Van depositie naar emissie

Lees de laatste alinea. We moeten oppassen voor het boemerang effect

Quote:
Vermindering van de ‘stikstofdeken’ via generiek emissiebeleid is ook nog eens goed voor natuur buiten de beschermde Natura 2000-gebieden. Maar… het vraagt wel om nog grotere inspanning, zoals een veel grotere krimp van de veestapel. De aanpak via piekbelasters is juist bedacht om de sector als geheel te ontzien. Agrarische lobbyisten die nu voor generiek landelijk emissiebeleid pleiten, moeten zich dat wel realiseren.

Bron: boerderij.nl/emissiebeleid/

Deel dit topic

Reacties

+2
Grasbaal
Een emissie heffing voor elke uitstoter is inderdaad veel simpeler, maar dat kan je toch niet alleen in Nederland doen maar alleen in heel Europa lijkt mij. En dan wordt het dus ook meer alleen een ordinaire extra belasting voor iedereen.
+7
demelkboer
@Grasbaal het is wel duidelijk. Die miljarden komen niet, dus de sector gaat zijn eigen krimp betalen.links smult hiervan: miljonairs die hun eigen vermogen op vreten
+2
Twentsch Land
Links wil ook grond verkoop belasten... ze proberen van alles om vermogen van vermogende voor niks in hun portefeuille te krijgen om het vervolgens te kunnen verbrassen.

@demelkboer
bio boer
@Grasbaal bij de intensieve veehouderij was al verplicht dat idereen emissie arm moest ook bestaande stallen
Bij melkvee zat/zit het er aantekomen zit nu op losse schroeven
De weerstand er tegen was ook veel groter bij melkvee
Heb geen gemiep gehoord doet in 2015 alle pluiveestallen emissie arm moesten zijn
hans1980

Farma_boerke
Klopt, maar dan kun je geen sectoronderscheid meer maken en moet iedereen aan de bak, ook industrie.
Verder komt bij een stikstofdeken in hogere luchtLagen ook Schiphol (3000 voet, =900m) in de knoei. Het ontzien van luchtvaart kan dan ook niet meer. Daarnaast zijn er nog nieuwe inzichten in bronnen van Nr, blojft moeilijk, maar keuzes worden harder OF completer en last delen.
hans1980
@Farma_boerke Maar het is Ammoniak toch?
Farma_boerke
@hans1980 alle vormen van N reactief dragen bij (NH3, NH4, NO2, NO, N2O)
Albert Altena
@Farma_boerke Akkerbouwers ontvangen geld voor het aanvoeren van mest.
Straks ook nog voor het opvangen van alle N soorten.
Farma_boerke
@Albert Altena nee zal niet gebeuren. Stikstof is reactief en laat zich niet "vangen"
Wel kan de efficientie van eigen gebruik omhoog, met name veehouderij is laag, daar zit veel winst met relatief weinig kosten
clo.nl/indicatoren/…
Bv verdund uitrijden of in regen, binding met toevoeg middelen, kleinere (vaker) uitrijden en nog meer (zie ook LC rapport) en leer van akkerbouw.
spotmelker
Die "stikstofdeken", wat is dat nu precies/of hoe ziet dat er uit/hoe komt dat tot stand? Iemand een enig idee?
+2
matt
@spotmelker een fictief verzinsel,van Rob jetten.
Dat iedereen na orakelt,omdat het zo lekker
Bekt.
bio boer
@spotmelker denk dat je er niet teveel bij voorstellen is gewoon een consentratie stikstof verbindingen in de lucht die ze meten
+2
hans1980
@spotmelker ja denk ook dat het door ad Bleu komt koude motoren verbranden dat spul niet
+1
Erik1979.
@hans1980 ik denk dat ook al heel lang. Ik heb de kennis niet om het te onderbouwen. Maar het is bekend dat AdBlue ammoniak is en dat het bij een te lage temperatuur niet goed werkt. Ik heb het aan Mark gevraagd. Volgens mij ook eens aan Jan Cees of John gevraagd. Allemaal meer kennis als ik. Voor mij staat het al sinds dat mijn vader samen met Peter Verstegen in hun nvv nmv tijd bezig waren met hannekamp dat het overheids narratief totaal niet klopt. Mijn conclusie is al heel lang dat Ammoniak de stok was waarmee ze de Nederlandse landbouw konden slaan. Dankzij Mark en zijn fdf groep hebben mensen met veel kennis de tijd gekregen om de onzin wetenschappelijk te ontkrachten cq onderbouwen.
+1
Farma_boerke
@Erik1979. FDF heeft vooralsnog inhoudelijk niet veel boven tafel gekregen, ook dit onderzoek was bij velen al bekend. Waar ze wel goed in zijn is het breed bekend maken, dat lukt velen niet.
Zo is het samen optrekken belangrijker dan vliegen afvangen.
Er zijn nog vele onderzoeken meer (zoals over KDW, stikstof, modules, klimaat, etc)
+3
Erik1979.
@Farma_boerke fdf heeft John Jan Cees Geesje en heel veel andere de tijd gegeven om wetenschappelijk weerstand te bieden. Was fdf er niet dan hadden ze allang de helft opgeruimd. Was lto met nmv en de rest gewoon aan tafel gegaan. Zonder de wetenschap had fdf niets bereikt. Zonder fdf was de veehouderij op basis van leugens gesloopt.
+2
Farma_boerke
@Erik1979. daarom zeg ik ook samen kom je verder op eigen gebieden.
Onderzoek loopt zolang het loopt en daarnaast komt er veel meer uit (recent nog uit Duitsland met droge depositie in dennenbos). Dit soort zaken gaat langzaam en ja FDF heeft mede op rem voor kabinet gestaan wat zeer nuttig was. Ieder zijn/haar eigen kracht laten.
+1
Grasbaal
Quote Reactie van @Erik1979.:
fdf heeft John Jan Cees Geesje en heel veel andere de tijd gegeven om wetenschappelijk weerstand te bieden

Agrifacts is in 2018 opgericht (voordat FDF bestond) en houd financieel zelf de broek op, uiteraard ook met hulp van andere belangbehartigers maar niet alleen exclusief FDF.
+1
Erik1979.
@Grasbaal allemaal waar. Maar zonder fdf hadden ze gewoon boeren geruimd. Dan hadden ze nooit naar feiten geluisterd.
Grasbaal
Quote Reactie van @Erik1979.:
Dan hadden ze nooit naar feiten geluisterd.

Ben ik niet met je eens, je doet hiermee de anderen te kort.
+1
Erik1979.
@Grasbaal ik doe andere niets te kort. Zonder fdf had het werk van andere geen zin gehad. Dan hadden ze voor dat de feiten op tafel kwamen gewoon geruimd. Daar heeft fdf een stokje voor gestoken. Nu hebben de wetenschappers die voor het boerenbelang staan de tijd om de onzin te weerleggen zonder dat er werkelijk schade is toegebracht. Als de veestapel al gehalveerd was dan had je de boeren die geruimd waren niet meer kunnen helpen.
pieta
@Erik1979. Alle alleen aan de FDF toeschrijven is wat overdreven. Ze zijn als actiegroep fantastisch.
+1
Erik1979.
@pieta het tijdrekken is 100% fdf. Rest is natuurlijk de inzet van vele goede mensen waaronder de mensen die ik al genoemd heb.
+1
Weidezicht
@Grasbaal fdf heeft met acties wel de strijdlust aangewakkerd, besluiten van overheden doen uitstellen. Dat is wat erik bedoelt fdf heeft voor tijd (uitstel) gezorgd.
+2
jan-cees
@Erik1979. lang voordat FdF bestond namelijk in 2013 is Mesdagfonds begonnen met ammoniak onderzoek en ruim anderhalf jaar voordat FDF werd opgericht had Mesdagfonds de eerste gesprekken met de UvA
FDF doet best goede dingen maar heeft geen enkele betrokkenheid gehad bij het UvA onderzoek
De doorlooptijd was van te voren bekend en FDF heeft geen tijd om uit te geven
FDF is prima club Erik maar overdrijf het niet
+1
Erik1979.
@jan-cees hanekamp was al veel langer bezig om het ammoniak beleid onder uit te halen. Maar dat is mijn punt allemaal niet. Er is een belangenbehartiger die gewoon bij het kruisje zou tekenen als fdf geen weerstand geboden had. En dan had jij geen schijn van kans meer gehad. Zonder jullie inzet had de inzet van fdf ook geen kans. Roepetoeteren zonder wetenschappelijke onderbouwing zoals vele linkse partijen doen werkt niet in deze media tijd perk met een gigantische voor ingenomenheid. Dan had je 10 keer Nederland vast kunnen zetten en had iedereen nu netjes Rutte gestemd om de boeren te ruimen. Nu is Rutte geruimd en nog steeds niet de boeren. Samen een geweldig resultaat die jullie beide alleen nooit voor elkaar gekregen hadden.
+2
hans1980
@Erik1979. Nu derogatie verlies terugdraaien!
+1
Erik1979.
@hans1980 ga de straat op zou ik zeggen! Er is genoeg wetenschappelijk bewijs dat meer dierlijke mest beter is als meer kunstmest. En met de honger in de wereld moet je voedsel produceren. Met koffie drinken met corrupte bestuurders ga je het niet draaien.
+1
jan-cees
@Erik1979. Jaap begon in 2014 aan Ammoniak in Nederland met kleine bijdrage door Mesdagfonds.

In het hele ammoniakdebat van 2014 tot en met oktober 2018 was er 1 club die trok aan de discussie en onderzoeken financierde dat was Mesdagfonds tegen de verderukking in.
Vanaf 2018 is daar Staf bijgekomen ook met startfunding vanuit Mesdag.
Vanaf eind 2019 in het LC is FDF ook hier en daar wat gaan roepen over ammoniak.
En in 2019 is stikstofclaim begonnen met startfunding vanuit Staf.
Het fundatmentele onderzoek naar ammoniak deed Mesdagfonds .
Staf heeft onderzoeken gedaanin natuur en water.En juridisch is het Stikstofclaim die de kar trekt.
Agractie heeft oppertunistisch wat geld opgehaald omdat ze dachten sneller en beter dan Stikstofclaim een juridisch traject konden doen. Maar is al heel oorverdovende stilte.
FDF had ook een dergelijke beweging bleek ook niet echt te vliegen.
Beiden hadden beter een storting kunnen doen in kas SSC

LTO met meer dan 125 miljoen eigenvermogen in de 3 gewestelijke organisaties heeft niets gedaan aan onderzoek doet vooral grepen in de staatsruif om het overheidsbeleid te mogen uitleggen.
Samen met het kabinet de stikstofaanpak doorzetten nu het kabinet demissionair is.

Terwijl ze geen flauw idee hebben over de inhoud.
+1
pieta
@jan-cees FDF heeft wel voor flink wat reuring/vertraging en publieke opinie wijziging gezorgd. Ik wil de secundaire bijdrage van FDF niet uitvlakken. Maar inhoudelijk zullen ze niet zo veel toegevoegd hebben. Hebben ze ook niet echt de kennis voor in huis.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @jan-cees:
geen flauw idee

erik1979 bedoeld heel wat anders dan die opsomming. FDF heeft door de opschudding hier en daar voor politieke vertraging gezorgd doordat bij sommigen in DH de ogen wat open gingen. Neemt niet weg dat een ssc, agrifacts en mesdag een flinke duit in het zakje hebben gedaan door feiten op tafel te leggen. Bij de aankondiging destijds van het uva onderzoek dacht ik ook, als ze nog maar op tijd zijn met de uitslag. En ik denk velen met mij. Een landbouwakkoord had ook roet int eten gegooid, dat is gelukkig ook afgeketst door optreden achter de schermen door bijv een nmv. Kortom, een ieder bedankt voor de inzet
Erik1979.
@jan-cees ik denk dat je mij verkeerd begrijpt. Wat jullie doen is hartstikke goed. En cruciaal om het beleid te veranderen. Alleen als er geen acties gevoerd werden en keihard tegen dit beleid aan gegaan was door fdf dan was de overheid gewoon over iedereen heen gewalst zonder te luisteren naar jullie. En dan even over hanekamp. Die is 1995 begonnen bij HAN. Toen waren ze al bezig met ammoniak. Kijk zijn biografie maar eens aan. Ammoniak lijkt zijn levenswerk.
jan-cees
@Erik1979. het Han rapport was in opdracht van de FLTO. Johannes Panman was toen voorzitter . Het Han rapport ging de la in en niemand deed er iets mee.

Ammoniak is ook voorlopig niet van de agenda
Met je eens dat het en onderzoek en belangenbehartiging en juridisch moet zijn
Maar tot op heden zijn het 2 redelijk afzonderlijke eilanden
Eiland onderzoek en juridisch zitten regelmatig om tafel
Belangenbehartigers volgen allemaal verschillende sporen
Grasbaal
Quote Reactie van @Erik1979.:
Nu is Rutte geruimd

Rutte zit er voorlopig nog... ben benieuwd of we binnen een jaar een nieuwe regering hebben....
pieta
Quote Reactie van @Erik1979.:
Roepetoeteren zonder wetenschappelijke onderbouwing zoals vele linkse partijen doen werkt niet in deze media tijd perk met een gigantische voor ingenomenheid

Dat is toch wat vooral veel gedaan wordt door alle partijen en al jaren lijkt te werken. En de enige fatsoenlijke remedie daartegen zijn feiten. Tegenwoordig is het al ingewikkeld om de feiten op een rij te krijgen. Laat staan dat er op feiten het beleid gemaakt wordt.
Kijk maar op strafrecht. Iedere partij die wat rechts is roept harder straffen terwijl Job Knoester die geregeld bij VI zit zegt dat harder straffen zelfs vaak averechts werkt. Die vent heb ik meer vertrouwen in dat ie er verstand van heeft dan welke politicus van dit moment ook. Verder weet ik uieraard niet of het obv feiten klopt. Wat ik wel weet is dat roepen dat je harder wil straffen en de grens dicht wilt gooien ontzettend stemmen oplevert. Terwijl er in de praktijk weinig van waargemaakt kan worden.
Weidezicht

(klik om te vergroten)

pieta
@Weidezicht Werking
Het middel wordt in de hete uitlaatgassen ingespoten vóór een speciale katalysator, de SCR-katalysator.[2] Het ureum CO(NH2)2 wordt gemaakt met ammoniak (NH3) en koolstofdioxide (CO2). Bij een temperatuur van 80 graden Celsius produceert het ureum NH3 (gasvormig ammoniak). De bij de verbranding gevormde stikstofoxiden en het NH3 worden dankzij een chemische reactie omgezet in elementair stikstof en water.

bron: wikipedia.

Er komt pas ammoniak vrij uit adblue bij een temperatuur van 80 graden. Bij een lagere temperatuur werkt het niet lijkt me en ben je eigenlijk kunstmest(urean) aan het uitrijden denk ik. 😁
+1
Erik1979.
@pieta ik kreeg het advies om AdBlue te gebruiken om onkruid op de erfverharding en zo te verwijderen van mensen die voor de Duitse overheid werkt 😂😂😂 beetje duur. Maar ik heb een keertje AdBlue geknoeid op het gazon. Nu begint het weer te groeien. Beter geen grondmonsters nemen 🙈
hans1980
@Erik1979. een robuuste schatting van NOx en NH3 uitstoot van mobiele werktuigen publications.tno.nl/publication/34638924/…
Farma_boerke
@pieta uit het korstmossenonderzoek (provincies Gelderland en Overijssel) van Van Herk is deze conclusie ook al getrokken. Had voornamelijk met verspreiding en afstand vanaf wegen te maken.
TNO heeft al meerdere malen haar model aangepast en dit zit in Aerius verwerkt. Maar metingen blijven moeilijk hierbij, omdat het vaak gebaseerd is op laboratoriumonderzoek en niet in praktijk omstandigheden (en externe invloeden zoals weer). Met name korte ritjes zijn funest omdat omzettemperatuur niet gehaald word.
matt
@pieta uitlaatgassen kunnen enorm oplopen,die 80 graden word vrijwel
Direct bereikt lijkt me.
Farma_boerke
@matt het is breder dan temperatuur. Moet in katalysator plaatsvinden (zitten hulpstoffen (metalen) in om te helpen) en in juiste reactie verhouding (scheikunde). Dat laatste wordt slecht geregeld (PID instellingen goed krijgen is lastig en duur).
pieta
@matt Ik zou het niet weten. Ik heb de uitlaat van de auto nog nooit getemperatuurd. 😁

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's natuur , veestapel en piekbelasters geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0