Komkommerteler test bliksemwater: "Vergelijkbaar met normale meststoffen"

Oprichter VitalFluid Paul Leenders kreeg het voor elkaar om stikstof te binden in water. Uiteindelijk moet dat het alternatief worden voor kunstmest. Groentekwekerij 't Bleekerven uit Heusden heeft een test gedaan met dit zogenaamd bliksemwater. In het programma Stand van Nederland wordt uitgelegd wat bliksemwater precies inhoudt en hoe dit in de toekomst belangrijk kan worden voor de land- en tuinbouw. De uitvinding van VitalFluid zorgt ervoor dat op een natuurlijke en duurzame wijze stikstof aan planten kan worden gedoseerd. De groentekwekerij gaat hier de komende jaren meer veldproeven mee doen.

Tijn Aarts: "We hadden twee testrijen en twee normale rijen. Die hebben we met elkaar vergeleken. Toen zagen we dat de producties nagenoeg gelijk bleven. Iedere dag heeft dezelfde persoon eigenlijk alles hetzelfde gedaan. Uiteindelijk zag je geen verschillen, dus is het vergelijkbaar met normale meststoffen die we gebruiken." Leuk om te weten is dat er ongeveer 100 komkommers per plant komen en dat het bedrijf er ongeveer 15 miljoen per jaar teelt.

Deel dit topic

Reacties

Nevergiveup
Kan ik dat ook gebruiken ivm. Zonnepanelen en beregening ?
willemvanaaken
De nachtmerrie van de nvwa, een boer die zijn eigen kunstmest kan maken. Zal wel verboden worden.
Nevergiveup
Ff knutselen , gaat misschien hier al mee 😃

(klik om te vergroten)

+2
hypotheekboer
Is volgens mij te vergelijken met dit
Wiecher
Ik zag het laatste deel van de uitzending op tv bij de komkommerteler.. Wat ik met hun inderzoek zelf meteen dacht,.. Ze hebben twee "testrijen" en twee "normale rijen". Nou ja,.. ik denk dat ze wel meer normale tijen hebben. Maar goed die zullen niet een gelijke start of verleden hebben.
Maar goed. Ik bedacht,.. Ze hadden ook een tweetal rijen moeten hebben die niet bemest zijn.. voor wat betreft wat het bliksemwater toevoegd..
Ik heb ook geen idee van die opzet. Want dat bliksemwater voegt toch alleen stikstof toe.. En die komkommer planten zullen toch wel iets van npk krijgen normaal.. Dus voor de proef moesten ze dat onder controle houden.. kwa totaal stiksotf en ook fosfaat en kalie, etc, etc..
Ik zou dus ook twee rijen met niet die stikstof die wel in de rijen via bliksemwater komt of via de "normale" bemesting. Misschien dat de stikstof via de bemesting in de "normale" rijen al niet veel deed,.. buiten wat in de pot al zat zonder wat ! Je weet het niet. Dan had je een echte basis versie..
Maar zijn alleen mijn gedachten bij het kijken.. Geen inzicht hoe die komkommers geteelt worden..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , stikstof , kunstmest , test , gea , nederland , bliksemwater en vitalfluid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0