Stikstofverlies in melkveestal met roostervloer groter dan gedacht

Het stikstofverlies door denitrificatie in melkveestallen met een roostervloer is aanzienlijk groter dan gedacht. Dit concluderen onderzoekers van Wageningen Livestock Research na een jaar lang meten.

Deel dit topic

Reacties

j h p
Dat betekend dus dat de N excretie met 8,7% omlaag kan.
Heeft ook nog eens geen enkel effect op milieu of natuur.
+1
Cowboy3
@j h p Met andere woorden, je hebt alle die jaren een 8,7% van het totale N produktie van je melkveebedrijf voor Jan met de korte achternaam afgevoerd.
kanniewaarzijn
Ach, ach, ach.....
+1
weurding
Vreselijk veel geld kosten al die meest nutteloze onderzoeken die er voornamelijk op gericht zijn je de nek te willen omdraaien, geld wat wel beter besteed kan worden
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @weurding:
nutteloze onderzoeken

Zeker nutteloos, als je de basiskennis mist. Maar goed, ze willen niet anders dan in hetzelfde kringetje ronddraaien.
oubi
Denitrificatie houdt dus in dat 8,7 % als onschadelijk N2 de lucht is ingegaan.
BertK
@oubi Dus door niet of weinig te mixen kan ik 8,7% ammoniak-emissie reduceren. Dat is goedkoper dan welke maatregel dan ook.......
Cowboy3
@BertK Beter lezen er staat : "Het tot dusver aangenomen lage denitrificatieverlies was gebaseerd op proeven waarin de mest wekelijks werd gemixt, waardoor er geen drijflaag kon ontstaan."
Jean-PierreK
@BertK , volgens het onderzoek was er 11,1 kg ammoniak gemeten bij koeien die volledig op stal staan. De norm in Nederland is daarvoor 13 kg. Maar het verschil daartussen zou volgens de onderzoeker door de voeding verklaard worden.

Dus niet minder ammoniak door minder mixen.
+5
John Spithoven
Wederom een super onderzoek van Herman de Boer , nadat hij eerst in beeld bracht wat verlies derogatie betekent voor de gevolgen voor het grond en oppervlaktewater , nu een nuancering in het beeld van stikstof verliezen dat ons opgedrongen wordt. Stichting Agrifact hd hier vorig jaar al een artikel over dat nu wetenschappelijk is getoetst.

Dit heeft gevolgen voor de uitkomsten van :
De kringloopwijzer
De nationale mineralen balans
De NEMA emissie modulatie die dient voor de depositie berekening.

En eigenlijk zou dit groot nieuws moeten wezen, maar alles zwijgt, belangenbehartiging, Zuivelnl ( KLW beheerder) overheid enz

Nu gaan onderzoeken hoe we deze denitrificatie kunnen voorkomen zodat mest meer bemestingswaarde krijgt
Cowboy3
Quote Reactie van @John Spithoven:
En eigenlijk zou dit groot nieuws moeten wezen, maar alles zwijgt,

RVO weet al vele jaren dat er in de melkveehouderij ook een stikstofgat is, maar we blijven maar mest afvoeren op basis van een het stikstofoverschot op bedrijfsniveau en elk jaar geven we onze eindvoorraad kg N door aan de RVO waar helemaal geen drol van klopt.
Mkl87
@Cowboy3 Op papier klopt die eindvoorraad tot op 2 cijfers achter de komma

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's roostervloer en meten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN