Advies aan kabinet: neem snel besluit over belasting op stikstof

Het kabinet moet snel een duidelijke keuze maken of boeren op termijn moeten gaan betalen voor de stikstof die ze uitstoten, stellen adviseurs in een rapport aan stikstofminister Christianne van der Wal. Het kabinet wil deze optie als stok achter de deur houden, zodat het niet over hoeft te gaan op gedwongen uitkoop. In plaats daarvan zouden boeren een stikstofbelasting betalen of rechten moeten kopen waarmee ze stikstof mogen uitstoten.

De zogeheten 'doelsturing' door beprijzing, waarbij boeren zelf kunnen bepalen hoe ze stikstofdoelen halen of anders extra betalen, is volgens ABDTopconsult een 'effectieve en efficiënte manier om de stikstofuitstoot te verminderen'. Maar dan moet daar wel snel duidelijkheid over komen, stellen de adviseurs. Onzekerheid over doelsturing kan noodzakelijke ontwikkelingen die ervoor nodig zijn 'vertragen of zelfs blokkeren'. Voordat een belasting ingevoerd kan worden, moet er veel gebeuren: de handhaving moet op orde zijn en ook de informatie over uitstoot moet betrouwbaar zijn.

De adviseurs geven verschillende opties, mocht het kabinet inderdaad willen sturen op afrekenbare doelen. Zo zouden boeren vlak bij kwetsbare natuurgebieden een maximale hoeveelheid rechten kunnen krijgen waarvoor ze stikstof mogen uitstoten. De maximale hoeveelheid daalt ieder jaar, waardoor de stikstofuitstoot afneemt. Iedere boer krijgt een individueel doel, op basis van rekenmodellen.

Makkelijkere, maar onnauwkeurige methode
Een grovere methode, maar makkelijker in te voeren, is een rechtenstelsel waar iedere boer hetzelfde doel heeft in plaats van een gepersonaliseerde opgave. In deze methode wordt ook niet alleen gekeken naar Natura 2000-gebieden, maar naar grotere regio's. Deze manier is makkelijker in te voeren, maar is minder nauwkeurig: ook boeren die het nu al goed doen, zouden erdoor geraakt kunnen worden.

Wat ook kan, is belasting betalen voor iedere kilo stikstof die wordt uitgestoten. Hoe duur een kilo stikstof is, zou moeten afhangen van de locatie van het boerenbedrijf, stellen de adviseurs. Dit zou boeren een prikkel moeten geven om minder uit te stoten. Wel zou de belasting waarschijnlijk enkele keren aangepast moeten worden voordat het effect heeft: bij een te lage belasting incasseren boeren de extra kosten, bij een te hoge belasting komen boeren in de knel.

Deel dit topic

Reacties

jhackert1986
Beprijzen
Vd wal is er gek op
+5
matt
Zo zouden boeren vlak bij kwetsbare natuurgebieden een maximale hoeveelheid rechten kunnen krijgen waarvoor ze stikstof mogen uitstoten. De maximale hoeveelheid daalt ieder jaar, waardoor de stikstofuitstoot afneemt. Iedere boer krijgt een individueel doel, op basis van rekenmodellen.

Nee we kopen u niet uit,we gebruiken geen dwang het is allemaal vrijwillig.we vegen niks leeg.
Maar uitrokenzullen we!
+2
jan 10
Schiphol en industrie en de rest ook ,anders is het niet eerlijk.
matt
Rapport/advies van abd topconsults met rob van lint in de gelederen.
Die kunnen zoiets wel bedenken.

algemenebestuursdienst.nl/organisatie/…
+1
matt
@matt volgens mij zat die rob van lint,ten tijde van de tweelingfraude,bij
De nvwa.
bio boer
Moet er wel mogelijk heden zijn om stikstof te reduceren 😆
+2
Claas 1986
En dat op basis van onbetrouwbare modellen. laat er ist maar eens gemeten worden!
+3
kanniewaarzijn
"Voordat een belasting ingevoerd kan worden, moet er veel gebeuren: de handhaving moet op orde zijn en ook de informatie over uitstoot moet betrouwbaar zijn"!!

Wat een stumperds! MINAS invoeren onder een andere naam en opnieuw daaruit voortvloeiende willekeurige heffingen opleggen.

Dacht dat een ezel zich niet 2x aan dezelfde steen stoot...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , belasting , stikstof , uitstoot , natuurgebieden , betrouwbaar , stikstofrechten , stikstofuitstoot , koolstofrechten , stikstofminister , christianne van der wal en van der wal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0