Acties in Frankrijk

Het is weer zover! De acties zijn weer begonnen tegen de zakkende melkprijs. Dit keer bij het ministerie en supermarkten. Aanvoer wordt geblokkeerd en produkten uit de schappen gehaald. De boeren eisen transparantie over de marges in de supermarkten, daarbij leggen boeren en melkfabrieken hun cijfers op tafel. De melkprijs is fors gedaald, men praat over 22 cent per liter melk in januari, maar in de supermarkten is het nooit te merken als de prijs daalt. De verwachte melkprijs bij Entremont in oktober is 27.2 cent.
Goede acties zou ik zeggen!

een entremont producteur

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
En wij nederlanders staan weer aan de zijlijn.
Onbekend
een boer en een zog hebben nooit genog.
arie.j
Daar zit wel het grote voordeel aan dat je gedwongen bent om een veel groter rendement te halen
Immers land of gebouwen kopen (of laten bouwen) en in 12 tot 15jaar aflossen gaat veel sneller dan de afschrijving, gedwongen sparen dus.
Grasbaal
Droht ein neuer Milchboykott?: [www.merkur-online.de]
Grasbaal
Nadat Franse boeren vrijdag in het hele land protestacties voerden bij openbare gebouwen en supermarkten, heeft de regering maatregelen aangekondigd die het dalende inkomen van de landbouwers moeten compenseren. "Het plan zal een concreet antwoord bieden op de moeilijkheden waarmee de boeren vandaag geconfronteerd worden. Er komt een verlaging van sociale en fiscale bijdragen en voor schapenfokkers worden uitzonderingsmaatregelen van kracht", luidt het in een mededeling van het landbouwministerie.

De regering zal de voorstellen woensdag tijdens overleg met de landbouworganisaties uit de doeken doen. Het centrale gespreksonderwerp is de daling van het landbouwinkomen als gevolg van de laagconjunctuur op heel wat landbouwmarkten. Dat is met name het geval voor graan en melk. De melkveehouders zijn bovendien ontevreden omdat er geen alternatief uit de bus komt voor de interprofessionele prijsafspraken die tot vorig jaar gangbaar waren, maar die na een uitspraak van de mededingingsautoriteiten werden opgeschort.

Intussen stijgen de productiekosten, vooral voor meststoffen. De rundvee- en schapenhouders moeten bovendien de impact van blauwtong trotseren. Om al die problemen nog maar eens aan de kaak te stellen, had de grootste Franse landbouworganisatie FNSEA haar leden opgeroepen om vrijdag actie te voeren. "De boeren krijgen altijd de zwarte piet toegespeeld. Als de prijzen te hoog zijn beschouwt men ons als profiteurs, en als de prijzen zakken wentelt de grootdistributie alle problemen af op de producenten", aldus FNSEA-voorzitter Jean-Michel Lemetayer.

De FNSEA heeft recent aan het adres van de EU het voorstel gelanceerd om de bedrijfstoeslagen een maand eerder uit te betalen, waardoor de Franse boeren 20 miljoen euro aan intresten op leningen zouden kunnen uitsparen. Maar de voorbije dagen hebben de Franse boeren in Europa nog een nederlaag moeten incasseren. Op de G20-conferentie van volgende week in Washington zal de EU er immers op aandringen van vooral de Duitse kanselier Angela Merkel voor pleiten om de Doha-ronde zo snel mogelijk te reanimeren. Een gedachte waar Nicolas Sarkozy en de Franse boeren van huiveren. (KS)

Bron:[www.vilt.be]
Coen
kostprijs in 2007 weer 3 cent lager ondanks gestegen kosten
Wimsumar
Veel succes toegewenst daar in Frankrijk!
Wimsumar
Beste Pieter P.: U neemt als melkveehouders in Frankrijk toch ook zelf de regie in handen over de hoogte van de melkprijs op basis van een kostprijsdekken niveau?
Wimsumar
Beste Brutusje : Wat is het toch fijn U tot mijn gevolg te mogen rekenen.
pieter p
Bedankt. Net gehoord, er komt en noodplan van de minister van landbouw hier in Frankrijk voor de boeren. De inhoud hiervan hoop ik dat we er wat aan hebben.
pieter p
Als je hier een boerderij koopt (of huurt) moet je in 12, of als je mazzel hebt in 15 jaar het hele bedrag terugbetaald hebben aan de bank. Ik meen te hebben begrepen dat men in nederland leningen kan aflossen wanneer men wil, hier dus niet. Zonder veel eigen startgeld, zitten wij in ons geval voor 12 jaar maximaal gefinanciert, waarvan nu 7 jaar om is. Kostprijs is voor ons het grootste deel dus rente en aflossing een ander systeem is hier nog niet. Over 5 jaar zitten we makkelijker, maar de beginnende ondernemer in Frankrijk kan deze prijsdaling echt niet trekken, duswel verlies.
paul1
het punt is, dat boeren lang niet altijd genoeg betaald krijgen voor hun producten.
anonymous_57
ik weet het nu bijna zeker, hier spreekt een robot of een gehersenspoelde. Zeg melk en het "kostendekkende melkprijs" rolt eruit.
Jannus
verklaar je nader Coen want dit is volgens mij een dwalende opmerking

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frankrijk , melk , melkprijs en voer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0