Renure mag eindelijk, nieuwe LTO-baas nog niet tevreden

Het was al jaren de duivelstoer van VVD-er Jan Huitema in het Europees Parlement: Renure, mest van kunstmest. Maar het lukte na uiteindelijke steun in de afgelopen maanden van premier Rutte: de EU laat Renure toe. Boeren in Nederland kunnen ermee ontsnappen aan het strenge mestbeleid, schrijft het Financieele Dagblad. Minister Piet Adema toont zich blij omdat de koeienmest nu als gerecycelde stikstofkunstmest op het land kan worden gebracht. Zo kunnen ze toch meer mest kwijt dan eigenlijk mag van de EU.

In vakblad Boerderij laat de kersverse nogal behoudende LTO-voorzitter Ger Koopmans zich meteen hard horen: is het wel genoeg om onder het geldende mestbeleid uit te komen? Als de Europese Commissie straks strikte gebruikseisen stelt hebben boeren straks een dooie mus.

Koopmans zegt: “Het is goed dat minister-president Mark Rutte en minister Adema zich de voorbije maanden in Brussel hard hebben gemaakt voor de toelating van Renure. Maar we moeten de voorstellen van de Europese Commissie afwachten om te kunnen beoordelen of deze stap zoden aan de dijk zet. De randvoorwaarden, uitwerking en ingangstermijn van deze voorstellen bepalen of hier echt sprake is van een oplossing die de Nederlandse landbouw verder brengt.”

“We zijn heel blij dat de Europese Commissie werk maakt van Renure als kunstmestvervanger”, zegt ook Manon Jansen, secretaris meststoffendistributie bij Cumela, “We moeten nog wachten op de uitwerking om aan te kunnen geven of het de druk van de mestmarkt kan halen.”

Naar in de wandelgangen wordt gefluisterd is Huitema uitgenodigd voor de baan van voorzitter van LTO Nederland, maar voelde hij daar niet voor. Hij zou het een te moeilijk vooruit te krijgen club vinden.

Deel dit topic

Reacties

+1
Dirk van Zetten
Derogatie voor al het grasland zsm terug.
Gebruiksnorm totaal N volledig invullen met Renure, kunnen we de CO2 emissie ook mooi verlagen. Er is geen enkele wetenschappelijke reden om het niet zo te doen!!! Voor alles en iedereen beter!
+14
Twentsch Land
Nu renure toestemming heeft gekregen maakt de kans op een vorm van derogatie kleiner.

Renure aan de kant en derogatie terug waren de boeren meer mee geholpen.

@Dirk van Zetten
bio boer
@Twentsch Land denk ik ook eu denk Nederland heeft nu eerst wel weer genoeg gekregen
jan-cees
@Dirk van Zetten vraagje .
Geeft Renure lagere of hogere Co2 footprint ten opzichte van de rundveedrijfmest zelf aan te wenden tot de gebruiksnorm stikstof?
+1
Mh24
Het rare is dat geen 200 km zuidelijker dan Nederland er alles aan gedaan wordt om veekrimp te voorkomen...... waar zijn we toch allemaal mee bezig...... ze zeggen toch(hopelijk) ook niet dat ieder land of dorp of stand een max aantal inwoners mag hebben per km2......
+1
spotmelker
@Mh24
Quote:
ieder land of dorp of stand een max aantal inwoners mag hebben per km2......

Die belasten het milieu in iedergeval meer dan het maximale aantal koeien op dezelfde oppervlakte.
+1
Jawis
Huitema vind lto een niet vooruit te krijgen club... bijzonder... kom er maar in lto bestuurders......
robotmelker
@Jawis gelukkig is die Huitema zijn gezonde boerenverstand dan niet verloren in Brussel.
+4
Albert Altena
Renure is voor mij net zoiets als wanneer je drie maal rond de kerk rijdt met je gierton, je het als kunstmest op het land mag brengen.
Evenwicht bemesting moet voor gestreden worden ipv. kostbare trucjes.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , mestbeleid , kunstmest , boerderij , mark rutte , europees , europese commissie , jan huitema , nederland en piet adema geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0