“Op de longen van een kalf moet je heel zuinig zijn” 

 Luchtwegproblemen liggen in de kalveropfok voortdurend op de loer en kunnen voor veel schade zorgen. Niet alleen bij de kalveren, maar ook bij oudere koeien. Bij Van Veelen Holsteins in Biddinghuizen krijgen veroorzakers van luchtwegproblemen dan ook zo weinig mogelijk kans. “Als longen eenmaal beschadigd zijn, heeft het dier er voor de rest van het leven last van”, weet melkveehouder Gerben van Veelen.

Van Veelen Holsteins in Biddinghuizen is een melkveebedrijf met 670 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Tot vijf à zes maanden leeftijd zijn de kalveren op het bedrijf in Biddinghuizen. Daarna worden ze op twee andere locaties verder opgefokt, waarna ze twee maanden voor afkalven weer in Biddinghuizen aankomen. “Dit is zo gegroeid en dat bevalt goed”, vertelt melkveehouder Gerben van Veelen. Nadeel van deze werkwijze is wel dat de dieren een keer extra verhuizen. “Maar zo is ieder van de opfoklocaties gespecialiseerd in een specifieke leeftijdscategorie. Daardoor kun je bijvoorbeeld heel gericht voeren.”

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren , jongvee , kalf , melkkoeien , melkveehouder , holsteins , melkveebedrijf , kalveropfok , nuka , verhuizen , leeftijd en biddinghuizen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
309