Column Sjakie: Rustig achterover leunen

Door Jack Rijlaarsdam,

Persconferentie

FrieslandCampina gaf half juli een persconferentie. Een mooi moment om de halfjaarcijfers te presenteren. Na maandenlang een tegenvallende voorschotprijs, verwachtten veel leden nu eindelijk informatie te krijgen over het daadwerkelijke presteren van hun coöperatie. Helaas, het geduld wordt nog langer op de proef gesteld. Op de persconferentie dragen de bestuurders slechts hun vastgeroeste marktvisie en starre coöperatieve beleid uit. De halfjaarcijfers worden niet eerder dan eind augustus openbaar.


Uiteraard spreekt men zorg uit over het lage niveau van de zuivelprijzen. Vooral de achterblijvende vraag is hier de oorzaak van. Het lijkt logisch dat initiatieven die vraag en aanbod weer met elkaar in evenwicht brengen dan op steun kunnen rekenen. Maar nee, aanbodbeperking door de leden wordt niet nuttig gevonden: de op andere ondernemingen gebaseerde garantieprijs zal daar niet door veranderen. De uiteindelijke melkprijs bestaat echter uit de garantieprijs én de prestatietoeslag, een deel van de winst.

Voorafgaand aan de fusie werden vooral de synergievoordelen voor het voetlicht gebracht. Veel leden schaarden hier ook het verkrijgen van marktmacht in Nederland onder. Later bleek dat de verkoop van Nijkerk al lang was ingecalculeerd, maar bewust verzwegen voor de leden.

Het grootste synergievoordeel zou de bundeling van 80 procent van de Nederlandse melkveehouders kunnen zijn. Er is geen belangenbehartiger met zo’n grote achterban. Vice-voorzitter Sybren Attema maakt zich hier met een woordspelletje wel heel gemakkelijk vanaf: ‘De coöperatie zorgt voor inkomsten, niet voor het inkomen van de leden.’

Het bestuur van FrieslandCampina zit nu in dezelfde spagaat als LTO. Enerzijds is men voorstander van liberalisering en verdere verruiming van de quota, anderzijds verlangt men van de Europese politiek dat zij alle mogelijkheden aangrijpt om de zuivelmarkt te ondersteunen. Opslag van voor interventie aangeboden boter en mager melkpoeder is de belangrijkste maatregel.

De eerste opkoopronde was bedoeld om een bodem in de zuivelmarkt te leggen, waardoor de prijzen weer zouden kunnen stijgen. Dit is slechts deels gelukt: een stabiele bodemprijs, maar geen stijging. Meer interventie lijkt niet alleen nutteloos, maar ook nadelig voor de toekomst. De gevormde voorraden blijven lang boven de markt hangen met een prijsdrukkend effect als gevolg. Het kan ook de bestuurders niet ontgaan zijn dat de sterke prijsstijging eind 2007 samen viel met de verkoop van de op dat moment laatste interventievoorraden.

Kortom, een teleurstellende persconferentie. De bestuurders van FrieslandCampina noemen hun aanpak van de problematiek realistisch en vanuit een lange termijn visie. Het komt op de leden over als rustig achterover leunen.

Jack Rijlaarsdam

jack86@quicknet.nl

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

pieta
Beste 1234, ik vind de column van Sjakie best goed. Ik noem het maar de messen alvast slijpen. De melkprijs is nou eenmaal te laag en daar zal over gesproken moeten worden. Verder ben ik het ook met jou eens. Ik lever zelf aan DOC. Momenteel zou ik graag aan RFC leveren. Relatief gezien betalen ze nog niet zo slecht maar ze betalen allebei te weinig.
anonymous_8
Heb je niet iets sterkers in huis?
anonymous_8
Beste Wim,

Als branche-organisatie (of 'vakbonden' zoals jij ze graag noemt) adviestarieven afgeven aan bedrijven in de betreffende branche is in Nederland al vele jaren verboden sinds we organisaties als NMA hebben.
Wat overigens niet wil zeggen dat er nog wel pogingen in die richting gedaan worden.

Maar Wim nogmaals: als je een vaste kostendekkende prijs voor je melk wilt hebben, moet je je bedrijf verkopen en er als werknemer gaan werken. Dan ben je verzekerd van een vast loon. \
Als je een economie gezond wilt laten draaien, kun je niet alle ondernemers gaan beloven dat ze een vaste kostendekkende prijs krijgen voor hun 'kunstje'. Als we dat wel zouden doen, was de textielindustrie niet verdwenen uit Twente. Keerzijde van de medaille is dat alle grenzen dan wel op slot gemoeten zouden hebben, om de goedkope t-shirtjes en blousjes uit China te weren. Vertaald naar de melkveehouderij: geen export meer dus alleen produceren voor de nationale markt. Persoonlijk zit ik daar niet op te wachten. En waar baseer je een kostendekkende prijs op? Eigenlijk heb ik hier wel werk voor 3 werknemers (als ik net zo veel werkuren per week zou maken als jij). Maar om ze te kunnen betalen heb ik een melkprijs van minstens 50 cent nodig. Zou dat er ook in zitten?



Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beste 1234: Ik geloof niet dat u uitgelegd moet
> worden dat timmerman , smid en dierenarts al
> jarenlang de kosten doorberekenen aan de klant.
> Hiervoor hebben ook zij hun vakbond die hiervoor
> adviestarieven geeft.
anonymous_8
Waarom begin je nou ineens over referentiebedrijven? Het gaat toch om een kostendekkende opbrengstprijs? Daar heb ik dan toch net zo goed recht op?
anonymous_8
Tja Wim maar als je zo begint is het eind toch zoek? Waar baseer jij op dat ik niet efficient zou werken? Als je zo begint, kan ik met net zo veel recht stellen dat iedere melkveehouder met een kostprijs boven de 30 cent per kg niet efficient werkt.
Wimsumar
Beste Sjakie: U spreekt van een ''teleurstellende persconferentie'', maar stond er op het programma dat de ''halfjaarscijfers''bekend zouden worden gemaakt?

Anderszijds, waarom zo overspannen graag die halfjaarscijfers te willen weten ? Het zegt immers nog helemaal niets hoe het gehele jaar afgesloten zal worden laat staan dat het nú de melkprijs nagels geeft om mee aan je r@@t te kunnen krabben.
Wimsumar
Beste 1234: Dit ben ik met u eens. Bovendien ''prestatiebeloning''is vrijwel onmogelijk vanwege de afgesloten C.A.O..
Neemt niet weg dat wij melkveehouders niet eens moeten nadenken over een soort van ''C.A.O."voor de melkprijs.
Wimsumar
Beste 1234: Ik geloof niet dat u uitgelegd moet worden dat timmerman , smid en dierenarts al jarenlang de kosten doorberekenen aan de klant. Hiervoor hebben ook zij hun vakbond die hiervoor adviestarieven geeft.
Wimsumar
Beste 1234: Dit is ook weer een open deur voor U: Wat gebeurd er als ( te veel) afnemers niet betalen ? Dat kan faillissement betekenen
Wimsumar
Beste 1234: Iets 'eisen' heeft een negatieve klank, deze term gebruik ik dan ook niet. Iets 'wensen' is te vrijblijvend.
Wimsumar
Beste Marcster: Wees niet bang voor de N.M.A. zolang opbrengsten en kosten met elkaar overeenstemmen kan geen sprake zijn van ''ordinaire zelfverrijking'' of hoe dan ook maar te noemen.
Anderszijds zou de N.M.A. nu juist wèl in moeten grijpen aangezien de Nederlandse zuivelconsument onevenredig hoge prijzen voor zuivel betaald ten opzichte van de waarde waarvoor zuivelprodukten worden geëxporteerd of ter interventie aangeboden.
Het getuigt van goed ondernemerschap dat ook een melkveehouder ieder instrument aangrijpt om de opbrengst van zijn produkt (melk) tot goede (kostprijsdekkende) waarde te brengen. Uw voorstel het bedrijf te verkopen en een baan te zoeken met vast loon is volstrekte onzin.
Produktie waarvoor we in Nederland veel te duur zijn ( ook uw textielvoorbeeld), melkproduktie voor wereldmarktexport kunnen we inderdaad beter vaarwel zeggen. Het Landbouw Economisch Instituut L.E.I. kan onafhankelijk aan de hand van een voldoende aantal referentiebedrijven leiddraad zijn hoe hoog in beginsel een kostprijsdekkende melkprijs zal moeten zijn.
Uw uitleg over uw eigen fictieve arbeidsefficiëntie , 3 werknemers + ondernemer zelf, kostprijdekkend in de bedrijfsvoering bij een melkprijs van 50 cent, verwijs ik naar het rijk der fabelen. Daarvoor zal de melkopbrengst nogal wat hoger moeten zijn maar is een arbeidsreorganisatie beter op zijn plaats. M.a.w., zo'n bedrijfssituatie kan nooit dienen als referentie.
Wimsumar
Beste Marcster: Natuurlijk heeft u ook recht op een kostprijsdekkende melkopbrengstprijs, echter met uw werknemersvoorbeeld LIJKT het mij dat u in dat voorgestelde scenario een onefficiente bedrijfsvoering heeft die veel meer kost dan 50 cent. Er kan niet worden verwacht onefficientie in de kostprijs door te berekenen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/08/2009 22:29 door Wimsumar.
Wimsumar
Beste Marcster: Gelukkig u begint het te begrijpen.
Uw stellingdat iedere melkveehouder met een kostprijs boven de 30 cent per kg niet efficient werkt klopt helemaal en hij zalmerken dat de eigen ingezette arbeid en vermogen niet betaald worden. ( Deze situatie doet zich nu voor bij gangbaar melkveehoudend Nederland, Europa, welhaast als geheel te noemen).
gezienus
alleen ik doe het ook niet
Erco
nakomelingen van celgetalkoeien? dat gaat wel ff te ver. Ik zelf zie daar geen verband in. En na 120 dagen koeien geen krachtvoer meer is volgens mij vragen om problemen. Maarja dan melk je ook vanzelf minder zo zal jij wel beredeneren. Ik melk momenteel 400 liter per dag tekort maar haal dit van de winter wel weer in. Zelf melk ik dit jaar 600 liter per koe meer dus verwacht dit jaar niet te hoeven verleasen. En het is ook niet zo dat er geld bij moet alleen er wordt nu weinig verdient
paul1
nee hoor, 1234, ik denk dat deze column de vinger op de zere plek legt.
Alleen of de halfjaarcijfers eerder op tafel moeten komen, kun je over discuseren.
paul1
Sjakie doet het tenminste onder zijn eigen naam,1234, wie ben jij ?wel erg anoniem !
paul1
ze hoeven het ook niet na te betalen, het mag ook gerust bij het voorschot
anonymous_78
je reageert alsof je je eigen aangesproken voelt door de terechte kritiek van sjakie , heb je soms een bestuursbaantje bij fc


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/08/2009 19:54 door theo.
anonymous_78
>>eerst de feiten dan het commentaar ....

feit is dat wij en onze voorouders geld in een fabriek hebben gestoken om extra rendement te behalen ,een coperatie !!
van die coperatieve gedachte is weinig meer over ,zie de kwantumtoeslag .
het geld dat wij in de fabriek geinvesteert hebben moet rendement opleveren dmv een plus op de melkprijs ,als er nu een plus is gaat 60% ervan in de fabriek ,dat geld zijn de leden kwijt
er had meer op naam van de leden moeten komen,

>>maar ik ken geen RFC leden die ook nog met gebruikmaking van de premie weg willen,
pas stond er een stuk van sjs in mellkvee , zijn zoon wil dolgraag naar cono .
anonymous_78
>>Je zal toch geld moeten hebben als onderneming voor ontwikkeling etc.etc voor uit eindelijk een stabiele garantieprijs..

ontwikkelingen en investeringen zijn gewoon een kostenpost die op de balans komen
anonymous_78
anonymous_78
>>een gerealiseerde plus dit eerste halve jaar op de garantieprijs van vijf tot zes cent lijkt mij niet onaannemelijk.

sjakie zie je die 5 tot 6 cent als kontante nabetaling of gaat hier ook de 25,15,60 formule gelden ?
anonymous_78
de verkoop van Nijkerk is al in de boeken van vorig jaar opgenomen ,daar volgt geen nabetaling van , is ons op de voorjaarsvergadering verteld .
George
Natuurlijk moeten die op tafel , het zijn niet voor niets halfjaarcijfers.
1234
je schreef:

FrieslandCampina gaf half juli een persconferentie. Een mooi moment om de halfjaarcijfers te presenteren. Na maandenlang een tegenvallende voorschotprijs, verwachtten veel leden nu eindelijk informatie te krijgen over het daadwerkelijke presteren van hun coöperatie. Helaas, het geduld wordt nog langer op de proef gesteld. Op de persconferentie dragen de bestuurders slechts hun vastgeroeste marktvisie en starre coöperatieve beleid uit. De halfjaarcijfers worden niet eerder dan eind augustus

is dat soms vreemd, of anders gezegd staat het ergens geschreven dat de cijfers half Juli gepresenteerd moeten worden, ik kan het me niet heugen. Wat schieten we op korte termijn op met een versnelde halfjaar presentatie, weinig behalve dat aan onze nieuwsgierigheid wordt voldaan(ook de mijne). Je probeert steeds weer voor de muziek uit te lopen en de knapste leerling van de klas uit te hangen, eerst de feiten dan het commentaar is mijn advies

Kortom ik vind het weer een stukje al la Sjakie, veel geklaag weinig inhoud. Sorry Sjakie, dat moest er even uit.
1234
waar ging die persconferentie over, de halfjaarcijfers..... dacht het niet. Het was toch allang bekend(ook op dit forum) dat de halfjaarcijfers in half tot eind augustus bekend zouden komen dan hoef je toch niet iets al aan te kaarten wat nog te komen staat en vooral geen verwijten te maken over een bepaalde houding. Als mijn kinderen weten dat ze morgen een snoepje krijgen en vandaag al er al om vragen zeg ik ook dat ze het morgen krijgen zoals afgesproken dus dan heeft nu er om vragen geen enkele zin.
Tevens praat Sjakie over veel leden, dat hoort niet zo omdat Sjakie niet kan aangeven over hoeveel danwel wie hij namens spreekt,da's altijd makkelijk scoren.

Nee ik vond dit niet erg onderbouwd, niet inhoudelijk en voegt weinig toe. Ik blijf erbij eerst de feiten en dan commentaar leveren dan ben je correct bezig, elkaar gek praten doen we hier al dagelijks.

Maar mij afschieten op feiten mag altijd


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/08/2009 15:15 door 1234.
1234
nee , maar ik wordt helemaal tureluur van dat negatieve gedoe, niets is goed meer, alles is fout en het is allemaal de schuld van .....................LTO, RFC, Retail, DDB, NMV de consument, politiek etc.etc..oftewel van iedereen, behalve van de boer zelf..................

Vorige weekmet het gezin op excursie naar het Gevangenismuseum in Zevenhuizen geweest(een aanrader als het slecht weer is), daar stond op een bordje geschreven; iedereen is onschuldig totdat het tegendeel is bewezen. Misschien moeten we dat maar eens in acht nemen. Mocht de RFC het wel slecht doen en/of bepaalde activiteiten omtrent de fusie verkeerd hebben gedaan moet je dat op de juiste tijdstip en via de juiste weg doen, dan houdt je de hele discussie helder en heb je de meeste kans op verandering
1234
ik ben ik maakt dat wat uit......... wil je op de koffie komen ofzo?
1234
sterke koffie dan.....
1234
je schreef het volgende, wil er een aantal punten uithalen;

- transparantie resultaten naar de leden is matig.
- erkenning van achterblijvende vraag, redenen om toch niet te kiezen voor aanbodbeperking door de leden zijn zogenaamde afspraken uit 2006 (een geheel andere situatie), geen effect op de garantieprijs, in strijd met de statuten en verandering van de statuten kost te veel tijd.
- fusie omdat bedrijven elkaar aanvullen en sterker voor de toekomst, maar een nog sterkere concurrent op de thuismarkt binnenhalen is ingecalculeerd (maar verzwegen).
- als coöperatie die verantwoordelijk is voor zo'n 90% van de inkomsten van de leden, is men automatisch deels verantwoordelijk voor het inkomen.
- een bundeling van 80% van de NL melkveehouders is een mooi uitgangspunt om zich op bepaalde beleidsvlakken te laten gelden.
- quotumverruiming en marktsteun vragen in één speech komt merkwaardig over.
- eerste ronde interventie heeft niet het beoogde doel bereikt, een tweede ronde is niet zinvol, zelfs schadelijk.
- als bestuur vergaderen en besluiten niets te doen en dat 'aanpak van de problematiek' noemen.

* transparantie.....................is matig
moe je toch even uitleggen, de halfjaarcijfers moeten er nog aankomen dus een beetje een voorbarige conclusie dunkt mij. Tevens hoor je op de vergaderingen en lees je in ledenblad genoeg over de stemming. Geen enkele groot (coop). bedrijf geeft tussentijdse cijfers weer, crisistijd of niet, lijkt me ook niet verstandig leden lezen mee maar ook de afnemers en met aangeschoten wild(indien van toepassing) kun je makkelijker handel doen dan met een bedrijf die sterk staat.

*erkenning van...............................veel tijd.
waarom wil je erkenning van het vermoeden die een ieder wel weet maar niet officieel is, maakt je ook qua handelpositie niet sterker om dat te uiten (doc heeft het wel gedaan, en de gevolgen weten ze, zelfs RFC haalt kaas bij doc op) die afspraken en productiebeperking door leden.... ken ik niet(campinatijd?)

*fusie..........(maar verzwegen)

wat is er gebeurd, ze wilden een fusie, deze moest getoetst worden door Brussel en er is een oordeel geveild om de fusie positief te laten doorgaan d.m.v verplichte afstoting van produkten op de thuismarkt. Daarna is de uiteindelijke beslissing genomen. Die gang van besluitvorming was bekend ook dat Brussel niet 123 akkoord zou gaan, welke produkten en hoeveel was onbekend. Dus er is niets verzwegen alleen ze konden vooraf niet exact vertellen welke en hoeveel maar dat er vooraf een calculatie heeft plaats gevonden van de mogelijkheden lijkt me duidelijk en helder en zeker voorstelbaar. In de loop van de besluitvorming is dus allang ee n beeld ontstaan wat de gevolgen waren. Dat Nijkerk en die andere fabriek de klos waren is helaas maar wellicht wel rekening meegehouden. Lijkt me ook niet echt slim om vooraf te zeggen, jongens dit raken we wellicht kwijt maar dan is er nog niets aan de hand, weet je zeker dat Brussel dan nog feller de zaken gaat bekijken. Mij was het wel bekend dat er consessies gedaan moesten worden alleen welke en hoeveel, dat niet. En als je moet verkopen haal je automatisch een concurent binnen lijkt me vrij duidelijk

*als de coop...........inkomen.

heb die regel 5 keer door moeten lezen en kan deze nog steeds niet begrijpen. Je schuift je eigen verantwoordelijkheid om inkomen te generenen naar de RFC toe, ik vind dat totale kolder. Als je zegt van de Coop. RFC verwacht ik de maximale inspanning om mijn produkten zo goed mogelijk te vermarkten tegen de hoogst mogelijke prijs kan ik je volgen maardit....... Straks belt me mechanistiebedrijf me nog op dat de boeren 100% verantwoordelijk zijn voor zijn inkomen en wegens tegenvallende verkopen en hij .........

* een bundeling van 80% ........................ gelden

als we alleen op de Nederlandse markt actief waren(monopolipositie) kan dat maar we hebben te maken met veel export en dan vraag ik me af of je in het grote geheel je moet afzonderen, misschien kun je wat meer tekst en uitleg geven.

* quotumverruiming .......... vreemd over

bedoel je en qoutumverruiming vragen en steun vragen want dat 1e kan ik me niet herinneren. dat steun vragen bij deze (tijdelijke)omstandigheden beaam ik maar het is net of je bedoelt dat ze beiden hebben gevraagd, zo nietdat zie ik het probleem even niet. die kant gaan we toch uit (verruiming) dus uitstel kan maar wat komt dat komt toch wel


Er isbezoek aan de deur, die ander twee had ik ook wel vragen over maar is even minder belangrijk, komt later wel. sucses !


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/08/2009 10:19 door 1234.
1234
of ik kortzichtig ben weet ik niet want ik heb net zoveel informatie als jou en m'n buurman etc. Vertrouwen daar kun je me wel op aanvallen. Waarom ik vertrouwen heb, kijk naar je naaste zuivelomgeving, ken te veel bv. DOC-leden die kruipend naar RFC willen maar ik ken geen RFC leden die ook nog met gebruikmaking van de premie weg willen, misschien als ze zat achter de tap zitten maar weldenkend tot heden nu niet,
Ik zal een uitspraak doen die als je die verkeerd leest mij voor alles en nog wat zal uitmaken dus lees, loop een rondje en lees het opnieuw. De melkprijs van RFC is niet slecht de hoogte van de melkprijs wel. Nu kun je discusseren of dat de RFC zijn schuld is, ik denk van niet. Ook RFC kan het ijzer niet met de blote handen breken daar moeten we van bewust zijn. Tevens hebben we het over een bedrijf die ons allen qua ingewikkeldheid ons bijna allemaal boven het hoofd is gegroeid om bv. in een colum van 400 woordeneen gegronde statement te maken. Laten we daarom niet als een stelletje steekmuggen telkens de Coop. voortijdig lastigvallen want dat zet geen zoden aan de dijk en het vergroot alleen de verdeeldheid, eerst de feiten dan het commentaar en daarna afsluiten en weer verder gaan. De trein dendert voort en vroeger was niet altijd alles beter maar anders(dat laatste is een citaat van mijn vader)
1234
geloof me maar die kwantumregeling komt zeker na een jaar op de agenda, ik weet niet uit welk gebied jij komt maar dat was een Campina-regeling die in het leven was geroepen ............. om grote boeren zich aan de coop. te laten binden.

De winst, dat er 60% naar de fabriek gaat klopt ook als een bus, naar de coop. dus. Bij een structuele hoge winst kan dit aangepast worden dat lijkt me vrij redelijk. maar dat weten we pas naar een paar jaar. Je zal toch geld moeten hebben als onderneming voor ontwikkeling etc.etc voor uit eindelijk een stabiele garantieprijs..

Oftewel die 2 regelingen zijn na democratisch besluit aanpasbaar. Aanpassing van Certificaten B was ook mogelijk. Ik vind het jammer dat menig boer de RFC alsBad- guys ziet terwijl bij meederheid van stemmen heel wat veranderingen mogelijk zijn.
1234
ja zeg zo kunnen we wel doorgaan tot achter de komma, dus nogmaals, versterken van de EV, geld reserveren voor overnames etc.etc. Je weet net als mij dat elke fabriek geld reserveert er zal vast wel een staatje zijn hoe anderen dat doen maar er staat me iets bij dat verhoudingsgewijs het elkaar niet zoveel verschilt. dus dan lijkt 60% van de winst veel maar t.o.v anderen ?, we kunnen beter de Boerderijvergelijking na een jaar even afwachten dan zien we de werkelijke getallen, nu gissen we allebei maar, mee eens(met de laatste regel)?
1234
zal dat de oplossing zijn Pjlam,prestatieloon ? vrees dat je de kennis die je hebt binnen je bedrijf niet op de weegschaal moet leggen, werkt niet echt motiverend. De headhunters zullen dan net buiten de poort die gasten een betere prestatieloon bieden en weg is je kennis(marktstructuren/relaties). Je kunt wel zien dat ondanks de crisis de bonussen gewoon doorgaan, niet omdat ze het verdienen maar om de kennis binnen te houden (franse bank was deze week in het nieuws) Nee, geld is niet zaligmakend ofschoon ik je frustratie wel begrijp. Zoals m'n vader in de jaren 30 wel eens zei, diepe crisis, als je je arbeider betaald had had je zelf geen cent meer te makken en de melkfabriek betaalde soms ook niet eens wegens gebrek aan inkomsten.

zei gisteren nog tegen m'n buurman: als dit het dieptepunt van onze zgn. crisis is dan teken ik er voor, houd niet over maar alles kan nog op een normale manier betaald worden en we krijgen de melk ook nog op tijd betaald.
1234
je kunt een kostendekkend melkprijs wensen maar eisen zal maatschappelijk wel heel erg moeilijk worden. Wat denk je dan van de timmerman, de smid, dierenarts oftewel alle ondernemingen van Nederland, als jullie een kostendekkend vergoeding willen hebben eisen wij die ook. 1 voordeel er gaat nooit meer een bedrijf failliet want alle kosten worden gedekt, vrees dat er ook geen ondernemend Nederland dan meer bestaat.
1234
de colum van Sjakie komt te vroeg en zit vol one-liners waarvan ik denk ja, een stok vinden om te slaan vind je snel bij zo'n gecompliceerde fusie die aan de vooravond van een wereldwijde crisis is ontstaan.

Ik kan nu de kritiek (op dit forum)van de komende halfjaarcijfers nu al voorspellen, nl;

bij tegenvallende omzetcijfers en winstcijfers> ze doen helemaal niets en ze zitten er voor hun zelf, fusie had nooit mogen doorgaan.
bij meevallende omzet en winstcijfers > ze hebben ons bewust te weinig betaald en door de verdeling krijgen we weer te weinig.

persoonlijk hoop ik op het laatste.

Valt me wel op dat de DOC-leden de laatste tijd minder hun gal spuien dat de RFC-leden terwijl (ik dan)die24,11 incl. over de maand Juli beurde(neutraal). geeft wel een beetje respect voor jullie als doc-leden
1234
helaas Wim was dat maar waar, waarom gaan er dan bedrijven failliet als alle kosten aan de klant door berekend kan worden?soms denk ik ook wel eens met een tarief van > 40 euro/uur dan ga je nooit kapot en dan toch.
1234
als die deur dan toch open staat:

waarom betalen die afnemers niet, zij krijgen ook toch alle kosten vergoed.

we kunnen zo wel door gaan, het kip en het ei verhaal. We weten allebei wel wat we bedoelen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/08/2009 20:19 door 1234.
1234
dat is de normale wereld maar wij hadden het hier over een wereld waar elke ondernemer zijn kostprijs vergoed zou moeten krijgen en dat kan volgens mij nooit en Wim vind van wel, Wim eis een kostendekkend melkprijs en ik vind dat je dat alleen kunt wensen niet eisen
1234
effe reageren Sjakie, heb er veel werk van gehad......


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 15/08/2009 16:12 door 1234.
1234
ja, bedankt voor de moeite.

Heb alleen moeite dat er over personen wordt geschreven die geen weerwoord kunnen/mogen doen vanwege hun positie en daardoor niet op individuele geschreven meningen kunnen ingaan, ofschoon dit natuurlijk wel de kracht van een colum is. Maar ga er maar vanuit dat de meesten hun informatie over hun melkfabriek uit dit soort colums halen en daardoor eenzijdig geinformeerd worden dus enige voorzichtigheid is wel geboden

Verder wens ik je veel sucses en wijsheid met je verdere schrijvers loopbaan
J-Timmerman
Ben het totaal met sjakie eens

In het verhaal word aangegeven dat de overproduktie niet van belang is je hebt altijd nog de interventie is, Met andere woorden de overproduktie zal nooit het probleem zijn van RFC want je kan er van uit gaan dat de europese unie wel opkoopt.

En de veehouders produceren wel door met de kop in het zand.

Als RFC maar afgerekend wordt op de te betalen melkprijs dan veranderd er wel wat.
Nu zijn de veehouders die jammeren, dan zijn het de cooperaties die wat te klagen hebben.

Als niemand zijn verantwoordelijkheid neemt veranderd er de aankomende jaren niets en blijft de melkprijs laag.

Gelukkig is RFC alleen maar verantwoordelijk voor de omzet en winst die ze zelf willen maken,
En maatschappelijk verantwoord ondernemen kennen ze waarschijnlijk ook niet.?????
gerrie-hul
Wat ik mij afvraag wat hebben leden nu echt te vertellen Volgens mij een wassen neus
gerrie-hul
Ik zeg tegen sjakie leun niet teveel achter over kun je een heel zere rug van krijgen Mij lijkt de rug rechten veel beter
anonymous_137
Vooral dat stukje over de Coop zegt gelijk hoe kortzichtig je kijkt 1234, dit kun je natuurlijk nooit vergelijken het mechanisatie bedrijf, het is immers niet jou Coop. Maar het valt me wel meer op hoe veel vertrouwen je hebt in de gevestigde partijen en clubjes, dus zal je niet verder kijken dan je neus lang is. Kijk eens wat meer naar het verleden en onze voorouders, die hebben niet voor niets de Coop opgericht, als vervolgens niemand meer op of aanmerkingen meer geeft op het bestuur en hun toezichthouders verzilten we zo weer in het schaapmak zijn, en overal ja en amen tegen zeggen, terwijl onze voorouders dat nu net wilden voorkomen.
anonymous_137
De trein dendert voort en vroeger was niet altijd alles beter maar anders(dat laatste is een citaat van mijn vader)
Mooi gesproken van je vader, maar ik gaf volgens mij aan dat het juist niet zo goed was vroeger, en dat daarom de boeren toen een Coop opgericht hadden om een betere melkprijs te krijgen en meer zeggenschap te krijgen, als er dan wat commentaar op de Coop komt omdat die niet meer te overzien is (wat je zelf ook aangeeft) denk ik dat dit zeer terecht is, anders gezegd, neem nou het iniatatiefrecht (weet niet of dit goed is geschreven) moet er zogenaamd voor de leden zijn voor meer zeggenschap, maar als je dan vervolgens in het regelement zet dat alles wat in de fusie besprekingen is behandeld, de eerste 3 jaar hiervoor niet in aanmerking komt, kan je toch niet anders dan concluderen dat we gewoon voor de gek worden gehouden, het regelment is namelijk pas 4 maanden na de fusie geschreven, dus kom ook niet met democratisch gestemd, want dat heeft er echt niets mee te maken. Ik ben wel met je eens dat de melkprijs over de hele linie te laag is, maar dat wil niet zeggen dat je onze verkopers niet scherp moet houden, en deze verkopers krijgen (verdienen)op dit moment gewoon hun salaris, en dat kunnen wij niet zeggen. Laten we eerst maar eens een prestatie gericht loon beleid invoeren, is kijken of het dan beter gaat, dit is volgens mij ook niet besproken in de fusie besprekingen, dus wie weet.
anonymous_137
juist zulke uitspraken brengen de leden en het bestuur verder uit elkaar, en dat zou je niet verwachten van je werknemers, want hij is uiteindelijk niet meer dan dat, ik vind dan ook dat deze arogantie van deze man ter verandwoording geroeppen dient te worden, en dat hebben we als leden helemaal zelf in de hand. dus Sjakie misschien op de volgende vergadering maar weer proberen wat leden wakker te schudden.
anonymous_139
Prima column van Sjakie. Hij geeft duidelijk aan dat FC naar buiten toe zich weinig druk lijkt te maken over
de melkprijs. Zo lang Brussel de interventie maar open laat, daalt hij niet verder.
Dat deze prijs onvoldoende is om nog een inkomen te verdienen maakt het bestuur van FC blijkbaar niet zoveel
uit. De melk wordt toch wel geleverd. In 2015 wordt deze melk alleen door de helft minder bedrijven geproduceerd.
Jack Rijlaarsdam
Sorry, Harry, ik vind jouw reactie niet sterk. Veel instemmende reacties op m'n column, niet raar gezien de negatieve stemming en de lage melkprijs. Jammer dat de enkele prikker die het niet met me eens is, waaronder jij, de discussie over de aangehaalde pijnpunten niet aangaat. Ik heb uiteraard ook de wijsheid niet in pacht en breng de stellingen wat prikkelend om iedereen tot nadenken aan te zetten, wellicht is jouw visie voor iedereen pas echt verhelderend.

Ik zal je helpen, de onderwerpen:

- transparantie resultaten naar de leden is matig.
- erkenning van achterblijvende vraag, redenen om toch niet te kiezen voor aanbodbeperking door de leden zijn zogenaamde afspraken uit 2006 (een geheel andere situatie), geen effect op de garantieprijs, in strijd met de statuten en verandering van de statuten kost te veel tijd.
- fusie omdat bedrijven elkaar aanvullen en sterker voor de toekomst, maar een nog sterkere concurrent op de thuismarkt binnenhalen is ingecalculeerd (maar verzwegen).
- als coöperatie die verantwoordelijk is voor zo'n 90% van de inkomsten van de leden, is men automatisch deels verantwoordelijk voor het inkomen.
- een bundeling van 80% van de NL melkveehouders is een mooi uitgangspunt om zich op bepaalde beleidsvlakken te laten gelden.
- quotumverruiming en marktsteun vragen in één speech komt merkwaardig over.
- eerste ronde interventie heeft niet het beoogde doel bereikt, een tweede ronde is niet zinvol, zelfs schadelijk.
- als bestuur vergaderen en besluiten niets te doen en dat 'aanpak van de problematiek' noemen.

Wat kun je toch veel kwijt in slechts 400 woorden, wat mij betreft mag jij er meer gebruiken...


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/08/2009 21:40 door sjakie.
Jack Rijlaarsdam
Ik was eigenlijk niet van plan de discussie aan te gaan over m'n eigen columns, maar voor jou een uitzondering, ff kort.

matige transparantie: een coöp hoort uit te betalen naar wat zij verdient; dan is meteen duidelijk hoe er wordt gepresteerd. Ook zet dit druk op andere zuivelaars om op eenzelfde niveau uit te gaan betalen en leg je een bodem bij onderhandelingen met de retail.

erkenning...: lees nog maar eens, dat begrijp je verkeerd. Ik vraag niet om erkenning van vraaguitval, dat doen Wantenaar en Attema al. W en A geven aan dat beiden in 2006 afspraken gemaakt hebben met hun leden over o.a. onbeperkte afname, dus ook met jou!

verzwijgen: naar de leden toe is altijd gesproken over het ontstaan van een sterkere coöp, de indruk is minimaal ontstaan dat er marktmacht zou ontstaan op de eigen markt. Vanaf het begin is men intern echter uit gegaan van verkoop van Nijkerk, dit was ook niet meegenomen in de synergievoordelen. Dit is uiteraard gevoelige info, maar ook bepalend voor de keus voor of tegen fusie van de leden. Ik vind verzwijgen misleiding van de leden.

inkomen: er staat geen woord spaans bij, RFC is verantwoordelijk voor het grootste deel van de inkomsten van de leden. Inkomen wordt deels bepaald door de inkomsten, dus maakt Attema zich met een zeer flauw woordspelletje van z'n verantwoordelijkheid af. Ik betaal m'n mechanisatiebedrijf op tijd voor het werk dat hij voor me doet en de spullen die hij gebruikt, ik begrijp de vergelijking dan ook niet.

bundeling: is maar een proefballonnetje, opvallend dat RFC een grotere achterban heeft dan belangenbehartigers.

marktondersteuning: het komt raar over wanneer je eerst zegt volledig achter de route met quotumverruimingen richting 2015 te staan en enkele ogenblikken daarna vraagt in te grijpen om overproductie uit de markt te nemen.

Duidelijk genoeg, lijkt me?


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 20/08/2009 23:03 door sjakie.
Jack Rijlaarsdam
Ik schrijf absoluut niet over personen, maar juist over de uitspraken die zij doen op een openbare persconferentie. Een column geeft inderdaad de mening van de schrijver weer, RFC heeft zelf voldoende ruimte de leden van info te voorzien middels (agrarische) media, de eigen website, via mail en het eigen promoblaadje.

Merkwaardig genoeg heeft ook niemand van RFC-kant de moeite genomen ff contact op te nemen en mij de oren te wassen. Zelfs districtsbestuursleden die ik op een feestje tegen kwam, repten er met geen woord over. Waarschijnlijk heb ik dan toch de vinger wat op de zere plek weten te leggen...

Ik heb ook de wijsheid niet in pacht, maar hoop elke keer toch wat mensen aan het denken te zetten en de discussie aan te zwengelen. Lang niet iedereen hoeft het met me eens te zijn, zolang er maar bewuste keuzes gemaakt worden.
Jack Rijlaarsdam
Het zal je niet ontgaan zijn dat ik behoorlijk ontevreden ben over het beleid en de invulling van de coöperatie FrieslandCampina; het zal je daarom misschien verbazen dat ik wèl vertrouwen heb in de onderneming FrieslandCampina. Productenpakket met risicospreiding, sterke merken, lucratieve buitenlandse investeringen en een frisse directie. 't Hart heeft een mooie cv, vertoont zich niet onnodig in de media en doet geen uitlatingen op het coöperatieve vlak; wel wordt er gesneden in fabrieken en stelt men zich zakelijk op in de onderhandelingen met leveranciers (Gutersloh). Ik verwacht dat RFC op dit moment vooral scoort met de merkenstrategie en de niet-ledenmelkactiviteiten in de verre buitenlanden, een gerealiseerde plus dit eerste halve jaar op de garantieprijs van vijf tot zes cent lijkt mij niet onaannemelijk.
Jack Rijlaarsdam
Van de gerealiseerde plus op de garantieprijs wordt 25% contant uitbetaald, 15% op naam gereserveerd en 60% gaat naar de algemene reserve. De nabetaling wordt dus geen vijf tot zes cent. Ik heb het ook nadrukkelijk over het eerste half jaar, nieuw af te sluiten contracten zullen onder druk van de slechte zuivelmarkt minder goede condities kennen, dus ik verwacht het tweede half jaar minder goede cijfers.
anonymous_228
Leuk verhaaltje Jack, ik vraag me af hoeveel boeren zelf aan aanbodbeperking doen . Je hoeft geen wiskundige te zijn om uit te rekenen dat elke geleverde liter geld kost. Toch melkt bijna iedereen volle bak . is dit ontkenning, onder het mom van meer melk meer melkgeld?
Terwijl het niet zo moeilijk is . Alle 3spenen en celgetalkoeien (en hun nakomelingen) zijn hopelijk al weg.Wanneer het selecteren je zwaar valt laat het dan iemand anders doen , dan haal je de emotie eruit . (nee die koe is van een heeele goede moeder)
En alle koeien langer dan 120 d in lactatie geen krachtvoer meer.
Als iedereen dit lukt hebben we zo 5% minder aanbod toch........
anonymous_228
Nou erik wij houden al 15 jaar de behandelingen en afvoerredenen van het vee bij en er is een zeer groot genetisch verband voor hoogcelgetal/uierproblemen via de moederlijn. Logisch natuurlijk want in de vaderlijn is dit ook al lang bekend.
Wat krijg jij voor jouw melk als jij geen geld toegeeft ondanks dat je krachtvoer aan de oudmelkse koeien geeft?
anonymous_273
In feite zegt Sjakie dat hij zich belazerd voelt door FCDF en Campina omdat ze belangrijke dingen hebben verzwegen.
Omdat hij betaald collumnist van de nieuwe oogst is, is hij wat mild t.o.v. LTO. Het CDA (corrupt democratisch apparaat) is in alle sectoren van de samenleving doordrongen (ook in LTO)en bepaald daardoor in alle sectoren het beleid. In het verleden hebben we gezien dat deze mensen geen verstand hebben van de economie. Het wordt tijd voor veranderingen, is het niet goedschiks dan maar kwaadschiks.
anonymous_318
Misschien omdat er altijd wel een paar zijn die denken dat ze zo goed (ondernemer) zijn dat ze onder kostprijs een "groot" project kunnen aannemen?
jan zonderland
Dhr. Attema dacht dat ie leuk was ???????? "Vice-voorzitter Sybren Attema maakt zich hier met een woordspelletje wel heel gemakkelijk vanaf: ‘De coöperatie zorgt voor inkomsten, niet voor het inkomen van de leden.’ "
De beste man moet zich dood schamen met zo'n uitspraak. Wat een arrogantie!!!
Hij moet wel degelijk zorgen voor een groot deel van het inkomen van in elk geval een groot deel van de leden van F.C.(knudde).
M.i. zitten ze dus niet in een spagaat maar rustig met de benen over elkaar achterover leunend met een borrel en een dikke sigaar.
harry uit b.
Sorry Sjakie, ook ik vind deze column niet sterk, en deels zelfs een 'beste boer' onwaardig.In het verleden ben je al vaker van leer getrokken tegen CM.

Mijn advies was toen en is nu weer: je bent zelf ondernemer en als je jaar na jaar ontevreden bent over de verwaarding van je eigen product, moet je jezelf beraden en knopen door hakken.
Niet blijven zeuren dus.
marco1
En meegenomen de opbrengsten van de verkoop van Nijkerk aan Arla Foods. De merken waar Rff in het verleden miljoenen in gepompt heeft en nu verpatst aan Arla. Vraag me af of we die opbrengsten nog weer terug zien.
anonymous_861
Sjakie, hoe denk je dat de halfjaarcijfers zullen zijn????
anonymous_861
Een goede toelichting van je, maar 5-6 cent nabetaling zou wel heel erg leuk zijn, maar ik weet niet of het wel realistisch is.
anonymous_1030
Nou 1234, daar ben ik het niet mee eens. Ik vind het een goede column van Jack. Wij worden ook keihard afgerekend op wat is afgesproken met FC. Dus het is geen klagen wat Jack doet, gewoon kritisch, en dat is prima!

En wie hangt er nu het beste jongentje van de klas uit?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melkpoeder , frieslandcampina , melkprijs , campina , fusie , politiek , melkveehouders , boter , coöperatie , liberalisering , jaarcijfers , zuivelmarkt , interventie en Actuele zuivelprijzen - Wat is de melkprijs nu? geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
64
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
1