Het mestprobleem is alweer opgelost

Nog even en er is een structureel tekort aan mest:

Den Haag - Zowel voor stikstof als voor fosfaat ligt het niveau van de mineralenuitscheiding in 2011 onder het plafond dat de Europese Commissie voor Nederland heeft vastgesteld. Dat berekende het CBS.

De daling wordt veroorzaakt omdat er minder rundvee en pluimvee is in Nederland. Een tweede reden is de lagere stikstof- en fosfaatgehalten van rundveemengvoer.

Meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

marco 69
"lagere stikstof- en fosfaatgehalten van rundveemengvoer."
Dat kon de reden wel eens zijn dat er overal niet toppie wordt gemolken.

In geheel is dit een goede reden voor de politiek om de bemestingsnormen weer eens aan te scherpen. Mark my words.
+1
spotmelker
Hoho, stel je voor dat ze er ook nog eens(op tijd) achter komen dat bemestingsnormen niets maar dan ook helemaal niets met nitraatgehaltes in het grondwater te maken hebben en dat de ooraannaaiende PAS gebaseerd is op ongefundeerd rekenwerk, zou het dan niet een keer goedkomen?
paul1
Zolang er maar geen dierrechten komen, en de derogatie blijft...
jverstraten
Spotmelker, als bemestingsnormen niets met nitraatgehaltes in het grondwater te maken hebben hoe komt het dan dat de nitraatgehaltes d laatste jaren dan gedaald zijn tot 50 mg of zelfs daaronder?
mlkvhoudr
Weet jij het antwoord ook of op de groenstroken naast het mais nou meegeteld mogen worden met de mest?

Vraag ik als lto-lid 😉 dus er mag ook prive gereageerd worden 😄
de hoef
Dat zou ik ook wel willen weten ,want dan is het zn probleem niet.
jani
Als je de groenstroken apart hebt ingetekend kun je deze meenemen als grasland.
pieta
Minas?
spotmelker
@verstraten, de dalende trend van het nitraatgehalte in het grondwater zomaar even koppelen aan de (dierlijke) bemestingshoogte is echt te kort door de bocht. 1, Je moet je dan eerst afvragen wat de ondergrondse waterbewegingen zijn. Nu wordt hetzelfde geredeneerd als er bij Arnhem olie in de Rijn wordt gevonden de Arnhemmers hieraan schuldig zijn. Dat snapt iedereen dat je dat niet zo kunt stellen. Terug naar de landbouw, op grasland gaat het goed maar op maïsland zijn er problemen. Wanneer je uitgaat van de drogestofopbrengsten van maïs t.o.v. gras moet maïs via de fotosynthese beduidend meer water opnemen. Op echte groeidagen kan de referentieverdamping van een gewas wel 7mm/dag bedragen. Reken maar na hoeveel dit per ha per dag is. Dit water wordt via de wortels opgenomen dus is er een grotere onttrekking aan grondwater wat weer toestroming van elders betekent. Dus kun je nooit zomaar stellen dat nitraat wat op een bepaalde plek in grondwater wordt gevonden er ook op die plaats ingekomen is. 2, Men berekent hier van alles en nog wat en tolereert de term verlies. Dit is wetenschappelijk onacceptabel want dan kan iedereen professor in de wiskunde worden. De natuur kent geen "verliezen", dit is slechts menselijke onkunde. Natuurlijk spoelt er nitraat uit maar weten we eigenlijk wel waarom dit gebeurt? Niet omdat het volgens 'onze" (ongecontroleerde)theorie zo zou moeten zijn. Nitraat is wel de enige stof die zware metalen kan afvoeren naar dieper grondwater om te voorkomen dat bij opname hiervan de vegetatie afsterft. Deze zware metalen kunnen vrijkomen uit de AL-silicaten bij fosfaatopname door planten. Dat was ook de verlaring van de in de jaren '90 zgn verzuurde bossen in oost Europa. Door een gebrek aan stikstofdepositie was er geen nitraat om de ijzer en aluminiumdeeltjes af te voeren waardoor de planten deze giftige stoffen opnamen en stierven. Dit staat in de rapportage van IPC-Forests. 3, Uit recentelijke onderzoeken blijkt dat wanneer er niet van een grasperceel geoogst wordt wat er is opgekomen via bemesting men is vergeten te maaien. Waar moet dan die stikstof vandaan komen om het nitraatgehalte in het grondwater te laten stijgen? Kortom wij geloven teveel in theorie en negeren de praktijk op dat gebied.
koetje 10
Bap

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stikstof , fosfaat , mestakkoord , europese commissie , mestprobleem en rundvee geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0