Boer Durk doet het al 20 jaar, nu pas waardering van consument: kalfjes bij de koe

Is dit het meest ongemakkelijke geheim uit de melkveehouderij? Kalfjes die na hun geboorte direct worden weggehaald bij de koe en zonder moeder opgroeien? Boer Durk Oosterhof doet het anders. Al twintig jaar. Hij is blij dat zijn melk nu als ‘Kalverliefde’ in het schap ligt en dat er eindelijk discussie ontstaat. ,,Niet alles is in geld uit te drukken.”

Deel dit topic

Reacties

+10
Twentsch Land
Prima en mooi dat hij tevreden is.
Wel is hij een uitzondering, laat het geen podium krijgen alsof het dit nu moet zijn en worden voor elke boer.
+2
jan 10
Kalf verplicht bij de koe moeten we niet willen,als een boer dat leuk vind prima toch!Elke boer maakt zo zijn keuze,laat dat zo blijven.
+1
Koetje33
@jan 10 en als de consument er voor wil betalen ook prima. Win win. Inderdaad laat de keuze vooral bij de bier zelf. Anders wordt het soiezo een flop.
de hoef
@jan 10 hier blijven ze er snachts ook lekker bij,
Cowboy3
@de hoef Doen we ook nogal eens, vorige week nog een tweeling van nachts 12 tot s'morgens 10 erbij of ze biest hebben gehad ? maar eentje zo eigenwijs 5 dagen met de sonde melk gegeven en toen pas begreep ze de speen en het kost toch afentoe een kalf laatste 5 jaar tenminste 4 waar de koe op lag.
de hoef
Quote Reactie van @Cowboy3:
kalf laatste 5 jaar tenminste 4 waar de koe op lag.

ik wil niet wijs doen, maar is je hok dan niet te klein of was ze niet dood geboren
newholland6640
de hoef
de hoef
Cowboy3
@de hoef Nee, 2-3 koeien in een hok 6 bij 10 en ze kunnen ook naar buiten alle kalveren leefde toe ze geboren waren en mooi plat uren daarna of ze lagen er nog boven op, een maand geleden nog 1 gehad dronk aan koe toen ik op kwam en bij de tweede groep halen met melken lag ze op de achterse helft en het kalf was dood.
+1
de hoef
@Cowboy3 dat is naar, hier gaat zat mis, maar doodliggen komt zelden voor, zal er nu vannacht wel 1 hebben
marcsterreborn
@Cowboy3 ja zo af en toe gebeurt het. Hier 2 of 3 in een periode van 10 jaar...
Cowboy3
@marcsterreborn Het is meestal bij vaarsen en buiten of in strohok, hier kalveren er ook nogal eens tussen de droge koeien waar het veel drukker is, maar daar nog nooit meegemaakt.
+1
bio boer
@de hoef laat kalf er ook wel 2 dagen bij voor onbeperkte biest voorzinning maar doodliggen is zelden voorgekomen
Als je kalf weg haald heb ik ook dat ze de eerste keer geen melk willen dag later pakken ze de fles wel ze ze worstelen eerst wel even tegen zo dra ze de melk proeven is het klaar
Vantveen
Leuk met 30-40 koetjes per man.
+4
pa
Quote Reactie van @Vantveen:
[b]koetjes per man[/b].

Komt zo wel wat kleinerend over !!!
+6
zomaar
@pa idd. en wie is er nu beter af? iemand die met 40 de man de kost kan verdienen of die er tweehonderd nodig heeft en meent neer te moeten kijken op eenieder die niet hetzijne doet
+3
ntd79
@zomaar ligt eraan wat de levensstandaard is van de familie, en hoe hij of zij het bedrijf in handen heeft gekregen. Ik gun ze al het goede, maar zodra ze 'de discussie' op gang willen brengen wordt de gunfactor wat minder.
Frans1
@ntd79 jouw evt opvolger moet ook veel krijgen, dat is niet meer te vergelijken met jouw eigen overname destijds. Je proeft in jouw reactie hoe dat gaat blijven werken
ntd79
@Frans1 de laatste zin is me niet helemaal duidelijk
Frans1
@ntd79 dat duid op jouw zin: hoe hij of zij het bedrijf in handen heeft gekregen. Dat spreekt boekdelen
+4
ntd79
@Frans1 oh nee hoor, er is mij zat gegund, daar zijn we bij ons heel makkelijk in, zoals ik dat ook zal zijn, mocht zich hier iemand aandienen. Maar er is altijd pittig door geïnvesteerd en dan moet er nog een huis af etcetera, dan kom je vanzelf al op een mooie som. Maar gaat mij erom, kun je zoiets doen als je een hypotheek hebt, je vervangingen kunt doen en een gezin kunt onderhouden zonder dat ze erbij lopen als de kelly family. Vaak als je de situatie kent dan blijkt dat ze het voor niks hebben gekregen, ergens moeten bijklussen, vrijgezel zijn, een vervallen bende enz enz. Ik vind zoiets een succes als het een continuerend bedrijf is.
altijdbeter
'Niet alles is in geld uit te drukken", dat geld voor iedere boer nu wel met een melkprijs van ca. 40 cent
weurding
Mag wat kosten die waardering, moest er niet aan denken
ntd79
Is het ook bekend dat de koeien ook allemaal met een mooie oude dag te einde komen op het bedrijf. Dat moet wel, anders is het selectieve emotie
+3
marcsterreborn
@ntd79 een mooie oude dag is dat je naar de slager gaat voordat je gewrichten beginnen te kraken en je uier bijkans over de grond sleept....
+2
ntd79
@marcsterreborn doe niet zo naïef. Na kalf van de koe wordt dit het issue. Landbouwhuisdieren worden vermenselijkt. Jou visie van een mooie oude dag zoals je net schetst gaat weinig kans maken in de ouderenzorg.
+1
marcsterreborn
@ntd79 landbouwhuisdieren zijn geen mensen. Moeten dat ook niet worden
+5
weurding
@marcsterreborn mijn gewrichten kraken al, gzd heb ik geen uier😄
+2
Frans1
@weurding dus je bmi is nog aardig in balans😬
weurding
@Frans1 🫣 nee, nooit geweest ook
+2
veeboertje
En hoe zit het met verspreiding van Para TBC? Jonge kalveren tussen mest van oudere dieren lijkt mij niet fantastisch, stel je voor dat deze dieren gedwongen 1 a 2 jaar eerder afgevoerd moeten worden hoe geweldig is dit systeem dan
+1
newholland6640
@veeboertje

Zolang geen para geen probleem
grös
@veeboertje
Is maar klein percentage bedrijven waar nog para is toch?
spotmelker
@grös vergis je niet, ik denk dat er latent nog wel wat zit maar de koeien afgevoerd worden voordat het er uit komt. Ik heb de hoogste status maar afgelopen voorjaar toch een positieve koe. 12 jaar oud.
newholland6640
@spotmelker

Hoe haalde je die koe eruit?
dx11
@newholland6640 verplichte melkcontrole
spotmelker
@newholland6640 via melkcontrole en daarna nog mestonderzoek om zeker te zijn.
+2
apel
Het eerste wat ik me altijd afvraag bij deze manier van boeren is, heeft de beste man een opvolger en hoe is de staat van gebouwen en machines?
+3
dijkstra uit w
@apel dat heeft niet over. hele beste man hoor.
+3
Idsertosi
@apel nee, de beste man heeft geen opvolger bij mijn weten, wel weet ik dat hij bijklust als leerkracht op het MBO in leeuwarden. Vroeger vaak genoeg de discussie proberen te voeren met deze man, maar hij is vrij standvastig in zijn besluit. Het kwam destijds wel wat dwingend over vond ik en hij kon zich moeilijk inleven in de situatie van een ander
kanniewaarzijn
Janina van der Drift is in ieder geval wel zo realistisch dat ze eerst de consumentenvraag wil aanwakkeren. Dit in tegenstelling tot politici, die denken dat de markt maakbaar is door dingen op te leggen (25% biologisch bv.)
+1
casev2
@kanniewaarzijn ik heb best respect voor deze dame, tevens mijn dorpsgenote overigens.

Maar ik ben vooral nieuwsgierig naar de cijfers van deze zuivel na de opstartfase. Er is volgens mij geen product dat duidelijker een welzijns (verbetering??) Kan claimen als zij. Dus als de consument hier geen extra geld voor over blijkt te hebben, dan kunnen we als sector alle logo's en keurmerken ook wel overboord gooien....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , koe , kalfjes , geboorte en geld geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN