Illustratie van: René

Lage ziektedruk in Zweden

Tijdens de Boer on Tour reis van Agrifirm naar Zweden spraken de deelnemers met veearts Cor van der Beek. De uitgestrektheid en de lage veedichtheid betekenen voor de melkveehouders een lage ziektedruk, vertelde hij. Infectieziekten als BVD, Para-tbc, IBR en min of meer ook Salmonella zijn in Zweden niet te vinden.

Deel dit topic

Reacties

casev
Een keizersnede die tussen de 500 en 1000 kost?

Volgens mij kan je dat gewoon diefstal noemen..... ik kan me voorstellen dat deze gozer veearts in zweden is geworden. Slapend rijk worden....
Grasbaal
Zoland de kosten voor diergeneeskundige zorg tussen de 40 tot 60 euro per koe per jaar zijn valt het allemaal wel mee. Hoe vaak heb je nu een keizersnee op het bedrijf?.
hans van toos
Ik ge er morgen heen en er wat van zeggen met wat Fleckviehpromotie erbij!
Grasbaal
Hans gaat zonder Toos naar Zweden?
hans van toos
Nee Co,moeder de vrouw gaat mee!
jan 1
Wha,denk eerder dat Hans met Toos mee gaat.
+1
oldhuus
Quote:
@casev: Een keizersnede die tussen de 500 en 1000 kost?

Volgens mij kan je dat gewoon diefstal noemen..... ik kan me voorstellen dat deze gozer veearts in zweden is geworden. Slapend rijk worden....

Ja en dan word het voor die Zweden wel verleidelijk om even het elandengeweer te halen en de koe af te schieten en de diepvries te vullen, en dat is dan gewoon weer helemaal legaal daar terwijl de meeste antibiotica alleen door de veearts gebruikt mag worden, maar ook Zweden zijn creatief. Een biologische boer die op 30% van zijn Semex-vaarzen oxyticine gebruikt en penicillinemelk aan de kalveren voert.
Deze veearts is in dienst bij de overheid en tijdens het werk meer onderweg in de auto dan op het bedrijf, slapend rijk word ie misschien wel, met zo'n lage huizenprijs op het platteland is ie geen hypotheek en ook nog eens de wereld aan ruimte.
En die geweldig diergezondheid, en dan een uitvalspercentage van 39%. vanwege benen en klauwen, mastitis en vruchtbaarheid. Ondertussen insemineren ze de wat kleine Zweedse rooien volop met Swedish Frisian/Holstein omdat ze toch wat meer melk willen.
Die goede diergezondheidsstatus is natuurlijk prachtig, maar zolang er nauwelijks op gecontroleerd word...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's salmonella , agrifirm , melkveehouders , boer , veearts , para-tbc en bvd geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
1