Nieuw onderzoek naar zuiveleiwitten zonder dieren met medewerking van jawel..Nederlandse Topsector Agri & Food, Wageningen Universiteit en Research (W
Melk of kaas maken zonder koe of geit: met precisiefermentatie is het mogelijk. Welke kansen heeft dit voor de voedingsindustrie? En wat zijn de risico’s’? Diverse partijen doen gezamenlijk onderzoek naar de productie van zuiveleiwitten op een diervrije en veilige manier.
Precisiefermentatie heeft voordelen. Zo is er minder land nodig om veevoer op te laten groeien of koeien te laten grazen. | Credit: Adobe Stock
Voor het onderzoek werken diverse partijen samen. Onder andere de Nederlandse Topsector Agri & Food, Wageningen Universiteit en Research (WUR) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doen mee. Met merken zoals Those Vegan Cowboys en Real Deal Milk is ook het bedrijfsleven vertegenwoordigd.
Hoe werkt precisiefermentatie?
Fermentatie is de voorloper van precisiefermentatie. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten worden gebruikt om voedingsmiddelen te maken. Hierbij kan je denken aan yoghurt, bier en zuurkool. Precisiefermentatie gaat nog een stap verder. Door nieuwe technieken is het mogelijk om heel precies te werk te gaan. Bacteriën en schimmels kunnen zo worden aangepast dat ze de gewenste ingrediënten produceren. Het is een verfijnde vorm om ingrediënten te maken die we nu nog van dieren of planten krijgen. Op die manier biedt precisiefermentatie een diervrij alternatief voor zuiveleiwitten.
Snelle productie met minder uitstoot
En dat heeft voordelen. Met precisiefermentatie is veel minder land nodig om veevoer op te laten groeien of koeien te laten grazen. De milieu-impact van zuivelproducten wordt zo een stuk minder. Ook worden de productieprocessen verkort. Omdat precisiefermentatie in het lab plaatsvindt, is er minder tijd nodig om bijvoorbeeld kaas te maken.
Voedselveiligheid
Als het aankomt op voedselveiligheid, zijn er wel zorgen. Het onderzoek richt zich dan ook op de veiligheid in de hele productieketen van diervrije zuiveleiwitten, van fabriek tot het eindproduct. In het kader van voedselfraude zijn de onderzoekers ook geïnteresseerd in de verschillen tussen diervrij-geproduceerde eiwitten en zuiveleiwitten afkomstig van dieren en hoe die eiwitten te herleiden zijn. Daarnaast speelt de acceptatie van diervrije zuiveleiwitten door consumenten een rol. Want wanneer zuiveleiwitten zonder dieren verkrijgbaar zijn, moeten ze natuurlijk wel worden verkocht.
Lees ook:
Those Vegan Cowboys kweekt plantaardige caseïne voor vegan kaas
Natulatte: havermelk in koffieautomaat scheelt 500.000 ton CO2
Melkveehouders aan de slag met plantaardige alternatieven: “Bijt elkaar niet”
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's koeien , veevoer , voedselveiligheid , veiligheid , eiwitten , bedrijfsleven , yoghurt , zuiveleiwitten , volksgezondheid en havermelk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Reacties