Illustratie van: Abarth500
60

Aeres vs andere landbouw scholen.

Hallo

Ik zit te denken over op welke school ik volgend jaar de opleiding Plant en teelt wil gaan doen. (mbo)

Nou heb ik al paar keer gehoord dat vele leerlingen voor het mbo Aeres (bijvoorbeeld te Emmeloord) kiezen ipv Terra of Zone.
Blijkbaar zijn er zelfs leerlingen die het hele land door reizen om persee op het Aeres les te krijgen ondanks Terra of Zone dichterbij ligt.

Ik begrijp niet helemaal waarom dit is want als ik de websites van deze 3 scholen bekijk zie ik dat ze alle 3 dezelfde opleidingen geven. Ook de Plant en teelt die ik wil gaan doen.

Blijkbaar zit er een kwaliteit verschil kwa school ondanks de opleidingen hetzelfde zijn ofzo?

Zijn er hier leden/studenten die hier meer over kunnen vertellen want ik begrijp niet helemaal wat er aan de hand is.

Deel dit topic

Reacties

+7
Voor uitgaansleven zou ik zeker naar Dronten gaan🍻😜
@bart99 Lezen Emmeloord
@hip in dronten zat toch ook een mbo naast de has? Althans, in mijn tijd (1998-2003) nog wel. En idd, voor alles om de school heen zou ik zeker voor dronten gaan.
@casev2 Er zit een mbo in dronten ja, maar dat is geen aeres.
@bart99 Lezen Emmeloord
Vaak voor het studentenleven en de woongelegenheid rondom de school bij Dronten. Voor mij is Den Bosch dichterbij voor mijn opleiding, maar meeste gaan naar Dronten uit de regio en hoor ik betere verhalen over. Zitten ook Limburgers in Dronten en zelfs een Belg.
Voor mij is het wel dierveehouderij en ondernemerschap. Over andere opleidingen weet ik niet hoe het zit.
+9
Ik heb in Dronten op school gezeten (2012-2019). Fantastische jaren beleefd (zelfs met drie jaar verlengd 🍻 😅 ). Maar je komt oud-studenten in de hele sector tegen en hebt gevoelsmatig een streepje voor. Dronten-studenten hebben doorgaans een goede mentaliteit, zijn ondernemend en praktisch. Veel stagemogelijkheden in binnen- en buitenland.
+4
@frank_mf verlengd, en goede mentaliteit😎🤣🤣
+2
@Frans1 Al gaan werken helpt niet... 😅 Wel afgemaakt! 💯
+5
Quote Reactie van @frank_mf:
Dronten-studenten hebben doorgaans een goede mentaliteit

Nou dat vind ik over het algemeen tegenvallen
+6
@rommert14 ik reageer meestal niet op deze topics. Maar ik ben het roerend met je eens. Wat ik zelf ervaren heb en in de buurt hoort , vinden de stagelopers zich zelf wel erg goed , en zijn meer geintreseerd in uitgaan dan werken. Uit zonderingen daar gelaten.
+3
@Massey 2705 Daar kan ik me in dronten ook wel soms aan ergeren inderdaad. Je komt er uiteindelijk toch voor de studie, niet om alleen maar te feesten. Maar sommigen denken daar blijkbaar toch anders over.
+2
@Massey 2705 het werken zit bij de stagairs die wij hebben gehad meestal wel goed maar ze komen voor een opdracht en daar moeten wij tijd aan besteden, en vervolgens als de stage klaar is hoor je er nooit weer wat van, dat vind ik jammer.
+1
Quote Reactie van @rommert14:
voor een opdracht en daar moeten wij tijd aan besteden

De tijd dat je een stagiair bijna voor nop kan laten werken is voorbij. Beetje tijd in investeren is toch niet zo erg?
@frank_mf is zeker niet erg maar vervolgens hoor je nooit meer wat van de opdracht/verslag terwijl het wel goedkeuring vereist van de stagebieder wordt er gezegd aan het begin van de stage.
+2
@rommert14 Ben ik met jou eens, krijgt naderhand zelden te zien wat ze er van gemaakt hebben. Als ze filmpje moeten maken is het toch een kleine moeite om ook even naar het stagebedrijf toe te sturen.
+1
@Grünlandkuh Mee eens!
Onze buitenlandstage "opdracht" is inderdaad het maken van een kort filmpje over de hele ervaring. Stelt weinig voor maar de buitenlandstage is vooral voor de ervaring zelf.
Dat filmpje doorsturen is inderdaad een hele kleine moeite als je het mij vraagt, en een mooie basis om leuk met elkaar in contact te blijven.
+2
Bovenstaande reacties zijn allemaal hbo gericht, maar bedoel je dat ook? Of mbo?
Terra en Zone zijn beide mbo scholen dacht ik?

Ik kan je ook alleen helpen op gebied van hbo, en dan inderdaad naar Aeres dronten gaan. Daar is wat mij betreft geen twijfel over mogelijk. Zoals genoemd is het studentenleven daar geweldig en je maakt er vrienden voor het leven. Daarnaast is het onderwijs zelf er ook gewoon het best in mijn ogen. Ben zelf ook in Den Bosch naar de open dag geweest een jaar of 6 terug omdat dat voor mij vlakbij is, maar ik was er snel van genezen en heb er geen seconde spijt van dat ik voor Dronten heb gekozen.

Ik denk persoonlijk dat Aeres op mbo gebied ook hun zaken wel goed op orde heeft. Over Aeres Barneveld hoor ik ook wel goede dingen van mensen die daar hebben gezeten voordat ze naar Dronten kwamen.
@new holland koen ja mbo idd. ik heb mijn post ff aangepast.
Kun je iets vertellen over wat precies Aeres beter maakt?
Wat houd bijv in dat Aeres wel de zaken op orde heeft en andere scholen niet?
Wat maakt hun onderwijs het beste?
+1
@tractormember Op hbo gebied is aeres de enige waarbij ondernemerschap onderdeel van de opleiding is. Ook heb ik het idee dat ze gewoon meer landbouwgericht zijn en dat het in den bosch bijvoorbeeld steeds meer milieugericht moet en dus minder voor de boer.
Maar goed, bij mbo weet ik het niet...
+2
@tractormember
MBO overslaan verspilling van tijd.
HAVO doen en gelijk de HBO.
+2
@m uut m moet je havo wel goed kunnen ik heb tl gedaan en mbo nu op t hbo mbo leert veel makkelijker met dingen die je interesseren ipv algemene dingen waar je niks om geeft. Zijn ook mbo's die je voorbereiden op het naar hbo gaan, dat scheelt wel.
@m uut m moet je havo wel goed kunnen ik heb tl gedaan en mbo nu op t hbo mbo leert veel makkelijker met dingen die je interesseren ipv algemene dingen waar je niks om geeft. Zijn ook mbo's die je voorbereiden op het naar hbo gaan, dat scheelt wel.
+3
@RaHeados
Mijn zoon zit momenteel op het MBO en ik een stageloper van het MBO. Ik vraag me steeds meer af waar ze daar mee bezig zijn.
Ze krijgen totaal geen theoretische achtergrond mee.
Waar zijn de vakken wiskunde, scheikunde, natuurkunde, biologie, bodemkunde en bemestingsleer, techniek, gezondheidskunde, bedrijfseconomie en zelfs gymnastiek gebleven!
@m uut m ik had de doorstroom gevolgd, daarbij hadden we wiskunde, scheikunde, Engels en Nederlands op havo Niveau afgerond aan het einde van de opleiding. Biologie in de vorm van les over koeien en jongvee. Techniek hadden we ook lessen in en leren lassen. Bedrijfseconomie ook gehad van basis saldo tot heel boekhoudrapport. Bodem en bemestingen kregen we ook les in. Hoe werkt de mestwetgeving etc. Kringlopen en kringloopwijzer kregen wij ook onder de neus geschoven. Natuurkunde en gymnastiek hebben we idd niet gehad, heb t idee dat gymnastiek op mbo alleen goed is voor de gene die te weinig uit zichzelf in beweging zijn, dat wordt wel eigen verantwoordelijkheid neem ik aan.

Er zit natuurlijk veel verschil in de mbo's hoe ze de stof over brengen, maar op een eind examen zou de basis voor de zelfde opleiding toch het zelfde moeten zijn?
Mede door de stages heb ik wel het idee dat je niet dommer wordt van een mbo volgen, ook al is niet altijd alles even interessant natuurlijk.

Mijn opleiding was wel niveau 4. Op andere niveaus kan ik niet over spreken natuurlijk maar zou de lat een tikkeltje lager liggen.
+1
@RaHeados
Ik praat ook over niveau 4.
Maar lessen in is wat anders dat wij 40 jaar geleden. In Groningen is bijvoorbeeld Scheikunde/natuurkunde/biologie 1 vak krijgen ze 1 uur per week.
Het niveau is om te huilen.
Hoor andere bedrijfstakken ook klagen over het huidige niveaus van de MBO's
@m uut m ik denk dat er wel veel verschil zit onderling tussen de scholen. Het valt of staat met goede leraren en de instelling van de leerling.
+5
@RaHeados met die instelling begint alles. Persoonlijk vind ik alle school niveaus de laatste 15 jaar ook naar beneden kelderen.
+3
@RaHeados ik had een jaar lang geen reet aan les boekhouden gedaan en snapte er ook weinig van, mijn zussen hebben mij 2 dagen spoedcursus les boekhouden gegeven waarna ik t vak met een 5.4 en een 5.7 haalde, dat dat kon is natuurlijk bizar 2 dagen hard leren en een vak halen, ik zou de mbo willen adviseren laat de leerlingen hun werkstukken veel beter laten verdedigen, ik verzon de helft als stageboer gegevens niet wou geven
+1
@mlkvhoudr klinkt bekend, hier net zo. Moest op het laatst ook nog een vak bij halen omdat ik een punt tekort kwam. Boeken doorlezen, toetsen.maken, en voilà, vak gehaald binnen een week😎
@mlkvhoudr wat voor gegevens maakt toch geen reet uit? Gaat er om dat het anders is als de rest zodat je zelf de dingen moet uitrekenen en opzoeken waar het staat. Als alles het zelfde is kan je afkijken bij de buurman en nu moest je vragen waar haal je t vandaan en waarom daarvan, dat is ook een manier van leren toch?
Wij hadden wel een leraar die streng was op het verdedigen van een bedrijfsplan, die zei hun zijn ondernemers van de toekomst je kan je niet makkelijk weg laten komen met een half simpel plan. Moest wel uitgebreid verwerkt worden en met goede verdediging waarom.
@RaHeados daar leer je wat van 👍
+1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
2 dagen hard leren en een vak halen,

wist je het > dag4 ook nog?
+1
@cs-agrar dat hele dubbelboekhouden hier crediteren en dan weer ergens anders weer debiteren heb ik zo snel mogelijk verdrongen, ik heb andere kwaliteiten hoop ik ooit nog achter te komen
+4
@mlkvhoudr
Ik was in November met de stageloper mee naar school en daar werd gesteld het doel is om een diploma te behalen.
Ik dacht dat je naar school ging om kennis op te doen. Maar dat is maar bijzaak.
Heb een heel enthousiaste 2de jaars niveau 4 MBOer maar ik schrik van het niveau van lesgeven. Beetje meer achtergrondinformatie zou niet erg zijn zeg maar. Twijfel ook sterk aan de kennis van de leerkrachten. Gebrek aan discipline.
+1
Quote Reactie van @m uut m:
Gebrek aan discipline.

En dat van beide kanten. Het is en blijft een wisselwerking.
Er is ook zomaar iets interessanter dan een les volgen, geld voor alle scholen. Hooikoorts is een vervelend iets...

Er lopen ook hele goede docenten rond welke nog met 1 been in de praktijk staan.
De vraag is ook of je wat wilt leren, opdrachten welke ik langs heb zien komen kun je je makkelijk vanaf maken of niet, dat is maar net aan jezelf en welke stagebieder je terecht komt, hoeveel energie die in jou wil steken. En daarin is het ook vaak, als diegene geen moeite doet of vragen stelt geeft een stagebieder je niet alles kant en klaar cadeau op een USB stickje.

Meeste lui zitten niet op het MBO voor de theorie, als ik zie waar VMBO en MBO, zeker als je kiest voor kader/niveau 3 mee gepest wordt aan theorie motiveert dat niet. Zeker niet allerlei randzaken. Ze lopen vast op engels en andere bijzaken. Het is belangrijk, maar om daarover nu mensen te laten struikelen terwijl ze in andere dingen heel veel beter zijn.
Heb een hulp lopen, liep helemaal vast op VMBO maar haalt wel zelf trekkers en auto's van voor toch achter uitelkaar en krijgt ze weer aan de praat. Konden gisteren nog een vaste baan aangeboden krijgen en dan is het heel verleidelijk om maar exit school te zeggen. Terwijl ze vakinhoudelijke dingen dan ook missen.
@Noorderling
Snel exit school. Je kunt later via cursussen veel sneller en beter vakgericht bij gestuurd worden.
Deze jongens verknoeien hun tijd op school.
@m uut m
Klopt, maar dan heb je niks, leerplicht zitten ze nog mee.

Nu is als zelfstandige in de landbouw ook wel extreem complex, je bent van alles wat, bioloog, monteur, boekhouder, dierenarts, teelt specialist, soms zelfs jurist. En tussendoor melk je nog een keer de koeien.

Scheiding tussen opvolger of bedrijfsleider en medewerker is maar zeer beperkt. Terwijl het wel hele nadere vaardigheden vraagt of je enkele kunt missen. Met enkel goed boer zijn kom je er niet meer helaas, dat is wel pijnlijk voor sommigen.
Quote Reactie van @Noorderling:
opvolger

het lijkt wel of degenen die beoogd opvolger zijn, ofwel alles staat al voor ze klaar, het minst hard lopen...
+1
@m uut m
Quote:
@Noorderling
Snel exit school. Je kunt later via cursussen veel sneller en beter vakgericht bij gestuurd worden.
Deze jongens verknoeien hun tijd op school.

Toch ben ik blij dat mijn ouders me toch gestimuleerd hebben de havo en daarna dronten te doen. Ik kijk er 20 jaar na dato nog altijd met een goed gevoel op terug. Heb nog altijd contakt met diverse oud klasgenoten, en je komt veel bekende overal in de sector tegen
+1
Quote Reactie van @casev2:
je komt veel bekende overal in de sector tegen

zitten tegenover je met iets waar jij voor moet betalen..
+1
@casev2
Ho dat zeg ik ook niet.
Ik zei sla de MBO maar over.
Mijn installateur klaagt ook steen en been over de kennis van de huidige MBOers en dat ligt niet aan de leerlingen!
Er zijn genoeg jongeren die echt wel wat willen. Maar ze lopen tegen een muur aan op school. Het is net of niemand meer wat voor een ander doen wil. En dat geouwehoer met alles in groepjes doen. Ze moeten leren zelfstandig te worden en verantwoordelijk te zijn voor hun eigen werk.
@Noorderling
De vakinhoudelijke dingen op school is ook zeer beperkt.
In Groningen krijgt niveau 3 geen Engels.
Als de leerkrachten geen discipline tonen kun je niet van de leerlingen verwachten dat ze dat wel hebben.
@m uut m
Mijn stageloper en nog een aantal klasgenoten waren ook nogal teleurgesteld in het aangeboden onderwijs. Zo erg dat ze overwogen om te switchen van Groningen naar Leeuwarden.
@m uut m ik heb een super tijd gehad op het mbo, kennis heb ik later in de praktijk opgehaald😬🍺🍺 En al mn klasgenoten en ik zijn toch aardig goed terecht gekomen naar ik weet😜
@Frans1
Ga nu nog maar eens kijken.
Jij bent onder tussen ook al weer 25 jaar verder.
@Frans1
Ik denk dat de meeste nu ook wel goed terecht komen. Maar dat is nu ondanks school. Ze missen nu gewoon basiskennis.
@m uut m in mijn tijd had je op andere scholen intake gesprekken en bij ons noemden we dat insleepgesprekken, ik vond ook dat het er destijds daarna vooral op leek dat het de bedoeling was iedereen binnenboord te houden, ik las eerder vandaag dat de jeugd nu wel meer uitgedaagd word, dat zou dan een hele verbetering zijn, ik ben geen stageboer meer dus zelf geen zicht op
@mlkvhoudr
Misschien vinden de leraren dat.
Als ik hoor hoe er les wordt gegeven. Weet ik niet waar de uitdaging zit.
Paar jaar geleden ook een clubje studenten hier ging over jongvee opfok. Ik vroeg wie hun aanstuurde.
Bleek ze moesten zelf maar een project bedenken. Vroeg wie hun begeleide, antwoord niemand.
Vroeg waarom dit project. Ze hadden nog te weinig punten. Moesten ze nog maar een projectje in elkaar flansen. Zeer uitdagend!
+1
@m uut m ik had een vak coleure locale oid soort maatschappij leer 1 medeleerling had niet al de opdrachten ingeleverd, toch voldoende op vak gescoord, wij hadden ook te weinig computers dus na elkaar examen doen zat je daar in een lokaal kwam klasgenoot voorbij die dan alles ging voorzeggen, wel sociaal niet echt uitdagend , toch kijk ik er met veel plezier op terug met name de gezelligheid in oenkerk, de klas en het stagelopen.
Dat is ook wat waard

+1
@mlkvhoudr
Als dat het enige is wat je op een MBO opsteekt kun je ook op een sportvereniging gaan. Zonde van 3 jaar schoolgeld betalen.
Vindt dat je van een MBOer toch wel de basiskennis moet weten ongeacht welke richting en minimaal 1 vreemde taal. We zijn tenslotte een handelsland.
+1
@m uut m daar heb je helemaal gelijk in dat het nivo hoger had gemoeten maar voor mij was de prive situatie met het ziek worden en overlijden van mijn vader dat ik vooral druk was met een zo zorgenloos mogelijk bestaan te hebben naast de zorgen, werd je in die tijd dat de 4 jarige de dure titel had van kader functionaris rundveehouderij management klaar gestoomd voor het zelfstandig ondernemerschap : absoluut niet. had dat wel zo moeten zijn : ja
+1
@mlkvhoudr
In mijn tijd had je 3 of 2 jaar.
En een titel hadden we niet.
+1
@new holland koen
Quote:
Aeres op mbo gebied ook hun zaken wel goed op orde heeft. Over Aeres Barneveld hoor ik ook wel goede dingen van mensen die daar hebben gezeten voordat ze naar Dronten kwamen.
Reageer @new holland koen

Ik liep stage bij een boer die ook een student stageloper had van aeres Barneveld, maar leerling en de boer zeiden dat het vanuit Wellant/yuverta beter geregeld en duidelijker was wat er moest gebeuren en in de uitleg die ze kregen. 😅
@RaHeados Kan maar zo, ik heb mbo lekker overgeslagen dus heb er geen verstand van verder.
+2
@new holland koen zo slim ben ik niet dat ik die oversloeg haha.
+3
Het probleem is hier misschien dat maar weinig mensen meer dan 1 MBO-school hebben bezocht en de scholen dus slecht kunnen vergelijken. De antwoorden zouden dus moeten komen van mensen die zich goed hebben georiënteerd op verschillende scholen voor ze aan een opleiding begonnen. Daarmee krijg je dan een beeld hoe het drie jaar geleden was op die school. Als er echter 3 jaar lang een wanbeleid is gevoerd, zal nu de situatie totaal anders zijn.
Het beste is dus om zelf de scholen te bezoeken (open dagen e.d.) en misschien is het mogelijk om eens een dag mee te draaien op verschillende scholen, zodat je de sfeer kunt proeven.
Uitgaansleven en lol maken zijn mooi meegenomen, maar ga daar niet op af, uiteindelijk kom je op een school om te leren.
+4
Ik heb zelf de indruk, naar wat ik gezien heb met stagairs, maar ook ervaringen van mensen die opleiding gevolgd hebben aan een of meerdere van de verschillende mbo scholen dat het niet zozeer van de instelling (terra, zone, aeres, yuverta enz.) afhankelijk is, maar vooral heel erg afhankelijk van de vestiging. De kwaliteit van de opleiding valt en staat met de docenten, daar zit dag en nacht verschil tussen.
Ik zat voordat in naar aeres hbo ging op de terra in emmen, een groot pluspunt van de terra emmen is dat je 1x in de week les krijgt op het proefboerderij in valthermond. Daar leer je veel
Je wil dus de akkerbouw richting op?
Zoals ik onderweg hoor hebben we in Gelderland geen akkerbouw opleiding meer en is het aantal aanmeldingen in Emmen vaak te beperkt. Dan kom je vanuit het oosten al gauw op Emmeloord uit, die inderdaad ook als beste staat aangeschreven.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's school , landbouw , onderwijs en scholen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
60
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0