelijker wordt..
HermandeB
Goeie reactie @WvanStralen. Wat betreft de natuurlijkheid van het onderwerken van verse mest: dat doen katten dan weer wel, bij voorkeur in de tuin van de buren. Op vrijwillige basis 😁
+4
MTSTAMMINGA
De eerste [enkele]ligboxstallen hadden daarom ook een gescheiden mestsysteem met stro in de diepstrooiselboxen @WvanStralen

Het verstand over de mest heeft de BOER
De kennis over de mest DENKT de onderzoeker te hebben
En de natuur liegt niet !!!! En een onderzoeker rekent uit !!!!
+1
cs-agrar
@MTSTAMMINGA
in de natuur is 1+1 ook niet altijd 2
duitser
@WvanStralen Zo, van Stralen. Je klinkt wel geleerd met zoveel woorden, maar waar staat dat duitsers niet hoeven te inecteren?

Mensen die hier met de duitse systeem van derogatie meedoen, moeten verplicht injecteren. Dit is al meerdere jaren zo.
De meeste intensieve veebedrijven doen aan deze regel mee.

Extensievere bedrijven zullen hier van afzien maar hebben ook minder mest per ha. Komen vaak niet eens aan de 190 kg.
+1
Wiebren
@duitser In een aantal deelstaten moet inderdaad geïnjecteerd worden, goede aanvulling. Ik reageerde juist op anderen die telkens roepen dat injecteren in Dld verboden is. Jij laat ook zien dat dat niet klopt. (Via Twitter ingelogd, zelfdegebruiker)
+1
HermandeB
Dat de emissie bij bovengronds uitrijden gelijk zou zijn aan zodebemesting is onjuist. Uit (uitgebreid) meetonderzoek blijkt dat de emissie bij bovengronds uitrijden aanzienlijk hoger is. Check bv dit proefschrift uit 2003 (edepot.wur.nl/121465/), daar staat heel veel info in. Dat emissie bij bovengronds uitrijden (zonder water sproeien) veel hoger is dan bij zodebemesten/sleepvoeten blijkt ook uit het studentonderzoek van Lantinga c.s. zelf; emissie is bij sleepvoet(achtige) methode 35% tov 100% bij bovengronds uitrijden (zonder gebruik van water).

Dat zodebemesten veel minder emissie geeft blijkt ook indirect uit de stikstofbenutting door het gras, die bij zodebemesten toch duidelijk hoger is.

Dat wil niet zeggen dat zodebemesten een ideale en perfecte methode is, er kleven zeker nadelen aan, en het is de vraag of die wel voldoende onderzocht zijn. Het is ook begrijpelijk dat de verplichting tot injecteren wringt met de behoefte van mensen om eigen te keuzes te kunnen maken. Maar door te stellen dat zodebemesten v.s. bovengronds niets uitmaakt qua emissie, wordt de discussie wel erg vertroebeld, omdat dit feitelijk onjuist is.

Het lagere niveau van ammoniakemissie uit het studentonderzoek van Lantinga c.s. is waarschijnlijk het gevolg van een niet-passende meetmethode. Het vaststellen van het absolute niveau van ammoniakemissie is vakwerk, waarvoor specialistische methodes gebruikt worden en volgens protocollen wordt gemeten. Als je een niet-passende methode gebruikt kun je de emissie al snel over- of onderschatten. Dat neemt overigens niet weg dat er altijd de mogelijkheid is dat eerdere metingen/meetmethoden bijgesteld worden op basis van voortschrijdende inzichten, maar dat zal niet snel leiden tot totaal andere conclusies.
Grasbaal
@HermandeB Bedankt voor de toelichting.
+1
cs-agrar
Dezelfde Huismans is gesprekspartner van het ministerie, Hij schijnt ook al jaren uitslagen tegen te houden van soortgelijke proeven als wat nu boven water komt.
Daarbij mag je zeker vraagtekens zetten bij de interpretatie van eerder NL onderzoek qua emisse ed, in het buitenland brengt men juist geen mest in te grond gebaseerd op ... NL-cijfers
KdH Polder
Het studentonderzoek van Lantinga c.s. is voor het starte eerste geschreven en voorgelegd aan de specialisten op dit gebied, waaronder Huismans waarschijnlijk ook. De voorzitter van de CDM heeft uiteindelijk groen licht gegeven met zijn handtekening. Dus men wist bij de WUR van het onderzoek en ook de manier waarop het gedaan zou worden. Dus HermandeB ga nu niet zeggen dat Lantinga c.s. een niet-passende methode gebruikt. De meetmethode die Lantinga c.s. heeft gebruikt wordt ook in andere landen gebruikt.
Misschien is de meetmethode van Huismans wel de verkeerde methode.
HermandeB
Wel geschikt voor onderlinge vergelijking van uitrijmethoden; waarschijnlijk niet voor vaststellen van het absolute niveau.

De resultaten van het onderzoek worden nu op een andere manier gebruikt dan eerst de bedoeling was. En dan moet je toch eerst weer kijken of de gebruikte methode daar eigenlijk wel geschikt voor is.
HermandeB
De waarde van het onderzoek van Nienhuis/Lantinga zit wat mij betreft vooral in de emissiereducties die bij het sproeien van water bij bovengronds uitrijden worden gerealiseerd. Dat was deels al eerder bekend en gemeten, maar de aangepaste machines maken deze uitrijmethode praktisch makkelijker realiseerbaar.

Mogelijk maakt de fors lagere emissie van bovengronds uitrijden met water sproeien deze methode acceptabel voor de beleidsmakers, maar het blijft wel lastig om te controleren of het water inderdaad toegediend is.
+1
Grasbaal
De belangen zijn natuurlijk heel groot maar deze discussie is eigenlijk veel te laat serieus opgepakt:

In een verklaring laat Simon Vink, woordvoerder van Wageningen UR, weten dat de commotie niet aan de universiteit voorbij is gegaan. ‘Naar aanleiding van het nieuws is er afgelopen maandag een spoedbijeenkomst geweest met de rector en de onderzoekers. Dinsdag is er weer een vergadering geweest en na een pittige discussie met onder andere Lantinga is geconcludeerd dat de uitkomsten van het onderzoek te kort door de bocht zijn. Er kan niet worden geconcludeerd dat de ammoniakuitstoot veel lager is dan eerder werd gedacht omdat onbekend is hoeveel kilo ammoniak wegwaait bij een bepaalde hoeveelheid mest.’

Jan Cees Vogelaar, voorzitter van het J. Mesdag-Fonds, laat op twitter weten dat hij vreest voor een doofpotaffaire omdat, volgens hem, Lantinga een spreekverbod heeft gekregen van Wageningen UR. ‘Dit was meer een schot voor de boeg hoor om iedereen alert te houden, maar ik kan me voorstellen dat Wageningen één geluid wil laten horen omdat de belangen natuurlijk heel groot zijn. Ook voor de boeren en die voelen zich op het verkeerde been gezet. Zelf ben ik niet tegen het controleren van de ammoniakuitstoot, maar dan moet het beleid wel goed zijn. Dit rapport is een mooie gelegenheid om de discussie op tafel te leggen.'

Zelf heeft Lantinga nog niet gereageerd op het nieuws.....

Meer: boerenbusiness.nl/artikel/item/…
HermandeB
Uit de oude doos nog een illustratief nieuwsbericht uit 1990 met als kop: "met zodebemesting verdubbelt stikstofwerking uit drijfmest". edepot.wur.nl/34332/

Vergelijking van de stikstofwerking is een andere route om vast te stellen dat er met zodebemesting wel degelijk meer stikstof in je systeem blijft, ook op langere termijn.
KdH Polder
Niet mee eens HermandeB. Iedereen ziet en roept dat de laatste jaren de opbrengsten teruglopen. Dat komt voornamelijk doordat de drijfmest die in de bodem moet, daar de ecosystemen verstoren en uiteindelijk vermoorden.
HermandeB
Is het niet logischer dat te wijten aan de verlaging van de gebruiksnormen voor drijfmest en kunstmest sinds o.a. 2006?
+4
Boerenverstand
Het word allemaal ontzettend belangrijk gevonden omdat het om de roem, eer en baan van een paar wetenschappers en ambtenaren gaat. ...maar waar praten we over???

De melkveehouders die serieus aan de slag willen met het zogenaamde alternatieve spoor (= eiwitarme voeding, verbeterde mestkwaliteit, regen/water over de mest, greenduo enz.) die halen emissiefactoren die gemiddeld beter zijn als een loonwerker die met hoge snelheid zoveel mogelijk m3/uur kwijt moet omdat ie per uur betaald wordt. Meet die praktijken maar eens na...daar word echt geen 10% emissie gehaald.

Mijnsinziens hoeft er helemaal niks meer gemeten te worden, maar moeten we in Nederland eens durven een groep boeren die aantoonbaar milieuvriendelijk boert, gewoon de ruimte te geven om zo te kunnen blijven boeren. Er zijn kringloopcertificaten ontwikkeld voor de borging er is al van alles opgeschreven en gepubliceerd...@sharondijksma gewoon de zaak fatsoenlijk regelen dus!!!
Grasbaal
Als dat onderzoek maar geen jaren gaat duren:

Roep om internationaal onderzoek naar juiste bepaling van ammoniakemissie

De Zwitserse onderzoeker Jörg Sintermann heeft in 2011 onderzoek gedaan naar diverse meetmethoden om de emissie van ammoniak te bepalen. In dat onderzoek is gebleken dat de verschillende methoden die worden gebruikt grote verschillen in resultaten geven. De Wageningse onderzoeker Egbert Lantinga plaatst vraagtekens bij de methode die in Nederland is gebruikt voor het meten van de ammoniakemissie bij het uitrijden van mest. Hij wil graag met Sintermann in gesprek om na te denken over een internationaal onderzoek waarbij diverse meetmethoden voor de uitstoot van ammoniak met elkaar worden vergeleken.

In proeven in het Groningse Winsum stelde Lantinga vast dat de uitstoot van ammoniak bij het bovengronds uitrijden van mest veel lager was dan wordt aangenomen. Het verschil zou verklaard kunnen worden door een andere methode voor het meten van de emissie die werd toegepast. De discussie rond de nauwkeurigheid van de metingen van de ammoniakemissie bij het uitrijden van mest zijn voor Tweede Kamerlid Helma Lodders van de VVD en Jacco Geurts van het CDA aanleiding om vragen te stellen aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.

bron: Boerderij Vandaag agriholland.nl/nieuws/artikel.html/…
+1
Grasbaal
Hoe moeilijk wil je maken?, zoals @boerenverstand het stelt kun je als de uitkomsten toch niet kloppen net zo goed niet meten. Martin Kropff, Rector Magnificus van Wageningen UR: “Metingen van ammoniak zijn verschrikkelijk moeilijk:

WUR in de rats over ammoniakmeting

Dit blijkt uit een literatuurstudie van een groep Zwitserse en Nederlandse onderzoekers onder leiding van Jorg Sintermann. Nederland baseert de officiële emissienorm ook op deze meetmethode. Bij de Wageningen UR is veel discussie ontstaan over de betrouwbaarheid van meetmethoden.

De onderzoekers vergeleken 350 metingen uit Canada en Europese landen met elkaar. Uit dit onderzoek bleek dat de recenter ontwikkelde meetmethodieken in vergelijking met de gebruikte standaardmethode lagere emissiewaarden geven. De massabalansmethode is ontwikkeld in de jaren zeventig en Nederland gebruikt deze ook als standaard.

Meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…
spotmelker
rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp/… Kort verslag op RTV-Noord.
Grasbaal
@spotmelker een mooi verslag vanaf jouw bedrijf:

De Nederlandse Vakbond van Melkveehouders vindt dat er vervolgonderzoek moet komen en in de Tweede Kamer worden vragen gesteld over het opmerkelijke onderzoek.
+2
coulissen
Kleine stapjes

Deze discussie over twijfels onderzoek ammoniak emissies gebruiken om kleine stapjes te zetten.

Eerste stap de meest dure oplossing per kilogram afgevangen ammoniak is verplichte overkapping van mestsilo's.
Omdat er tevens gaten in moeten zitten om methaan ophoping te voorkomen.(Friese mij onderzoek ligt nog in een la)
Vooral nu oude silo's voor 1987 ook worden verplicht.Diverse silo's zullen hierdoor ploffen daar er geen rekening is bij de sterkte berekening.Een tuinder ga je ook niet verplichten zonnepanelen op zijn kas laten te leggen dit geeft gedoe.

Tweede stap is om in weidevogel gebieden verplichte mestinjektie te verbieden daar er geen deugdelijke MER reportage is ten aanzien effecten op het bodemleven.
Wet van Darwin is duidelijk:
"voedselaanbod is bepalend als een soort niet uitsterft"
Er is dus een duidelijke correlatie met achter uitgang van aantal weidevogels in 20 jaar en met deze wetgeving.

Derde stap is om kringoop(bio)boeren een ontheffing te geven gedurende de komende jaren tot er een goed onderbouwd onderzoeksrapport ligt.

Vierde stap wetgeving rond natuurgebieden over vermesting zijn niet meer op to date dus herzien met EU-regelgeving.

Tot slot een stelling:

"voortschrijdend inzicht is dat mestinjektie een methode was om mest te kunnen dumpen toen". Het geheim van bovengrond mestuitrijden is de kleine hoeveelheden mest. Wil je bovengronds meer dan 30 m3 uitrijden dan loopt van de akker.
Grasbaal
LTO heeft Sharon bijgepraat, ben zeer benieuwd wat voor brief er binnenkort de deur uitgaat:

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw heeft vanmorgen voor het eerst officieel kennisgemaakt met het federatiebestuur van LTO.

Wat uitgebreider werd stilgestaan bij het nieuwe mestbeleid, mestverwerking en de werking van het nieuwe systeem in de praktijk. Dijksma kondigde aan, dat op korte termijn hierover een brief naar de Tweede Kamer gaat.

Meer: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
Wiebren
@Co, dit gaat vooral over nieuwe mestwet en stelsel van verantwoorde mestafzet.
Ik weet het, verwarrend, het is iets wezenlijk anders dan ammoniakbeleid. Al twijfel ik er niet aan dat het laatste ook is langsgekomen.
+1
Boerenverstand
Ik heb mijn zegje vanmorgen om 11h mogen doen op Radio1, luister hier (helemaal in het begin 1e onderwerp): radio1.nl/terugluisteren/tijd/…
spotmelker
Even het tijdbalkje naar 5 minuut en 45 seconden schuiven.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , stal , ammoniak , uitstoot , ammoniakuitstoot en paul blokker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
71
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
20