Veehouders in Bommelerwaard willen als cluster groen gas produceren

Zeventien veehouders in de Bommelerwaard willen op hun bedrijf biogas uit mest gaan produceren. Het gas willen ze verzamelen op een centrale plek om het op te waarderen tot groen gas en daarmee geschikt te maken voor levering aan het gasnet.

De veehouders in de Bommelerwaard hebben zich aangesloten bij de Stichting Rivierenland van Morgen, een initiatief van twee broers uit het Gelderse Hellouw die in het verleden plannen ontwikkelden voor een grote mestvergister bij Haaften. Dat project werd in 2016 stopgezet, omdat de politieke steun ontbrak. Destijds was het plan om mest van een groep bedrijven naar een centrale mestvergister te brengen. Nu willen de deelnemers op ieder bedrijf een vergister plaatsen en het gas via leidingen naar een opwerkstation voor groen gas leiden.

Er zijn al zeker 15 agrarische bedrijven in de Bommelerwaard met interesse voor een mestvergisting. Daarbij gaat het niet alleen om melkveehouders, maar ook om houders van varkens, geiten en paarden. Twee bedrijven uit Hedel hebben de gemeente Maasdriel inmiddels toestemming gevraagd om ook op hun terrein een mestvergister te mogen plaatsen. Het college van burgemeester en wethouders van Maasdriel wil er aan meewerken en wil afwijken van de gebruikelijke regels. In Maasdriel geldt nu de bepaling dat bedrijven de opgewekte energie alleen mogen gebruiken voor eigen gebruik.

bron: Brabants Dagblad, 10/08/2023

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's varkens , geiten , paarden , energie , veehouders , melkveehouders , mestvergister , vergister , mestvergisting en Burgemeester geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0