Ruilverkaveling 2.0: de oplossing voor landbouw én natuur? - Vroege Vogels - BNNVARA



Quote:
Klimaat, bodem, water, stikstof, mest: het zijn dé grote problemen waar zowel natuur als landbouw mee te maken hebben. Sterker nog: de problemen worden steeds groter en oplossingen lijken verder uit zicht dan ooit. Maar ruilverkaveling zou wel eens een begin van een oplossing kunnen zijn, denkt g...

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Marco van Beek van het Kadaster, groene denker Tom Bade en melkveehouder Teunis Jacob Slob
casev2
Ruilverkaveling kan idd een hele mooie oplossing zijn, maar je hebt er wel een paar stoppers bij nodig, waardoor er wat meer te ruilen valt, anders is het resultaat maar beperkt....

"Onze" canadese veelprikker was er een mooi voorbeeld van bij veenhuizen
+2
hans1980
@casev2 gaat deze keer niet om voordeel boer!!!
Omgekeerde ruilverkaveling!!
Kars
@hans1980 klopt jaar of 15 terug hier ruilverkaveling gehad. Achteraf was het meer bedoeld voor de natuur om gebieden aan elkaar te knopen dan echt voor de boeren
grös
@casev2
Gebeurt hier ook genoeg, maar provincie heeft het geld op en koopt vrijwel niks meer.
Vdejong
@casev2
Quote:
uit het 'burenblad' van de kern Veenhuizen die vandaag in de brievenbus zit.

‘We willen naar oude granen, een voedselbos, meer wandelpaden en veel minder landbouwverkeer in de kernen’

Op de landbouwgrond tussen de Kerklaan, Hoofdweg, Generaal van den Boschweg en de Meidoornlaan willen de Veenhuizer boeren een Boermarke stichten. Dat betekent gezamenlijk beheer van deze grond waarbij ze ‘het dorp’ (de dorpsbewoners en de recreatie-bedrijven) inspraak willen geven in het gebruik. “We denken bijvoorbeeld aan de teelt van oude granen voor Maallust, aanleg van bloemenweides, er kan voedselbos op komen, extra wandelpaden op deze grond, noem maar op”, zegt mede-intiatiefnemer melkveehouder Jappie Riedstra die boert tegenover het Vierde Gesticht.

Veenhuizen telt nog 8 professionele veehouders. De grond is op zich prima verkaveld, maar ruil van percelen is gewenst. Ook komen er veel uitdagingen op de veehouders af rond stikstofuitstoot, broeikasgassen, biodiversiteit en de water- en bodemkwaliteit. “We werken in een bijzonder gebied met Unesco-status en daar zijn we ons terdege van bewust”, zegt Riedstra. “We willen draagvlak in het dorp houden en die uitdagingen tackelen. Daarom hebben we, met onze adviseurs, een gebiedsplan opgesteld.”

Het plan begint met ruil van grond tussen de bedrijven en toevoegen van circa 115 hectare grond van de diverse overheden. Daardoor verbetert de landbouwstructuur. Er kan dan zo’n 40 hectare ten westen van de Kerklaan heel anders dan nu worden ingezet. “Die Boermarke zal natuurlijk moeten renderen voor de boeren die deze grond bewerken. Maar we zien de extra kansen voor recreatie en acceptatie door de kernen ook als opbrengsten. Een mooie bijvangst van het plan is dat we hierdoor veel minder landbouwverkeer in de dorpskernen nodig hebben.”

De Veenhuizer boeren hebben nu vergunning voor zo’n 1.800 melkkoeien. Ze houden er krap 900. “We willen als samenwerkende boeren de niet-gebruikte rechten laten vervallen, dus niet verder groeien in hoeveelheid vee. Daardoor vermindert de belasting op de natuur want we blijven investeren in emissiearme stallen. Door meer grond onder de bedrijven, verbetert juist de water- en grondkwaliteit en de biodiversiteit”, stelt Riedstra. “Dat gaat natuurlijk niet van vandaag op morgen, dat is een proces van jaren.”

Het plan heeft de steun van de grondbeheerders van de diverse overheden. Het wachten is op een akkoord van Gedeputeerde Staten van Drenthe. “Als het meezit, kunnen we over enkele maanden een bestuur voor de Boermarke vormen en beginnen met de uitvoering”, zegt Riedstra. “We houden jullie op de hoogte.”


het vierde gesticht is de begraafplaats
Vdejong
@Vdejong het artikel vergeet te vermelden dat van de 115 ha 90 ha ingebracht wordt door Prolander en de andere 25 ha komt van Justitie.
spotmelker
Ruilverkaveling?? 😕 ik denk dat een cursus rekenen voor beginners meer oplost.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , landbouw , bodem , vogels , stikstof en natuur geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0