Campina

Ik heb er niets mee te maken maar heeft Campina al zijn verontschuldiging aangeboden aan haar leden,vanwege het ernstige misleiden van haar LEDEN??

Gelukkig heeft (mede door dit prikbord?) de non agrarische pers het goed vertaald:
Hier een artikel uitwww.marketingtribune.nl

Smeekbedes Campina verhoord
Datum: 25 JUN 2007

AMSTELVEEN - De melkprijs gaat 5 cent omhoog, meldt Campina. Goed nieuws, want het water stond de melkcoöperatie aan de
lippen. Maar waar komen die 5 cent vandaan? Creatief rekenen of houden de boeren er ook nog wat aan over? Slechts een halve cent, blijkt uit een analyse van de agrarische vakpers.

In maart tijdens de jaarvergadering luidde Campina-CEO Tiny Sanders de noodklok. De huismerkmelk in de supers was te goedkoop. En daar lijdde het merkbeleid ernstig onder. De prijs moest minstens 5 cent omhoog, anders waren fabriekssluitingen niet uitgesloten.

Witte rook
Eind vorige week kwam de witte rook uit de schoorsteen van de Campina-fabriek te Zaltbommel. De zuivelcoöperatie stuurde een persbericht de wereld in met de verheugende mededeling: Melkprijs Campina in augustus 5 cent hoger dan in juni. Eind goed, al goed. Verschillende media namen het bericht kort samengevat over. En daarmee basta. Maar wie gaat dat betalen? En waar gaat de meeropbrengst naar toe?

Onderhandelingen met supermarkten
De Duitse supermarkten zijn gezwicht voor Campina's eisen. "Het resultaat van Campina in 2007 en daarmee de melkprijs wordt vesterkt door een positieve uitkomst van de onderhandelingen met afnemers in Duitsland over de verkoopprijzen voor basis-consumptiezuivel, zoals melk, yoghurt en kwark. De noodzakelijke en door Campina veelvuldig bepleite prijsverhoging kon gerealiseerd worden," aldus het persbericht.
Op de Nederlandse inkoopmarkt is de onderhandelingspositie van Campoina echter minder sterk. Want, zo vervolgde het persbericht: "Daarentegen was het door de sterke concurrentie in Nederland in veel mindere mate mogelijk om de noodzakelijke prijsverhogingen in basis-consumptiezuivel door te voeren."

Aldi betaalt 8 cent meer
Dat nieuws wordt bevestigd door andere bronnen. Vorige maand citeerde Distrifood een woordvoerder van de LTO, de belangenvereniging voor agrarische ondernemers. "LTO wijst erop dat dezelfde discussie in Duitsland woedt. Na uitgebreide onderhandelingen zegde Aldi daar toe 8 cent meer te gaan betalen voor een liter melk. Het concern verhoogde afgelopen week bovendien de prijs van boter. 'Het lijkt erop dat Duitse supermarkten eieren voor hun geld kiezen, nu de zuivelprijzen op de wereldmarkt ongekend hoog zijn', aldus LTO."

400 demonstrerende boeren
Die LTO-woordvoerder werd geinterviewd, vanwege de vierhonderd melkveehouders die zich met tractors hadden verzameld voor de hoofdkantoren van Campina en Friesland Foods, in Zaltbommel en Meppel. Zij voerden in mei actie voor een hogere melkprijs. De boeren vinden dat zij niet kunnen werken tegen de huidige prijs. 'De koek moet echt anders worden verdeeld', aldus een woordvoerder van de boerenorganisatie Dutch Dairymen Board. 'Onderzoek wijst uit dat de supermarkten 20 procent rendement hebben en de boeren 0,5 procent.'

Transparant?
De nu door Campina aangekondigde prijsverhoging van 5 cent per liter is echter minder rooskleurig dan het op eerste gezicht lijkt. "Campina kent een heldere, transparante manier om het resultaat uit te betalen," zo meldt Campina in de aankondiging van de prijsverhoging. Maar hoe transparant is het, als de vakjournaliste van het Agrarische Dagblad het expliciet moet navragen? 'De verhoging is inclusief het wegvallen van de zomerheffing en de start van de wintermelktoeslag. Dat bevestigt een woordvoerster van de coöperatie.'

Sigaar uit eigen doos
Met seizoenskortingen en -toeslagen probeert Campina vraag en aanbod te sturen, om zodoende op jaarbasis een optimale marktprijs te bewerkstelligen. In de zomer krijgen de boeren 0,9 cent korting, in de winter een toeslag van 3,6 cent. Dat is dus al een verschil van 4,5 cent per liter. De 5 cent verhoging doet daarom denken aan een sigaar uit eigen doos, want van de aangekondigde prijsverhoging was al 4,5 cent bekend. Daarbovenop komt nog een verhoging van een schamele 0,5 cent. Campina is daarmee zuiniger dan concurrent Friesland Foods, want die verhoogde per juni de voorschotmelkprijs met 1,28 eurocent, zo sneerde het Agrarische Dagblad.

Wonderbaarlijke markt; Koningin bijna failliet
Het is een wonderbaarlijke markt, die achter Joris Driepinter schuilt. Wie een uurtje googlet op melkprijs, komt de verrassendste berichten tegen. Zo lezen we in The Times van enige weken geleden, dat de Britse koningin Elizabeth het faillissement van haar koeienstal liever niet afwacht. Zij biedt haar kudde van 175 Ayrshire-koeien en 160 kalveren te koop aan. 'Omdat het niet langer een levensvatbare operatie,' aldus een woordvoerster van het Bristse vorstenhuis. De gemiddelde prijs voor melk is in Groot-Brittannië omgerekend 28 eurocent per liter, terwijl de productie 32 eurocent per liter kost.Het aantal Britse melkveeboeren is in tien jaar tijd met 40 procent gedaald.

Afrika de dupe; Nederlandse koe 13 keer zoveel melk
Om het zuivelvraagstuk nog gecompliceerder te maken: als de Europese melkveehouders meer geld vangen, lijdt de bevolking in veel Afrikaanse landen daaronder. De wereldmarktprijs voor melk heeft een recordhoogte bereikt. De FAO (food and agriculture) van de Verenigde Naties registreert een stijging met 46 procent in vergelijking met november 2006. De import van melk is daardoor voor veel Afrikaanse landen onbetaalbaar geworden. De voorraden slinken gigantisch. Volgens economische wetten lijkt een stijging van de importprijs een godsgeschenk voor de lokale boeren. Maar de praktijk is weerbarstiger. Er zijn te weinig boeren, te weinig vee, en te weinig gras.Een Afrikaanse melkkoe produceert gemiddeld 13 keer minder melk dan een Europees exemplaar, 16 keer minder dan een Canadese koe en 19 keer minder dan een koe in de VS, waar de sector door en door geïndustrialiseerd is. (EWi)

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Uiteraard niet, gijs, het zijn net mensen bij Campina: zij geven hun ongelijk niet graag toe .

Uit de vele verontwaardigde reakties op het mycampina-forum leidden zij af dat het merendeel van de leden het persbericht goed geïnterpreteerd hebben, er dus absoluut geen sprake is van misleiding en er dan ook totaal geen onduidelijkheid gezaaid is: aan hen ligt het dus niet........
Onbekend
Als ze in de onderhandelingen met AH. op dezelfde manier te werk gingen kan ik me er iets bij voorstellen dat ze naar RFFzijn overgestapt.
Onbekend
Stelletje sukkels zijn het daar in Zaltbommel! Eigenlijk moet het bericht van Gijs in iedere krant van Nederland worden gepubliceerd.
Onbekend
hoogmoed komt voor de ......
Onbekend
wel een ongekent veel reactie's (69) op het Campina forum!!!!!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's winter , zomer , duitsland , lto , stal , koeien , melk , koe , kalveren , melkprijs , campina , afrika , zuivel , melkveehouders , boter , joris driepinter , zuivelcoöperatie , europees , coöperatie , voorschotmelkprijs , Actuele zuivelprijzen - Wat is de melkprijs nu? en rendement geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!