Kamer maant Van der Wal tot openheid over gevolgen natuurherstelwet

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat demissionair natuurminister Christianne van der Wal nog voor dinsdag 'de belangrijkste conclusies' openbaar maakt van een rapport over de gevolgen van de Europese natuurherstelwet voor Nederland.

Het Europees Parlement gaat dinsdag over deze veelbesproken wet stemmen. BBB is het er niet mee eens dat de Nederlandse Europarlementariërs niet weten wat er in het rapport staat. Ze moeten volgens de partij daardoor stemmen 'zonder te weten wat de precieze gevolgen zijn voor ons land', al heeft de Europese Commissie de weerslag van de wet wel in kaart gebracht.

Via een spoed-emailprocedure heeft BBB een Kamermeerderheid achter het verzoek gekregen om de conclusies van het Nederlandse onderzoek maandag nog te openbaren. De partij stelt dat het rapport nagenoeg klaar is. BBB-leider Caroline van der Plas is blij met de steun van andere partijen. 'Hierdoor kunnen de Europarlementariërs zich voorbereiden op de stemming over dit belangrijke onderwerp morgen. En ook voor de Tweede Kamer is het belangrijk om te weten wat de gevolgen van de Natuurherstelwet zijn'.

Het voorstel van BBB werd gesteund door PVV, VVD, SP, CDA, FVD en SGP.

Deel dit topic

Reacties

Weidezicht
En is het openbaar geworden gister?
Dezeeuwseboer
@Weidezicht waarschijnlijk niet
+7
Frans1
Dat is dus de hedendaagse democratie, stemmen over een wet waarvan de becijferde effecten niet openbaar worden gemaakt🤨 Toch niet best als je dat wat over denkt🧐
+14
matt
Geen steun van omtzigt,is die nu in 1 x niet voor openbaarheid?
+6
hans1980
@matt omtzigt is een wef clown
+4
Twentsch Land
Omzigt zijn waren aard, charme voor links komt steeds duidelijker voor de dag.

@matt
sorry
@matt ingefluistert door olman of die andere ?
+1
GJKlaassen
@matt had geen tijd, moest naar een talkshow om uit te leggen welke kabinetsvorm er volgens hem wel en ook weer niet moet komen...
+2
GJKlaassen
Opvallend dat links NL niet voor stemt... blijkbaar kennen zij de inhoud wel....

Ook bijzonder dat europarlementariërs geen openheid geven richting hun achterban... of hebben ze gewoon geen idee waar voor ze stemmen?
+2
demelkboer
Europa doet dus allerlei toe zeggingen aan boeren maar wil niet laten zien waar ze echt naar toe wil. Lekker betrouwbaar komt dat over
+5
cs-agrar
"Het Europees Parlement gaat dinsdag over deze veelbesproken wet stemmen. BBB is het er niet mee eens dat de Nederlandse Europarlementariërs niet weten wat er in het rapport staat. Ze moeten volgens de partij daardoor stemmen 'zonder te weten wat de precieze gevolgen zijn voor ons land'

Dat is toch zon beetje de hele omschrijving van het woord politiek, lullen over zaken waar je niets van weet
+1
matt
Van de wal weigert te openbaren,met een of andere lulsmoes.
Zover als ik het kan beoordelen.

Voor Nederland dreigt dus naast de juridische stikstofcrisis rond Natura 2000 nóg een nieuw pakket aan strenge Europese natuurregels over ons land uitgestrooid te worden. De precieze impact voor Nederland is nog onduidelijk. Minister Van der Wal heeft een analyse laten maken, die ook al op het departement aanwezig is, maar weigerde die voorafgaand aan de stemming in het Europarlement te openbaren. Ook niet nadat BBB-leider Caroline van der Plas een meerderheid in de Tweede Kamer achter zich kreeg met een verzoek daartoe.

Van der Wal (Natuur) houdt het stuk achter omdat ’de bespreking in het kabinet niet is afgerond’, schrijft zij in haar weigerbrief. Zij wil het stuk pas delen voor de stemming in de Europese Raad van ministers, nu de stemming in Europees Parlement daar los van staat.
j h p
Zoiets heet toch gewoon onbehoorlijk bestuur. Zo kun je zien hoe weinig de zittende kliek op heeft met democratie, met links, uitgezonderd van de SP, voorop.
de jonge
@j h p sgp bedoel je neem ik aan...
matt
@de jonge SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen vindt het ’schandalig’ dat Nederland de impactanalyse niet voorafgaand aan de stemming wilde delen: „Dieptriest dat in deze cruciale historische fase de regering de volksvertegenwoordigers geen inzicht kan geven in de consequenties.
de jonge
@matt "klopt heb filmpje gezien, en begreep dat de pasmelders waarschijnlijk ook einde oefening kan zijn (maar het het niet heel goed beluisterd,dus ik kan mis zitten,wat ik hoop)
j h p
@de jonge De SP heeft ook voor openbaarheid gestemd, die schoppen wel vaker tegen heilige huisjes aan, SGP is hoe dan ook wel voor de landbouw.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's pvv , cda , europees , europese commissie , tweede kamer , caroline van der plas , caroline , christianne van der wal , van der wal en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
3.153