Dutch Dairymen Board moet nu scoren

<b>Column Vergaderboer op AGD.nl:</b>

Dutch Dairymen Board moet nu scoren

25 jun 2007 11:05

Het blijft akelig stil rond Dutch Dairymen Board (DD.

Merkwaardig. Toen de melkprijzen daalden schreeuwde men luid en duidelijk dat de melkprijs veel hoger moest. Er werd gedreigd met het stoppen van het leveren van melk. Daar lagen de fabrieken niet wakker van, want er was melk in overvloed.

Dat is nu anders. Er is wereldwijd een tekort aan melk. Dus stijgen de prijzen van bulkproducten en ook de melkprijs. Samen met de melkpremie wordt het een sterk hogere opbrengst en dus een uitstekend jaar. Door de markt en niet door de activiteiten van DDB. Want die hoor je niet.

Dat is vreemd. Als DDB wil oogsten dan is het nu de tijd. Er is behoefte aan melk. Een Engels zuivelonderneming heeft reeds een meerprijs geboden voor boeren, die extra melk leveren. Dat moet toch ook doordringen in de hersencellen van de bestuurders van DDB.

Immers, melk heeft weer (even) macht. Dat moment moet benut worden. Als DDB in een tijd van tekort aan melk niet kan scoren, lukt het nooit. Dus Sieta van Keimpema en collega's, wordt wakker en start een groot offensief. Dreigen met het stoppen van melklevering kan nu misschien wel effectief zijn. Of zie ik het weer fout?

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
J.R. Jalvingh schreef : Dat is nu anders. Er is wereldwijd een tekort aan melk. Dus stijgen de prijzen van bulkproducten en ook de melkprijs. Samen met de melkpremie wordt het een sterk hogere opbrengst en dus een uitstekend jaar.

Zoals ik op het Campina forum en hier lees valt het allemaal nogal tegen met de sterk hogere opbrengsten en belooft het met de sterk gestegen kosten ook weer geen uitstekend jaar te worden! Beetje domme columns daar op het AGD.
De mensen beginnen weer te geloven dat de melkveehouderij goud verdient met alle foute nieuwsberichten die de wereld in gestuurd worden zoals Campina vorige week. Het AGD nam het artikel zonder na te denken over en had het over een historische melkprijsverhoging. Het was zonder meer een misleidend bericht , maar het AGD is journalistiek gezien ook niet het slimst om berichten klakkeloos te publiceren. Om over de DDB terug te komen vind ik zelf ook dat er weinig van ze te horen is.
Onbekend
Heeft vergaderboer wel gelijk in het is angstvallig rustig daar,of ze zijn aan het uitrusten wand van tegen de stroom in zwemmen wordt je wel een keer moe!
Bij deze club zijn het meestal vrijwilligers denk en geen betaalde krachten zoals bij LTO die de kar moeten trekken.

Wat ik ook wel van de NMV of LTO (dus niet DD verwacht,dat ze boeren helpen met melkleveranciersverenigingen of i.d. op te richten!! dus de boer(en) actief te helpen die grote plus in de markt bij die veehouder in de knip te krijgen!!
Onbekend
Dus eigenlijk zit LTO altijd in een heel moeilijke positie (spagaat) als het om acties in opbrengstprijsverhogingen gaat in welke sector dat ook?
Dat maakt ook gelijk duidelijk waarom ze zo soft zijn in hun reacties altijd,dit omdat ze er altijd 2 (of meer) partijen moeten dienen.
Dit is enerzijds wel een groot handicap.....hopen dat anderzijds dat weer goed maakt,hoe zwaar weegt anderzijds eigenlijk?

< Actief meewerken en bevorderen betekent dat je een verantwoordelijk(heid) neemt.>

Dat is toch geen probleem, als zij een veehouder adviseren in zijn bedrijfsvoering neem je dat toch ook en als het verkeerd uitpakt zijn ze toch ook niet aansprakelijk!
Onbekend
ik meen enkele weken geleden gehoord te hebben dat lto aangeeft dat de melkprijs enkele centen omhoog kan [schenk] zie lto site hoezo niet met de melkprijs bemoeienze huoden hem gewoon tegen omdat het niet in hun straatje pastarie.j schreef:
>
> LTO daarbij helpen gijs?
> Nou misschien is er desgewenst wel raad te krijgen, maar voor
> de rest verwacht jij toch denk ik te veel.
> Actief meewerken en bevorderen betekent dat je een
> verantwoordelijk neemt.
> Voor dagprijs werken betekent veel risico, en die
> verantwoordelijk zal LTO toch (terecht) liever bij de
> betreffende boeren laten.
> Bovendien is er nog iets.
> Leveranciers verenigingen en de inkopers daarvan zijn 2
> handelspartijen met niet hetzelfde belang.
> Inkopers zijn wellicht ook coôperaties, dat betekent tevens
> ook leden van LTO.
> En dan ligt het niet op de weg om de ééne groep leden te
> ondersteunen in het handelsbelang met de andere groep leden.
Onbekend
Gijs Leg mij eens uit wat het voordeel van een leveranciers vereniging is op de korte en de lange termijn en dit dan ten opzichte van de coöperatie en particulier ?
Onbekend
Lange termijn: Gemiddeld een hoge melkprijs,ben ervan overtuigt dat als de laatste verenigingen zich zich overeind hadden gehouden ze de afgelopen slechte jaren nu alweer (bijna) ingelopen waren en de jaren daarvoor hebben ze altijd een bovengemiddelde prijs gebeurt maar omdat iedereen die daar niet bijhoord dat ook liever niet leest in de boerderij (of ze geloven het niet),ja dan is dat snel vergeten voor vele!

Korte termijn: Zeer hoge melkprijs,maar veel belangrijker meer partijen op de markt waar zaken mee gedaan kunnen worden door verwerkers goed voor beide partijen,het moet niet vanzelfsprekend zijn dat de melk in je fabriek rold,als het bij de inkoop van melk zeer gaat doen is een fabriek "genoodzaakt" om zijn product in prijs te verhogen.

korte lijnen maar ook een groot risico dat je eens op je bek ga en 2a3 ct minder beur dan je buurman maar dat maakt het juist weer spannend,vooral als je 2 jaar lang 6 ct meer beur.
Denk dat iedereen zo het nu gaat wel beu aan het worden is dus wordt wakker melkend nederland!!
Onbekend
Precies Gijs, je zegt het zelf al, bijna al die verenigingen zijn opgeheven, volgens mij op 1 na, Noorderlandmelk.

Bovendien zijn bijna alle leveranciers van de cooperaties ook lid, willen deze hier weg dan moeten ze het lidmaatschap voor 1 okt. ongeveer opzeggen, ook dan nog in 2008 aan de cooperatie leveren en wie kan voorspellen hoe de markt er dan uitziet op 1 jan 2009.
Onbekend
brutus hoe de markt dan is maakt niet uit melk wordt altijd wel geplaats is toch hetzelfde als met de biggeen prijs kan ook wel een slecht zijn hebben we de afgelopen jaren ook mee gemaakt maar dan nog betaaldede verenigingen gemiddeld meer als de fabrieken
Onbekend
ik zou zeggen veel succes zeg het lidmaatschap snel op en zoek een paar medestanders.
Onbekend
dus jij levert elke paar dagen je melk ergens anders als je het zo goed weet, en heb je nu wel 40 ct dus met jouw gaat het toch goed?
Onbekend
achjo, gerretje is aan het slaapwandelen, laten we maar voorzichtig zijn straks schrikt hij nog wakker, kan gevaarlijk zijn
Onbekend
Natuurlijk Brutus heeft mijn verhaal een perc. popie jopie gehalte maar het gaat om kern van het verhaal en dat is dat de Ned. zuivelmarkt niet gezond in elkaar steekt m.a.w. er is 0.0 % concurrentie.
"Als we de producten goed kunnen verkopen krijgen jullie onderhand ook meer" neeeee "de producten worden duurder wandt de prijs van melk stijgt alsmaar" zo zou het moeten zijn en niet andersom!!
Onbekend
LTO wil zich niet met de melkprijs bemoeien
Onbekend
lto doet helemaal niks
het enige wat men doet is met twee petten op gaan zitten
lto-erszitten veels te veel op stoelen bij zuivelcooperaties
en praten met de zelfde mond
dan is het moeilijk om commentaar te leveren
nee lto is bezig de melkveehouderij sector zijn nek om te draaien
kijk alleen maar naar het onzinnige plan om ureum van 20 af te spreken met vrom
Onbekend
He J.R.

Ik weet niet of jij de oren los hebt en de ogen maar er wordt wel degelijk wat gedaan.

Dat de zuivelmarkt nu goed is is ons allemaal wel duidelijk en de kleine prijsverhoging die we nu hebben daar heeft de DDB echt wel iets voor gedaan sinds nu 1 jaar is het echt onrustrig als deze mensen niet hadden opgesproken en niet aan de bel haden getrokken dan was er nu nog weinig gebeurt fabrieken moeten nu wel en helemaal nu er een clubje DDB-ers een leveranciers vereniging wil oprichten de eerste stress is er al bij het bestuur van doc.
het is toch gek dat zo'n vereniging wel 37cent minimaal kan betalen en de fabrieken niet
Onbekend
welke stress?
niks van gehoord
Onbekend
Welke vereniging beurt 37 cent?, ja de spotmarkt, maar dat is pure daghandel
Onbekend
brutus jij bent niet lid van ddb dus kom je ook niet in aanmerking
Onbekend
ontvangen die nu al 37 cent?, de Dbbers?, zal zo ff mijn buurman bellen.

Ik weet wel zeker van niet trouwens, wat een onzin
Onbekend
ik ken al jou buren niet dus ik weet niet of die al leveren maar ik weet zeker dat er die prijs wordt betaalt
Onbekend
wees concreter
Onbekend
waarin lijkt me een duidelijk verhaal
Onbekend
noem de fabriek die dat betaalt, heel simpel
Onbekend
had beloofd om het niet verder te vertellen.
hahahah.
( ik denk overigens dat het wel betaald wordt.)
Onbekend
hier kun je dus niets mee, veel kabaal maar geen feiten
anonymous_602
Tjonge wat ben jij een naprater zeg. Kom eens met argumenten in plaats van constant op LTO af te geven.
anonymous_602
Zeg Gerretje wel even goed lezen hè!

De geplaatste tekst is niet van mij, maar een column van Vergaderboer op AGD.nl

Ik zou niet weten of de acties van de DDB bij de betreffende kantoren van RFF en Campina nou dit effect hebben gehad. Is trouwens ook niet de insteek van de DDB, want die zouden onderhandelen met de fabrieken om meer melkgeld voor hun leden te realiseren. Ik zou alleen niet weten waarom een coöperatie meer melkgeld zou moeten uitbetalen aan DDB-leden dan aan niet DDB-leden die allen lid zijn van dezelfde coöperatie.
anonymous_821
LTO daarbij helpen gijs?
Nou misschien is er desgewenst wel raad te krijgen, maar voor de rest verwacht jij toch denk ik te veel.
Actief meewerken en bevorderen betekent dat je een verantwoordelijk neemt.
Voor dagprijs werken betekent veel risico, en die verantwoordelijk zal LTO toch (terecht) liever bij de betreffende boeren laten.
Bovendien is er nog iets.
Leveranciers verenigingen en de inkopers daarvan zijn 2 handelspartijen met niet hetzelfde belang.
Inkopers zijn wellicht ook coôperaties, dat betekent tevens ook leden van LTO.
En dan ligt het niet op de weg om de ééne groep leden te ondersteunen in het handelsbelang met de andere groep leden.
anonymous_821
Dirk roept ook dat de melkprijs omhoog kan, maar het gebeurt niet.
Dus dirk zal het ook wel gewoon tegenhouden
Allemaal de schuld van dirk

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , ddb , boer , sieta en zuivelonderneming geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0