EU-lidstaten akkoord met versoepeling groene eisen boeren: ’We hebben geluisterd’

BRUSSEL - EU-lidstaten zijn het dinsdag in recordtempo eens geworden over de versoepeling van groene eisen voor boeren. Als het Europees Parlement volgende maand akkoord gaat, kunnen de mildere regels al in juni worden ingevoerd. De aanpassingen van het Europees landbouwbeleid zijn een reactie op boerenprotesten in alle hoeken van het landenblok.

Meer: telegraaf.nl/financieel/1273414146/…

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Opeens is er veel mogelijk:

Quote:
Als de plannen definitief worden zullen middelgrote en kleine boeren helemaal worden vrijgesteld van controles en eventuele straffen. In Nederland valt nog geen kwart van de boeren in deze categorie.
Dezeeuwseboer
@Grasbaal tot wat ben je een middelgrote boer? Zijn dat 60 of 100 koeien of gaat het per hectare?
+1
Twentsch Land
Dacht onlangs gelezen te hebben tot 10 HA

Stond niet wat bij over vee.

@Dezeeuwseboer
bio boer
@Twentsch Land er zijn er pluimvee en varkenshouder genoeg die daar onder vallen dus
de jonge
@Twentsch Land meende ik ook ja dat dat dan valt onder kleine boer
+2
de jonge
@Theo61 Ze kunnen verdere tegemoetkomingen vergeten en zelfs "minder krijgen als ze zo doorgaan", zegt demissionair landbouwminister Piet Adema na overleg met zijn EU-collega's. met andere woorden pietje zegt, terug in jullie hok,anders krijgen jullie straf... te ongelooflijk voor woorden...
+2
de jonge
@de jonge ik wacht nog steeds op de perspectief brief van piet....
Grasbaal
Het scharnier begint al te piepen, moet een beetje olie op:

In Brussel gebeurt de laatste tijd wel meer wat eerder niet kon. Zoals versoepeling van het GLB. De nieuwe voorzitter van LTO Nederland, de oud-CDA-politicus Ger Koopmans, put hier ook moed uit. Met duizend procent inzet, zo zei hij, zal hij ijveren voor een nieuwe derogatie. Op scharniermomenten is in de politiek soms plotseling het onmogelijke toch mogelijk. En als er ooit zo’n scharniermoment was, dan is dat nu.

Meer: boerderij.nl/derogatie-toch-geen-hopeloos-gevecht/
+3
HansBa
@Grasbaal tijd dus voor een grote demonstratie om grasland derogatie te krijgen en tegelijkertijd Koopmans met Adema achterop naar Brussel!
Kars
@HansBa grasland derogatie? Dat was het toch al?
HansBa
@Kars heb zelf alleen gras, afgelopen jaar 220kg. Neem toch aan als je maïsland met derogatie hebt je hier ook met 220 kg kan rekenen? Met alleen grasland derogatie gaat het maisland naar 170kg.
+6
Henk2
Na de Europese verkiezingen kan niks meer
+1
Erik1979..
@Henk2 als de opkomst maar hoog genoeg is. Veel mensen zijn dat ideologische offeren zat. Heel Europa verschuift naar rechts. Voor ons de belangrijkste taak is zorgen dat de mensen die rechts stemmen ook daadwerkelijk gaan.
+1
bio boer
@Erik1979.. denk dat je te optimistisch bent kijk bij ons hoe veel kabouter plop nog aan stemmen kreeg was gewoon de 2e partij
Stuk lager dan de eerste peilingen heeft pieter nog mooi wat afgesnoept
+1
de jonge
@bio boer kabouter plop moest wel samen met groen slinks om aan die stemmen te komen....
Erik1979..
@bio boer jij woont in west Europa. Is altijd vrij geweest. Oost Duitsland en west Duitsland zie je een heel groot verschil. Oost Duitsland stemt bijna volledig voor de afd of wagenknecht. Wagenknecht is bijna communistische links. Maar heeft voor bijna alle punten behalve herverdeling van geld de zelfde uitgangspunten als de afd. Het westen gelooft nog steeds dat het allemaal zo goed is en stemt voor een groot deel op de oude partijen maar wordt met de dag minder. Bevolking kan het gewoon niet meer opbrengen, ze gaan kapot.
+1
Twentsch Land
Nederland en andere EU-landen spraken tijdens de vergadering hun steun uit voor de versoepeling van Europese klimaat- en milieuregels voor boeren. Ondanks enige terughoudendheid stemde het Nederlandse kabinet, inclusief minister Piet Adema, in met deze versoepelingen. Adema benadrukte echter zijn zorgen over het afschaffen van controles op bedrijven tot 10 hectare, wijzend op de noodzaak van een gelijk speelveld binnen Europa. “Hoe weet je zeker dat andere boeren in Europa zich net zoals de Nederlandse boeren aan de regels houden?” vroeg hij, wijzend op de risico’s van ongecontroleerde praktijken.


Tot 10 HA ( dacht onlangs gelezen te hebben dat het om ongeveer 60 % gaat van de bedrijven in Europa ) komt in het kort er op neer dat landen waar het al niet nauw wordt genomen extra bescherming krijgen, per saldo een min voor de Nederlandse boeren bedrijven.
+3
Leo,s vriend
@Twentsch Land Juist ! de back yard farms in oost en Zuid Europa vallen er straks buiten, laten we het maar niet hebben over waarom....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouwbeleid , europees , europees landbouwbeleid , brussel , regels , boerenprotesten en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0