Stelling: Mastitis wordt onterecht afgedaan als een managementprobleem

Door Anne Hiemstra

„Jullie zijn toch wel echt onafhankelijk, hè?”, vroeg Sybren Reitsma (links op de foto hiernaast) me enigszins bezorgd. Ik had net wat nagepraat met Bill Gehm (rechts op de foto hiernaast) en was enthousiast geworden door de presentatie die deze Amerikaan zojuist had gehouden op het Van Hall Instituut in Leeuwarden.

Gehm heeft samen met zijn vader het CoPulsation melksysteem ontwikkeld. Het zou goed zijn voor een maximaal dierenwelzijn en een minimaal aantal mastitisgevallen. Gehm was samen met de gerespecteerde Canadese melkwinningsspecialist en geboren Fries Reitsma naar Nederland gekomen, om het melksysteem op de mastitisconferentie in Utrecht te presenteren. In het verlengde daarvan hadden ze besloten om in Leeuwarden tevens een gastcollege te geven.

Volgens Gehm is er iets fundamenteel fout met de gangbare melkapparatuur. Door de constructie van de pulsators sluiten de tepelvoeringen niet goed. Daardoor worden spenen tijdens de rustfase afgeknepen en melken ze gewoon door. „Je kunt het voelen als je er een vinger in steekt”, zei Gehm. Op het ouderlijk melkveebedrijf nam ik onlangs de proef op de som en ik moet toegeven dat het inderdaad niet fijn is om gedurende langere tijd een vinger in een melkende tepelvoering te houden. „Dat voelt een koe ook”, stelde Gehm. Hij stelde bovendien dat het knijpen en het voortdurende vacuüm onder de speen uiteindelijk littekenweefsel veroorzaakt, waardoor de kans op mastitis aanzienlijk toeneemt. Niet dat we daar thuis over te klagen hebben overigens. Het celgetal fluctueert rond de honderd en het aantal mastitisgevallen is alleszins acceptabel. Maar wellicht kan het nog beter.

CoPulsation werkt met een ander pulsatiesysteem, waarover u alles kunt lezen in het Melkvee Magazine van zaterdag 26 november. De spenen worden er niet door afgeknepen, maar gemasseerd. „En ook dat kun je met je vinger voelen”, aldus Gehm. Het resultaat is dat de koeien rustiger zijn, het celgetal daalt en het aantal masitisgevallen afneemt. De tepelkanalen zouden zo gezond worden dat dip- of spraymiddelen na het melken of teatsealers tijdens de droogstand zelfs niet meer nodig zijn.

Gehm gaf aan dat de uiergezondheidsspecialisten op de mastitisconferentie geen enkel verband legden tussen de melktechniek en de uiergezondheid. Deels omdat ze niet de kennis hebben en deels omdat dergelijke bijeenkomsten dikwijls gesponsord worden door de grote melkmachinemerken. Hun kennelijk ver reikende macht, was de reden van Reitsma’s – in Amerika is hij door rechtszaken gepokt en gemazeld – ietwat bezorgde vraag aan mijn adres.

Anne Hiemstra
Chefredacteur Melkvee Magazine

Bron: melkveemagazine.nl/mm/home/…

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
Door de constructie van de pulsators sluiten de tepelvoeringen niet goed. Daardoor worden spenen tijdens de rustfase afgeknepen en melken ze gewoon door. „Je kunt het voelen als je er een vinger in steekt”,

Ik let daar nog al wel eens op, maar bij de silicone-voeringen van WF welke hier in gebruik zijn, zie ik tijdens de rustfase toch echt geen druppel melk langskomen bij het kijkglaasje
Farmer_
@cs-agrar

Denk dat de speen dicht gedrukt wordt, maar het slotgat blijft bloot staan aan vacuum, dat veroorzaakt een eeltring om het slotgat en uitgestulpteslotgaten, eigenlijk moet de gehele speen ontrokken worden tijdens rustfase van het vacuum zoals Copulsation doet, die drukt dicht tot onder het slotgat.
cs-agrar
@Farmer_
Als het goed is moet silicone dat ook redden, tenminste als je met je vinger probeert voelt het wel zo
paul1
Daarom is het ook belangrijk om droog voor te behandelen, zodat er ook lucht bijkan tijdens de rustfase...
Farmer_
@cs-agrar

Die tepelvoering van hun is 1 a 2 cm langer en erg flexibel, lukt dat ook met de middelvinger? bij hun wel, heb dat bij boumatic toen gedaan maar dan voelde je maar enige druk rondom de vinger.
cs-agrar
@Farmer_
Zal zo eens proberen, red veel met middelvinger, maar of dat ook gaat..
Farmer_
Hopelijk komt tie er ook droog uit dan. :lol:

Hier nog wat info, dairysolutions.nl/documenten/ppt_copulstion.pdf/

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , amerika , melken , koe , dierenwelzijn , melkvee , droogstand , mastitis , gezondheid , celgetal , copulsation , melkapparatuur , uiergezondheid , melkveebedrijf , melktechniek en tepelvoering geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
2