Illustratie van: joop2

'Nog alarmerend veel landbouwgif in oppervlaktewater'

Natuur & Milieu liet 153 natuur- en recreatiegebieden onderzoeken. In 40 procent van de wateren werd te veel landbouwgif gevonden, soms veel te veel.

Deel dit topic

Reacties

+2
overstekend wild
We moeten maar weer eens op de trekker met ze allen. De industrie krijgt gewoon lozingsvergunningen en de landbouw de schuld van alles
+1
Kars
@overstekend wild idd, als natuur en milieu dat al niet ter sprake legt, wat praten ze dan over landbouw.
+1
casev2
Ongeloofelijk hoe zo'n actiegroep als natuur en milieu hun onderzoekje zonder weerwoord in alle media op de voorpagina weet te krijgen. En wat een perfecte timing ook, immers op stikstof is voor hun niks meer te winnen, maar met waterkwaliteit is er nog een flink gat in de omvang van de veestapel te schieten...
Tjonger
Wil wel graag eerst een kaartje zien waar ze allemaal getest hebben. Artikel gaat over natuur en recreatie water ipv de boerensloot of een kanaal langs een industrie gebied
KOC1981
@Tjonger kaartje staat in het rapport (link in artikel NOS) veel meetpunten in Noord en Zuid Holland, zeer beperkt in de rest van het land.
Ondertussen is de bijgevoegd foto bij het artikel op de hoofdpagina gewijzigd, eerst stond er een foto van een stel pinken bij een sloot nu een van een spuitvat op een veld.
Volgens mij is het gebruik van gif door de veehouderij sectoren verwaarloosbaar tov de akkerbouw/groente fruit en sierteelt. Dit blijkt niet uit de artikels die je leest en ik denk dat de gemiddelde burger dus ook direct de link legt tussen landbouwgif en veehouderij. wat grotendeels onterecht is.
Ruitenboer
@KOC1981 er staat nu een foto met een sleepslangbemester 🙈
KOC1981
@Ruitenboer tja, ik ga er niet meer naar mailen, ze bekijken het maar, stelletje idioten
+3
Ruitenboer
@KOC1981 heb het wei gedaan, en erbij gezegd dat als ze journalistiek bezig willen zijn ze geen persberichten moeten overschrijven in komkommertijd, maar zelf eens aan het werk moeten gaan en in de materie duiken, het stuk is nu weg, maar de schade is al weer aangericht. De framing werkte weer prima
Weidezicht

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
BertK
Broekpolder Vlaardingen baggerstort uit jaren 70 en 80 van veevuild havenslib. Gesloten waterhuishouding. De grootste rotzooi in dat slib, om die reden al decennia geen landbouw. Paar grote grazers, dat dan wel. Gek dat de waterkwaliteit niet op orde is? Hoeveel andere natuur en recreatiegebieden liggen BEWUST op vervuilde grond?
+1
Vario512
Sprak tijdje terug iemand die in opdracht van ProRail het onkruid bij het spoor bij houdt. Hij gaf aan dat ze heel veel gif gebruiken.
+2
jan w
Laten we voorop stellen dat die stoffen eigenlijk niet in het oppervlakte water thuis horen. Maar hoeveel komt er via,via ons land binnen. Er komt tevens ongeveer 15 x zoveel medicijnen e.d. in het oppervlakte water terecht dan "Landbouwgif" . Daar hoor je niemand over. Verder is van het "gif" wat in het water terecht komt ongeveer 1/3 deel afkomstig van consumenten. Daar hoor je dan ook weer niemand over.
kanniewaarzijn
[quote="@jan w" p="2168120"]Er komt tevens ongeveer 15 x zoveel medicijnen e.d. in het oppervlakte water terecht dan "Landbouwgif"[/quo

Wij hadden ooit een voerleverancier die samen met een familielid die arts was eens uitzocht wat de werkzame stoffen in bestrijdingsmiddelen resp. medicijnen waren. In beide gevallen hebben we te maken met grotendeels dezelfde stoffen. Tel daarbij op het gegeven dat het middelengebruik in de landbouw flink is afgenomen en het medicijngebruik daarentegen juist enorm is toegenomen en het feit dat we nogal wat riooloverstorten hebben in dit land en trek je conclusies.
Vdejong
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
trek je conclusies.

Zou beter zijn dat de burger deze trekt.
+2
kanniewaarzijn
@Vdejong Dat kan de burger pas als hij eerlijke informatie krijgt. En die komt nu eenmaal niet van Natuur en Milieu of de media.
Vdejong
@kanniewaarzijn denk dat de burger alleen wegkijkt en het erg makkelijk vindt dat de landbouw de zwarte piet krijgt toegespeeld, zodat zij medicijnen niet hoeven op te geven
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Vdejong:
zodat zij medicijnen niet hoeven op te geven

Dat kan in veel gevallen ook helemaal niet.
+1
Vdejong
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Dat kan in veel gevallen ook helemaal niet.

Hoe bestaat het dan dat de veehouderij het antibioticagebruik in de afgelopen jaren heeft weten te reduceren, terwijl de 'patienten' in ongunstiger leefklimaat verkeren? Of zijn burgers watjes?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Vdejong:
antibioticagebruik

Je hebt het nu over antibiotica (dat kan waarschijnlijk bij humaan gebruik ook wel naar beneden). Maar de vervuiling in het water is breder; vooral hormonen zijn een probleem.
overstekend wild
@Vdejong je weet het antwoord ongetwijfeld zelf ook. Maar voor de volledigheid:

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
Vdejong
@overstekend wild dus burgers wordt medicatie opgedrongen door de farmaceutische industrie?
koe-boer

In Oekraïne strooien ze beetje rattengif over 't gezaaid land, op zich wel slim bedacht haha.
Grasbaal
Quote Reactie van @koe-boer:
beetje rattengif o

6 kg per hectare vind ik geen "beetje"...
weurding
@Grasbaal 0,6 gram per m2, is ook niet veel
casev2
@koe-boer dan hou je geen roofvogel meer over.... 🙈
bio boer
@casev2 vreten de kraaien het zaad ook niet meer op 😁

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , milieu en natuur geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN