De krimp in de landbouw zet versneld door, zegt ING. Boeren laten zich uitkopen of stoppen door gebrek aan een opvolger

De productie van de agrarische sector in Nederland krimpt dit jaar 2 procent. Dat komt vooral door de stikstofmaatregelen en door krimp van de veestapel. Dat zegt ING.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
De jacht op de voedsel producenten
biopleats
@hans1980 er staat letterlijk door gebrek aan opvolgers.
Weidezicht
@biopleats ja, en waarom zijn er steeds minder jongeren die de moed nog vinden om op te volgen?
koe-boer
Elke 50 jaar halveerd het aantal boeren dis die 2% krimp is niks appart
Braboboer
@koe-boer

De melkplas is niet gehalveerd laatste 50 jaar.
+1
de Tank
@Braboboer De krimp in productie komt door veranderende wetgeving, niet door gebrek aan opvolgers.
+1
demelkboer
@de Tank door de wetgeving haken opvolgers af
de Tank
@demelkboer Daar zijn meer oorzaken voor, de altijd overspannen prijzen voor productiemiddelen in Nederland hebben een grotere impact denk ik. Verschil tussen waarde vrije markt en agrarische waarde wordt steeds groter. En daar is niet alleen de wetgever verantwoordelijk voor. Zolang de wet de totale landelijke productie niet beperkt wordt het wel ingevuld door degene die wel mogelijkheden zien om uit te breiden.
Theo61
@Braboboer boeren hebben vrije tijd ingeleverd.
Braboboer
@Theo61

Weet ik niet, vroeger was alles wel zwaarder/meer handwerk.
+2
de Tank
@Theo61 Ik produceer 5x zoveel als mijn vader 40 jaar geleden in 60-70% van de tijd die hij er aan besteedde schat ik in.
+4
ted9
@de Tank Verdien je ook 5x meer in verhouding?
de Tank
@ted9 genoeg is genoeg. Ik kan mij wel meer betaalde vervanging en vakantie permitteren dan mijn vader.
+6
George
Quote Reactie van @de Tank:
Ik kan mij wel meer betaalde vervanging en vakantie permitteren dan mijn vader.

Ik kan het bijna niet geloven , jij hebt het er waarschijnlijk voor over. Mijn ouders gingen nooit op vakantie maar ik weet zeker dat ze het zich makkelijk financieel konden permitteren.
Framos
@de Tank dat kon men toen ook. Eerder zoals @George zegt, had ook met willen te maken. Of het jezelf gunnen....
de Tank
@Framos Het zichzelf niet gunnen klopt wel, andere generatie. Laat ik het zo zeggen, ik ben in die 35 jaar financieel nooit beperkt voor hetgeen ik graag wilde of behoefte aan had.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @de Tank:
genoeg is genoeg.

dat vroeg @ted9 niet..
+5
labella
@ted9 Ik denk het niet, toen ik eind tachtiger jaren in de maatschap kwam hadden we gouden tijden.
+3
Framos
@labella tja, wat men toen alles van de rekening courant betalen kon...
de Tank
@Framos Afgezien van landaankoop, melkquotum en volledige nieuwbouw heb ik 35 jaar jaar alles van de rc betaald.
+2
Framos
@de Tank land en quotum werd eind jaren 80 en 90r ook nog wel van de R.C betaald. Snel aan het eind van het jaar wat quotum kopen om belasting te besparen. Was wel gaaf eigenlijk. Werktuigen loods etc.
+2
George
@Framos
Als iemand ook maar denkt dat het nu even goed is als in de tachtiger jaren dan hebben ze die tijd toch echt niet meegemaakt.
+1
T60401
@George Of jij hebt er geen benul van de cijfers nu in de melkveehouderij.
George
Quote Reactie van @T60401:
Of jij hebt er geen benul van de cijfers nu in de melkveehouderij.

Dat kan ook.....
+1
Frans1
@T60401 of jij hanteerd niet alle cijfers
+9
George
Quote Reactie van @Frans1:
of jij hanteerd niet alle cijfers

Weet je wat het is , ik geef er niks om als mensen zichzelf voor de gek houden. Maar mij houden ze niet voor de gek. Ik weet dat eind jaren 80 het BTW tarief op trekkers , landbouwmachines , kunstmest etc. het lage 6% tarief was . Terwijl diezelfde kunstmest maar ongeveer 16 gulden/100kg kostte. Monteurs en bouwvakkers zaten aan een tarief van 25 gulden per uur . Melkprijs was eind jaren 80 ook tegen de 90 gulden cent en dus 40 eurocent. Stierkalveren konden als de navel droog was weg en brachten al gauw 250 euro op , mest hoefde niemand af te voeren . We reden op rode diesel van 20-25 eurocent en ook het leven was een stuk goedkoper.
Dat was nog een gouden tijd in de landbouw maar de aftakeling begon al in de jaren 90. Vanaf midden jaren 90 begonnen er hier al heel wat af te haken.
T60401
@Frans1 Word nu veel meer melk geproduceerd per arbeidskracht. totale winst zal niet veel uit maken. winst in verhouding tot omzet is wel veel lager.
+4
George
Quote Reactie van @T60401:
Word nu veel meer melk geproduceerd per arbeidskracht

Je bent dus meer moeten gaan doen voor hetzelfde of minder. Er is meer automatisering en efficiëntie dan destijds . Neemt niet weg dat boeren over het algemeen toch nog steeds flink moeten werken en zeker niet minder zijn gaan doen. Mentaal zijn ze vaak ook drukker met alle regelgeving en ook zijn de financieringslasten nogal gestegen en daardoor het aandeel vreemd kapitaal en risico veel groter. Daar kan ook niet iedereen even goed mee omgaan.
Melkboer16
@George aandeel vreemd kapitaal kon nu wel eens lager zijn dan toen!
Onroerend goed is ook veel meer waard geworden.
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
andeel vreemd kapitaal kon nu wel eens lager zijn dan toen!

Daar heb ik toch zeer mijn twijfels over en denk zeker van niet. De waarde was gegarandeerd lager maar dat mag ook als vreemd vermogen lager is. Maar je mag van mij denken wat je wilt. Ik zeg dat het verdienvermogen totaal uit het verband is gerukt tegenover de kosten. De verhouding klopt totaal niet meer.
Frans1
@Melkboer16 Dat is niet uit weelde😉
Framos
@T60401 of jullie hebben in die tijd iets niet helemaal goed gedaan...
T60401
Quote Reactie van @Framos:
n in die tijd iets niet helemaal goed gedaa

Of jij doet nu wat fout. 🤔
+1
weurding
@T60401 misschien doen we op onze eigen manier allemaal wel wat fout🤗
+1
George
Quote Reactie van @T60401:
Of jij doet nu wat fout.

Kijk dat zijn de echte . Ik dacht dat we inmiddels die tijd wel voorbij waren. Als er 20 -25 jaar geleden eentje stopte was het altijd , tja dat was ook geen échte boer , nooit geweest ook , of tja hij was altijd overal te laat mee geen wonder dat ie het niet vol hield , was ook geen echte koeienman , kon nooit goed blijven gaan , of was altijd al een knoeier of weet ik wat. Ze wisten altijd wel een schandelijke reden waarom iemand stopte met melken of boeren. Maar door de jaren heen zijn dat er al zoveel geweest en nu zijn er nog maar enkele echte boeren over. 😀 Maar nu serieus , helaas zijn er nog maar zo weinig over en zijn er al zovelen afgehaakt. En ik geloof echt niet dat dit allemaal alleen nog maar degene waren die iets niet goed deden of de zogenaamde knoeiers waren , brassers zouden ze hier zeggen.
+3
weurding
@George als iemand stopt weet men , of denkt men , vaak de reden te weten😄
+3
Kars
@George die super boeren hier op prikkebord komen ook nog aan de beurt, al denken ze van niet. Ik kan er geen pijl op trekken wat er stopt, groot, klein, oud, nieuw, top boer, nee veel hebben vort stikt de moord erin.
bio boer
@Kars niet te negatief straks wordt wel weer eens mooi weer letterlijk en figuurlijk
Na magere jaren komen er ook weer vette jaren
Erco
@bio boer als je t bedrijf voor n prikkie kan overnemen van pa en ma ja. Zeker omdat de rente bij bankfinanciering wel ff hoger ligt.
bio boer
@Erco voor prikkie zit er niet echt in om we 2x zwaarder gefinancierd zijn dan gemiddeld bedrijf
Maar grond voor markt waarde gaat idd niet maar ga wel meer voor grond betalen dan wat die koste toen mijn vader het over nam toen hij het wel voor markt waarde over nam

De grond die wij hebben is ook niet komen aanwaaien hebben altijd boven kant markt betaald grond aan de huis kavel wil je er niet naast bieden
+2
Frans1
@Kars degene met grote praat zijn al langer boer, en hebben hun eigendom meer waard zien worden. Maar als er een opvolger aandient gaan ze ontdekken wat de werkelijke agrarische waarde van hun bedrijf is
Framos
@T60401 In de huidige tijd kun je nog steeds een prima inkomen uit je bedrijf halen als het goed is, heb je gelijk in, doe ik ook. Je kan ook nog steeds plezier in het boeren hebben, heb ik ook. Maar om op het moment van gouden tijden te spreken? Nee, dat gaat er ook bij mij, als optimist, niet in . Ben je dat met mij eens?
T60401
Quote Reactie van @Framos:
Maar om op het moment van gouden tijden te spreken? Nee, dat gaat er ook bij mij, als optimist, niet in . Ben je dat met mij eens?

Nee ben het niet met je eens. Gouden tijden zal ik het nu niet noemen maar om te zeggen dat het onder gemiddeld is zeker niet. Heb het even terug gezocht maar als ik bij mijn winst van 2022 10% bij doe kom ik op een bedrag uit wat hoger is dan ik in de boekhouding van eind jaren 80 begin jaren negentig terug kan vinden. Toen waren het guldens en nu euros.
+1
Framos
@T60401 22-23 was een ouderwets gouden jaar, zonder meer.
+2
labella
@T60401 2022 als goed jaar is maar een eenmalige uitschieter, 40 jaar geleden was het structureel.
+2
Melkboer16
@labella en toch hebben we de tussenliggende jaren geen honger gehad.
Op sommige boerderijen werd plankgas doorgeboerd en dat liep niet altijd goed af. Echter de meeste bedrijven stoppen wegens gebrek aan opvolger om wat voor reden dan ook.
Of we nu harder moeten werken dan toen, ik denk het wel maar voor mij is het altijd hobby geweest en de meeste arbeid heb ik wel gehad.
Overnemer mag het zelf beslissen maar ik ga het hem of haar niet aan of afraden en je weet nooit hoe het loopt.
+1
Noorderling
@Melkboer16
Quote:
Echter de meeste bedrijven stoppen wegens gebrek aan opvolger om wat voor reden dan ook.

Om wat voor reden raakt misschien wel exact de essentie. Onderschat hoofdstuk financieel niet.
Als het niet kan houdt alles op.

Als het goed rendeert met acceptabele levensstandaard haken er vast minder potentiële opvolgers af, wil niet zeggen dat je exact hetzelfde door moet gaan.
+1
matt
@T60401 toen kostte bier 1,25 hooguit anderhalve gulden.
Nu 3,5 euro.
De euro is nu lang niet waard,wat toen de gulden was.
bio boer
@matt flesje voor 70 euro cent in dorps huis 😅
+2
labella
@matt en toen waren de bierglazen ook nog groter..
+4
matt
@labella de drinkcapaciteit ook 🙂))
Vdejong
@matt begin jaren 90 10 bier voor 10 gulden bij de studentenvereniging
+1
robbies
@matt Maar jij drinkt waarschijnlijk nog steeds voor hetzelfde geld op een avond. Alleen wat minder liters
Framos
@T60401
Quote:
Gouden tijden zal ik het nu niet noemen m

Je bent het dus toch met mij eens 👍
+1
de Tank
@George Dat heeft vooral met de beleving te maken denk ik. Vooral minder regels, daar word je al gelukkiger van. En zeker wat er nu boven de landbouw hangt geeft veel zorgen over de toekomst.
+1
pieta
@George Ik denk dat net als toen de verschillen per bedrijf groot zijn door omstandigheden waarin het verkeert. Jullie zaten in de jaren 80 op een nieuw ruilverkavelingsbedrijf op ruilverkavelingsrente. Mijn vader hoor je enkel pochen over 1989 de rest van de jaren 80 gingen vooral over hoge rente, beperking van MQ, inleveren van MQ en verplicht mestopslag maken.
bio boer
@pieta wij hadden hier gaten in de grond mocht ook niet meer 😁
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Ik denk dat net als toen de verschillen per bedrijf groot zijn door omstandigheden waarin het verkeert. Jullie zaten in de jaren 80 op een nieuw ruilverkavelingsbedrijf op ruilverkavelingsrente.

De omstandigheden maken altijd een verschil. Maar wat ik allemaal opsom zijn echter wel feiten. De opbrengsten tegenover de kosten waren veel beter in verhouding dan nu. Dat de rente een stuk hoger was is ook een feit. Maar zoals die toen extreem hoog waren is de laatste jaren de rente ongezond laag geweest en welvaart vooruit geleefd. Bij ons diende eind jaren 80 al de eerste renovaties aan zoals roosters welke nog eenlingbalkjes waren . Niet versleten maar wel heel erg ongelijk , nieuwe voerhekken etc. Dus was al lang niet meer nieuw toen. Ook heb ik toen de mestsilo met dak gebouwd. Maar het werd allemaal zo afgetikt van de lopende rekening. Ook nieuwe trekker en hooimachines , gewoon direct aftikken. 1990 woning verbouwen en woning voor ons mam bouwen tegen jongveestal , gewoon aftikken van lopende rekening. Gouden tijden waren het. Nu hoor je toch niks anders meer dan leasen en weet ik wat , compleet andere tijden.
+1
pieta
@George Ik denk toch dat jij je eigen bedrijf eens af moet zetten tegen wat gemiddeld was in de jaren 80. Mijn pa mocht 300.000 kg melk leveren en had 16 ha eigendom met een behoorlijke financiering. Het huis was een oud kot welk in de beginjaren 80 verbouwd is. toen kwamen de mestopslagregels en moest er in putten worden geïnvesteerd. En toen had mijn pa een goed jaar en kocht ie van de lopende rekening een nieuwe trekker. In 1993 kocht ie met volle bankfinanciering zijn eerste MQ en grond is er pas gekocht toen ik in maatschap kwam na 2000. Benodigde machines werden inderdaad vd lopende rekening betaald maar dat hoort ook zo te zijn. Ik kan je wel vertellen dat voor zover ik het weet dat ik het nu veel makkelijker heb. Maar als er hier een opvolger zou staan op dit moment zou hij misschien later wel net als jij nu roept zeggen dat deze jaren gouden jaren waren. Maar dat is ook de fase waar ik nu inzit en waar jullie bedrijf toen inzat. Volgens mij liep jij in de jaren 80 rond als opvolger op een qua omvang redelijk bedrijf met voor die tijd behoorlijk wat grond en nog niet opgevolgd.
+1
George
@pieta Mijn vader kreeg de eerste klachten in 1986 en overleed in 1987 en dan ben je opeens zelfstandig boer. Maar gelukkig was ons mam ook een harde werker en had ik mijn huidige vrouw ook al. Maar dat was toen nog mijn vriendin😀. We hadden iets van 390000 kg quotum destijds. 28 ha grond
+1
pieta
Quote Reactie van @George:
dan ben je opeens zelfstandig boer

In het werk wel maar financieel zat je moeder er denk ik toch nog mee in. Los van dt het natuurlijk een grote ellende is als je je vader zo vroeg verliest.
George
Quote Reactie van @pieta:
In het werk wel maar financieel zat je moeder er denk ik toch nog mee in.

Natuurlijk ik erfde wel een kwart boerderij. Grond die ik later gekocht heb is buiten maatschap omgegaan en had alleen ik op naam. Ik heb boerderij van ons mam pas geheel overgenomen in januari 2004. 20 jaar geleden dus.
pieta
@George Op een erfenis zit meestal niet een hele zware financiering.
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Op een erfenis zit meestal niet een hele zware financiering.

56000 gulden hypotheek 😀 maar er stond meer dan dubbel op de bankrekening dus netto nul. Ho wacht effe de ruilverkavelingslasten bedroegen ruim 15000 gulden per jaar. Die heeft mijn vader maar 5 jaar mogen (kunnen) betalen en de andere 25 jaar looptijd tot en met 2012 heb ik deze betaald ( Afgelost).
Nee ons pap heeft hard gewerkt en geen gekke dingen gedaan en ons zeker niet arm achtergelaten.
Ik moest wel een hele som successierechten betalen , iets van rond de 30000 gulden over mijn erfdeel.
Maar was daardoor wel direct voor 25% eigenaar van de boerderij.
pieta
Quote Reactie van @George:
wel een hele som successierechten betalen , iets van rond de 30000 gulden over mijn erfdee

Voor 30.000 gulden voor 25% eigenaar van een boerderij met zowat 4 ton MQ, 28 ha grond en stallen en dergelijke.
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Voor 30.000 gulden voor 25% eigenaar van een boerderij met zowat 4 ton MQ, 28 ha grond en stallen en dergelijke.

Ja maar ook jij weet dat zo'n taxatie bij voortzetting zo gunstig (laag) mogelijk wordt uitgevoerd en in 1987 werd melkquotum nog niet getaxeerd voor de successierechten.
pieta
@George Mijn vader heeft hetzelfde meegemaakt als jij. Het enige verschil is dat daar 10 kinderen waren waarvan 6 minderjarig. Daar werd echt geen minnelijke taxatie uitgevoerd. De minderjarige hadden een eigen taxateur volgens mijn vader. Was niets minnelijks aan zegt ie altijd. Was gewoon helemaal de prijs die het zijn moest. Je had toen nog geen productierechten en dergelijke. Bank wou niet financieren. Is toen door mijn oma en het grootste deel door een leenheer gefinancierd.
George
Quote Reactie van @pieta:
De minderjarige hadden een eigen taxateur volgens mijn vader. Was niets minnelijks aan zegt ie altijd

Hoezo hadden die andere taxateur? Dat begrijp ik niet.
pieta
@George Die waren minderjarig en kregen blijkbaar een wettelijk vertegenwoordiger om hun belangen te behartigen.
pieta
Quote Reactie van @George:
We hadden iets van 390000 kg quotum destijds. 28 ha grond

Toch zo ongeveer 30% meer melkquotum en 12 ha grond meer. Ik weet nog dat mijn pa de mais vd buurman elk jaar kocht voor 4.000 gulden per ha.
+1
labella
@pieta wij hebben toen ook nog wel 6000 gulden/ha betaald inclusief hakselen
weurding
@labella 110 gulden per ton aan huis geleverd ligt me nog bij
+1
bio boer
@pieta hier betalen we de machines ook nog van de lopende rekening we kopen ook niet giga luxe machines regelmatig gebruikt alleen de maaiers en bemester achter de tank zijn nieuw gekocht rest alles 2e hands 😁
+3
jan 10
Quote Reactie van @bio boer:
hier betalen we de machines ook nog van de lopende rekening we kopen ook niet giga luxe machines regelmatig gebruikt alleen de maaiers en bemester achter de tank zijn nieuw gekocht rest alles 2e hands

Dat gaat steeds moeilijker worden,trekker met frontmaaier zit je al snel 1.5 ton,is een behoorlijke aanslag op lopende rekening.
In de jaren 80\90 bouwden we stallen met het melkgeld.Af en toe wat krap,maar zodra er weer koeien in stonden gingen we weer vooruit..
Toen was een gulden nog een daalder waard.
+4
George
@jan 10 De verhoudingen zijn gewoon helemaal weg . De verdiencapaciteit is achtergebleven tegenover de kosten. Neemt niet weg dat sommige nog steeds de kost kunnen verdienen.
T60401
Quote Reactie van @George:
s was al lang niet meer nieuw toen. Ook heb ik toen de mestsilo met dak gebouwd. Maar het werd allemaal zo afgetikt van de lopende rekening. Ook nieuwe trekker en hooimachines , gewoon direct aftikken. 1990 woning verbouwen en woning voor ons mam bouwen tegen jongveestal , gewoon aftikken van lopende rekening. Gouden tijden waren het. Nu hoor je toch niks anders meer dan leasen en weet ik wat , compleet andere tijde

het eerste is ervaring en het laatste heb je van horen zeggen en neem je voor waar aan. Op grond na worden alle van alle inveresteringen de eerste 100 K hier van de lopende rekening afgetikt.

Kortom ga terug naar mijn eerste opmerking je weet niet wat er nu in de veehouderij omgaat qua cijfers. Ik heb wel zo mijn vermoedens dat de verschillen onderling enorm zijn. en waar hem dat dan in zit geen idee?
George
Quote Reactie van @T60401:
het eerste is ervaring en het laatste heb je van horen zeggen en neem je voor waar aan.

Nee alles is ervaring omdat ik het zelf heb gedaan. 😀
+1
T60401
Quote Reactie van @George:
alles is ervaring omdat ik het zelf heb gedaan

O is die bmw dan ook een leasebak? 🤔
George
Quote Reactie van @T60401:
O is die bmw dan ook een leasebak?

Nee want dan had ik m niet.
+2
de Tank
@ted9 2 à 3 x schat ik in, gezien het aantal uren werk en privé besteding.
bio boer
@ted9 denk het wel alleen kost alles ook 5x meer
camperboer
@de Tank nog een generatie eerder molken ze hooguit 10 koeien en hadden ze er allemaal een knecht en een keukenmeid bij
de Tank
@camperboer Terugkijken is leuk, wellicht kun je er wat van leren. je hebt met nu te maken en later met de toekomst. Of het nu met je buurman is of met het verleden, vergelijken word je niet gelukkiger van.
Melkboer16
@camperboer met die keukenmeid waren menig boer ook druk mee.
Vdejong
@Melkboer16
Quote:
met die keukenmeid waren menig boer ook druk mee.
je bent het product daarvan of de zestiende van de melkboer?
Melkboer16
@Vdejong grappig, jij komt zeker tekort.
Ga tegen je Canadese collega’s aanzeiken ipv hier tegen voormalige collega’s afgeven.
kanniewaarzijn
@Melkboer16 Met het verkeerde been uit bed gestapt?
Vdejong
@kanniewaarzijn mocht waarschijnlijk niet met de meid
Vdejong
@Melkboer16 waar geef ik af op de Nederlandse collegae?
+2
Framos
@Theo61 werk en hobby lopen bij ons doorelkaar, als het goed is
+2
George
Ik denk toch echt dat het aan de enorme regelgeving en het gebrek aan toekomstperspectief en veel te lage opbrengstprijzen ligt dat opvolgers afhaken en boeren graag met opkoopregelingen willen meedoen.
+2
bio boer
@George vooral opbrengst prijzen als geld geen beperking was waren de meeste regels ook geen probleem

Dat we niet zonder derogatie kunnen komt gewoon dat de opbrengsten telaag zijn in verhouding wat grond kost

Boeren zonder derogatie is wel goed tedoen in de praktijk buiten financieel aspect
HansBa
@George door de eerste 2 haken niet alleen opvolgers af maar ook veel boeren. Dat we de opbrengst prijzen te laag vinden komt door al die kosten die de extra regelgeving met zich meebrengt. Stel je hebt grond gekocht voor 80k , vervolgens komen bufferstroken, einde derogatie, kalender landbouw etc, een opvolger krapt zich wel 2 keer achter de oren, en terecht!
+1
Karelw
Productierechten om koeien te houden zijn nog nooit zo goedkoop geweest.
Dat zegt genoeg over de ambities in onze sector.
+1
George
@Karelw De ambities zijn tanende. Als er niet genoeg verdiend en je komt om in de regels dan houdt het gewoon een keer op. Iedereen die het normaal noemt dat boeren stoppen en dat het van allen tijden is moeten zich wel realiseren dat de spoeling zo langzamerhand gevaarlijk dun is. Ik schrijf dat overigens al jaren.
RaHeados
@Karelw dan heb je enkelt rechten en de rest doet niet meer mee? Kan je dubbel betalen. Voor je voer die je nodig hebt bij de meesten en mest afvoer. Of je stopt het in genoeg land wat er niet is in de meeste gevallen...
Daarnaast is er ook nog iets van een milieuvergunning waar het in moet passen toch??
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @Karelw:
Dat zegt genoeg over de ambities in onze sector.

onzin, dr komen heel wat andere zaken op de ondernemers af dan destijds
arnold
Weer een groot melkveebedrijf te koop met 350 grootveeboxen in Blijham.
Er was ruim 52 hectare land bij en dat is dan wel weer krap.
weurding
Grond verkoopt nog steeds vlot, schaalvergroting vooral akkerbouw dendert door
Framos
@weurding zal in het veenweidegebied misschien niet zo storm lopen
weurding
@Framos geen zicht op, hier gaat de prijs nog steeds omhoog voor esgrond en goed bouwland
George
Quote Reactie van @weurding:
schaalvergroting vooral akkerbouw dendert door

Ook daar kan de lol er zo weer vanaf zijn en is grond van meer dan €80000 /ha een enorme blok aan de been met deze weer iets normalere rentestanden.
Noorderling
@George
Van een aantal gewassen zijn de prijzen goed.
Als je kwaliteit in de schuur hebt is het dit jaar flink geld waard. Ga je naar saldo van 15 tot 35k.
Niet iedereen heeft het, wie het wel heeft kan eens gek doen. Een koper is genoeg.

In zulke moeilijke jaren maak je het verschil. Zijn altijd dezelfden die op tijd zijn of nog lang door modderen, letterlijk.
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Als je kwaliteit in de schuur hebt is het dit jaar flink geld waard

Tja dat was dus hier dit jaar overal een probleem , ook al om het in de schuur te krijgen en om het goed te bewaren. Maar altijd 6 gooiers ken ik niet veel .
hans-hans
@George bij mij in de buurt 130.000 euro per ha
+1
George
Quote Reactie van @hans-hans:
ij mij in de buurt ( lauwerzijl ) 130.000 euro per ha

Het is enorm veel geld om daar nog op te kunnen boeren.
Miljaar dat ligt helemaal aan de andere kant van de wereld zie ik op Google Maps. 😂 300 km hier vandaan.
hans-hans
@George ja was een boer die had vorig jaar ongeveer 90 ha er in 1 keer bij gekocht 2 locaties en dat was in lauwerzijl was wel heel bijzonder inderdaad
Vdejong
@George
Quote:
helemaal aan de andere kant van de wereld
wel zonder problemen naar München kunnen rijden, maar 300 km in tegenovergestelde richting is naar de andere kant van de wereld? Bekrompen geest
+1
George
Quote Reactie van @Vdejong:
naar de andere kant van de wereld? Bekrompen geest

😂 😂 😂

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , opvolger , veestapel , boeren en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
109
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0