Pleidooi voor emissiehandelssysteem voor stikstofruimte

Secretaris-generaal Sandor Gaastra van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een nieuwjaarsartikel geschreven in het blad Economisch Statistische Berichten. Daarin houdt hij onder meer een pleidooi voor een emissiehandelssysteem voor stikstofruimte om de beschikbare stikstofruimte op regionaal niveau op een efficiënte manier te verdelen.

Gaastra richt zich in het artikel onder andere op de verdeling van stikstofruimte. Voor de korte termijn zijn er volgens hem geen aantrekkelijke opties meer om ‘stikstofruimte te creëren’. De overheid heeft al verschillende maatregelen genomen, zoals de uitkoopregeling voor boeren. Voor de lange termijn is het belangrijk dat de overheid stuurt op randvoorwaarden en de concrete invulling aan ondernemers overlaat.

In zijn artikel gaat Gaastra in op één specifieke oplossingsrichting, namelijk emissiehandel. Een emissiehandelssysteem voor stikstofruimte heeft naar zijn menig veel potentie en kan de beschikbare stikstofruimte op regionaal niveau op een efficiënte manier verdelen. Bedrijven kunnen deze emissierechten onderling verhandelen en er ontstaat een prikkel om de uitstoot te reduceren.

Daarnaast meent Gaastra dat emissiehandel verschillende bijkomende voordelen heeft. Er ontstaat een beter evenwicht tussen projecten met relatief weinig uitstoot en bestaande activiteiten met een relatief hoge uitstoot. Daarbij blijft de ondernemersvrijheid geborgd en wordt innovatie die erop is gericht om uitstoot te verlagen gestimuleerd. Het is belangrijk om bij een dergelijk instrument rekening te houden met het lokale karakter van de stikstofproblematiek. Ook dient er rekening gehouden te worden met de uitvoerbaarheid en buitenlandse emissies.

Meer details zijn te vinden in het artikel 'Het eeuwige tekort vraagt om keuzes' in Economisch Statistische Berichten: esb.nu/het-eeuwige-tekort-vraagt-om-keuzes/

bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Deel dit topic

Reacties

Jannus
Deze man is versnelt de landbouw aan het saneren en in sneltreinvaart
Grasbaal
Mag ook niet van MOB:


« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's innovatie , natuur , landschap , overheid , uitstoot , klimaat , stikstofruimte , stikstofproblematiek , koolstofrechten , uitkoopregeling , boeren en nieuws geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0