Wat kost de extra liter

Het melkkwotum gaat eraf. (gaan we even van uit). wat kost de extra liter?

Ik ga ervan uit dat de stal nog capaciteit heeft en voer aangekocht wordt.

Krachtvoer 5,75 cent
(met gras lager, maar dan ook minder ton opbrengst en hogere ruwvoerkosten)

ruwvoer 5,25 cent
(mais voor mest) 850 euro/ha plus mestuitrijden 50m3 * 2 euro= 950 euro
hakselen 300 euro= totaal 1250 euro/24.000 kg melk = 6,25
Koe eet 12 kg d.s dag = 4380/jaar
14.000kg d.s./ha/ 4380 = 3,19 koeien verlies e.d. 3 koeien
* 8000 liter = 24.000 liter/ha

energie/veearts/strooisel 5cent (is wel ruim, maar wordt steeds duurder)

totaal 16 cent

dit is een richtlijn val me niet aan op 1 of 2 cent.

Wie kan het goedkoper op deze basis? Of zit ik veel te hoog ??

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Oeps 2 foutjes
ruwvoer 1250 euro/24.000 liter =5,2 cent

..... detail
Onbekend
John,
* die 3 melkkoeien op één ha mais produceren jaarrond (incl. jongvee) circa 120 m3 mest; 70 m3 dus nog extra afzetten voor € 10 à € 15,- per m3 ?
* arbeid: 4 €urocent per kg melk; je werkt toch zelf ook niet voor niets
* als verlagingspost zou je nog mogen meenemen O+A circa 2,5 €urocent per kg melk

er zijn nog genoeg andere opmerkingen te maken maar die laat ik graag aan anderen over 😢
Onbekend
Coen. Ik tel puur wat de liter kost dus geen jongvee. Omzet en aanwas zijn zo'n beetje nul dus op deze manier heb je de zuivere kostprijs per liter. Om je arbeidsopbrengts te weten moet je eerst weten wat de zuivere liter kost.

omzet aanwas nul
aankoop/opfok vaars 900 euro (met afwijking van 100 euro hoger of lager)
koe kalft 2,5 keer in haar leven. opbrengst kalf gemiddeld 250 euro (B = 625 euro
verkoop koe (einde loopbaan) 350 euro (gemiddelde per koe)

dus 900-(625+350)= 75 euro over 2,5 jaar als het meezit

de een zit misschien daar wat hoger de ander daar wat lager maar het blijkt dat er dus geen of nauwelijk aanwas is.

kom niet aan met ik heb een omzet en aanwas van 500 euro per koe want dan heb je ook duurdere liters.

3 koeien/ha mogelijk dmv degoratie en exretie

degoratie 250/ha
exretie 85/ koe(bij ons teminste)
Onbekend
waarom pak je je kritische melkprijs niet en trek daar een aantal posten er van af. dat zijn toch de cijfers die je zelf gemaakt hebt.
Onbekend
De kritische melkprijs zegt niks over de extra liters die erbij komen.
Onbekend
is het alleen cijfer werk of kan er ook nog een keer iets spontaan.
Onbekend
Nou andredoe eens iets spontaans !!
Onbekend
Wat ik hier bedoel is dat je wil uit gaan rekenen wat de natuur gaat doen.
Geen jaar is het zelfde. Heel veel zaken kun je achteraf wel berekenen maar eigenlijk niet vooraf. Niet veel mensen hadden op een droge julie maand en een te natte en te koude augustus gerekend. En als je dan moet rekenen met voer aankopen en mest afzetten dan kan het volgens mij 2 kanten op vallen.
Ik zelf verbouw mijn eigen voer en ik weet ik zit ruim in de grond , verbouw altijd ongeveer 1.5 ha mais extra heb ik in een droog jaar ook genoeg en als het eens weer een natte herfst is dan heb ik de maisplaat ook vol. En ja dit kost geld maar dat is nou net het spontane wat ik bedoel lekker je zelf kunnen redden en in extreme jaren waar we nu zoals het lijkt steeds meer van krijgen niet voor verrassingen komen te staan van plotselinge stijgende grondstoffen.
Onbekend
Nou Andre ik snap je opmerking. Maar ik neem aan dat je toch ook wel eens rekent? Als je dat niet zou doen dan zou je ook geen extra voer kuilen. want je REKENT erop dat het een keer kan gebeuren. Wat ik eigenlijk met deze berekening wil bereiken is of dat mensen zijn die het anders zien. Wat je zegt dat ieder jaar anders is klopt. Ik ga ook maar van een gemildelde uit.
Onbekend
hans je voordeel is dan 450 euro per ha Je hoeft de mais niet te kopen maar wel zaaien ed.
450/24000 = 1,8 cent voordeel

Mijn berekening was 16 cent minus 1,8 = 14,2

Nou had ik toch niet slecht geteld. Je hebt natuurlijk ook je kosten van je grond nog als kapitaal. als je de grond zou verpachten zou dit ook geld opleveren. Je bent vrij extensief dus nu verdien je ook wat aan die grond waarschijnlijk.
Onbekend
Als je nog vrij extensief bent en geen voer hoeft aan te komen zijn het gewoon de toegerekende kosten(variabele kosten). Bij mij ongeveer 14 cent!
Greetz.
Onbekend
Aangezien ik weinig berichten zie van wat mensen denken wat de extra liter kost ga ik ervan uit dat we hier dus ook niet echt mee bezig zijn. Toch raar, is wel degelijk van belang als je straks wel of geen stappen wil zetten, na het kwotumtijdperk. Of geloven we eigenlijk helemaal niet in de afschaffing ?
Onbekend
Weinig respons, omdat het een onrealistische stelling is, john. Jij gaat uit van voldoende stalruimte: het merendeel van de bezoekers hier zal de stalruimte zo'n beetje benutten, dus weinig ruimte over voor extra vee. Degenen die wel ruimte over hebben, hebben doorgaans niet zo lang terug gebouwd: uitbreiding van de produktie is toen waarschijnlijk meegenomen in de begroting. Het zou raar zijn om deze vaste kosten dan te verdelen over de nu te melken liters (waarschijnlijk kosten deze dan geld!) en voor de extra liters slechts variabele kosten te rekenen; in het totale plaatje maakt het niet uit, maar je houdt jezelf wel voor de gek.
Onbekend
Nou sjakie voor de een realistisch voor de ander misschien niet. Daar gaat het me nu ook helemaal niet om. Bouwen is weer een verhaal apart. Maar daar hoef je niet zoveel aan te rekenen. Je neemt de bouwkosten afschr. rente etc/liters en klaar.
Maar bouwen kun je duur en goedkoop, dat is ook meer lange termijn.

Je kunt er lang er kort over lullen maar als je al gebouwd hebt zijn er die kosten toch al. Moet je nog bouwen dan komen er die kosten bij simpel zat.

Ik wilde het simpel houden en de discussie zuiver. Ik wilde weten of mensen het op punt van de variable kosten beter of slechter konden voorrekenen. Maar ja, blijkbaar wordt het dan te ingewikkeld. Laat maar .....

wordt er een beetje triest van. Is het nou zo moeilijk om je mening te geven over wat jij denkt wat de variabele kosten kunnen zijn ??

Sorry hoor...
Onbekend
Nou willen we jou niet triest zien natuurlijk, john, dus ff gecheckt in het verslag van 2005 (oud nieuws dus):

diergebonden toegerekende kosten 7,69 ct
grondgebonden toegerekende kosten 1,31 ct
totaal 9,12 ct

voor een eerlijke vergelijking komen hier nog bij:
(huidig) loonwerk 1,70 ct
extra mestafzet 2,5 ct (landhuur momenteel 450 euro)
totaal 13,32 ct

Wanneer geen extra kosten worden berekend voor de reeds aanwezige machines en gebouwen en quotum overbodig is, dan kunnen wij met huidige forse ruwvoeroverschot dus extra liters leveren voor 13,32 ct.
Helaas zit de stal nu al bomvol en ben ik ook niet van plan om voor jan doedel te werken, dus zeg jij nu maar wat de extra liters mij echt mogen kosten!?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , stal , koeien , melk , koe , krachtvoer , voer , ruwvoer en mestuitrijden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
1