Analyse: Meer ammoniak met minder vee helpt niet mee

In 2022 werd op het eiland Schiermonnikoog meer ammoniak gemeten dan in 2021. Bovendien kwam de ammoniakconcentratie in de lucht ongeveer op het gemiddelde uit van de afgelopen elf jaar, terwijl het aantal koeien met 38 procent is teruggebracht. Hoe kan dat nou?

Deel dit topic

Reacties

+3
John Spithoven
Bijzonder artikeltje. JW Erisman, de godfather van het Aerius/OPS model prijst het Euros Lotos model aan en zet vervolgens grote vraagtekens bij de uitkomsten van de modellen.

Het project op de Schier is door Erisman ontworpen en van te voren doorgerekend. De modellen lieten zien dat als de 7 veehouders 38 % van hun veestapel reduceerde, de instandhoudingsdoelstelling behaald werden.

De realiteit laat zien dat de modellen, die aan de hand van rekenregels en emissie gegevens een te verwachten ammoniak lucht concentratie berekenen, in feite niet kloppen. De feitelijke luchtconcentratie ammoniak worden niet beïnvloed door de emissie reductie.

Hiermee toont Erisman het failliet van de modellen aan. Lieftingsbroek zal tot dezelfde conclusie komen . Daarmee herhaal ik mijn uitlatingen van vorige week, met de kerst staat stikstof niet meer op de agenda. Mede mogelijk gemaakt door de professer himself.
Grasbaal
Het lukt Erisman maar niet met zijn ammoniak aanpak, is het saneren van onze mobiliteit nu promotie of degradatie voor zijn carrière als klimaatredder 😄 :

Quote:
Er is een radicale verandering nodig. Erisman heeft er voor doorgeleerd, want hij is professor. De slimme peer zegt dat we moeten gaan nadenken over de toekomstige vervoersinfrastructuur en of zoveel mensen wel een auto echt nodig hebben. Andere alternatieven zijn wellicht beter: deelvervoer, openbaar vervoer en ga zo maar verder. Is dat op orde, dan is een auto overbodig. Van welke politieke partij hij lid is, weten we niet. Maar we kunnen wel een gokje wagen…

autoblog.nl/nieuws/…

PS: 2050 ziet onze mobiliteit er met of zonder de visie van Erisman er heel anders uit als nu (net als de veehouderij in NL).
+1
Groen1
@Grasbaal "het saneren van onze mobiliteit promotie voor zijn carrière als klimaatredder"

tno.nl/nl/newsroom/…
smart 15 min. van ... waar eerder gehoord

blckbx.tv/tech-media/…
Grasbaal
Quote Reactie van @Groen1:
het saneren van onze mobiliteit promotie voor zijn carrière als klimaatredder"

Hij moet geen onnodig paniek zaaien, zoals mensen de auto uitjagen of koeien uit de wei om zogenaamd het milieu te redden. Ontwikkelingen in mobiliteit gaan gewoon door, was afgelopen zondag in Amsterdam met de Noord-Zuid lijn, de bouw heeft bijna 20 jaar geduurd maar het resultaat is geweldig. nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Noord/… Je zoeft razendsnel van Noord naar Zuid. En ja contant betalen is niet mogelijk, alles gaat via je pas. En ook dat heeft weer veel logistieke en veiligheid voordelen. De tijd gaat door, maar ga geen mensen bang maken met oneigenlijke argumenten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lucht , koeien , ammoniak , vee en schiermonnikoog geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0