Verslaafd aan vlees: we willen wel stoppen, maar kúnnen het niet: ‘Grootschalig ingrijpen is nodig’



Quote:
We eten in Nederland veel te veel vlees en zijn niet van plan daar snel iets aan te veranderen. Grootschalige interventie is daarom nodig, waarschuwt kenniscentrum en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Deel dit topic

Reacties

+1
Erik1979.
Ik denk dat ik wel aan de 100kg kom. Maar ik woon ook niet in Nederland. Wel lachen als ze de 18.000.000 Nederlanders 15 kg minder eten en de 5.500.000.000 niet Europeanen 15 kg meer. Lijkt mij best realistisch gezien de opkomende nu nog arme landen.
+7
weurding
Willen ook niet stoppen, schei uit, lekker stukje vlees, laat ze maar wormen en sprinkhanen eten waar ze ook gedijen, in China stijgt de consumptie wel
George
Quote Reactie van @weurding:
schei uit, lekker stukje vlees,

schei uit, lekker stuk vlees 😀
Gerron
¨Gemiddeld eten wij zo’n 38 kilo vlees per persoon per jaar. Dat lijkt weinig, maar het is bijna anderhalf keer zoveel het advies van de Schijf van Vijf om maximaal 26 kilo vlees per jaar te eten.¨
Stel dat je alleen maar kippenbouten eet. Van 1 kilo kippenbouten eet 1 persoon ongeveer 4 dagen aan porties vlees. De rest is bot. Dus 4 x die maximale 26 kilo per jaar is 104 dagen in het jaar dat je vlees mag eten. En dan heb ik het nog niet eens over een stukje ham of kaas op je brood.
+5
Twentsch Land
Tja de schijf

Misschien die schijf dan maar even aanpassen.

@Gerron
+3
George
Quote Reactie van @Gerron:
Gemiddeld eten wij zo’n 38 kilo vlees per persoon per jaar.

Ik denk dat ik eens zoveel ook wel haal.
Gerron
Quote Reactie van @George:
Ik denk dat ik eens zoveel ook wel haal.

Die 38 kilo per persoon is dus wel gemiddeld. Dat kan in een fictief voorbeeld van een man van 100 kilo, een vrouw van 70 kilo en 2 kleine kinderen nog wel meevallen. Maar mijn voorbeeld gaat dus over de niet eetbare gedeeltes van o.a. kippenbouten en bijv. ook spareribs die meegeteld worden. En hoe zit het met het vlees waar iets aan toe is gevoegd zoals water of paneermeel? Wat me trouwens wel opvalt bij de youtube filmpjes van vegetarische gerechten is de enorme hoeveelheid olijfolie die ze gebruiken. Maar dat valt weer in een ander vakje van de schijf van 5 en daar hoor je nooit wat over klagen. 😄
+2
de Tank
@Gerron sinds wanneer valt kaas onder vlees?
Gerron
Quote Reactie van @de Tank:


@Gerron sinds wanneer valt kaas onder vlees?

Nou dat valt onder hetzelfde vak in die schijf van 5. Net als de peulvruchten en de noten.
Maar als je echt vlees in je kaas wilt dan kan dat hoor: nl.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu/
weurding
@Gerron dan liever vlees met kaas😁
+2
weurding
@marcsterreborn lekker, cordon bleu ook
+1
George
@weurding Niet lekker uit de supermarkt , brrrr
+2
ntd79
@weurding zelf gemaakte bavette rollade met mozzarella en parmezaanse kaas roken op eikenhout
Gerron
Quote Reactie van @ntd79:


@weurding zelf gemaakte bavette rollade met mozzarella en parmezaanse kaas roken op eikenhout

Dan doe je wel veel moeite om de smaak van een prima stuk vlees weg te krijgen...
ntd79
@Gerron bavette op zichzelf is goed te doen, maar haalt het qua smaak nooit bij een goede cote de boeuf of t bone. Het werd vroeger niet voor niks door de gehakt gedraaid
weurding
@ntd79 juist, het is de "vang" in principe, opgewaardeerd tot groot stuk bief op bbq
ntd79
@weurding het is nu helemaal hip, net als staartstuk dat nu picanha heet. Je moet het al van een graangevoerde angus hebben wil dat echt een beetje lekker zijn, anders valt het vies tegen, taai en smakeloos. Maar het wordt tegenwoordig erg opgeblazen, maar het blijft gewoon tweederangs biefstuk
ntd79
@ntd79 moet ik zeggen dat staartstuk wel heel lekker is als je door de gehaktmolen draait en er hamburgers van maakt
pieta
@ntd79 Picanha ken ik persoonlijk niet qua smaak. Bavette daarentegen is erg lekker. Wij eten wel altijd kalfsvlees/jong rundvlees van BWB.
+1
ntd79
@pieta dat is mooi jong vlees. Probleem met bavette is dat het heel taai kan zijn en heel mager, waardoor het qua smaak minder is. Dit vlees moet je echt van een mooi vleesras hebben
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
Probleem met bavette is dat het heel taai kan zijn en heel mager, waardoor het qua smaak minder is

Je bedoelt dat je het niet van een magere HF-koe moet willen? 😁
+1
ntd79
@pieta haha, dat is dus gewoon stoofvlees. Maar eigenlijk geldt dat voor al het vlees. Ik vraag mij ook altijd af hoe het kan dat er zo'n groot kwaliteitsverschil is tussen slager en supermarkt
+2
weurding
@ntd79 inkoop, beetje slager verkoopt vleesrassen, supermarkt gaat vaak ondereind veestapel heen, wat je betaald krijg je
ntd79
@weurdingom de hobby nog enigzins betaalbaar te houden, heb ik paar adresjes die zelf een paar bwb kalveren afmeten en laten slachten. Dat is meestal net even wat vriendelijker dan de slager.
weurding
@ntd79 ja, ook gehaald in Groningen bij een vrachtwagenchauffeur met een mooie hobby😁
Maar ook slagers onderling veel verschil in prijs, vrijwel zelfde kwaliteit
marcsterreborn
@ntd79 toch hoef je niet per se vleesrassen te hebben. (Dubbeldoel)melkkoeien zetten iets makkelijker vet aan. Leveren geweldig lekker vlees als je ze goed afmest.
Over lekker gesproken. Doe mij maar een sukadelapje....
ntd79
@marcsterreborn dubbeldoel is ook alweer een iets ander verhaal. Gaat ook om het soort vet. Bij borststuk moet er veel vet zijn om het lekker te krijgen na een veertien uur stomen. Bij holstein heb je vaak nogal veel zenen die niet kapot te krijgen zijn, heb je dan wagyu, dat smelt al als je het aanraakt.
Gerron
Quote Reactie van @weurding:
opgewaardeerd tot groot stuk bief op bbq

In Frankrijk wordt het in dunne plakken kort gegrild.
ntd79
@Gerron dunne plakjes wil met dat soort vlees altijd goed. Carpaccio wil heel best van diamanthaas, ipv het duurdere ossenhaas
+2
Kars
Veel minder vlees, maar wel kweekvlees promoten. En miljoenen als overheid investeren in die sector
hans1980
Overheid komt geld tekort dus wordt media ingeschakeld om vlees in een slecht daglicht te plaatsen vervolgens is het makkelijk om btw naar 21% te verhogen
+3
weurding
Komen er ook achter dat kweekvlees meer belastend voor milieu is dan gedacht

(klik om te vergroten)

+4
duitser
@weurding lees ik dat goed 'dmv groeihormonen '?

Moeten wij eens gebruiken bij vee. Ben je crimineel
+1
hans1980
Missen vezels in voornamelijk vega voedsel.
Dus bomen kappen malen tot vezels (wist ik niet)
+1
Tjonger
@hans1980 heb hem ook gezien. Was voor mij ook nieuw maar leuk om dat zo eens te zien. Producenten waren ook wel eerlijk in hun verhaal. Ongezond opwaarderen naar 'gezond'
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Tjonger:
Ongezond opwaarderen naar 'gezond'

De bemoeizucht van bepaalde mensen kent geen grenzen meer. We moeten kennelijk als een stel peuters aan het handje genomen worden.
Hans van Bergen
Met een flinke bak subsidie wordt deze bullshit in de krant geschreven en bejaarden lezen het
Erik1979.
@Hans van Bergen het erge van alles vindt ik dat dat de mensen zijn die alles opgebouwd hebben. Wij profiteren ervan. En die klimaatgelovige die vertellen dat die mensen hun aarde verkloot hebben.
+2
Wat een betutteling,ik bepaal zelf wel hoeveel vlees ik eet ,en trouwens dat gaat niemand wat aan ,dat zogenaamde kennis centrum, door wie wordt dat gefinanceerd?
stefanus
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl Dit advies komt van stichting Milieu Centraal, opgericht door de overheid en ontvangen subsidie hiervoor. Vleesconsumptie hier ligt vergeleken wereldwijd netjes op het gemiddelde maar dat wordt nu ff niet verteld.
+3
Frans1
Net deze week 20 kg limousine vlees gekocht van een boer uit de buurt, dat gaat er toch vlot weer door hier. Heerlijk. Laat een ander dat geknutselde zooitje maar vreten. De vega lobby blijft maar pushen, kijk maar naar de MC Donald's , MC kroket niet leverbaar om de vega variant te promoten. Waar ben je dan.mee bezig als hamburger keten? Dat ze een vega variant in het assortiment opnemen snap ik, maar het op deze manier door de strot proberen te douwen gaat nergens over. En dan ook nog verbaasd zijn dat klanten boos worden
+1
grös
@Frans1
Hier gaat ook ieder jaar wel een paar BB kruisings in de diepvries. Heb berekend dat ik meer als 150kg rundvlees per jaar eet.
labella
@grösOeh lekker! Ik heb hier ook een Belgische in de diepvries liggen.
grös
@labella
Ja Dutroux had ze in de kelder, maar dit kan ook prima natuurlijk, Wim Hof methode 🙃

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's vlees , milieu , eten , interventie en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0