Tussen verticale zonnepanelen groeit gras voor de koeien

Duurzame energie opwekken zonder landbouwgrond in te pikken, dat is de uiteindelijke doelstelling van het Nederlandse project SolarMilk. Gedurende vier jaar zetten de projectpartners (TNO, WUR, landschapsontwikkelaar Eelerwoude en zonneparkontwikkelaars Novar, LC Energy en Statkraft) op vier testvelden van elk 1,3 hectare, zowel zand- als kleigrond, verticale en zonvolgsystemen op.

Het voordeel van deze nog niet vaak toegepaste verticale systemen is dat daartussen ruimte blijft voor grasproductie en machinale bewerking, in tegenstelling tot bij 'normale' horizontale zonne-akker.

Gedurende de proefperiode gaan de onderzoekers grasopbrengst, voederkwaliteit en stroomproductie meten. Zo willen ze de praktische haalbaarheid van de combinatie gras- en stroomproductie bepalen. De data worden daarom gecombineerd met financiële en economische gegevens van melkveehouderijen.

In Nederland lopen al experimenten met zonnesystemen boven fruitteelt en akkerbouw. Aangezien de Nederlandse melkveehouderij 65% van de landbouwgrond gebruikt, zit hier nog veel potentieel. 'Agri-PV', het combineren van landbouw en zonne-energie, kan bijdragen aan het diversifiëren van inkomensstromen van boeren. Dat kan de financiële ruimte opleveren om de noodzakelijke verduurzamingsmaatregelen voor stikstofreductie te dragen.

Het initiatief SolarMilk komt voort uit het Nationaal Consortium Zon in Landschap en kreeg €2,2 miljoen subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het past in het streven van de overheid naar "meervoudig ruimtegebruik bij zonneparken waar de landbouwfunctie van land behouden blijft", aldus Nieuwe Oogst. Die mondvol heet in het dagelijks spraakgebruik ook wel 'zonnestroom te gast bij de boer'.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , landbouw , subsidie , landbouwgrond , akkerbouw , landschap , overheid , zonnepanelen , zonneparken en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0