Spook langs de kust: wat verklaart rode gloed op de stikstofkaart?

Langs de Nederlandse kustzone waart een stikstofspook. Het RIVM meet hier veel meer ammoniak dan het eigen model voor mogelijk houdt. Onderzoekers proberen te verklaren waar dit vandaan komt, maar tasten in het duister. Intussen moeten provincies beleid maken met een model dat rammelt. Noord-Holland trekt nu echter een streep in het zand.

Ben benieuwd.. 

Deel dit topic

Reacties

NickR
Telegraaf heeft via een Woo verzoek stukken over ammoniak uit zee opgevraagd. Zitten interessante dingen bij: rijksoverheid.nl/onderwerpen/….
bio boer
Wat zijn de ammoniak centraties midden op zee of noordpool of woestijn ijsland op plekken waar weinig mensen zijn meschien blijft stikstof uitstoot toch veel minder lokaal dan we denken

Net als bij bepaalde omstadigheden Sahara zand hier in de lucht 🤷‍♂️ we weten nog zo veel niet
+4
Grasbaal
Als het daar dus echt niet klopt dan zullen er nog wel meer plekken zijn waar dat zo is. Je kan er in ieder geval geen beleid op maken

(klik om te vergroten)

+1
Grasbaal
Hier kan een rechter toch geen soep van koken en mensen beboeten op teveel uitstoot

(klik om te vergroten)

klant
@Grasbaal dat hebben ze zelf ook wel in de gaten, daarom laten ze al die boertjes de aeurius check invullen, dom dom dom
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Grasbaal:
Hier kan een rechter toch geen soep van koken en mensen beboeten op teveel uitstoot

Zeker wel. Niet opgelet de afgelopen 25 jaar?
spotmelker
@Grasbaal Die rechters kijken helemaal niet naar de werkelijkheid. Het model is in de wet opgenomen door het
onbenullenlegioen, die rechters kijken of het goed toegepast wordt dus veroordeling op 4 decimalen.
Hans van Bergen
Albert Peters Marc Sterreborn Stevelink Twente boer kom der maar in
hans1980

+1
BertK
@hans1980 Waarom zou er geen ammoniak uit zee kunnen komen? Via de rivieren spoelt er het nodige uit bijvoorbeeld riolen en rioolzuiveringen zee in. Plantaardig materiaal, wieren, plankton, vissenpoep en dode vissen breken ook af. Hoeveel ammoniak dat geeft weet ik niet, wel dat alle eiwit stikstof bevat en dus bij kan dragen aan de vorming van ammoniak, direct of indirect.
Grasbaal
Quote Reactie van @BertK:
en dus bij kan dragen aan de vorming van ammoniak, direct of indirect.

De bosbrand rook uit Canada heeft ons land ook bereikt, dus dan moet dat ook lukken met de ammoniak-stikstof uitstoot vanuit Engeland lijkt mij.
hans1980
@Grasbaal luchtvaart boven 900m slaat ook ergens neer
hans1980
@hans1980 industrie ook met schoorsteen hoger dan 25m
John Spithoven
Hoge ammoniak concentraties aan de kustlijn.........ammoniak uit zee......blabla
Goed stuk van professor Lindeboom.

Ik heb vorige week al beschreven hoe het model Aerius werkt. De instellingen bepalen de uitkomt, niet de invoer.......

WANNEER GAAN DE NU EENS ALLEEN WERKEN MET CONCENTRATIE METINGEN MET HERKOMSTTYPERING? WANNEER GAAN DE WE EENS DROGE EN NATTE DEPOSITIE METEN MET HERKOMSTTYPERING?

Een uitkomst van Aerius is een reken exercitie door aan de hand van geschatte emissies, uitstoothoogte, uitstoot diameter en temperatuur , instellingen in het model een te verwachte luchtconcentratie te bepalen die vervolgens weer gecorrigeerd wordt met data van luchtconcentratie metingen uit het veld. De instellingen bepalen dat ammoniak snel neer daalt en stikstofoxiden ver weg van de bron. De invoer in Aerius doet daar niets aan af....

Ga over het bovenstaande maar eens goed nadenken....., niet de gevonden stikstof in de natuur verwijst naar de vervuiler maar het model bepaald de vervuiiler!

Overigens heeft het waterdossier dezelfde herkenbare systematiek........
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @John Spithoven:
vervuiler maar het model bepaald de vervuiiler!

En dan te bedenken dat stikstof niks met vervuilen te maken heeft....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zand , ammoniak , rivm , Premium , Stikstofkaart en stikstofkaartje geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
1.502