Willekeurig afschrijven 2023

Per mail ontvangen.

Voor meer details vraag uw accountant naar de toepasbaarheid binnen uw eigen onderneming

Wij willen u informeren over een belangrijke fiscale regeling die in 2023 van toepassing is en die een aanzienlijke impact kan hebben op uw bedrijfsfinanciën.
Willekeurige afschrijving op nieuwe bedrijfsmiddelen
In 2023 is het mogelijk om 50% willekeurig af te schrijven op nieuwe bedrijfsmiddelen. Dit betekent dat u eenmalig tot 50% van de afschrijvingskosten willekeurig kunt afschrijven. De regeling is van toepassing op zowel de inkomstenbelasting (voor zelfstandige ondernemers) als de vennootschapsbelasting (voor ondernemingen die worden uitgeoefend in de vorm van een besloten vennootschap).

Uitzonderingen
De volgende bedrijfsmiddelen zijn uitgezonderd van de regeling:

Vliegtuigen, gebouwen en woonboten, evenals vervoermiddelen zoals bromfietsen, motoren en personenauto's die niet voor professioneel wegvervoer worden gebruikt. De regeling geldt wel voor elektrische personenauto's.
Immateriële activa, waaronder quota, goodwill en vermogensrechten.
Dieren.
Bedrijfsmiddelen die voornamelijk voor verhuur aan derden zijn bedoeld. Hieronder valt ook verhuur binnen uw eigen bv-structuur, tenzij er een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting is.
Bedrijfsmiddelen die om andere redenen al voor willekeurige afschrijving in aanmerking komen, zoals bijvoorbeeld op grond van een VAMIL-beschikking.
Voordelen willekeurig afschrijven
Tariefsvoordeel: kan helpen om in een lagere belastingschijf te blijven als u dit jaar extra winst maakt.
Liquiditeitsvoordeel: verlaagt de belastbare winst, waardoor u minder belasting betaalt en meer geld overhoudt.
Nadeel
Verminderde afschrijvingsmogelijkheden in latere jaren, wat nadelig kan zijn bij hoge winsten in die jaren.

Voorwaarden
Bedrijfsmiddel aangeschaft of zelf geproduceerd in 2023
Het bedrijfsmiddel is nieuw en nog nooit gebruikt
Ingebruikname vóór 1 januari 2026
Rekenvoorbeeld
Hieronder een rekenvoorbeeld ter illustratie.

Investering: € 60.000
Totale afschrijving: € 50.000 (aanschafwaarde € 60.000 minus restwaarde € 10.000) in 5 jaar
Eenmalige willekeurige afschrijving in 2023: maximaal 50% van € 50.000 = € 25.000
Jaarlijkse afschrijving: € 5.000 over 5 jaar

De regeling geeft de mogelijkheid om in 2023 eenmalig 50% van de waarde van het bedrijfsmiddel, na aftrek van de restwaarde, willekeurig af te schrijven. De resterende 50% moet volgens de gebruikelijke methode worden afgeschreven. U kunt echter ook kiezen om over de helft van het investeringsbedrag, na aftrek van de restwaarde, minder of zelfs niet af te schrijven, waardoor u in de komende jaren meer afschrijvingsruimte heeft. Afhankelijk van de verwachte resultaten in uw onderneming kan deze keuze voor willekeurige afschrijving voordelig zijn.

Tip
Indien u overweegt begin 2024 een investering te doen die in 2023 in aanmerking zou komen voor willekeurige afschrijving, kan het voordelig zijn deze investering te vervroegen naar 2023.

Deel dit topic

Reacties

JohnDeere7serie
Dit jaar weinig "last" van winst 😉
bio boer
Het is als broek plassen
koe-boer
@bio boer
Was vorig jaar wel effectief om een zo'n klein mogelijk bedrag in de hoogste schaal te hebben.
bio boer
@koe-boer als je continue in de 50% schaal zit dan heb je jaren er na weer mee
+1
de Tank
@bio boer Met een rente van 6-7% kun je van de belastingbesparing extra aflossen, heb je nu meer aan dan over aantal jaar. Mooi middel om te finetunen zodat je net binnen de hoogste schaal valt.
Vdejong
@de Tank Hoe werkt dat? Je betaalt meer rente op je lening daardoor betaal je minder belasting en dan blijft er meer geld over om af te lossen? Leg eens uit aan deze leek.
bio boer
@Vdejong aflossen zonder afschrijving is pas leuk
Vdejong
@bio boer hoezo? Zonder afschrijving heb je toch niets te verdisconteren met de belasting?
+1
matt
@Vdejong hij bedoelt als je nu extra afschrijving pakt,hoef je nu minder belasting te betalen.
En dat kun je direct aflossen,en dat maakt dan direct 6% als dit nu je hypotheekrente is.
bio boer
@Vdejongdat bedoelde ik ook
de Tank
@Vdejong dat bedoel ik niet. Er wordt gesteld bij structureel hoog inkomen je de belasting toch wel een keer moet betalen, uitstel van executie zeg maar. Alleen als je het nu niet hoeft te betalen, kun je er mee aflossen wat een besparing geeft op rente. Inkomen wordt dab wel weer hoger...allemaal binnen de marge, dat wel. Zelf probeer ik zo te schuiven binnen mogelijkheden om tot aan de hoogste schijf uit te komen, vorig jaar niet gelukt.
Vdejong
@de Tank stel je hebt een lening van €1.000.000 tegen 2,5% die opnieuw vastgezet wordt tegen 6%, betaal je dan zoveel minder belasting dat er nog geld overschiet om extra af te lossen. €35000 meer rente betalen op jaarbasis levert je een belastingbesparing op van meer dan €35000?
+1
pieta
@Vdejong Zelfde situatie als jij nu schetst en dan erbij bedenken dat er iets gekocht is wat je in 10 jaar af mag schrijven maar ook alles in jaar 1. Bij alles in jaar 1 bespaar je belasting en die belastingbesparing kun je extra van aflossen. Vanaf jaar 2 betaal je wat meer belasting wegens lagere afschrijving. Je zet bankschuld middels de belasting om in renteloze uitgestelde belastingbetaling.
Vdejong
@pieta prima, ik had me teveel gericht op het rentepercentage van 6 - 7%
pieta
@Vdejong Dat rente% kan weer leiden tot andere (betalings)problemen.
+4
cjw73
Shit, zou net een vliegtuig aanschaffen, maar ja das weer uitgesloten.😰😰
weurding
@cjw73 het aanschaffen wil wel, het vliegen wordt minder
+1
Erik1979.
@cjw73 moet je naar een klimaat bijeenkomst? En wil je je aanpassen?
+1
cjw73
@Erik1979. Gewoon onder het motto, doe eens gek
+1
Farma_boerke
@cjw73 Een helicopter is nog een alternatief. Ben je sneller achter in het weiland en minder last van insporing. Wat dat betreft is ook een hovercraft nu wel wenselijk
+1
boer03
Een voorziening opnemen voor mestafvoeren helpt net zo veel.
+1
Realisme
@boer03 als je winst structureel is, is dat net zoiets als de mestvoorraad ophogen voor de mestboekhouding. Ooit komt de pijn
marcsterreborn
@Realisme tja maar op menig agrarisch bedrijf is geen sprake van een structureel hoog stabiel winstniveau. Dus dit kan best aantrekkelijk zijn....
koe-boer
@marcsterreborn
Structureel hoge winst komt vaak doordat er geen afschrijvingen zijn oftewel oude gebouwen/machines. Als je dan elk jaar 50% van je winst naar de belasting moet brengen wordt het steeds lastiger om een inhaalslag te maken om weer bij te tijd te komen.
Noorderling
Quote Reactie van @koe-boer:
Als je dan elk jaar 50% van je winst naar de belasting moet brengen wordt het steeds lastiger om een inhaalslag te maken om weer bij te tijd te komen.

als er geen aflosverplichtingen tegenover staan valt dat wel mee.
Net als wat @bio boer zegt zit daar de pijn. Alles, al dan niet uit noodzaak naar voren trekken. Wel winst en geen geld in kas.

Straks mag je gebouwen ook nog maar tot 100% woz afschrijven. Een paar machines en installaties is ook wel leuk, maar netto afschrijving valt dan ook niet mee. Zeker nu courante machines niet afschrijven.
Leg je een keer 30.000euro toe op een nieuwe, die 3000 per jaar helpt ook niet om de winst te drukken.
Kunnen er maar een bedrag voor reserveren of de BV in, fosfaat wordt al niet meer afgeroomd, dat was het grootste struikelblok.
Noknok
@Noorderling wanneer is een bv interresant?
Daar zijn de meningen bij boekhoud kantoren nogal verschillend in.
bio boer
@Noknok dat is nu over door hoger vennootschap belasting tarieven samen met dividend
Noorderling
@Noknok
Weet ik momenteel niet exact. Tarieven zijn weer wat aangepast.
Heeft voor en nadelen, hybride kan, maar dan wordt vooral de boekhouder er beter van.

Maar net wat je wilt, landbouwvrijstelling kan een ding zijn als je wilt stoppen.
Ga je nog veel investeren met aftrekposten die vervallen of niet.
Wil je je pensioen in BV stoppen of niet.
Maar over het algemeen moet je toch wel over een ton winst per vennoot.
bio boer
@Noknok tot 200k winst is 19% maar je betaalt wel inkomstenbelasting via loon wat verplicht is wat wel weer van de winst gaat
bio boer
@bio boer als je vermogen uit bedrijf haalt moet je dividend betalen die tarieven wijzigen nog al
Vanaf 2024 gelden er twee belastingtarieven. Voor een dividend tot € 67.000 per persoon (bij fiscale partners dus in totaal € 134.000) bedraagt het tarief dan 24,5%. Daarboven stijgt het tarief naar 31%. Het tarief in 2023 is nog 26,9%.
T60401
Quote Reactie van @bio boer:
arboven stijgt het tarief naar 31%.

Als je dan de BV een keer wilt beëindigen ben je mooi de klos. eerst al een keer 26% of zoiets. en dan nog een keer 31 er boven op.
+1
pieta
@T60401 Als je de jaarwinsten van de BV binnen de 200 K houdt betaal je 19%. Van het geld wat je daarmee in kas houdt, in je BV, kun je makkelijker vooruitkomen dan wanneer je direct ongeveer 50% naar de belasting moet brengen. Eindafrekening van een BV is niet in je voordeel lijkt me. In de BV heb je wel landbouwvrijstelling, over het geld van die winst er uithalen niet.
T60401
Quote Reactie van @pieta:
19%. Van het geld wat je daarmee in kas houdt, in je BV, kun je makkelijker vooruitkomen dan wanneer je direct ongeveer 50%

die 50% is ook wel heel ruim. Je hebt eerst de MKB vrijstelling van 14%. dus kom je maximaal aan een 43%. heb de getallen niet precies voor ogen maar nog wat minder denk ik.

Alles taxeren en omzetten plus de jaarlijkse extra boekhoudkosten is ook al weer een leuk bedrag. plus je moet over je eigen loon ook nog een keer belasting betalen.
T60401
@T60401 heb het even terug gekeken maar 2022 betaalde ik uiteindelijk 33% van de winst aan belasting.
pieta
@T60401 Bij ons deed de boekhouder voorheen wel eens geen FOR toevoegen. Hij zei dan is alleen interessant in de hoogste schijf. Dan liet ik hem wel toevoegen en dan zakte het totaal van wat ik betalen moest met zowat 50%. Dit zat op IB en iets met ziekte.
pieta
@T60401 Je hebt ook te maken met toeslagen, ziektewet aanslag en dergelijke. De 1e schijf is duurder dan hij lijkt en de laatste wat goedkoper dan hij lijkt. Maar van mij mag je het op 25% voordeel houden hoor. Ook tellen verschillende aftrekposten in de IB maar voor plm 37% belastingvoordeel bij een hoger inkomen.

belastingdienst.nl/wps/wcm/…

Een BV-eigenaar heeft ook zijn DGA-salaris nog waar hij belasting over betaald.
bio boer
@T60401 over de winst 19% tot 2 ton daar boven 25,8 over dividend boven de 67.000 31 50% belasting totaal tot 2 ton daar boven 56’8% als je stopt
Ik dacht dat de landbouw vrijstelling niet geld bij bv weet ik niet zeker
royale
@bio boer landbouwvrijstelling heb je volgens mij wel in de BV, maar wanneer je de grond inbrengt voor bijvoorbeeld 1 miljoen en 30 jaar later verkoopt en onttrekt voor 2 miljoen, dan moet je wel dividendbelasting betalen over de meerwaarde. In de inkomstenbelasting heb je daar geen last van. Daarom proberen ook een aantal boeren om de grond buiten de BV te houden. Wij hebben ook weleens gekeken naar de BV, maar zagen op tegen de extra administratieve lasten en we maken ook niet structureel zoveel winst. In ons geval gingen de administratieve lasten verdubbelen. Ook was onze contactpersoon niet super enthousiast. Intussen wordt het voordeel vd BV minder, al gaan we de komende jaren in de VOF ook meer betalen door verlaging zelfstandigenaftrek, afschaffing FOR toevoegen en mogelijk vermindering MKB-vrijstelling. Ook met een rechts kabinet gaan we meer belasting betalen als ondernemer!
pieta
Quote Reactie van @royale:
weleens gekeken naar de BV

Als je winst niet hoog is zijn er belastingtechnisch niet zo veel redenen om in de BV te gaan.
familie pelle
@pieta jij had toch een hybride bv? Dan kun je toch nog steeds profiteren van de zelfstandigenaftrek ed.
pieta
@familie pelle Nee, hier is het anders ingericht. Dat kan wel als de 1e 3 jaar voorbij zijn.
bio boer
@royale de rekening komt meer bij bedrijven dat verwacht ik ook
T60401
@Noknok Mij werd altijd gezegd het is interessant bij structurele hoge winst. rond de 2 ton per jaar.
Het is ook meer het uitstellen. je betaald nu minder belasting maar wil je het bedrijf een keer beëindigen kom je weer aan de buurt en dan maakt het niet uit. Heb je opvolgers en weet je zeker dat het bedrijf nog decennia door gaat kan het interessant zijn.
Noknok
@T60401 ik heb er 1 die zegt als je binnen 10 jaar stopt is het niet interresant . En de ander zegt structureel 150 k verdienen kan het uit.
Lastig verhaal .
bio boer
@T60401 dividend hebben ze flink opgeschroefd voor grote bedragen in 2024
Noorderling
@T60401
je houdt alleen wel vele meer geld in kas om vooruit te komen.
Als je stopt weet je toch niet waar je het laten moet, dat geld, met dat alles snel duurder wordt kan op korte termijn wel heel handig zijn. Dat zie ik als grootste voordeel.
T60401
@Noorderling ja dat is het enige maar dan moeten we wel ieder jaar zoals 2022 hebben. vaak lukt het nog een beetje binnen de perken te houden.
Herbert
@Noknok de komende jaren gaan ze de mkb vrijstelling vrijwel volledig afbouwen. Dat moet je ook meenemen bij een huidige keuze.
+1
bio boer
@marcsterreborn nou onderschat dat niet met die maatlat stallen die tot de maximum zijn afgeschreven in 5 of 10 jaar keer hoekje grond er bij en je hebt hoge aflos verplichtingen maar geen afschrijvingen vader is inmiddels ook uit de maatschap dus winst verdeling ook niet meer van toepassing
robotmelker
@boer03 1 keer daarna wordt het doorschuiven

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's investering , belasting , gebouwen , grond , goodwill , verhuur , geld en nieuw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0