CWT levert veehouders in VS jaarlijks 70 cent per 100 kilo op

CWT levert veehouders in VS jaarlijks 70 cent per 100 kilo op
DOOR RENÿ VAN BUITENEN ACHTERGROND
De oprichters van de Dutch Dairymen Board verwijzen er graag naar, maar levert het Ame­rikaanse opkoopprogramma Coo­peratives Working Together de melkveehouders in Amerika nu ook echt een hogere melkprijs op? Dat vroeg de organisatie van rundveehouders zichzelf af.
CWT krijgt namelijk voortdu­rend kritiek van economen over het effect dat zij zou bereiken met haar acties om de veehouders aan een hogere melkprijs te hel­pen.
Sinds 2003 koopt CWT regelma­tig melkkoeien op voor de slacht.
Minder koeien betekent minder melk en dus hogere melkprijzen, is de redenering. Ook worden er zuivelproducten opgekocht en uitgevoerd.
Tot dusver hebben de econo­men nogal sceptisch gereageerd.
Elke stijging van de melkprijs werd door CWT in haar voordeel uitgelegd, maar eco­nomen wezen de afge­lopen jaren steeds op externe factoren die de melkprijzen in de VS de afgelopen jaren zouden steunden.
Scott Brown, land­bouwecononoom van de universteit van Missouri en verbonden aan het landbouweconomische instituut Fapri, heeft nu eens uitgezocht wat het effect van Cooperatives Working Together is geweest op de ontwikkeling van de Ameri­kaanse melkprijzen.
Wat blijkt? De bemoeienis van CWT op de Amerikaanse zuivel­markt heeft de veehouders de af­gelopen drie jaren gemiddeld om­gerekend jaarlijks ? 0,70 per 100 kilo melk opgeleverd.
?Er is geen andere investering die een melkveehouder doet die hem zoveel rendement oplevert?, is de conclusie van Brown.
Zelf was de econoom uitermate verrast over de uitkomst. Want ook hij was aanvankelijk scep­tisch over CWT. Voor zijn onderzoek zegt hij uitsluitend te hebben gekeken naar de netto?effecten van de CWT-acties. Daarom ook heeft hij een feit als de sluiting van de Ca­nadese grens voor Amerikaans vee vanwege BSE buiten be­schouwing gelaten. Ook de ver­minderde beschikbaarheid van het groeihormoon BST nam Brown niet mee in zijn bereke­ningen.
Opvallend is naar zijn mening dat de revenuen van het CWT­programma (zowel de opkoop van vee als de exportactiviteiten ) een steeds groter voordeel beginnen op te leveren voor de veehouders. Het totale effect van CWT raamt hij op bijna 2 miljard dollar (1,5 miljard euro).


--------------------------------------------------------------------------------


Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 11/10/2006

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Zoals je ziet is vrijwel alle voordeel toegerekent aan de veeopkoop.
Hoe e.e.a. berekent is weet ik niet, daar zal nog wel discussie over volgen denk ik.
Onbekend
Errug vaag verhaal, zonder onderbouwing.... Mij valt alleen wel de sterk gedaalde melkprijs op, ondanks de CWT-aankopen. Zal wel toeval zijn?
Als ik het goed begrijp, heeft meneer Brown deze onderzoeksopdracht gekregen van de CWT zelf, misschien een verklaring voor deze uitkomst?
Onbekend
Je kunt je zelf afvragen of de daling van het aantal koeien komt door de opkoop van de CWT of door de dalende prijs en failliete bedrijven. Waarschijnlijk zal de melkprijs komend jaar stijgen door de drie slechte jaren en veel gestopte bedrijven, de CWT zal hier trots op zijn....
Wat waren de kosten voor CWT eigenlijk.
Onbekend
drie slechte jaren? 2004 en 2005 was gewoonweg een goudmijntje in de VS om koeien te melken, al verschilt dit ook per regio. Daarvoor was het juist minder. Hier in Nederland praten we over verschillen in kostprijs per bedrijf, maar in de VS gaan die verschillen in het kwadraat. Het CWT-effect wordt minder (dit is wat ik hoor en kan dit niet onderbouwen) doordat de "slechtere" boeren allang de koeien hebben laten opkopen door de CWT en de melkveesector hoopt nu door de melkprijs 2006 die rondom kostprijsniveau is beland, dat er dit winter en volgend jaar meer animo is voor de opkoopregeling. Daarnaast worden er in verhouding minder koeien opgekocht dan dat er wordt uitgebreid. Want door de hoge milk/feed ratio van 2004 en 2005 zijn er enorm veel grote stallen gebouwd en volgebombardeerd met melkkoeien ongeacht wat ze kosten. Dit leidde tot lagere melkprijzen dit jaar.
Onbekend
voor mij één keer per maand altijd weer een vast item: kijken hoe de melkprijs en de melkleveringen in de USA zich ontwikkelt, ik kan het ook niet helpen maar onderstaande gegevens zijn de meest recente 😢

melkprijs:
In June 2006, mailbox milk prices for the federal order markets reporting mailbox prices averaged $11.74 per hundredweight, 6 cents less than May 2006, and $2.39 less than June 2005. Prices ranged from Florida's $14.85 to New Mexico's $9.90. The California mailbox price is calculated by the California Department of Food and Agriculture, the Dairy Marketing Branch.
Mailbox prices reflect the actual price dairy operators receive for their milk, hence the name mailbox price. Typically, they are released about 3-1/2 months following the month for which the prices apply. Mailbox prices are reported at average fat tests and reflect all premiums, as well as marketing costs, including hauling.

melklevering:
August 2006 milk production in the 23 states for which USDA reports monthly was 13.9 billion pounds, 1.6 percent above August 2005. July revised production was 13.9 billion pounds, up 1.5 percent from a year ago.

conclusie: een sterke afbraak van de melkprijs gelijktijdig gevolgd door iets stijgende melkleveringen
Onbekend
Misschien wel handig om de retail prijsindex er naast te leggen.
Wie weet de meest recente retail index voor zuivelprodukten van de VS?
Onbekend
de CWT koopt melkkoeien op. melkveehouders bieden oude koeien aan en de CWT geeft daar een goede prijs voor, dat geld gebruiken de amerikaanse veehouders vervolgens om vaarzen aan te kopen en de opkoopregeling zorgt dus binnen een paar maanden voor een stijging van de productie.

ik was toen ik voor het eerst hoorde over de CWT ook een voorstander maar het is een beetje een dubbelle bodem, en toen ik dit hoorde ben ik eraan gaan twijfelen.
Onbekend
dus toch maar quotering behouden!
Onbekend
waarom?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , amerika , melkprijs , melkveehouders , melkveehouder , bse en rendement geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
5