Melkveehouder Harm Holman teleurgesteld over uitblijven Landbouwakkoord: 'Grote intensieve bedrijven zijn weer de winnaar'


Quote:
'Jammer en dieptriest'. Zo reageert boer Harm Holman op het feit dat er voorlopig geen Landbouwakkoord komt. De melkveehouder vindt dat zowel het kabinet als LTO niet vrijuit gaan. "Voor veel boeren betekent dit onrust."

Deel dit topic

Reacties

+2
weurding
Harm is klein gebleven?
jg
@weurding Inhoudelijk juist.
+2
labella
@weurding 😂 dacht dat ie zowat 200 koeien liet melken...
+8
Dirk van Zetten
@labella zeker nog nooit in Oost Brabant geweest. Zijn ook gewoon veel gezinsbedrijven met gemiddelde omvang, alleen met relatief weinig grond. Om nou het beeld te schetsen van alleen grote intensieve bedrijven, dat is niet eerlijk trappen naar je collega's terwijl jij toevallig in een andere omgeving geboren bent. Triest
producent
@Dirk van Zetten
En er zijn veel boeren met grond die mais telen, mest ontvangen maar geen koeien hebben.
Dat is al vanaf de jaren 70 zo gegroeid, je kan mais aankopen en mest afzetten als koeien boer.
klant
Heb je hem ook weer
Marco69
Zucht........
cornelissen
Ja, iedereen in Nederland is voor grondgebondenheid, maar als het moet worden geconcretiseerd, dan wordt het soms een moeilijke zaak. Ben ik ook al achter.
+3
Jaap40
@cornelissen zolang er geen eenduidige uitleg bestaat van grondgebondenheid blijft deze term inhoudsloos.
+2
Braboboer
@cornelissen

Intensivering is in een aantal regio’s de manier geweest om je bedrijf te ontwikkelen.

Deze intensievere bedrijven kunnen qua verdienmodel prima mee dus laten we die diversiteit in de sector koesteren in plaats van grondgebondenheid op te leggen.
Noorderling
@cornelissen
170 kilo, stikstof is toch immers het probleem. Of krabbelen we dan heel gauw terug naar fosfaat?

Zo zit Harm ook vast in het eendemensionaal denken. Als heel Oost Brabant daar Drenthe komt is de wereld vast ook te klein. Zou hij alles op eigen grond plaatsen in 2025 of gaat ieder individu shoppen welke invulling hem past?
cornelissen
Quote Reactie van @Noorderling:
170 kilo, stikstof is toch immers het probleem

Daar begint het wel op te lijken. DDB is nog aan het uitzoeken ,wie de schuldige is van het verkwanselen van de derogatie,i.v.m. een mogelijke procedure. Ik steun ze ,ben er ook lid van, maar geef ze niet zo heel veel kans.
Voor zover mestplaatsing op "eigen" grond je doel is ,wat het is , wordt het allemaal een moeilijke zaak.
Hoor er nog niet zoveel over ,maar gaat in 2025 wel spelen.
Noorderling
@cornelissen
Quote:
Voor zover mestplaatsing op "eigen" grond je doel is ,wat het is , wordt het allemaal een moeilijke zaak.
Hoor er nog niet zoveel over ,maar gaat in 2025 wel spelen.

Anticiperen kun je leren, signalen van fosfaatplafond heb ik ook onderschat. Nu weten we exact wat er op ons af komt komende jaren, had daarin niet een afwachtende houding van je verwacht.

Het is niet mijn doel, maar er zijn tientallen definities van grondgebonden mogelijk.
Om daarvoor te pleiten en de overheid een knop geeft om aan te draaien zou ik wat voorzichtig worden als je daarvan afhankelijk bent. Vandaag past het je met fosfaat, morgen is het zomaar piepen dat ze op stikstof gaan knijpen.

Zo ook met grasland normen, blijvend grasland, inclusief bouwland.
Maar goed, denk dat ik nog makkelijk praten heb in akkerbouwgebied, voor zowel mest, een plan B en waardebehoud grond. We horen inderdaad maar weinig van 2025, kop in het zand steken, broekplassen? Had wel wat meer actie verwacht, als het geen protest is dan wel in ondernemerschap.
de hoef
@cornelissen wat is er volgens jou dan beter aan mest plaatsen op eigen grond met derogatie A 250 kg , of netjes je mest afvoeren naar akkerbouwers A 170 kg stikstof, wat doe jij dan beter met je eigen grond
cornelissen
Quote Reactie van @de hoef:
wat doe jij dan beter met je eigen grond

Met "eigen" grond bedoel ik grond opgegeven in de glb. Dit gaat over het verkwanselen van de derogatie ,waardoor je ook naar de 170 kg N moet. Waardoor je dus te weinig ruimte krijgt in de toekomst om mest op je "eigen" grond kwijt te raken. Terwijl er rapporten zijn ,dat het op grasland qua milieu eerder beter als slechter is
Heeft verder weinig te maken met mestafvoer naar akkerbouwers. @pieta noemde de afhankelijkheid ,dat is zo, maar daar ga ik niet over. Heeft weinig te maken met beter of slechter als op "eigen" grond.
de hoef
@cornelissen de derogatie is verkwanseld door de minister, de intensieve had al geen derogatie,
jij wijst na een groep die er part nog deel aan heeft,
de varkens boer en kippen boer is ook niet grondgebonden,
dat jij nu in een gebied zit waar ze vroeger rijk waren en veel grond bezitten, neemt niet weg dat de van oorsprong arme, meer belast.
dit is het grote probleem in onze sector verdeeldheid
+2
Noorderling
@de hoef
Quote:
dat jij nu in een gebied zit waar ze vroeger rijk waren en veel grond bezitten, neemt niet weg dat de van oorsprong arme, meer belast

En toch zijn er genoeg van die "arme" boertjes in het noorden neergestreken, verdubbelt zonder een euro bij te leggen, waarvan een deel uiteindelijk nog voor emigratie heeft gekozen.
Drenthe, voornamelijk veenkolonien zijn het vooral de tukkers die niet van het zand af durfden die er melken, als oorspronkelijk groningers 20% van de melk in de provincie produceren houdt het ook echt wel op.

Uiteindelijk heeft iedereen wel een kans gehad te hefbomen en is die noord/zuid tegenstelling eigenlijk niet te maken. Die rijke herenboeren zijn door stil te blijven zitten ook geen stap verder gekomen en uiteindelijk uitgeboerd.
+2
de hoef
Quote Reactie van @Noorderling:
Die rijke herenboeren zijn door stil te blijven zitten ook geen stap verder gekomen en uiteindelijk uitgeboerd.

dat zou mijn volgende verhaal geworden zijn, de intensieve heeft gevochten , en blijft dat doen , niet piepen maar spijkers met koppen slaan ,
+5
Hans van Bergen
Harm kan niet zelfstandig denken zo blijkt wel. immers wat zijn mening en visie moet voorstellen is in werkelijkheid zoals je overigens vaak ziet, het natetteren van anderen. Mooi voorbeeld is het altijd wijzen op Oost Brabant als de intensieve regio. Kijk liever naar de cijfers. In bv Friesland is in de periode voor 2015 zoveel m2 stal gebouwd dat ze makkelijke een elfsteden tocht via voergangen kunnen organiseren.
Kijkeens naar Overijsel. En al kijkende zie je snel dat je overal intensieve en extensieve bedrijven hebt. bedrijven met een akkerbouw tak met een tuinbouw tak. In noord limburg worden op de warme zandgronden bijna alle groentes geteeld. Zou met lba akkoord onmogelijk zijn net als piepers uien mais gras niks meer.

maarda kon Harm nie voorlezen.
+3
Melkboer16
@Hans van Bergen het is allemaal fout gegaan toen Harm uit de besturen ging.
LTO, RFC hij zat overal in en molk thuis nog wat koeien.
Van de extra inkomsten een nieuwe grote stal gebouwd en nu hebben de zuidelijke boertjes het gedaan.
Ik dacht dat die ouwe Harm allang met pensioen was maar kennelijk hebben ze hem weer uit de mottenballen gehaald.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melkveehouder , boeren en landbouwakkoord geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0