Risico mest in box valt mee

In een paar jaar tijd zijn meer dan honderd bedrijven mest in de boxen gaan gebruiken om te besparen op strooiselkosten. De hamvraag: „Wat gebeurt er met de uiergezondheid en de melkkwaliteit?”, wordt door adviesorganisatie Valacon-Dairy onderzocht.
 

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
Als ik het hier en daar zo beluister, valt het risico eigenlijk nog helemaal niet mee..
Zeerserieuzeboer
@cs-agrar Verklaar u nader
oldhuus
Wacht maar eens op echte warme zomer, misschien dat er dan wel andere resultaten zijn.
MBTrac1100
@Zeerserieuzeboer laatste alinea: Alleen voor Klebsiëlla wordt het uitkijken, dit komt in zowel verse als gebruikte mest beduidend meer voor.
jan w
Als je de boxen maar droog houdt, verwacht ik geen echte problemen. Maar je moet geen natte plekken in de box laten zitten. Bij natte plekken en hoge temperaturen maakt de kleibsila meer kans.
cs-agrar
@ZeerserieuzeboerZijn nog wel een paar boeren met idd, de klebsiella-problemen, en daar ben je dan niet zomaar vanaf.

Zijn hier op dit prikbord toevallig boeren die de dikke fractie in de box gebruiken? EN hoe gaat het bij jullie?

Volgens een Amerikaanse expert op dit gebied is het grote probleem in NL dat de mest niet door de zon gedroogd word, voordat het de boxen in gaat. UV-licht schijnt namelijk het bacterie-gebeuren om zeep te helpen of in ieder geval drastisch te verminderen.

Ben zelf overigens geen gebruiker van dit systeem, hoewel het wel mijn aandacht heeft.
jan w
@cs-agrar
Omdat goed stro slecht te verkrijgen was ben ik in april de dikke fractie gaan strooien. Scheiden nu 1 keer in de 3 a 4 maand mest en kuilen dat in. Voor het instrooien meng ik het nog met gemalen stro. Moet het er alleen noog met de kruiwagen in kruien, das minder.
Bevalt prima, ligt stukken beter dan alleen stro. Celgetal is hier niet veranderd.
Er zit nog wel verschil in welke scheider dat je gebruikt. Ze komen hier met Doda's met 9.5 kw motor erop.
gezienus
Colega van mij heeft hier de vaste substraat van een fermenter er in heeft nu een paar koeien met stille botulismus
bij hem dus dat nooit weer
zelf heb ik mijn bedenkingen er over ten eerste al dat wij daar weer een paar € moeten\ kunnen sparen inplaats van goed strooisel in de boxen, meende dat de melkprijs de hoogste was van 13 jaar.. en het volgende idereen praat over dierwelzijn weidegang etc maar dat je de koeien in hun eigen schijt laten liggen tja ??
spotmelker
Je kunt achter die scheider ook een droogtrommel gebruiken. Kost wat maar dan is het wel gehygiëniseerd tot 70 graden. Nadeel is dat het bij het strooien dan weer stuift.
duitser
@gezienus Het risico van een fermenterer is dat je nooit weet wat erin gaat. Het kan best zijn dat er kippenmest of er gras gemaaid van kippenuitloop er in gegooid is. Dan is de kans op botulismus groot.
cs-agrar
@spotmelkerPlakken we daar weer een bevochtiger aan, vanwege de arbo en houd iedereen werk!
gezienus
@duitser .cs-agrar

stuk tekst
•Es seien entsprechende Clostridien sowie ihr Toxin im Rind nachgewiesen.
•Früher hätte es keine chronischen Botulismus gegeben, da nur mit eigenen Wirtschaftsdüngern gedüngt worden seien und langsamere Ernteverfahren nicht so viel Erde und Schmutz ins Erntegut eingebracht hätten. So konnte sich bei geringerem Erregerdruck eine hofeigene Immunität entwickeln.
•Von Biogasanlagen dagegen könne eine Gefahr ausgehen, da Keime aus unterschiedlichen Regionen angesammelt und verbreitet würden. Im Hühnermist z.B. kann, besonders wenn tote Tiere enthalten sind, Cl. botulinum vorkommen.
•Durch eine Hygienisierung von 70°C würden Sporen nicht abgetötet. Da aber die antagonistische Bakterienflora beseitigt würde, können sich die Clostridien so noch leichter auskeimen. Über die Ausbringung von Gärresten würden die Clostridien so ins Futter und anschließend in den Tierkörper gelangen

hier het hele verhaal

elite-magazin.de/gesundheit/…
Grasbaal
De Cono is er ook niet blij mee:



Bron: Vakblad Melkveebedrijf
gezienus
@Grasbaal KAN ZOIETS OOK NOCH INVLOED OP KWALITEIT EN SMAAK VAN DE MELK HEBBEN

OOK EEN VERBOD prodb.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
cs-agrar
@gezienuslijkt me sterk dat mest in de boxen, zoals van de mestscheider, ook invloed heeft op de smaak. Doorgaans zien de koeien er wel mooi schoon uit bij zulke boxbedekking, zelfs bijna geen mest aan de klauwen.
gezienus
@cs-agrar
denk het ook niet maare zie vorig bericht wist ook niet dat melk van een robot een andere samenstelling had
jan.1
Raar verhaal van cono,allemaal hebben ze de mond vol over duurzaam,eigen mest scheiden en de droge fractie in de box gebruiken is juist hartstikke duurzaam.En tis ook nog veel goedkoper als zaagsel,dus ook nog kostenverlagend.
cs-agrar
@gezienusHet heeft in beginsel ook geen andere samenstelling, het gaat om de melkbehandeling tijdens en na het melken. Evt luchtinslag, manier van melk verpompen, zelfs scherpe bochten in leidingen hebben er mee te maken.
Ooit eens bij een boer een melkstal gebouwd, de nieuwe stal kwam op de plek van de oude grupstal, dus de boer molk een tijdje in een "pipowagen" in't land. Melk werd van het weidetankje weer overgepompt naar de grote tank, van waar men weer melk tapte om te verkazen, dit deden zij zelf. Na in gebruikname van de melkstal kreeg de boer door dat de kazen anders waren, beter. Volgens hem was de melk zachter, minder beschadigd door alle bewerkingen zoals extra verpompen zoals tijdens de bouwperiode nodig was.
beemster5
Quote @jan.1:
En tis ook nog veel goedkoper als zaagsel,
kun je me dat eens voorrekenen ? Met zaagsel heb ik wel ervaring met gescheiden mest nog niet.
jan w
Ik ben een liefhebber van stro, maar door de prijs en kwaliteit ben ik ook mest gaan scheiden.
Aan stro stooi ik 5 kg. per box per week. 52 x 5 x 80 = ongeveer 20 ton stro.
Bij 100 euro per ton is dat € 25.00 per box per jaar ( excl. werk en hakselen)
Bij een stroprijs van 200 euro per ton dan € 50.00 per box per jaar.
Nu meng ik gehakseld stro op met de dikke fractie. De dikke fractie wordt sneller droog en het stro wordt wat vochtiger waardoor de hele massa beter blijft liggen.
mestscheiden 4 x per jaar a 600euro per keer = € 2400.00 per jaar. Dat is € 30.= per box per jaar.
jvt
@jan w,

hoeveel stro wil je hebben van 200 euro per ton. Kan je vrachtwagens vol leveren voor dat geld, betaal mijn fouragehandelaar wel 130 euro en laat hem ff doorrijden..
Prijsverschil is dus 0.
Ga je echter uit van wit 1e keus zaagsel ben je idd met zowel stro als stront goedkoper uit.
Ofwel doet iedereen over 10 jaar het kunstje met gedroogde stront, ofwel niemand meer.
Sommige dingen moet je niet mee voorop willen lopen, we hobbyen nog wel ff verder met een koematras...
Frans1
@jan w

Hier € 30,- per box aan zaagsel, = 0,34 ct per kg melk,rubber mat in de boxen.
jan w
@Frans1
In het verleden ging men er vanuit dat je evenveel moest strooien of je nu diepstrooisel had of met matten en matrassen. Nu weet ik dus ook waar die kale hakken vandaan komen.
Todi
@jan wNu krijgen we het antwoord?
jan w
@Todi
Welk antwoord?
In het verleden ging men er van uit dat je 5 kg per box per week moet strooien, het maakte niet uit welk type box.
Heb zelf 8 boxen ( separatiegedeelte) rubber matten in, maar als ik daar een beetje strooisel op wil houden moet ik ze meer strooien dan de rest van de boxen, diepstrooisel.

Het gemalen stro lag veel "losser" in de box. Hierdoor zaten de koeien met de voorpoten net zo lang te wroeten tot ze op de beton lagen. hierdoor was er nog wel eens een koe met een dik knie, dikke hakken kennen we niet. Denk dat het nu met een mengsel van stro en dikke fractie opgelost is.
pieta
@jan w Overdrijven is een vak natuurlijk. Qua hoeveelheid strooisel is diepstrooisel onvergelijkbaar met iets met matten.
jan w
Op de praktijkschool Oenkerk is altijd verteld dat de hoeveelheid strooisel die gebruikt moet worden in diepstrooisel en op matten cq matrassen gelijk is.
Alleen dit wordt normaal nooit gedaan, het gebruik op matten is bijna nihil.
cs-agrar
@jan wOp de praktijschool wisten ze wel meer te beweren. Weet nog goed toen de "nieuwe stal" net in gebruik was, liepen over de roosters bij de diepstrooiselboxen, keek de kelder in en aan twee kanten een dijk van zaagsel tegen de muren. Bij de matras-boxen was dit niet zo
Frans1
@jan w

Zo hoort het!Luisteren naar de meester 😄

Als ze op kale beton moeten liggen kan ik hier wel inkomen,hoewel je er dan ook beter een buis oid achterlangs kunt maken omhet zaagsel in de box te houden.
Wij hebben juist voor een box met een mat zonder achterrand gekozen voor het arbeidsgemak,je kunt de boxen makkelijk uitvegen,met achterrand moet je ze allemaal uitscheppen.
zaagsel is ook alleen voor de hygiene, ligcomfort moet uit de mat komen.
jan w
@Frans1
Op hoeveel bedrijven met matten cq matrassen zie je koeien met kale hakken?
Ze geven een indicatie af, het stroverbuik komt bij mij aardig overeen met die 5kg per box per week.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , mest scheiden , gezondheid , sparen , dikke fractie , uiergezondheid , dairy en valacon-dairy geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0