Kartelwetgeving dwingt Dutch Dairymen Board tot andere aanpak

Kartelwetgeving dwingt Dutch Dairymen Board tot andere aanpak
DOOR RENÿ VAN BUITENEN ACHTERGROND
Het was de bedoeling dat de Dutch Dairymen Board (DD met de zuivelfabrieken zou gaan onderhandelen namens alle melkveehouders tegelijk. Dat gaat niet door.
De melkgeldvereniging ziet zich door de mededingingswet ge­dwongen voor een andere aanpak te kiezen. Voor alle DDB?leden die aan Friesland Foods, Campi­na, DOC Kaas, Leerdammer of andere bedrijven leveren, zullen aparte onderhandelingsdelega­ties worden geformeerd.
Die gaan afzonderlijk onder­handelen met de zuivelbedrijven over een hogere melkprijs. ?We hadden graag horziontaal de be­langen van de leden willen be­hartigen?, vertelt bestuurslid Sita van Keimpema, ?maar dat kan helaas niet.?
De intiatiefnemers hebben zich laten adviseren door het gere­nommeerde advocaten? en nota­rissenkantoor Houthoff Buruma. Veehouders die lid worden van de organisatie dienen een vol­macht te tekenen op basis waar­van de Dutch Dairymen Board de onderhandelingen met de zuivel­onderneming kan voeren.
De veehouders dienen daarbij aan te geven dat zij voor boekjaar 2007 óf een melkprijs wensen die het gemiddelde is van de melk­prijs van 2004 en 2005 plus mini­maal 1 cent, of een andere melk­prijs. Die tweede optie is noodza­kelijk met het oog op de mededin­gingsregels.
Tevens geven de veehouders de DDB een volmacht om indien no­dig te dreigen met een tijdelijke leveringsstop om het beoogde re­sultaat te bereiken.

Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 09/06/2006

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
ik vraag me af hoeveel apen er nog in de mouw van Sita zitten.
Onbekend
het zal in ieder geval flink kriebelen in die mouw
Onbekend
Ik ben benieuwd hoeveel procent van die 5800 uiteindelijk bereid is de volmacht te tekenen. Minder dan de helft, in mijn overtuiging. Niemand geeft graag de zeggenschap over zijn melk uit handen.
Onbekend
1 cent melkgeld minder ontvangen is gemmideld ook € 5000 per bedrijf, hier kijken de mensen niet naar.
Van nu 31 cent naar 24 cent is 7 cent * 5000 is wel € 35000 hoeveel bedrijven kunnen dat nog besparen????

Van mij mogen ze hun gang gaan, maar dan moet het wel in EU verband anders heeft het geen zin. dan komen vanzelf de efficientste zuivelbedrijven er wel uit.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , kaas , ddb , melkveehouders , doc en leerdammer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0