Column: André Hoogendijk: Winter is coming

Niet stikstof, niet klimaat, maar waterkwaliteit is de grootste bedreiging van de agrarische sector, stelt André Hoogendijk. Een koude sanering van de veehouderij en de akkerbouw dreigt, omdat sectoren en overheden er de afgelopen tien jaar onvoldoende in zijn geslaagd om de waterkwaliteit te verbeteren. Dat is niet vreemd als je wel doelen stelt maar alle uitvoeringskracht in de sector afschaft. Je weet pas wat je mist als het er niet is.

Meer: stal-en-akker.nl/artikel/902266-winter-is-coming/

Deel dit topic

Reacties

Ik vind ze column niet zo sterk. Hij gaat voorbij aan de rechtmatigheid van de maatregelen die opgelegd gaan worden. Daarnaast verbaast het me dat je niet meer veehouders hoort over het feit dat ze straks in een nv gebied nog maar 136 kg n per ha plaatsingsruimte hebben. Heel NH op kleine plekjes na is nv gebied. Zowat heel NL op sommige gebieden na.
+2
labella
Quote Reactie van @ookeenmelkveehouder:
straks in een nv gebied nog maar 136 kg n per ha plaatsingsruimte

Ik denk dat je abuis bent. Volgens mij is de 20% korting op de totale stikstofruimte(kunstmest+mest). Mag dan nog wel 170 N uit mest op maar minder kunstmest.
mlkvhoudr
@labella op boerenbunder kun je op de laptop (niet op telefoon) op perceelsnivo kijken of die percelen onder nv regime vallen, ik had bruine en roze percelen🤷‍♂️ maar als bruin geen nv regime is dan valt het hier mee
+1
mlkvhoudr

(klik om te vergroten)

labella
@mlkvhoudr Dit valt er wel onder?? 😜
labella
@mlkvhoudr volgens mij is zowel rose als bruin nv gebied als ik het zo bekijk, en de grijs/groene gebieden richting Windesheim/ Laag-Zuthem niet
+1
de Tank
@labella Er is onderscheid of er een NV gebied is aangewezen op basis van fosfor of stikstof(en fosfor), of er daardoor ook verschil in consequentie is is mij nog niet duidelijk.
mlkvhoudr
@de Tank welke kleur is wat?
de Tank
@mlkvhoudr varkensbedrijf.nl/mest/mestbeleid/…

Volgens mij zeggen die kleurverschillen op boerenbunder niet iets over fosfor of stikstof. In deze link vind je een kaartje waar dat wel aangegeven is.
labella
@de Tank dit rood is hetzelfde als al het rose/rood/bruin op boevenbende, dus zal inderdaad wel aan de kleurverschillen in de onderkant zitten
labella
@labella he die autocorrectie ook, boerenbunder
+1
mlkvhoudr
@de Tank dus oppervlakte water is bijna overal goed, gaan we gewoon over wat nieuws zeiken

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr
@labella ik moet elke foto bewerken anders pakt prikkebord hem niet 😐 rechts van sloot met stippen pacht ik links landbuur, ik blijvend grasland hij niet, maar andere blijvend grasland weer roze, andere foto niet mijn perceel maar 2 kleurtjes op 1 perceel.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

T60401
@mlkvhoudr toevallig niet twee verschillende kaart lagen over elkaar heen?
mlkvhoudr
@T60401 niet dat ik zie

(klik om te vergroten)

+1
T60401
@mlkvhoudr ja zet de kaartlaag nv maar uit. dan heb je groene percelen en heel licht gekleurde percelen. Dit tekend door in de nv kaartlaag.
+1
mlkvhoudr
@T60401 ok dus bruin is ook rood
mlkvhoudr
@mlkvhoudr uitvergroting perceel met 2 kleurtjes

(klik om te vergroten)

@labella oke, daar kan ik in komen. Maar het is wel lekker dat dit ergens duidelijk staat....
@labella ik denk/ weet bijna zeker. Dat je inderdaad gelijk hebt. Fout van mijn kant😅.
Jan-T
Leuk bedacht maar heb mijn bedekkingen hier toch wel over.
Mooi verhaaltje schrijven kan iedereen de oplossing geven is veel moeilijker.
En daar komt nog eens bij als je rood staat kan je niet groen denken.
+2
weurding
Waterkwaliteit.....,stuw loopt hier over met water uit naturagebied, al vaker melding van gemaakt, lopen nogal wat grazers, en schoon water schuimt niet

(klik om te vergroten)

Kars
@weurding grazers die rechtstreeks in water scheiten en zeiken.
j h p
@weurding Is uit het Bargerveen net zo, water is meestal ook bruinig.
bio boer
@weurding veen water is ook altijd bruin thee of slappe koffie halen de norm wel 🤷‍♂️
bio boer
@bio boer bij ons tuis is het klei helder water achter in bij gemaal is veen en is het water bruin
weurding
@bio boer zit hier niet
+2
Weidezicht
@weurding ff monstertje nemen. Dan weet je wat.
+1
jan4072@yahoo.com
Ik heb al vele jaren geleden gezegd dat water het eind punt van milieu gedoe is. De randstad heeft heel veel en steeds meer schoon water nodig. Dan moet je niet doem denken. Als je dit weet dan hebben de zandgrond-provincies goud in de handen. En met deze de oproep aan de provincies om niet net als voorheen de turfstekers in Drenthe, daarna de mijnen in Limburg en recentelijk het gas in Groningen, je laten uitmelken en met de schade opgezadeld worden maar er flink voor laten betalen. En vooruit betalen want als er achteraf betaald moet worden dan leiden ze in DenHaag ineens aan geheugen verlies.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's winter , water , vreemd , veehouderij , stikstof , akkerbouw , klimaat en mist geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0