Melkveehouders hebben een kleine 7cent per kg aan schuld

Rabobank leent nauwelijks meer geld uit aan boeren

Utrecht ?
Volgens de Rabo bank staat er bij melkveehouders 6,6 miljard aan schuld uit .
Nou zullen andere banken en evt. familie ook wel wat lenen.
Dus laten we het totaal op 7miljard houden.
Totale Nederlandse Quotum is 11 miljard kg melk
Dus heeft de Nederlandse melkveehouder gemiddelt zo'n64cent per kg melk aan schuld.
Bij een bedrijf van 450.000kg melk is dat288.000 euro's
**************
Hier het bericht uit het Agr. Dagblad

Het totaal door de Rabobank aan Nederlandse boeren en tuinders uitgeleende bedrag in juni van dit jaar verschilt nauwelijks van dat in december 2004. De halfjaarcijfers die de bank gisteren publiceerde, laten een stijging zien van 1 procent naar ruim 15,5 miljard euro.
De melkveehouderij is traditioneel de grootste agrarische klant. Het door deze sector geleende bedrag steeg tussen december en juni met 1 procent naar ruim 6,6 miljard euro.
Telers van groente en fruit stonden afgelopen juni samen voor 3 miljard in het krijt. Dat is een stijging van 4 procent. Ook graanproducenten leenden meer.
Deze sector had in juni voor 540 miljoen aan krediet opgenomenbij de bank. In december vorig jaar was dat nog 523 miljoen euro.
In de categorie veeteelt en veehouderij daalde het uitstaande krediet met 3 procent naar ruim 3 miljard. De cijfers moeten volgens de Rabobank met voorzichtigheid worden vergeleken. Dat komt door een nieuwe indeling van de sectoren.
De totale zakelijke kredietverlening in Nederland nam in het eerste halfjaar met 1,5 miljard euro toe tot 57,4 miljard. Het grootste deel daarvan heeft betrekking op de handel, industrie en dienstverlening. Door een stijging van met name bouwnijverheid, groothandel en transport steeg het uitstaande krediet in deze sectoren met 4 procent tot 37,4 miljard euro.
> Pagina 8


Powered by TECNAVIACopyright (c)2005 Agrarisch Dagblad, publicatie 06/09/2005

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Het bericht en de berekening is aardigmaar wel onvolledig om de hele eenvoudige reden dat hier alle pachters, eigenaars boeren en gemengde bedrijven op 1 hoop wordt gegooid. Ik vind 64 cent/kg voor een melkvee-eigenaarsboer een schijntje maar voor een volledige pachter een fors bedrag, niet te spreken als je dan ook nog gemengd met een akkerbouwtak hebt met een jaar als vorig jaar om de kiezen krijgt . Ik snap het moraal van het verhaal wel dat deRabobank voorzichtiger is geworden. Maar eind vorig jaar heb ik eens aan mijn Rabobank gevraagd hoe ver ik mocht gaan als ik eens flink in mijn heupen kreeg, hij antwoordde 1,60-1,70 /kg. We praten dan wel over een volledige eigenaarsbedrijf met voldoende zekerheid. Aan mij is het of ik hier gevoelig voor ben, antwoord; nee dus.
Onbekend
Jij durft ook niks .over de 2 euro per kg is al heel gewoon.
Kwestie van saldo.
Onbekend
rente en aflossing (=afschrijving) 8- 10%,melkprijs 29 eurocent, alle in- en directe kosten 15 eurocent, prive 5 eurocent.

oftewel Jantien;GELUL van niks
Onbekend
Laat ze maar lekker durven met hun 2 euro schuld per liter!
Onbekend
ze bluft ! indien zij volledig haar inkomen uit de melk haalt, ze zal alles wel niet vertellen.
Onbekend
hallo!! beweer niet dat ik/wij dat hebben.... zeg alleen 'dat het al heel gewoon is'.
Zie hier wel in de studieclub grote verschillen in saldo per bedrijf!

Verder zijn we allemaal individuen. Wat we eigenlijk ieder keer weer lezen, we kunnen niet voor die ander denken. Iedere situatie, iedere veehouder is verschillend en heeft andere prioriteiten cq. ambities, uitdagingen!
Vraaag me trouwens wel af of 450.000 kg het 'gemiddelde melkquotum' is op dit moment. Zou me met die hoeveelheid niet prettig voelen, maar ook dat is persoonlijk!
Onbekend
van horen en niet gezien hebben we niks aan, volgens mij spreek je ook niet over de euro maar over guldens, ongeacht de grootte van je quotum kan het gewoon niet meer als 2 euro/kg.
Onbekend
Dit prikbord blijft natuurlijk subjectief. Harde cijfers en feiten kan ik niet geven. Wie ben ik?
Ben er van overtuigd dat er ondernemers zijn die ook nu nog hun grenzen durven verleggen. Weet van boeren met opvolgers die door investeren. Grond kopen van buurman, stal bouwen en quotum kopen. Een lege plaats kost ook geld.
Als de bank al € 1.70 per kg melk 'aanbiedt' ...
Onbekend
2 euro schuld en dan 0 euro aflossen? anders kan het toch niet ??

geef anders eens een saldo voorbeeld jantien
Onbekend
Ik denk dat niet alle boeren bij de Rabo lenen. Tel de leningenbij de andere banken erbij en de hypotheek per liter melk komt aardig dicht bij een euro
" bij volledig eigendom".
Onbekend
Gemiddelde zegt me ook niets, hoe meer quotum per vak hoe hoger de financiering kan zijn per kg melk.Iemand die een volledig bedrijf over moet nemen in eigendom met gebouwen in goede staat zal bij een bedrijf van 600000 kg al gauw een financiering van 1.50/kg melk hebben. naarmate het bedrijf meer quotum heeft zal de finaciering per kg melk hoger kunnen zijn.
Onbekend
En volledig eigendom bedrijf met 8 ton melk en goede gebouwen kan best richting de 2 euro bij goed saldo
Onbekend
Right, alleen , als je een jaar geleden quotum bijkocht zakte je finan./kg melk, nu stijgt ie.
anonymous_821
Hóla de kop boven het vorige berichtklopt helemaal niet
Hoe kan dat nou
Nou wat er mis is gegaan weet ik niet.
Maar je hebt kunnen lezen dat het 64 cent per kg melk aan schuld moet zijn
anonymous_821
Natuurlijk is het alles op één hoop gegooid
Er zijn boeren met weinig of geen schuld en er zijn er die maximaal gefinancierd zijn
Maar het geeft toch wel ergens een indicatie.
En ja de maximale schuld die een bank per kg melk wil verstrekken zal nog wel meer ijkpunten hebben dan alleen het melkquotum.
Zoals b.v. de hoeveelheid grond in eigendom, toestand en waarde van gebouwen, gezinssituatie etc. plus welke ondernemer het is.
anonymous_821
Geloof ik niets van.
Volgens het Rabo jaarverslag over 2004 was het markaandeel van de agrarische leningen 85%
Ik heb de indruk dat het bij melkveehouders eerder nog hoger dan lager is en bij 90% kom je ongeveer bij de door mij genoemde 64cent uit

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melk , rabobank , melkveehouders , melkveehouder , bank , lening en jaarcijfers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
3