Boeren willen geleidelijke afschaffing melkquota

Boeren willen geleidelijke afschaffing melkquota
Een grote meerderheid van de melkveehouders in Nederland is voor het geleidelijk afschaffen van de melkquota. Dat blijkt uit een onderzoek van LTO Nederland, waaraan ruim 4000 boeren hebben meegedaan.
Dat er in 2015 een einde komt aan de melkquotering, is voor verreweg de meeste agrariërs een vrijwel vaststaand feit. Een op de tien deelnemers aan het onderzoek heeft zich nog niet neergelegd bij afschaffing. Deze groep vindt dat LTO er alles aan moet doen om het systeem intact te houden.
Op basis van de quotaregeling is iedere melkveehouder gebonden aan een plafond bij de melkproductie. Wie meer produceert, riskeert een boete, de zogeheten superheffing.
[www.zibb.nl]
Of dit alleen leden van LTO zijn, of een doorsnede van alle melkveehouders is me niet geheel duidelijk.
In ieder geval vind het NMV standpunt over behoud van de quotering en geen (geleidelijk) afschaffing daarvan minder aanhang dan de NMV wil doen voorkomen

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Ik ben voor behoud,
Dit wordt voornamelijk bepaald in Brussel,
en niet in Den Haag.:-)
Onbekend
Van mij mag het morgen nog vertrekken ,dan zijn we van de kosten af als we uit willen breiden (als op het moment de aanvoer iets stijgt (of de productie op bedrijfs nivo)gaan onze kosten meteen omhoog)
\en voorkomen we engelse toestanden
Onbekend
Als het quotum eraf gaat, zul je wel moeten uitbreiden,
dus dat betekend, meer werk, voor hetzelfde inkomen.
Als dan nog een inkomen gehaald wordt tenminste 😞
Onbekend
nmv aanhang zijn voornamelijk stoppers en grote jongens zoals de willys
en natuurlijk zijn die voor behoud
Onbekend
superboer wim is voor afschaffing quotum, want dan is hij van de quotumkosten af .ikdacht dat wim nooit quotum duurder dan een kwartje heeft gekocht, dus heeft hij geen quotumkosten .Ik denk dat als het quotum er af is wim begint te klagen over mest en grond kostenmet andere woorden wim vindt altijd wel een reden om te klagen en doet daarom niets, conclusie: wim is een stopper.
Onbekend
er zijn meer wimmen op dit prikbord!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Onbekend
Zeker ben ik geen stopper en heb in het verleden ook bij gekocht als het uit kon
op het moment hebben we geen quotum kosten meer .en willlen verantwoord uitbreiden ,het huidige afschrijvings termijn is te kort
Daarom moet je er geen geld in stoppen want je werkt voor niks
Als het verdwijnt zijn de kosten weg en zal de melkprijs gaan stijgen om verschillende redenen
een v/d reden is dat de raiteler denkt dat we heel veel verdienen als we zoveel keer de netto waarde van het quotum betalen
bedrijven die elk jaar de bankrekening vulde met verleasen van melk als zejaar in jaar uit niet vol molken door het bedrijf slecht te leiden zullen stoppen
Onbekend
Ik heb niet zulke lange tenen (schoenmaat 42) maar je staat er wel vol bovenop, minkukel!

Je zei:"bedrijven die elk jaar de bankrekening vulde met verleasen van melk als ze jaar in jaar uit niet vol molken door het bedrijf slecht te leiden zullen stoppen"

Juist degenen die jaar in jaar uit halsbrekende toeren uit moeten halen om niet over hun quotum heen te gaan, leiden hun bedrijf niet optimaal in mijn optiek. Verdiep je eerst eens in andermans strategie en financiele cijfers voordat je weer onzin uitkraamt.
En stoppen? Zolang er nog clowns als jij, wim, in deze sektor hun brood kunnen verdienen, redden wij dat zeker!
Onbekend
In het algemeen sjakie zijn bedrijven die hun productie elk jaar goed op peil hebben degene die goed verdienen en daar een gedeelte voor af moeten staan voor melkveehouders die slecht melken en weinig geld eraan overhouden als ze dan het niet gemolken quotum verlaese wordt het gat gevuld en is de bank weer tevrede
Als het quotum verdwijnt kan dat niet meer en gaan ze stoppen (toch logisch sjakie dat die voor behoud van quotum zijn en lid van ddb en nmv )

Sjakie voldoe jij ook aan die voorwaarde met maat 42????
gegr.wim
Onbekend
Je bent een langzame leerling, wim: ik geef juist aan dat wij bewust onder ons quotum melken om de verlease van quotum als managementmaatregel te kunnen benutten omquotum en produktie in evenwicht te brengen, zonder kostprijsverhogende rem-akties. Heeft dus niets met 'slecht melken en weinig geld eraan overhouden' te maken!

Dat wij niet aan jouw 'voorwaarden' voldoen, had je kunnen weten.
Onbekend
Laat je de koeien bewust minder melk geven ,of heb je bewust te veel quotum aangeschaft Sjakie ??
Onbekend
Bewust te veel (?) quotum....
Onbekend
tot mijn verbazing lees ik nu al een paar maal dat de nmv voor de stoppende melkveehouder zou zijn.dit is kling klare onzin.omdat de nmv voor de actiefe melkvee houders zich hard maakt!!! er is wel een andere club waar je je van affraagt of ze nu voor de melkvee houders zijn of juist tegen.want vergeet 1 ding niet in europa zijn vele landen waar je kost prijs technies vele centen per kg goedkoper kunt melken dan in nederland.
Onbekend
noem ze maar eens op en vermeld tevens, tenminste als je dat weet, wat het resultaat is van opbrengsten minus alle kosten incl arbeid en quotumkosten per kilo melk en dan wil ik het nog wel eens zien
Onbekend
jan het gaat mij er om als het qoutum straks weg is dan gaan bij vele oosterburen alle remmen los dan wordt de markt overspoeld met melk!.die tegen wereld marktprijs afgezet moet worden.met gevolg dat je voor 0,20-0,21 eurocent moet kunnen afleveren!! en jan jij kunt dat natuurlijk want jij hoort bij die groep veehouders die denken dat ze dat kunnen.maar ga maar eens met de boekhouder praten dan kom je van een koude kermis thuis.ps als het qoutum straks weg is wil dat niet zeggen dat je melkprijs minus qoutumkosten goedkoper kunt produceren.wat denk je van de mest afzet en grond schaarste en eventueelle personeels kosten.en met oosterburen bedoel ik niet alleen duitsland!
Onbekend
beste 711 het valt allemaal nog wel een beetje mee.nu kom ik met enige regelmaat in oost duitsland en wat mij erg opvalt iedere keer weer, het grote aandeel debiteuren wat nog betaald moet worden. globaal durf ik te beweren dat 20% van de bedrijven goed draait,20% draait op de 0 lijnen 60% draait gewoon verlies heden ten dage.met deze wetenschap zullen er vele afvallers zijn met voorspelde melkopbrengst prijzen zoals jij die schetst.het break-even punt zal daarom nooit zo laag liggen.wat gevaren van andere landen waar jij bang voor bent hetzelfde laken een pak. als je de struktuur van deze bedrijven bekijkt in bv polen en zorgt dat je zelf 2 keer een zo grote omvang hebt is er niets aan de hand.nu denk ik ook niet dat ik boer blijf bij een melkopbrengst van 20-21 cent per liter maar ik probeer er wel voor te zorgen dat op erg korte termijn mijn quotum kosten nihil zijn want het stakke keurslijf van de quotering op landenniveau heeft de langste tijd wel geduurd en dan wil ik mijn handen wel vrij hebben
Onbekend
Gras bij de buren is altijd groener
Onbekend
"711 schreef:
want vergeet 1 ding niet in europa zijn vele landen waar je kostprijs technies vele centen per kg goedkoper kunt melken dan in nederland".

kunnen en zullen;
voordat er in Oost Europa goedkoper geproduceerd gaat worden zijn we minimaal één generatie verder; en dan nog zullen er ondernemers uit West Europa moeten komen om dat te bewerkstelligen 😉

Bijna nergens in EU kun je beter melk produceren dichtbij de afzet dan in NL 😉
Wij moeten alleen zorgen dat we de kostprijs goed blijven beheersen door roegtijdig voor te sorteren in de richting die je zelf denkt te moeten gaan.
Onbekend
simpelegeest die wim droom maar lekker veder
Onbekend
Weet iemand ook de vraagstelling van deze enquete?
Onbekend
Ik vermoed dat dit de uitkomst is van een meerkeuzeformuliertje dat op de LTO-vergaderingen ingevuld kon worden. Zelf heb ik niet eens de moeite genomen dit in te vullen, tijdens de voorafgaande vergadering werd al duidelijk dat de LTO haar standpunt al lang heeft ingenomen, verspilde moeite dus. Dat de meeste leden voor geleidelijk afschaffen hebben gestemd verwondert mij niet wanneer LTO dit de hele avond als ideaal scenario aangeeft.
Onbekend
misschien was de vraag wel : ben je voor om in 1 keer het quotum af
te schaffen, of geleidelijk.
En stond de optie tegen afschaffing er helemaal niet bij.
Onbekend
De keus was:

1 direkt afschaffen
2 geleidelijk afschaffen
3 niet afschaffen
Onbekend
Bij ons hadden ze gekleurde kaartendie je moest opsteken.
Aan het begin van de avond was de stemming voor behoud quotum .En aan het einde van de avond geleidelijk afschaffen ! Net of we het terplekke verzonnen hadden.
Onbekend
op een regio avond over dit onderwerp was een grote meerderheid voor geleidelijke afschaffing, (dit ook na handen op steken)
Maar ook op de afdeling kwam het voren en ook (hier zonder alle peptalk) was ca 90 % voor gelijdelijk afschaffen
Onbekend
Dre, als het waar is wat jij stelt, en daar ga ik even van uit, dan is het toch diep droevig met de visie van de melkveehouders over de toekomst van de quotering.
Bij het begin van de avond voor instandhouding van de quotering zijn en na afloop van de vergadering, na diverse sprekers aangehoord te hebben, volledig 'om' zijn dat is toch niet te geloven. Hebben al deze boeren dan werkelijk niet door dat de quotering onhoudbaar wordt en dat er een LTO-avond voor nodig is om hen weer op het rechte spoor te krijgen. Diep triest eigenlijk !!!!
Onbekend
Dit betekent,WV,dat er blijkbaar veel onzekerheid onder de LTO leden is.
Bij een krachtige organisatie horen geen onzekere leden....
Onbekend
Er zijn boeren die denken dat de burgemeester het regelt,die moeten bijgeschoold worden dat bijna alles uit brussel komt,is voor de landelijke politiek en zuivelbonzen wel gemakkelijk als je het niet weet of je wil je verschuilen dan zeg je BRUSSEL.
20 jaar geleden hadden we hier een verdelingen tussen boeren en bakfietsen de bakfietsen van toen zijn geen boer meer maar bakfietsen zijn er nog wel
Onbekend
Niet iedereen zit steeds te priken En als je pas duur quotum gekocht hebt wil je niet dat het meteen word afgeschaft Er zijn veel veehouders die alleen maar werken en niets lezen en nergens naar toe gaan.Schaften quotum aan en zien dan een uitnodeging liggen om te praten over afschaten .Dan komen ze naar de vergadering
Onbekend
Het was uiteraard geen schriftelijk stemmen, dat gebeurt onder toezicht van notarissen e.d., maar idd was er een peiling d.m.v. gekleurde kaarten tijdens de avond, waaruit ik de uitslag kon aflezen: de sprekers telden de kaarten en gaven een inschatting van de percentages die hierbij hoorden, die heb ik dus vermeld. Aan het einde van de avond was er de mogelijkheid een kaartje met genoemde keuzemogelijkheden in te vullen en in te leveren achterin de zaal. Dus ook geen stemming, maar een schriftelijke peiling, waarvan ik verwacht dat deze resultaten worden bedoeld in het bericht. Dat jij je dit niet voor kunt stellen verbaast me niet, jouw voorstellingsvermogen is wel vaker wat beperkt te noemen.

Ik heb geen moeite met het feit dat anderen een andere mening hebben als ik, juist mooi voor de diskussie; ik heb er echter wel moeite mee als de mening van degenen die zich er zelf nog geen gevormd hebben, tijdens zo'n avond gemanipuleerd wordt, waarna zonder bedenktijd een peiling volgt die als maatgevend wordt aangenomen. Zo hoort het niet te werken in mijn optiek. Gelukkig laat ik mijn humeur hier niet door beinvloeden!
Onbekend
jouw analyse klopt exact met mijn bevindingen bij een friese LTO-vergadering.
Onbekend
helemaal mee eens ariej ,want als er ergens veels te veel op de leden ingepraat wordt is dat wel bij de NMV en DDB ,en zelfs door grote belanhebbendejongens als van bakel
25% v/d boeren hebben aangegeven te stoppen na de ontkoppeling en dat zal het getal zijn v/d leden van DDB
Onbekend
Ik wil niet zeuren, maar in het geval van een stemming wordt precies het aantal stemmen vastgesteld onder verantwoordelijkheid van een onafhankelijk persoon (notaris bijv.), anders heet dit peilen. Niet alleen boven het IJ, maar ook daaronder .

Jij hebt een hele hoge dunk van het kennisniveau van de NL veehouder op het gebied van quotering en het beleid daar omheen, omdat jij je hier zelf zo in verdiept. Ik spreek veel veehouders die doodgewoon maar afwachten wat ze over zich heen krijgen en zich totaal niet verdiepen in de wat langere termijn, dus ook niet in de toekomst van de quotering. Het niveau van dit forum is niet het niveau van heel NL!

Of voorlichting nu eenzijdig wordt gevonden of niet doet eigenlijk niet zo ter zake; wanneer je de mening van iemand vraagt, dan moet je die niet eerst willen sturen, simpel toch?

Onze strategie voor dit en vorige quotumjaren is duidelijk, als ondernemer zullen we onze strategie gewoon weer aanpassen aan de nieuwe situatie, ben ik totaal niet bang voor. Wat mij verbaast is dat LTO keihard zegt: wij streven naar quotumverruiming met de daarbij behorende daling van de melkprijs zodat de melkveehouders zich op deze nieuwe marktomstandigheden in kunnen stellen. Kort door de bocht: wij kiezen voor melkprijs- en dus inkomensdaling! Nog verbazingwekkender is dan het applaus dat zij hiervoor ontvangen van de leden. Naar mijn mening is het wijzer optimaal te profiteren van de nog aanwezige restituties, subsidies en quotering (zolang deze er zijn) en de hierdoor minder snel dalende melkprijs te koesteren. Niet alleen eigenbelang: een hogere melkprijs is voordelig voor elke melkveehouder. Wennen aan een lagere melkprijs kan in 2015 altijd nog. Na dit betoog van mijn kant, pakte de stemverhouding in onze afdeling anders uit dan op de vergadering waar jij aanwezig was: ben dus benieuwd hoe er in Giessenburg gestemd zou zijn als ik daar in de zaal een kleine diskussie met de heren achter de tafel had kunnen voeren; ik kan me tenminste niet voorstellen dat deze heren dit gezichtspunt naar voren gebracht hebben....

Jouw uitspraak:'melkveehouders hebben vrijwel allemaal belang bij een zo laag mogelijke quotum en leasprijs' is van een niveau dat ik niet van je gewend bent. Melkveehouders hebben belang bij een redelijk inkomen en dus een dito melkprijs, slechts degenen met een (forse) groeistrategie hebben voordeel bij een zo laag mogelijke quotumprijs en nemen de daarbij horende lage melkprijs voor lief.

Het vak van bestuurder is idd niet gemakkelijk, maar als je pretendeert je achterban haar mening te vragen om daar het beleid naar te vormen, komt het raar over als dat beleid eigenlijk al vaststaat. Dus of onbevooroordeeld peilen en daar de strategie uit halen of de reeds gekozen strategie uitleggen en niet meer peilen.

En arie: wil je niet meer veronderstellen dat ik 'humeurig' of 'zuur' ben? Je kent me niet persoonlijk dus je weet weinig over mijn karakter; noem me eigenwijs, tegendraads of wat dan ook, maar humeurig en zuur past niet in mijn profielschets!
anonymous_821
Klopt, maar het evt. niet verlengen van de quotering komt ook uit Brussel.(alleen met minstens twee-derde meerderheid vóór kan verlengt worden)
Daar heeft ieder land, ook Nederland, zijn stemmen in de besluitvorming
anonymous_821
Schriftelijk stemmen?
Ook ik ben naar een LTO bijeenkomst geweest (Giessenburg)
Maar daar werd echt niet schriftelijk gestemd, ik kan me beslist niet voorstellen dat het bij jou in de buurt wel schriftelijk gebeurde.
Dat gebeurde overal met hand op steken
Trouwens je hebt zelf op dit prikbord de uitslag van de vergadering bij jou in de buurt neergezet
Daar was het totaal anders dan hier (en elders neem ik aan)
[www.prikpagina.nl]
Maar ik proef bij jou dat het slecht voor te verterenis dat de meerderheid niet achter jou standpunt staat.
Daar ben je zo te lezen behoorlijk humeurig over en dan ligt het aan beïnvloeding etc.
anonymous_821
Slecht humeur zo met kerst is ook niks
Ook bij ons gekleurde kaarten die omhoog moesten, al vrij vroeg in de avond overigens (vóér de pauze)
Notarissen bij een stemming is misschien iets voor boven het IJ, maar elders in Nederland hebben wij er nog niet van gehoord.
Nou vraag ik me wel af voor welke simpele zielen jij melkveehouders aanziet.
Al enkele jaren is er een intensive discussie rond het quotum.
Melkveehouders hebben daar allemaal van gehoord en gelezen, het gaat ze ook allemaal zeer direct financieel aan.
Niet alleen door voorstanders van versneld afschaffen, maar ook heel duidelijk van de andere kant is er op melkveehouders ingepraat, kranten toegestuurd ect:
Dan bedoel ik o.m. de NMV, met haar DDB propaganda om het quotum niet af te schaffen en helemaal niet verruimen.
En dan denk jij dat het merendeel van de melkveehouders geen enkel standpunt heeft? En dat terwijl het ze allemaal financieel zó direct raakt?
En dat ze voor het merendeel achterelk verhaaltje op quotumgebied aan lopen?
Nou ik denk dat er maar weinig melkveehouders zijn zonder een enkele mening, en die alleenmaar já, jáknikken als het over quotum gaat

Nou vond ik dat die eenzijdige voorlichting bij ons (die wel hetzelfde als elders zal zijn geweest) nogal meeviel.
(Niet iemand met groot financieel belang bij de quotering als spreker, zoals bij een andere club)
Ook werd uitdrukkelijk door de voorzitter en S.J. Schenk om kritiek gevraagd.

Jij bent onder de z.g. blijvers een uitzondering.
Degene die geen plannen hebben om de eerste 7 á 8 jaar te stoppen, en dat is toch ruim driekwart van de melkveehouders neem ik aan, hebben vrijwel allemaal belang bij een zo laag mogelijke quotum en leasprijs.
Voor evt. bijkopen van quotum natuurlijk, maar ook melkt het veel prettiger en voordeliger als bij overschrijding de leasprijs laag of nihil is.
Maar jij bent een blijver die melk heeft gekocht om elk jaar te verleasen.
Dus direct belang bij een flinke leasprijs, dus nadeel van quotumverruimen en geleidelijke afschaffen.
Dat weegt in jou standpunt natuurlijk mee.
Niks mis mee, maar om dan zo zuur te doen over het merendeel van de andere melkveehouders, en die weg te zetten dan mensen zonder eigen standpunt, daarben ik het niet mee eens.

Het is overigens ook nooit goed, als het bestuur een standpunt inneemt dan hadden ze de leden moeten raadplegen.
En als de leden om hun mening gevraagt wordt, dan heeft dat ookgeen zin, want die waaien toch met elk zuchtje wind mee, zelfs als het hun portemonnee diep raakt (volgens jou dan)
anonymous_821
Laten we het "zuur"dan maar achter ons laten
Ook ik heb het gevoel soms anders op dit prikbord over te komen als ik werkelijk ben.

Maar ter zake; Een notaris bij een stemming om die te controleren heb ik nimmer meegemaakt of zelfs van gehoord.
Zelf bij een stemming in de 2e kamer wanneer die met gesloten stembriefjes gebeurt, zoals recent voor een voorzitter, kom je echt geen notaris tegen.
Verwar je het soms met een trekking voor een grote loterij of zoiets?
Bij elke normale stemming van enig belang wordt een stembureau benoemd, meestal samengesteld uit de stemmers zelf
Goed,verder is het niet zo belangrijk.

Of jij bij ons in de buurt met jou verhaal veel instemming had gekregen weet ik uiteraard niet
Het verbaasde me wel dat na alle DDB propaganda er in Giessenburg niemand uit die hoek opstond of kritische opmerkingen van dien aard maakte
De voorzitter zinspeelde er zelf er nog op, maar kon niemand uit de tent lokken.

Wat betreft die uitspraak van mij "'melkveehouders hebben vrijwel allemaal belang bij een zo laag mogelijke quotum en leasprijs'
Moet je het natuurlijk wel goed lezen, dat ging over de blijvers van de eerste 8 jaar.
En inderdaad dat belang hebben die vrijwel allemaal.
Dat er daarnaast natuurlijk het belang is van een zo goed mogelijke melkprijs, dat weet ik ook wel, maar omdat zoiets logischer wijze voor iedere melkveehouderin gelijke mate geld heb ik het niet genoemd.
Het voordeel van eenlagere quotumprijs en leasprijs is echter erg verschillend, Daarnaast is er ook een categorie melkveehouderswaarvoorhet geen voordeel maar een nadeel is
En daarom is dat wel iets wat tot een verschillende beoordeling van afbouw van de quotering aanleiding geeft.

Zelf heb ik echt geen belang bij zowel het één of het ander, en ik heb me op die avond dan ook buiten de openbare discussie gehouden en niet gestemd.

Maar stemmingzonder enig inleidend verhaal en gelegenheid tot vragen stellen zou ik, en naar ik meen de meeste leden,vreemd gevonden hebben.
Terecht zou dande vraag komen " hebben jullie geen mening?"

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , nmv , melkproductie , melkveehouders en melkveehouder geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0