Innoveren of extensiveren onderwerp van gesprek op openingssymposium RMV Hardenberg

Nieuwe Oogst verzorgt op 24 oktober het openingssymposium van RMV Hardenberg. De Nederlandse melkveehouderij staat voor een enorme opgave en staat op de drempel van een ware transitie. Wat is de toekomst? En kunnen alle veranderingen, die vaak kostenverhogend zijn, wel uit? Behoudt de Nederlandse melkveehouderij zijn concurrentiekracht?

Deel dit topic

Reacties

leonievdh971
Ik heb geen behoefte aan de visie van deze patij(en)
Ik ga niet naar de beurs.
+2
Frans1
@leonievdh971 ik heb niet het idee dat daar iemand van wakker ligt
leonievdh971
@Frans1 Hoe ben je op dat idee gekomen?
Ga je zelf wel?
+1
Frans1
@leonievdh971 nope, te ver. Ben laatst op de space geweest in Rennes, mooie beurs is dat
leonievdh971
De beurs biedt oplossingen voor allerlei problemen en de mogelijkheid om mensen te spreken
Problemen kun je ook (proberen te) voorkomen
Wanneer er geen reden is om de beurs te bezoeken kan ik wel beter mijn tijd besteden, is zelfs leuker.
Mbt innoveren en extensiveren.
Het geld is op
Dus:
Innoveren ❌
Extensiveren❌

Wanneer 1 vd sprekers mij 10 hectare grond kado wil doen kunnen ze natuurlijk contact opnemen dmv een persoonlijk bericht.
+6
slagroomvla
Quote Reactie van @leonievdh971:
kan ik wel beter mijn tijd besteden, is zelfs leuker.

Ik denk dat het wel goed voor je is om is even achter het scherm weg te gaan..
leonievdh971
@slagroomvla Kun je aangeven waarom je dat denkt?
+7
slagroomvla
Quote Reactie van @leonievdh971:
Kun je aangeven waarom je dat denkt?

In plaats van de hele dag op prikkebord om aandacht vragen gewoon is even echt onder de mensen zijn, je hebt verder toch niks te doen ja?
leonievdh971
@slagroomvla jij gaat in het rijtje toegevoegd worden:
Nevergiveup
Twenttie
Etc
+6
Twentsch Land
@slagroomvla Welkom bij de club ☺️
+1
bio boer
@leonievdh971 het is altijd goed als ondernemer open testaan voor nieuwe dingen of als dingen anders kunnen toch
Alles en idereen op zo beurs wil natuurlijk geld aan je verdienen ze staan er niet als goededoelen instelling voor boeren 🤣 met beetje geluk blijft er ook nog wat over voor je zelf
Bij exstensief verdiend bijna niemand meer wat aan je alleen de bank
Erf betreders heb ik bijna niet meer 😁
Wat er binnen komt kan wel minder zijn als daar ook weinig kosten tegenover staan
leonievdh971
@bio boer ga je zelf naar de beurs?
+1
bio boer
@leonievdh971 als het wat uit komt vind ik het meestel wel leuke beurs om even tekijken
Door internet kom je vrij wel nooit meer nieuwe dingen tegen
leonievdh971
@bio boer kun je dan aan Lely vragen hoeveel water je extra in de put krijgt door een Sphere?
+1
richard-de-wolff
@leonievdh971 gratis grond is de enigste mogelijkheid om te extensiveren op een andere manier is het nooit recht te rekenen
+1
ntd79
@richard-de-wolff ik dacht laatst, ik doe eens gewoon alsof de mogelijkheid er is. Ik ga 30 bunder grond aanhalen. Opzetje gemaakt op papier. Bancair financieren en aflossing van 25 jaar, was ik snel klaar met rekenen. Volgende optie, erfpacht, kwam ik buiten de indexering wat beter weg. Maar de grootste aanbieder heeft de portefeuille behoorlijk vol, en stelt nu ook behoorlijk wat eisen aan duurzame productie voor alle grond onder het bedrijf. Ging ik mijzelf ook mee in de voet schieten. Dus dat extensiveren wat ook zoden aan de dijk zet is hier even de ijskast in gegaan. Zoals Leonie hier ook al stelt, dan zou datema zijn neus toch echt moeten laten zien als dat zijn grote speerpunt is
pieta
@ntd79 Ik neem aan dat de aflossingsverplichting het grootste probleem gaf. Heb je ook wat gerekend aan bijvoorbeeld elke 5 jaar 5 hectare kopen. Ik denk namelijk dat dat een ander inzicht geeft omdat je dan kunt stellen dat je financiering op het gehele bedrijf niet toeneemt en er wel geëxtensiveerd wordt. Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van wat je met een financier af kunt spreken.
+1
ntd79
@pieta de afgelopen vijf jaar staat de teller op 17,5 bunder, wel voor heel ander geld dan dit moment en 10 bunder hiervan had ik al in gebruik. Maar ik wou gewoon eens kijken waar je naar toe gaat als je de derogatie klap in een keer op wilt vangen. Zitten met 25 in grondwaterb eschermingsgebied, dus daar zijn we afgelopen jaar de derogatie al kwijt.
richard-de-wolff
@ntd79 er is veel mogelijk als je er liters tegenover zet zonder liters onder een investering word het armoede
ntd79
@richard-de-wolff dat is ook het probleem waar wij tegenaan lopen. Eerder werd alles weer volgedrukt met melk. Als je niet meer gaat melken moet je ruimte maken met aflossing, maar dat kun je eerst jaren doen om die renteverhoging te drukken
Noorderling
@ntd79
Kunt momenteel denk ik beter geld stoppen in grondverbetering dan extra hectares voor extra opbrengst en rendement denk ik.
Direct aftrekbaar, rente is duur. Op de investering na stijgen bewerkingslosten minimaal en wellicht ook nog beter kwaliteit product.

Echter blijf je dan hangen in de papieren werkelijkheid wat betreft intensiteit.
AH melkstroom boeren die "extensief" zijn, enkel gras telen maar wel massaal mais laten aanrukken.
Mate van zelfvoorzienend lijkt me veel meer recht doen dan melk of mest per hectare.

Als je minder mest per ha wilt en wat verdienen, zullen we het bij hoog saldo gewassen moeten zoeken.
Komt in de praktijk geen kuub stront op, wel kunstmest waar je genoeg van over houdt op het gras, mest vervolgens op het gras en weer verder met elkaar voor de gek houden.
ntd79
@Noorderling je hebt altijd stukken die je wilt hebben als die te koop komen. Zelf vind ik het nog steeds de mooiste investering. Boekhoudkundig een gedrocht. Het geeft je echter wel veel meer lucht als er echt grote keuzes gemaakt moeten worden dan investeringen waar je op afschrijft. Zolang het kan gestaag proberen wat te kopen.
Noorderling
@ntd79
Als ik alles aaneengesloten afgelopen 15jaar gekocht had wat te koop is geweest was ik compleet failliet geweest.

Het is wel mooi, met een ton per hectare ben je zo een miljoen op weg. Kun je momenteel de eerste 10jaar sowieso alle andere plannen wel vergeten.
Nu verstrekt dat je bedrijf uiteindelijk altijd.
Het komt er allemaal wel bij.

Die bewegingsvrijheid om een keer zo wat zonder bank te doen, een slecht jaar op kunt vangen ben je eigenlijk wel nodig, of noem eens een derogatieverlies. Grond kopen voor 40kuub mest schiet al helemaal niet op, is vergelijkbaar met 0,8% rente.
richard-de-wolff
@pieta valt niet mee om te bepalen wanneer je grond kunt kopen😂😂
ntd79
@richard-de-wolff meestal valt je dat op het dak op het moment dat je het niet gebruiken kunt
pieta
@richard-de-wolff Wellicht niet exact het perceel wat je het liefste wil. En het gaat mij dan meer om het idee. In de praktijk gaat het altijd wel wat anders. Momenteel is er gewoon weinig te koop en alles schreeuwend duur.
+1
richard-de-wolff
@pieta er is meer te koop dan dat we kunnen betalen🤣🤣
bio boer
@ntd79 het vele kapitaal tegen over het lage rendement maakt het lastig
Zo ik al eerder keer zijn dat grond gewoon te duur wat alleen leuk is voor de stopper is een grote belemmering voor de agrarische sector maakt ons wel creatief om zo hoog mogelijke ha opbrengst dan maakt ook dat nl daar zo in uit blinkt komt niet perse dat onze grond zo veel vruchtbaarder is maar meer noodzaak tot hoge productie
bio boer
@bio boer ergens waar grond 2000 euro kost per ha gaan ze echt niet voor 4000 euro investeren in drainage en kavel verbetering wat bij akkerbouw voor komt
ntd79
@bio boer aan de andere kant, het idee is wel lekker dat je bezit hebt, waarvan vaak nog geen derde deel vreemd geld is😁
bio boer
@ntd79 dat is ook de reden dat vele het niet met me eens zijn dat grond goedkoper moet 😅 als je 150 ha bezit kan mij niet veel meer schelen of die nou 40 k waard is of 80 k beide keren blijft er voldoende voor pensioen over als je daar aan toe bent het beste zou zijn dat melk gewoon de inflatie zou volgen dan zou die elke 10 jaar 20% duurder moeten zijn maar ja de ideale wereld bestaat nou eenmaal niet 🤷‍♂️
Vdejong
Quote Reactie van @bio boer:
beide keren blijft er voldoende voor pensioen over als je daar aan toe bent

dus geen opvolging?
bio boer
@Vdejong ik heb nog niet eens alles over genomen dus pensioen of overdragen en duurt nog wel even nu nog geen eventuele overname kandidaten misschien komt dat nog dat gaat in nl sowieso niet voor markt prijs van de grond weet niet hoe dat in canada werkt daar is ook veel kapitaal nodig voor melkvee
+1
Vdejong
@bio boer zoals ik het nu zie, is de landbouw wereldwijd, voor de familiebedrijven, in de toekomst, ten dode opgeschreven. Er is te veel kapitaal nodig om een landbouwbedrijf op een fatsoenlijke manier rond te zetten. Ik denk dat investeringsmaatschappijen de landbouw overnemen (zetbaas) of men moet samen gaan werken met met meerdere bedrijven (vele kapiteins op een schip)
bio boer
@Vdejong of via schenking je hele leven hard gewerkt alles wat je hebt verdiend afgelost geeft je door tot de laste het licht uit doet komt vermogen vrij van meerdere generaties soort van oud geld

Of de belasting moet dat blokkeren
hans1980
@bio boer Ja maar je kunt niet ten koste van alles blijven boeren je leeft maar goed 80 jaar
+4
demelkboer
Extensieveren is een chique woord voor krimp of sanering
Leo,s vriend
@demelkboer Hoeft niet, ik kreeg anderhalve hectare aangeboden, om te huren, aan de huiskavel, geaccepteerd, dus geëxtensiveerd zonder krimp of sanering.
robbies
@Leo,s vriend en als hij in de verkoop gaat? Ben je dan bij machte?
Leo,s vriend
@robbies jazeker.
jan 10
Innovatie gaat eeuwig door(dus voor de blijvers ),inkrimping is eindig,(voor de stoppers ).Beiden zijn nodig voor instandhouding veehouderij.
leonievdh971
Slimme keuze:
De sprekers zijn:

• Pierre Berntsen (ABN Amro)
• Jeroen Elfers (FrieslandCampina)
• Hans Scholte (Flynth)
• Henk van Dongen (Lely)
• Ruben Klein Teeselink (NAJK)
• Jochem Tolkamp (Hanskamp Agrotech
leonievdh971
@leonievdh971 Ik mis de volgende partijen heel erg in het rijtje:
Alex Datema Rabobank
Sjaak vd Tak Lto
Lubbert van Dellen Mesdagfonds/Flynth
SSC en New MOB

(klik om te vergroten)

bio boer
@leonievdh971 ben ik blij dat de kippen en koeien allemaal nog traditoneel vergund zijn
Bij de kippen is dat uniek alleen toegestaan bij bio 😅
In 2015 van emissie arm naar traditioneel in de vergunning gegaan bij omschakeling bio 👌
9000 kg ammoniak schoon aan de haak
leonievdh971
@bio boer Dat is lekker
Super uitgangspositie 👌
hans1980
Boeren is een sterfhuisconstuctie geworden
Gelukkig ben ik over x jaar out business
+4
ntd79
@hans1980 jij lijkt me echt een heel sprankelend en opgewekt persoon🤣
hans1980
@ntd79 Realist niet pessimist
Vroeger (en dan praat ik over 5-10 jaar geleden) waren er gewoon kansen , wanneer je realistisch bent zie je dat alles wordt gedaan om het boeren in huidige vorm onmogelijk te maken, en ja we zijn nog steeds met de amuse bezig .
Als Alex van de rabobank zegt dat 30-40% vd landbouw moet verdwijnen dan zegt dat wel wat dat raakt iedereen ook die niet weggekocht wordt.
Innovatie om geen 30-40% te verliezen heeft Alex al lang op zijspoor gezet.

Je mag best hoop hebben, maar iedere boer voor 1/2/3 miljoen grond bij kopen waar je je hele leven als een molensteen mee moet slepen...

Innovatie heeft de landbouw nodig al zie ik niets in die pis bakken en lely die je drijfmest verdant met heel veel water.

Dan extensiveren allemaal planet proof met dito regels om je inkomen te behouden?

Nee sorry zo donker dat de agrarische sector er nu voor staat ...maar zeg mij kansen voor de blijver?

Ik bouw af maar wel met een gerust hart , get out as fast as you can
cornelissen
Quote Reactie van @hans1980:
extensiveren allemaal planet proof

Kun je planet proof wel vergeten, ik ben afgewezen ,co2 verhaal
+1
pieta
@cornelissen Ook extensief kun je goed scoren op CO2. En zeker kun je voldoen voor PP. Waar zit je op qua CO2?
bio boer
@cornelissen ik voldoe wel aan co2 norm van pp 1200 co2 toch bij klw komt meeste co2 via krachtvoer vooral eiwit
Noorderling
@hans1980
En waarom morgen of gisteren al niet?
hans1980
@Noorderling langzaam afbouwen 10 koeien per jaar minder, vindt het praktijk boeren nog altijd leuk.
Noorderling
@hans1980
Laat je niet gek maken, gezeik afkopen door een goede adviseur en je bent bij lange na niet de eerste die last heeft van beleid.
ntd79
+3
familie pelle
@hans1980 ik denk dat er over 10 jaar een compleet ander beleid gevoerd gaat worden. Als ik zie hoe in rap tempo het aantal jonge boeren afneemt in Europa dan is er in de toekomst een tekort. Neem daarbij de klimaatverandering en de regelgeving die een hogere productie in de weg staat.
Daarentegen neemt het aantal mensen/ voedselbehoefte toe. Je ziet het nu al een beetje aan de historisch gezien goede opbrengsten van aardappelen, uien en vorig jaar de melk.
Het is even doorkomen maar er komen echt gouden tijden aan.
+2
Noorderling
@familie pelle
Quote:
Het is even doorkomen maar er komen echt gouden tijden aan.

Door beperkte ruimte blijft of wordt alles wel duur.
We denken hier wat te doen, als je fimpjes ziet van Kees Huizinga melken ze er zo een paar honderd koeien bij per jaar. Goedkoop voer en grond, veel arbeid aanwezig. Die knallen wel door, als zij het nog beter in de vingers krijgen in het oosten, al dan niet door onze kennis en melken er 1000kg bij per koe, dan gaat het helemaal hard in de massa.
Kun je zo weer 10 familiebedrijven om opruimen.
+2
familie pelle
@Noorderling
Quote:
. melken ze er zo een paar honderd koeien bij per jaar.

Dat hoor ik al 30 jaar.

Quote:
Die knallen wel door,

Dat klopt. Tussen de landmijnen wil dat aardig lukken.
Noorderling
@familie pelle
Polen zet men flinke stappen.
Die kant op is zoveel ruimte, kunnen wij ons niet beseffen. Van hier naar westgrens Oekraïne is korter dan van West naar Oost.

Daar is nooit aan te concurreren op kostprijs, waar pacht lager is dan glb hectaretoeslag.

Investeerders stappen er in, communistisch denken wordt klein beetje minder na verloop van tijd. Dat gaat er direct in de massa, neem alleen al de kippen uit Oekraïne welke in Limburg Nederlandse kip worden, mede mogelijk gemaakt door RABO. Werkt efficiënter dan tientallen Nederlandse boertjes financieren en controleren bij een minstens zo onbetrouwbare overheid.
familie pelle
@Noorderling
Quote:
. Polen zet men flinke stappen

Hoor ik ook al 30 jaar. De productie gaat de voedselbehoefte niet bijbenen.
+1
robbies
@Noorderling wat doe jij hier dan nog? Je druk makend over RFC en bufferstroken
Noorderling
@robbies
Eigen vermogen opkrikken voor het geval dat 😉
Kan zelf alle kanten op, maar praat dat wij de wereld gaan voeden gaat bij mij niet in.

Alles waar je hier voor vertrekt krijg je daar aan bureaucratie in kwadraat weer terug.
Heb je mensen op kantoor, kun je de zaak aansturen en personeel doet het werk waar jij goed in bent en leuk vind op de stal en in het land.
Dat gaat voor investeerders net even anders dan het vak zelf enigszins willen uitoefenen.
+2
robbies
@Noorderling de ruimte en potentie waar jij het over hebt is er al 30 jaar. Nooit benut, simpelweg omdat er altijd wat anders is dat rendeert dan het arbeidsintensieve melken.

Met 3 man kun je met gemak 15-20.000 vleesvarkens houden. Jarenlang de vrees dat het Oostblok de Nederlandse varkenshouders zou opslokken. Wat blijkt: ook in die landen krimpt de varkenshouderij
familie pelle
@Noorderling
Quote:
. maar praat dat wij de wereld gaan voeden gaat bij mij niet in.

Wie zegt dat dan?
bio boer
@Noorderling er hoeven maar paar goede bedrijfs begeleiders rond te rijden ze kunnen met alleen al beetje goed voeren al op 9000 kg melk komen dan de puntjes op de i voor de rest
Vdejong
Quote Reactie van @bio boer:
paar goede bedrijfs begeleiders

deze nemen geen genoegen met een grijpstuiver.
Albert Altena
Nogmaals. Met zo'n symposium laat je indirect zien dat de schuldvraag van eventuele achteruitgang van de natuur bij de landbouw gezocht moet worden.
Dom. Zeer dom!!!!
marcsterreborn
@Albert Altena Voortdurend achter de feiten aan blijven lopen is ook niet de meest slimme aanpak....
Vdejong
@marcsterreborn welke zijn die feiten?
Noorderling
@marcsterreborn
Bestaan er nog feiten vandaag de dag?
+2
marcsterreborn
@Noorderling het lijkt wel of iedereen zijn eigen feiten heeft.
Hoe dan ook; als je een beetje succesvol en ontspannen wilt ondernemen dan is het gewoon handig om bij het uitstippelen van je strategie rekening te houden met de richting waarin maatschappelijk/politieke randvoorwaarden zich bewegen....
robbies
@marcsterreborn
Quote:
maatschappelijk/politieke randvoorwaarden

Die 2 kunnen mijlenver uit elkaar liggen
marcsterreborn
@robbies ondernemen blijft spannend...
+2
ntd79
@marcsterreborn Wie bepalen de maatschappelijke randvoorwaarden? Zijn dat de 5 procent die hard op de trom slaan of de 95 procent die gewoon goed betaalbaar voedsel wil? Bij politiek is het ook maar wie de verkiezingen winnen. Als je het linkse blok krijgt inclusief PvDD, dan heb je heel andere randvoorwaarden dan wanneer er een rechts blok komt. Moet je dan anticiperen op de meest nadelige varianten?
zomaar
@ntd79 van de vvd, omtzigt, wilders en het cda moet je het ook niet hebben. is een akelig klein rechts blokje wat overblijft. enige wat een politieke verschuiving brengt is dat je er vijf jaar langer over mag doen
+1
ntd79
@zomaar terug naar de goede oude tijd ga je toch niet meer. Het zou al erg helpen dat ze die piekbelasters onzin los zouden laten en wat druk weg zouden halen van de mestmarkt als de miljarden er toch zijn, en het fosfaat opkopen van toch al stoppende veehouders en die volledig uit productie halen.
robbies
@ntd79 waarom zou je graag willen dat de overheid het fosfaat opkoopt
ntd79
@robbies over twee jaar de druk van de mestmarkt halen
robbies
@ntd79 de markt regelt dat zelf wel. Ik heb niet zoveel behoefte om een partij met diepe zakken de markt voor P-rechten te laten vervuilen
ntd79
@robbies ik kijk daar toch iets anders naar. Zelf zit ik qua mestafzet behoorlijk gunstig. Maar voor de sector geeft het een behoorlijke druk op inkomsten en dat gesleep met mest, en opslagen in het buitengebied staat gewoon lelijk. Ik heb er geen problemen mee dat ze behoorlijk wat kilo's van de markt halen van aanbieders die toch willen stoppen.
robbies
@ntd79 Juist voor iemand die in een extensief gebied zit zou ik verwachten dat je juist de markt zijn werk wil laten doen. Als de overheid rechten gaat opkopen, krijg je meteen een bodem in de markt qua prijs voor P-rechten. Ook al heb je je mest geregeld, mag je nog eens een fortuin gaan wegleggen voor fosfaatrechten. Ga je uitbreiding maar eens rondrekenen met die elementen en 6% rente
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Als de overheid rechten gaat opkopen, krijg je meteen een bodem in de markt qua prijs voor P-rechten

Het geld gaat altijd ergens naar toe. Het gaat naar mestafzet, grond of p-rechten. Je kan natuurlijk in het voordeel zitten als je nog uitbreiden wilt en je hebt de grond al tegen vaste voorwaarden en niet voldoende p-rechten.
ntd79
@robbies ik vraag me af hoe hard er nog gekocht wordt als je straks op 40 kuub plaatsing zit. Voor de sector vind ik druk van de ketel belangrijker dan een individuele uitbreider die een paar tientjes meer moet betalen aan rechten, anders is die dat wel weer kwijt aan mestafzet.
robbies
@ntd79 Als het communicerende vaten zijn, maakt het toch niet uit? Waarom dan een bodem in de prijs laten ontstaan? Zonder overheidsbemoeienis kunnen de rechten zomaar naar 25 euro. 100 euro verschil per kilo, ofwel 4000 euro per koe. Ofwel 160 euro/m3, omgerekend naar mestproductie per koe. Daar kun je best wat mestafzet voor organiseren
leonievdh971
@robbies Er is 1 varkenssector die ons heel graag dure rechten ziet betalen
robbies
@leonievdh971 ik geloof er niks van dat de varkenssector omkijkt naar de melkveesector. De bedrijven die overgeschoten zijn, redden zichzelf wel met mest
+2
ntd79
@robbies tuurlijk maakt dat uit, bij mijn verhaal is er een stuk mestproductie weg, betaald door de belastingbetaler. Bij jou verhaal blijft alles gehandhaafd en kun je als sector elkaar lekker de tent uit vechten en erop leeg lopen om die mest weg te zetten. Plus die constante bemoeienis van de overheid dat het minder moet, geen besluiten neemt, en uiteindelijk weer met een of ander gedrocht komt, waardoor er weer boeren bevoordeeld worden en anderen weer tekort gedaan wordt, krijg je daar weer onderling 10 jaar ruzie over. Als zij menen dat het minder moet, en ze hebben daar miljarden voor over, koop de productierechten van pensionados, geen moeite mee
robbies
@ntd79
Quote:
bij mijn verhaal is er een stuk mestproductie weg, betaald door de belastingbetaler. Bij jou verhaal blijft alles gehandhaafd en kun je als sector elkaar lekker de tent uit vechten en erop leeg lopen om die mest weg te zetten.

Bij jouw verhaal loop je leeg op rechten omdat er een bodem in de markt gezet wordt. Nu zakken de rechten al behoorlijk. Minder dan 100 euro kun je zaken doen. Wat denk je dat er gebeurt als de overheid een loket opent waarbij ze zegt: 120 euro betalen wij?

Die krimp komt toch wel als de mestafzet duur zal blijven. Er is altijd een categorie die hun pensioen een paar jaar vervroegd door mest te ontvangen en maïs te verkopen. Rechten met afroming naar de volgende tegen een prijs waarbij er nog te produceren valt.
ntd79
@robbies dat snap ikzelf natuurlijk ook, dat je de markt verstoord. Maar ik vind de voordelen zwaarder wegen. En je profiteerd nu als koper toch al fors omdat de derogatie weg valt? Had anders ook nog wel willen kopen om wat meer jongvee te houden, maar ik ruim wel paar koeien meer op, puur om derogatie verhaal.
zomaar
@robbies het zijn communicerende vaten zolang er iets van evenwicht in vraag en aanbod zit. als iedereen mest moet plaatsen en de plek is er niet dan wordt het wat de gek ervoor geeft tot er om gaan vallen. verder dan 0 kunnen rechten niet zakken, mestafzet omhoog kan theoretisch oneindig. daarom is enig evenwicht in productie en plaatsing niet verkeerd
robbies
@zomaar dat evenwicht is er toch met rechten? Er blijft landbouwgrond en de veestapel groeit niet
zomaar
@robbies plaatsingsruimte zakt en hectares nemen af. tabel 6 boven de 10500kg aanpassen?
hans1980
robbies
@zomaar komt nu op alle landbouwgrond drijfmest?
ntd79
@robbies nee oa door weersinvloeden en capaciteitsttekort in die paar weken dat het kan. En zoals al eerder gezegd, ik ben tegen het hele noorden maar vol te zetten met foliebassins in het buitengebied.
ntd79
@robbies en de 20 kuub per hectare van alle derogatie bedrijven dan? Dat zijn qua plaatsing heel veel bunders die verdwijnen.
pieta
@robbies Jij gaat nog uit van je eeuwige bestaan. Geld wat je in mestafzet steekt ben je kwijt. Rechten kun je weer een keer verkopen. Ik zie meer in het plan van NTD79.
Ik verwacht ook dat je de besparing op uitgaven aan P-rechten weer kwijt raakt aan de andere beperkende factoren.
robbies
@pieta ik zie nog meer in een levendige stikstofhandel, maar daar krijg ik de handen ook niet voor op elkaar.
leonievdh971
@robbies Er wordt gewerkt aan de invoering van stikstofrechten.
Houd daar aub rekening mee
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
Juist voor iemand die in een extensief gebied zit zou ik verwachten dat je juist de markt zijn werk wil laten doen.

praktisch gaat het allemaal vast lukken.
Als het marktconform gaat en bij elke kuub 5 of 10euro extra mee moet, gaat dat ook wel even jeuken.
Gaat over het bestaande, en nog zomaar 1000kuub die per jaar de komende jaren extra weg moet.

Denk alleen niet dat de markt te reguleren is, overheid is met alle maatregelen standaard 2 jaar te laat en is het vaak al gedateerd. Zie opkoop varkens, actueel als de markt slecht is, keuzemoment valt op de top en men rommelt weer een paar jaar door.

Hadden beter de afroming op 20% kunnen houden en verder afwachten.
De worst voorhouden van een woest aantrekkelijke regeling maakt enkel dat mensen wachten op iets wat niet komen gaat, en er misschien wel extra dieren gehouden worden om vergunning te kunnen verkopen.
zomaar
@ntd79 in principe is dat het mede effect van de piekbelasters opkopen. als het blijft bij de vrijwillige piekbelasters is dat oke. eigenlijk zou die regeling dan tien jaar moeten lopen
+1
ntd79
@zomaar vrijwillige basis is prima, maar beperking tot vrijwillige opkoop van alleen piekbelasters is een beperking
zomaar
@ntd79 klopt
Noorderling
@marcsterreborn
Quote:
richting waarin maatschappelijk/politieke randvoorwaarden zich bewegen....

Europees, nationaal, provinciaal, gemeente of enkel je eigen buren?
Hoe dichter bij, hoe minder last ik er van ervaar.
Moet ik dan voor de grachtengordel mijn hele bedrijfsvoering over de kop gooien?
Zeker als ze ook mijn klant/consument niet zijn, heb ik er niets mee, zitten buiten mijn bubble.
hans1980
@Noorderling ja tis wat ze rabo etc willen natuurinclusief grondgebonden extensief eigen eiwit teelt
Kars
@hans1980 geld kunnen ze uit het niets creëren. Als dat nu is met grond kon.
marcsterreborn
@Noorderling @ntd79 voor een belangrijk deel is het natuurlijk zo dat partijen waar we flink van afhankelijk zijn, denk aan Rabobank en FrieslandCampina, wel even aan ons laten weten hoe zij denken dat de maatschappelijke/politieke randvoorwaarden zich zullen ontwikkelen. En daar hebben we het dan maar mee te doen...
leonievdh971
@marcsterreborn leuk
Rabobank
Rfc
Topjongens die het beste met ons voor hebben
Of er nu wel of geen depositie is door melkveehouderij op natuur maakt geen ruk uit
Want Rabo en Rfc hebben besloten dat het goed voor ons is om een Sphere te kopen
Geen Gazoo, koeienplee of iets anders.
Nee, het ding moet rood zijn
melkvee.nl/artikel/…

Dus mijn advies: meld je aan want Rabobank en Rfc weten wat goed voor jou is.
Noorderling
@marcsterreborn
Wat als je vrij zit, buitenlandse bank of een particulier investeerder?
En als je melk naar Duitsland gaat?
Uien naar Senegal?
Pootgoed naar Kazachstan en Bangladesh?
marcsterreborn
@Noorderling dan kun je naar eigen inzicht handelen.
Noorderling
@marcsterreborn
Lekker hypocriet.
Maar goed, elkaar maar weer lekker voor de gek houden.

Grote melkveehouder levert hier nu aan een Duitser, geen weide afdracht meer en bemoeienis en voorwaarden van ZuivelNL. Tevens mooi retourvrachtje voor de Duitse melk die ze naar Hoogeveen karren.
Er veranderd niets en op papier klopt het, is Nederland weer een paar tevreden zielen rijker.
hans1980
@marcsterreborn Jij bent geen boer toch
marcsterreborn
@hans1980 zeker wel. Maar eind boerencarriere komt in zicht (tussen nu en een paar jaar).
zomaar
@marcsterreborn pensioen in zicht of andere bezigheden?
+1
marcsterreborn
@zomaar ik ben 60, dus nog niet echt toe aan pensioen. Wil het wat rustiger aan gaan doen, maar weet nog niet precies hoe en wat
leonievdh971
@marcsterreborn beetje minder op prikkebord zou ons goed doen
+4
marcsterreborn
@leonievdh971 misschien kun jij me leren hoe je dat het beste aanpakt...
Albert Altena
@marcsterreborn Welke feiten?
Je bedoelt zeker het maatschappelijke geschreeuw.
+1
leonievdh971
Het was weer een fijne bijeenkomst
Georganiseerd door nieuwe oogst
Flynth man: kostprijs is nu 46 cent
Najk man: we leveren 25% koeien in via een landbouwakkoord
ABN man: sector staat stil
Lely man: we doen er alles aan om kunstmestvervangers mogelijk te maken
Hanskamp man: koop een koetoilet

De rechter heeft alle innovatie in de kliko gegooid
Wie verzekert de veehouders die moeten investeren dat de gaatjes bij Lely niet dicht gaan zitten of het koetoilet volgescheten wordt
Zonder die garantie investeren in 1 van beide systemen is levensgevaarlijk
Vdejong
@leonievdh971 Misschien beter de presentatie van Amy Bysterveldt en Marleen Wolfe bij kunnen wonen?
richard-de-wolff
@leonievdh971 waar haal je die 25% daling veestapel van het najk weg Leonie
leonievdh971
@richard-de-wolff Van Ruben Klein Teselink
leonievdh971
Ik stel voor om de naam van onderstaande club te veranderen.
najk.nl/home/

Mijn voorstel: JAM!
Staat voor: Jonge Agrarische Melkveehouders

De jongeren van overige sectoren kunnen beter aansluiten bij de kippies- of de knorretjesbond.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , oogst en hardenberg geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
124
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0