Rabobank verwacht dat melkprijs begin 2024 verder stijgt

De komende maanden zal de melkprijs verder herstellen. Dat schrijven zuivelanalisten van Rabobank in de nieuwste zuivelupdate. De kosten op melkveebedrijven zijn echter wel hoog, waardoor er druk staat op de marges.

Deel dit topic

Reacties

+1
Melkboer16
Wat heb ik aan dit geleuter van de Rabobank. Noem bedragen
+3
de Tank
@Melkboer16 Wat heb je er aan als ze bedragen noemen? Rabobank koopt je melk niet zover ik weet.
de hoef
Quote Reactie van @Melkboer16:
Noem bedragen

komende maand 4 cent
bio boer
@de hoef met have cent hebben ze al gelijk 😁
bio boer
Als melkprijs hoger wordt zal de mestprijs dat ook wel worden gaan we wel over bieden
oubi
@bio boer laat Rabo dan ook een voorspelling doen van mestprijzen.
Mestprijzen stijgen harder dan melkprijzen. Brrrŕr...
Melkboer16
@oubi die zakken ook weer, kwestie wie de langste adem heeft.
bio boer
@Melkboer16 met hoge melkprijs blijft langer duur
labella
@oubi inmiddels al 30 euro hier.
+9
cjw73
Belooft niet veel goeds. Rabo zit er meestal naast.
Erik1979.
@cjw73 meestal wel. Ik moet mijn verwachtingen ook bij stellen. 2024 wordt beter als 23. Maar de olie prijs zakt te ver weg. Goud en bitcoin is sky high. Ik had eigenlijk de olie op 100 euro verwacht. Rente moet nu omlaag anders komt er een gigantische recessie. Maar gaat de rente omlaag drijft dat de inflatie. En dan gaat de melkprijs pas echt pieken mits dan de tekorten op de markt komen. Ik had verwacht dat alles in de herfst 24 bij elkaar zou komen. Maar daar lijkt het nu toch niet op. Dus geen 70 cent in de herfst zoals ik het nu zie. Wel een mooie 50 cent komend jaar. Ik vind dat een leuke prijs bij de huidige kostprijs. Kostprijs is iets gezakt door goedkopere grondstoffen.
+1
cjw73
@Erik1979. De olie stijgt de komende tijd absoluut. Daar wordt druk aan gewerkt zelf poetin is naar het middenoosten om daar aan te werken.
+1
Erik1979.
@cjw73 dat dacht ik ook. Maar afgelopen week gigantische gevallen. Terwijl ik dacht dat voor de kerst de 100 euro gepasseerd zou zijn. Als dat gebeurt dan gaat de melk mee. Boter is deze week ook iets gezakt. Maar blijft op een niveau dat de fabrieken boven de 50 cent moeten betalen.
Vario512
Quote Reactie van @Erik1979.:
Maar afgelopen week gigantische gevallen.

Hoe kan de olieprijs zakken, als ze het aanbod terugschroeven?

Dat betekent maar 1 ding: de vraag naar olie is nog meer gedaald. En waarom is de vraag gedaald, omdat we een depressie tegemoet gaan. Een depressie houdt in: deflatie.

Dan denk je, dan doen de centrale banken de rente weer naar 0%. Echter, de centrale banken bepalen niet de rente, maar de markt bepaalt de rente.
Erco
@Erik1979. Toch zijn er fabrieken die (dit jaar?) De 40 nog niet gaan halen 🤷🏼‍♂️🤦🏼‍♂️
+1
Melkboer16
@Erik1979. ja als alles bij elkaar komt.
70 cent kan ook maar duurt nooit lang en dan gaat de mest het weer duur maken.
Geheel onnodig want we drijven zelf de prijs op.
Huur of koop ff een opslag en volgend jaar zakt de prijs.
Erik1979.
@Melkboer16 mest heb ik geen last van. Enige probleem wat ik heb is dat als de kunstmest prijzen weer zo omhoog gaan dat ik sloten moet maken op de opslag. Anders jatten ze alles weg.
labella
@Erik1979. kasprijs is ook zakkende.
+1
Erik1979.
@labella ja, alles zakt op dit moment. Ik denk dat dit erger is dan de hoge inflatie van een tijdje terug. Nu is er volgens mij gevoel deflatie. Industrie klapt volgens mij in. Tenminste wat ik zie en hoor. Rente moet omlaag. Bedrijven en landen staan volgens mij op omvallen. Maar als de rente omlaag gaat dan komt er weer een geld ontwaarding. En dat willen ze ook niet.
Jannus
Quote Reactie van @Erik1979.:
Bedrijven en landen staan volgens mij op omvallen.

Wees maar eens een jaartje verder
+1
Grasbaal
Quote Reactie van @Erik1979.:
bitcoin is sky high

Heeft nog een hele inhaalrace te gaan om eerst de oude top te bereiken

(klik om te vergroten)

Erik1979.
@Grasbaal dat klopt. In 22 stond die hoger. Is afgelopen tijd weer veel gestegen net als goud. Veel mensen vluchten naar bitcoin en goud wordt gezegd.
+5
j h p
@Erik1979. Is 50 ct voor de NL melkveehouder genoeg met alles wat er nog voor de deur staat?
Ben bang van niet, einde derogatie/ meer duurdere mestafvoer, minder glb geld, oppervlakte weg door bufferstroken, meer kunstmest aankoop, hogere rente.
Erik1979.
@j h p ik heb afgelopen jaren heel erg gesneden in vaste kosten. Als de voerkosten een beetje passend zijn dan is 50 cent leuk. Nederland heeft zo 5 cent meer kosten voor mest. Dan fosfaat nog. Bij ons gaat bij nieuwbouw de voer opslag helemaal uit de hand lopen. Gelukkig heb ik dat allemaal tijden terug geregeld. Voor bedrijven die nu nog moeten investeren in stalbouw of voeropslag gaat het ook in de papieren lopen. Zo 20.000 per koe compleet. Bij 5% rente is dat zo 20 cent per liter melk rente en aflossing. Dan is 50 cent ook niet genoeg.
robbies
@Erik1979. Gebruikte robot 1000 euro per koe, mestbassin 25 (?)euro/m3, 50 koeien is 2500 euro/koe. dichte vloer en open front met gebruikte stalinrichting. Dat mag dan 15.000 euro/kosten
+1
Erik1979.
@robbies voor 25 euro krijg je geen mest basin meer. Bij ons mag het water van de sleufsilo's zelfs niet bij de drijfmest als de silo niet zuur bestendig is gecertificeerd. Sleufsilo moet volledig gecertificeerd zijn. Bedrijf met 200 koeien is zomaar ruim een miljoen kwijt voor ruwvoer opslag. Dan mestopslag een 4 tot 5 ton inclusief vergunning en certificaten. Dan heb je nog een stal nodig. Daar kun je wel tot 40% subsidie op krijgen als je extra dierwelzijn hebt. Je bent snel aan de 4.000.000 als je nieuwbouwt inclusief de overdreven Duitse eisen.
+1
JohnDeere7serie
@robbies in DE is mestbassin verboden (tenminstezo'n gaas silo), alleen betonsilo en die met veel strengere regels dan hier, en daarmee een stuk duurder. Voeropslag net zo, moet vloeistof dichte folie onder, speciale coating/verf en weet ik wat allemaal. Hier mag je nog in het land kuilen.
bio boer
@JohnDeere7serie hier niet hoor bij nieuwe silo moet je ook vuilwater put hebben
JappieJo
@bio boer silo wanden met zandvloer, ook weer opgelost
+1
Erik1979.
@JohnDeere7serie als je in Duitsland op het land kuilt moet die binnen 6 maanden weg. En een berg extra regels. In Oostenrijk zijn ze bezig met wikkel ballen op het land te verbieden. Hoever ze er mee zijn weet ik niet.
+1
Melkboer16
@Erik1979. dat moesten ze overal verbieden. Vreselijk gezicht die bergen plastic in de weilanden
Ruben-Wind
@JohnDeere7serie mest basin mag gewoon hoor. M’n buurman heeft afgelopen zomer 1 gemaakt. Onze is van 2019.
bio boer
@Erik1979. waarom zou voor opslag bij jullie duurder zijn ?
Erik1979.
@bio boer door de veel hogere eisen. Wij hebben geen onzinnige plof vloeren nodig. Komen ze hier niet mee weg. Hier gaat het om grondwater 🙈🙈🙈 ik mag nog niet eens de kabel leggen van de meterkast naar de overloop beveiliging. Dat moet een gecertificeerde elektricien doen.
+1
bio boer
@Erik1979. dat doe ik toch al niet zelf
Bij veen boer is ook alles duur wat die bouwt en ook erf verharding zo is er overal wel wat

Als je hier wil bouwen kan niet eens geen vergunning tekrijgen
bio boer
@j h p gaan we elkaar dan niet overbieden om mest kwijt te raken
duitser
Quote:
Is 50 ct voor de NL melkveehouder genoeg met alles wat er nog voor de deur staat?
Ben bang van niet, einde derogatie/ meer duurdere mestafvoer, minder glb geld, oppervlakte weg door bufferstroken, meer kunstmest aankoop, hogere rente.

@j h p je rekent nog steeds met meer en meer. Bij 50 ct kun je minder koeien melken voor hetzelfde melkgeld als 35. Dan wordt mestafvoer, krachtvoerankoop en vele variabele kosten minder. Netto zou je dan wel eens meer kunnen overhouden. Alleen moeten we onze “knop” omschakelen. Dat duurt nog even
Bekkink
@Erik1979. Heb gelukkig de rente nog 2 jaar vast staan, anders gaat de lol er gauw vanaf. Mestmarkt word het grootste probleem.
+2
de hoef
Quote Reactie van @Bekkink:
Mestmarkt word het grootste probleem.

er komt altijd een ander probleem dan je denkt, ook nu , en er komt een oplossing
+1
demelkboer
@de hoef voor elke oplossing is er een probleem
+1
Melkboer16
@de hoef vroeg en droog voorjaar neemt een hoop druk weg.
Over 2 maanden mag er weer uitgereden worden.
labella
@Melkboer16 Reken er maar niet op, volgend jaar mag er nog minder mest uitgereden worden! Dan mag je blij zijn als ze het überhaupt nog willen ophalen!
weurding
@labella je kan aanvoeren dunkt me🤣
weurding
@Melkboer16 wat je moet afvoeren kan je niet zelf uitrijden
de hoef
@weurding hij bedoeld dat de afvoer op gang komt als het droog is
+3
casev2
Ik gun het de cono boeren van harte 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's druk , melkprijs , rabobank , melkveebedrijven , marges en Kosten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0