Minder boeren en ook minder koeien. Zeven vragen over de aanpak van de mestcrisis

Demissionair minister Piet Adema zet bij de aanpak van de mestcrisis in op minder kippen, varkens en koeien en minder boeren. Wat betekenen zijn plannen voor de Friese boer?

Boeren zijn er in vele soorten, wie worden het hardst geraakt?
Voornamelijk gangbare melkveehouders. Voor biologische boeren geldt namelijk al de EU-mestnorm van 170 kilogram stikstof. Het doet in het bijzonder veel pijn bij boeren die al hun mest op eigen land kwijt konden en nu moeten afvoeren.

Hoe groot is het mestprobleem?
Het is lastig in cijfers uit te drukken. Geen boer en koe is gelijk en daarmee ook niet de hoeveelheid stikstof per koeienvlaai. Leeftijd van de koe en voer spelen mee. Via de gegevens die de melkcontrole uit het laboratorium aanlevert kunnen boeren met behulp van speciale tabellen inschatten hoeveel stikstof er ongeveer in hun mest zit.

Deel dit topic

Reacties

Limburgs boertje
Aant einde van de regenboog staat een pot met goud. ren/rij/vlieg er snel naar toe

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's varkens , koeien , kippen , stikstof , melkveehouders , melkcontrole , leeftijd , boeren , piet adema en zeven geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0