Via15 ; MOB e.a. uitgeprocedeerd

Enkele belangrijke herhalingen van de RvS in deze uitspraak.

Jammer dat MOB uitwisseling NOx en NH3 niet heeft aangehaald

Deel dit topic

Reacties

+4
rene-de-jong
raadvanstate.nl/uitspraken/@142275/…

"Ook is het in het algemeen niet zo dat elke (geringe) toename van de stikstofdepositie steeds de natuurlijke kenmerken van een gebied zal aantasten, ook niet als de KDW wordt overschreden (zie bijvoorbeeld de uitspraak van de Afdeling van 11 maart 2020, ECLI:NL:RVS:2020:741, onder 11.1). De KDW is geen absolute grenswaarde voor het bepalen van de gunstige staat van instandhouding (vergelijk de uitspraak van de Afdeling van 29 mei 2019, ECLI:NL:RVS:2019:1603, onder 14.5). Als sprake is van een (geringe) toename van de stikstofdepositie op reeds overbelaste stikstofgevoelige natuurwaarden in een Natura 2000-gebied, dan dienen de gevolgen van die toename te worden beoordeeld. Dat geldt voor ieder afzonderlijk plan of project. Als daaruit volgt dat significante gevolgen niet op voorhand op grond van objectieve gegevens kunnen worden uitgesloten, wat hier het geval is, dient een passende beoordeling te worden gemaakt. In een passende beoordeling moeten de gevolgen van die toename inzichtelijk worden gemaakt, in het licht van de specifieke omstandigheden van de betrokken Natura 2000-gebieden en rekening houdend met de instandhoudingsdoelstellingen (zie HvJ 7 september 2004, C-127/02, (Kokkelvisserij),"

Ook in deze was niet ter discussie of méér dan 0,005 significant is waardoor er een passende beoordeling (vergunning) nodig was/is.
+4
rene-de-jong
"Dat, zoals appellanten naar voren brengen, het in het algemeen nodig is om de achtergronddepositie in alle Natura 2000-gebieden terug te brengen, tot volgens appellanten onder de KDW, is geen onderdeel van de beoordeling van het nu voorliggende tracébesluit. Zoals de Afdeling heeft overwogen in de tussenuitspraak van 5 april 2023, is de vraag of bevoegde bestuursorganen met de juiste maatregelen en tijdig invulling geven aan de verplichting om instandhoudings- en passende maatregelen te treffen in relatie tot de totale depositiebijdrage in een Natura 2000-gebied, niet aan de orde bij een besluit waarbij toestemming wordt verleend voor een plan of project."

Algemene maatregelen staan dus los van vergunningverlening
mlkvhoudr
@rene-de-jong wat kan een individuele boer nou wel wat eerst niet kon qua vergunning aanvragen?
+2
rene-de-jong
@mlkvhoudr Volgens mij is dat niet veranderd door deze uitspraak.

Een individuele boer kan de stelling innemen dat tot (minimaal) 10 mol NIET significant is en er dus géén vergunning nodig is. Dat is hier dus niet gebeurd vandaar extern salderen.
+6
John Spithoven
Het IPO bestuur staat een oplossing in de weg.

Volgende week wordt het de week van de drempelwaarde, de pas knelgevallen en de vergunning verlening.

Elke dag zal ik in stapjes uitleggen, het probleem, de oplossing, de ambtelijke tegenwerking, de verantwoordelijken en de politiek.

Vanaf maandag begin ik daarmee en zal niets sparen!
John Spithoven
@John Spithoven De grote vraag is: Is.een gedeputeerde van een provincie loyaal aan zijn of haar partij of aan elke ingezetene van zijn of haar provincie?
John Spithoven
@John Spithoven het dualisme...

(klik om te vergroten)

rene-de-jong
@John Spithoven Het zijn niet alleen de gedeputeerden John, het zijn mede de juristen op de provincies.

In Overijssel wilde de betreffende jurist het handhavingsproces afwachten met de uitspraak van vorige week als gevolg; TNO laat ingediend en derhalve NIET meegenomen net als bij de PAS uitspraak over 0,05 (niet 0,005 dus !!!).

De juristen (ook wel rietjes genaamd) slaan de plank mis; geen bezwaar tegen 0,005 en dus vergunningplicht is de grootste fout, het blijven denken in PAS tijdperk is de daarop volgende.
Vandaar dat ik bovenstaande plaatste.

Ik ben benieuw wat voor nieuws je volgende week hebt wat ik nog niet heb aangekaart.
John Spithoven
@rene-de-jong een gedeelte van de oplossing heb je aangekaart. Maar mbt uitvoering komt daar een gedeelte bij .
rene-de-jong
@John Spithoven Als je aanpassing van de werkwijze van iedere provincie bedoeld; die ligt ook wel klaar.
De provincies kunnen ook wachten op aanpassing van de HVS maar dat gaat nog wel even duren, daar spelen ze het liefst verstoppertje.

Verder is het aan alle juristen en 'adviseurs' om eens wat anders te bedenken dan wat ze tot op heden hebben gedaan want het is niet alleen aan de provincies te wijten, nagenoeg alle juristen hebben braaf een vergunning aangevraagd omdat hun klanten significant invloed zouden hebben.

Nodig ze allemaal eens uit en geef ze koffie met slechts één korreltje suiker er in, diegene die dit opmerkt krijgt van mij een taart.
Raar voorbeeld is dit niet want een gelijke hoeveelheid stikstof op maar liefst 10.000 vierkante meter vinden ze ook significant.

Verder wachten we in spanning af wat er maandag uit de hoge hoed komt......
John Spithoven
@rene-de-jong op inhoud heb je gelijk, maar bestuurders moeten het uitvoeren. Die gaan alleen bewegen als ze geen enkel risico in jouw route zien, wat bijv hun baantje kan bedreigen. Dus zal er meer comfort geboden moeten worden, meer zekerheid. En door uitspraken de laatste tijd kan die geboden worden.
rene-de-jong
@John Spithoven De uitspraken van de laatste tijd voegen weinig toe John, zo ook de bovengenoemde want ook daarin word verwezen naar veel eerdere uitspraken zie r.o. 23.1

Het is dan ook niet alleen een politiek - bestuurlijke kwestie.

De juristen laten hier keer op keer steken vallen zoals Franca in de vorige week gepubliceerde uitspraken over handhaving. De toename van 0,19 mol in dat geval betekend 40 korreltjes suiker (gewicht) op een hectare of 0,004 korreltje op een vierkante meter.
Als je dit significant vindt mag je naar de dokter en het gekke is alle juristen vinden het wel significant want géén één gaat er tegenin.

Cumulatie (optellen van) is niet aan de orde zo blijkt dus ook uit de verwijzingen van de RvS in r.o. 23.1
"ook niet als de KDW - langdurig - wordt overschreden."

Het TNO rapport is al van april 2022 en heeft ze 12 dagen voor de zitting ingediend en daardoor BUITEN beschouwing gelaten door de RvS, de notitie Hoekman was er ook al langer en heeft ze niks mee gedaan.
Het rapport DND was er nog niet zo lang maar dat is een verbetering c.q. aanvulling notitie Hoekman.
Ook had het INBO rapport en beoordeling door Hoekman ingebracht kunnen worden, hieruit blijkt namelijk dat er pas een effect zichtbaar is bij 10 KILOGRAM stikstof ofwel 714 mol, over significant effect gaat het dus nog niet eens.

Goed nieuws want wsl kunnen we binnenkort ook de provincie Noord Holland uitleg geven, Cor Pierik is goed bezig !!
+3
John Spithoven
@rene-de-jong Ik had aangegeven vandaag de drempelwaarde/pas knelgevallen discussie aan te zwengelen. Er is op moment overleg toegezegd wat ik een kans wil geven.
+1
de jonge
@John Spithoven je bent een topper, zo ook jij je blijft inzetten voor onze mooie sector. chapeau
+1
Weidezicht
@John Spithoven ik dacht opeens, hee John zou een dagelijks iets gaan posten deze week, maar je hebt blijkbaar goede reden om dat even niet te doen. Wij wachten vol spanning op berichtgeving. Mooi dat een aantal zich zo blijft inspannen en ons leken beetje proberen mee te nemen in hun gedachtes en bevindingen
rene-de-jong
@John Spithoven ik zie de uitnodiging wel verschijnen 😁
mlkvhoudr
@John Spithoven aan elke ingezetene natuurlijk, net als wilders mogelijk mp van alle nederlanders waarbij persoonlijke voorkeuren natuurlijk wel meespelen die kun je niet uitzetten, en je hebt als partij ook rekening te houden met de andere partijen, doe je dat niet is het opkomen, blinken en verzinken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rvs , uitspraak , nh3 , nox en mob geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN