Provincie Drenthe zoekt honderd melkveehouders voor onderzoek naar inzaaien grasklaver

De provincie Drenthe is op zoek naar honderd melkveehouders in Drenthe die tegen een vergoeding mee willen doen aan een onderzoek naar de effecten van inzaaien van grasklaver. . Het gaat om het onderzoeksproject ‘100 Boeren bodemgezondheid’, dat als doel heeft inzicht te krijgen in het effect van een klaverrijk grasland op de gewasopbrengst, de bodemmicrobiologie en de praktische toepasbaarheid van grasklaver in de bedrijfsvoering. Elke deelnemer ontvangt hiervoor een vergoeding van €350,-

Daarnaast meten de onderzoekers bij twintig van de deelnemende bedrijven op twee verschillende tijdstippen de bodemmicrobiologie (alle bacteriën en schimmels), de bodemchemie en de voederwaarde van grasklaver. Voor dit onderzoek wordt het ingezaaide perceel in twee zones verdeeld, waarbij op de ene helft 50% kunstmest wordt gestrooid en op de andere helft 0%. Als u aan dit onderdeel van het onderzoek deelneemt, ontvangt u in totaal een vergoeding van €1000,-.

Deelnemende melkveehouders krijgen (online) enquêtes toegestuurd om de praktische toepasbaarheid van grasklaver te beoordelen. De vragen gaan onder andere over de hoeveelheid bespaarde kunstmest, opbrengst en de smakelijkheid van grasklaver voor het vee. Melkveehouders kunnen zich via een aanmeldformulier opgeven en ook aangeven of zij geïnteresseerd zijn in onderzoek naar bodemkwaliteit en bodemleven. Voor beide onderzoekstrajecten krijgen deelnemers een vergoeding.
Meer informatie over het project kun je vinden op de website van Bioclear earth.

Deel dit topic

Reacties

+1
Jannus
Ze zijn helemaal de weg kwijt bij de provincies,opnieuw onderzoeken en weer een onderzoek en weer een onderzoek,stap als provincie bestuurder gewoon eens bij een biologisch boer het erf op en vraag hem een wandeling door zijn graslanden,gelijk zul je de centen besparen
+1
kleine boer
@Jannus een gangbare boer heeft geen klaver?
+8
labella
@kleine boer 1 klaver in de kamer is er al 1 teveel!
kleine boer
@labella dat heb je mooi goed!!
grös
@labella
Jij schrijft het mog zonder hoofdletter, citaat uit het artikel:
Quote:
De Groene Kracht van Klaver in Bodemgezondheid
+1
Noknok
Die vraag kunnen ze hier ook stellen op prikbord, als ik wel en niet kunstmest strooi langs elkaar met klaver zie ik wel verschillen op lichte zandgrond. Daarom strooi ik nog wat bij , zonder kunstmest gaat me nog niet lukken.
grös
@Noknok
Het hangt ook van de grond af, ik probeer wel zoveel mogelijk zonder kunstmest om de klavers er in te houden. Kalk is een stuk goedkoper.
spotmelker
@grös de kunst is om er zo snel mogelijk een flink gewas op te krijgen, daarna moet de klaver het 'werk' doen. Daar is vaak wat extra mest/kunstmest wel behulpzaam. Ik rij er 2 x mest op voor de 1e snede.
+2
Vdejong
Zijn er nog wel 100?
JappieJo
Zit op zandgrond ongeveer een derde gestrooid van wat kan en mag, uitslagen allemaal boven de 150 re en ca 940 vem, heb aangelengd met water en een deel klaver. Strooi alleen nog voor de 1e snede en dan niet weer. Kan er van alles opgooien maar zonder water groeit het hier slecht.
+2
cjw73
@JappieJo viel mij wel dat de klaver bij de buurman afgelopen zomer tijdens de droogte lang door ging, en dan vooral de rode klaver
+2
grös
@cjw73
Ik heb zandpercelen waar nog een beetje rode klaver staat, gras bruin droog een paar cm, en die klaver gewoon 20 hoog..
+2
bio boer
@cjw73 rode klaver groeit altijd door wil ook nog goede stikstof levering moet je wel goede ph hebben
+1
Achterhoek96
Vergoeding is wel mooi meegenomen als je toch al wilde doorzaaien
Jannus
Quote Reactie van @Achterhoek96:
Vergoeding is wel mooi meegenomen

Als je er niet mee om kunt gaan is het verdampen van geld want dan is de klaver met een paar jaar weer weg..
bio boer
@Jannus rode klaver is 3 jaar
Jannus
Quote Reactie van @bio boer:
rode klaver is 3 jaar

Heb nog nooit rode klaver gezaaid en heb er veel van staan,er bestaat geen betere stikstofbinder als klaver (behalve de hybride vorm 'Jesse') dat is onkruid

(klik om te vergroten)

bio boer
@Jannus wilde rode klaver vind ik eigelijk nooit zo productief vergeleken met cultuur rodeklaver in weide vogel land heb ik ook wel wilde rode klaver staan
Jannus
Quote Reactie van @bio boer:
cultuur rodeklaver in weide vogel land heb ik ook wel wilde rode klaver staan

Dat bedoel ik ook,zaai je het omdat er een vergoeding voor is en je weet er niet mee om te gaan dan kan het zo weer verdwenen zijn
bio boer
@Jannus rodeklaver is gewoon gevoelig en kieskeurig als hem niet bevalt zie je hem niet
labella
@bio boer rode klaver was hier binnen 1jaar weg..., witte blijft wel.
Jannus
Quote Reactie van @labella:
witte blijft wel.

Ben ik met je eens dat de witte beter blijft dan de rode maar op de een of andere manier is rode grondsoort gebonden
Dezeeuwseboer
@labella rode klaver is meer een soort verbeteraar van je bodem. Als je een gezonde bodem hebt is die zo weg
Koeien boertje
@Dezeeuwseboer rode wil toch slecht op zand.
De witte kan goed op klei en zand
grös
@Koeien boertje
Rode kan niet tegen weiden, en op de wendakker is ie ook zo weg. Met genoeg stikstof in/op de bodem is ie ook gauw weg. Zaait het best na maïs of aardappels. En een keer goed lang laten worden.
labella
@grös ik maai alleen maar en toch is de rooie foetsie.
grös
@labella
Klopt ook wel, ik heb wat venige zandgrond waar ie het heel goed doet, op de hoge koppen, waar je nu nog kunt rijden, staat ook veel minder.
+2
ted9
Als je als boer hier aan mee doet geven ze als uitslag dat het geslaagd is en je wel met minder kunstmest toe kunt.....
bio boer
@ted9 dat kan ook met klaver alleen moet je wel vaker land scheuren
spotmelker
@ted9 je kan het ook andersom zien: hoe houd je voldoende RE in je gras na afscheid derogatie? En durf je er op te vertrouwen dat het daardoor ontstane tekort volledig gecompenseerd mag worden met kunstmest?
bio boer
@spotmelker met nv gebieden mag je al 20% minder gebruiken op klei grasland maaien is dat al 77 kg minder dat is bijna de hele derogatie dan heb je ook nog de Werkingscoëfficiëntie die bij kunstmest 100%
grös
@ted9
Nou dat scheelt toch weer mooi €€€
Ik denk dat er sowieso gauw te veel gestrooid word bij vlinderbloemigen.
grondlozeboer
Hier worden steeds meer grasklaver met luzerne mengsels gezaaid. Wij zaaien aankomend jaar ook 40 ha er mee in. Toen ik daar de kuiluitslagen van zag was ik om.
En bij droogte groeit die luzerne gewoon door

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's grasland , bedrijfsvoering , melkveehouders , drenthe , website , grasklaver en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
1.816