De buren konden het altijd goed vinden met melkveehouder Nico. Maar de grens is bereikt nu hij gaat uitbreiden. ’Waar houdt het op?’

Quote:
Het is nooit mijn bedoeling geweest om naast een fabriek te wonen. Toen ik hier elf jaar geleden kwam wonen hadden zij honderd koeien. Dat zijn er nu zeshonderd. Alles werd meer: geluid, fijnstof, stank, licht. Daar heb ik mee leren leven. Maar ik wil niet dat het erger wordt. Waar houdt het op?

Drie buren van melkveehouder Nico van Dam uit Westbeemster hielden een emotioneel pleidooi om de uitbreiding van diens bedrijf met een loods en drie silo’s tegen te houden, maar wisten de Purmerendse gemeenteraad moeilijk te overtuigen.

Deel dit topic

Reacties

Melkboer16
Als je in zo’n polder gaat wonen moet je niet zeuren.
+1
Grasbaal
@Melkboer16 ja, en in de Beemster valt het allemaal nog wel mee, in de Haarlemmermeer en Wieringermeer gebeurt veel meer.
Kars
@Grasbaal dat hoorde ik van delaval koelmachine monteur, dat daar de ene nog groter dan de andere
+2
cornelissen
@Kars Allemaal grondgebonden? Hele prestatie.
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @Kars:
de ene nog groter dan de andere

das overal
Kars
@cs-agrar maar daar heel erg.
+4
Dezeeuwseboer
600 is ook gewoon veel te groot.
+1
de Tank
@Dezeeuwseboer Ligt er aan waar.
Erco
+1
Dezeeuwseboer
@Erco met 100 kan je in principe ook rond komen
+2
de Tank
@Dezeeuwseboer met 80 ook,
+1
Erik1979.
@Dezeeuwseboer als een melkveehouder alles verkoopt kan die rondkomen zonder koeien. Doen trouwens de meeste mensen. Die hebben helemaal geen koeien. Misschien ook een goede maatstaaf?
+1
Limootje
@Dezeeuwseboer Hou maar rekening met 3000 melkveehouders in de toekomst met elk 300 koeien plus. En wat kleine voor de niche.
+2
oubi
@Limootje ook bij 1,7 gve/ha? Kan nog wel eens helemaal de andere kant op gaan. Ontgroten wordt misschien wel het nieuwe werkwoord in de melkveehouderij.
Braboboer
@oubi

Denemarken is de veehouderij grondgebonden en gemiddeld boven de 200 koeien.
January
@Braboboer haha ja en daar zijn ze blij mee , personeel word hier ook een ding ,zie eerder dat de groei er uit is banken doen nu al weer moeilijk, het is droog dus groeit er weinig en er worden massaal koeien geslacht , melkprijs is gezakt ,
Twentsch Land
Bij natuur en waar toekomstige bouw is gepland wel .... @oubi
ntd79
@oubi geloof ik niks van, simpel weg omdat er rekeningen betaald moeten worden en je gezin gewoon bij de tijd wil leven.
+6
Herbert
@Limootje onzin. Arbeid gaat veelste duur worden hier als je er überhaupt nog wel volk bij kunt krijgen. 80 koeien zonder personeel op af en toe een melker na oid gaat het ook prima volhouden tenopzichte van 300
Braboboer
@Herbert

Iets meer koeien met 2 a 3 robots gaat het gemiddelde bedrijf naar toen denk ik.
+2
ntd79
@Herbert als dat zo'n vetpot is, waarom is het dan van alle tijden dat de ondermaat steeds opschuift?
+1
pieta
@ntd79 Dat noemen ze autonome ontwikkeling. Heeft niet enkel met geld verdienen te maken. Daar zit ambitie, kansen benutten, belasting temperen en dergelijke ook allemaal in. Niet alle keuzes zijn ingegeven door enkel geld. Boeren die geen opvolger hebben of gewoon willen stoppen zetten die weg vaak niet pas op het laatste moment in. Die keuze wordt bewust/onbewust al eerder gemaakt door minder sterk in te zetten op de ontwikkeling van het bedrijf.
Een CEO van een of ander groot bedrijf wordt niet enkel door geld gedreven. Je moet ook de ambitie hebben.
+1
ntd79
@pieta maar daar heb je ook helemaal gelijk in, en het is het totaalplaatje waarin ook de zaken zitten die jij opsomt. Iedereen die iets begint zoekt iets van progressie. Natuurlijk hoeft dat niet in groei te zijn. Maar wel bij de core business blijven en je verder profileren op groene diensten en voedsel met een toegevoegde waarde, dat blijft een heel lastige, zeker als daar meer bedrijven mee beginnen. Als jij nu iets speciaals doet als enige in de omgeving dan zul je best een boterham kunnen verdienen, maar hoe wordt het als er 3 in hetzelfde dorp ook iets in die richting gaan doen.
pieta
@ntd79 Weet ik ook allemaal niet. Maar in recreatie, horeca en zorg is volgens mij wel een goede neventak te krijgen die ook nog wat in het verlengde van je bedrijf ligt. Maar het moet passen bij je persoon en je locatie.
Voor ieder wat wils. Ik ga het voor mezelf in ieder geval niet zoeken in meer koeien.
cs-agrar
Quote Reactie van @pieta:
Maar in recreatie, horeca en zorg is volgens mij wel een goede neventak te krijgen die ook nog wat in het verlengde van je bedrijf ligt. Maar het moet passen bij je persoon en je locatie.

@pietadema 😁
en iemand moet het gaan doen.. als dat dezelfde persoon is die nu al het werk doet, kan ie het nogal druk krijgen..
pieta
@cs-agrar Ho ho, ik begin met te zeggen dat het je moet passen. Niet dat je het allemaal zelf moet doen. Wij denken ook wel over een neventak beginnen. Maar dan gaan er gewoon wat koeien uit desnoods.
+1
ntd79
@Herbert je zegt het zelf al, arbeid gaat veel te duur worden. Maar niet alleen de arbeid die direct voor jou op de boerderij aan het werk is. Die kun je idd ontwijken door zelf alles te doen. Maar de duurder wordende arbeid in loonwerker, mechanisatie, accountant, verzekeringen, voerboer, het privé leven enz enz kortom alles, kun je niet ontwijken met een klein bedrijf. Hoe ga je die op den duur betalen?
Herbert
@ntd79 dat zijn toch allemaal variabele kosten die voor grote boeren ook allemaal stijgen
ntd79
@Herbert ja, en in al die kosten zitten toch de arbeidskosten van degenen die voor dat bedrijf werken in verwerkt die steeds stijgen en die allemaal doorberekend worden aan jou. Voor een groter bedrijf krijg je meer verdunning om deze kosten op te vangen.
+3
Herbert
@ntd79 er zijn maar weinig kosten die niet meestijgen met het aantal koeien. Meer liters per koe rekent heel anders dan meer koeien hè. Je kunt er wel van uit gaan dat als je van 100 naar 300 koeien gaat zaken als voerboer, verzekering en mechanisatie ook x 3 gaan. Loonwerk sws ook als je 3x zoveel grond hebt en dus praktisch gezien meer transport wegens grotere afstanden, dat zal wel onrealistisch zijn, maar dan worden de kosten qua ruwvoer aankoop en mestafzet wel weer een veelvoud. Theoretisch gezien heb je wel 3x zoveel marge, maar in de praktijk valt dat ook weer tegen mede ook omdat het aandeel vreemde arbeid zo toeneemt. Er zal altijd verschil zijn tussen boeren die financieel goed draaien en niet, maar aantal koeien heeft daar vrij weinig invloed op.
weurding
@Limootje nee, gaat niet gebeuren, dat vindt "men" mega
Erik1979.
@weurding mega 🙈 een uurtje goed doorwerken in de melkstal.... Alles is relatief. Mijn opa vond 100 koeien mega
overstekend wild
@Dezeeuwseboer snap je punt wel en wil zeker niet beweren dat er geen grenzen zijn. Maar is 150 ha akkerbouw dan ook te groot?
Als je voor dat koppel koeien staat kun je echt niet zeggen of het er nou 400 of 800 zijn
+1
January
@overstekend wild tot je ze moet aan hangen dan zijn 800 echt wel veel ,400 trouwens ook
+2
Achso
@January 10 ook als je ze met de hand moet melken
weurding
@overstekend wild 150 ha akkerbouw kun je niet vergelijken met zeg maar 3 a 400 mk😏 mochten die koeien verspreidt lopen op 150 ha zou het wat anders zijn, maar de meesten zitten op nog geen kwart ha stalruimte
overstekend wild
@weurding waarom niet? Het is uiteindelijk beide emotie
weurding
@overstekend wild denk toch dat de meesten dat anders zien
overstekend wild
@weurding wat? Het doodspuiten van al die insecten? Het is maar net wat mensen aangepraat krijgen
+1
weurding
@overstekend wild niet de details, het zicht er op en de beleving is anders, tegen de linkse media is geen kruid gewassen, ik heb er overigens geen moeite mee, al vind ik 600 wel barre veel
+3
Braboboer
@overstekend wild

Probleem in NL dat er te weinig ruimte is

In Brabant zijn een paar regio’s waar meerdere 400+ bedrijven dicht bij elkaar zitten.

Dat geeft op die plekken veel druk op de grond/ mest en ruwvoer markt.

Dan zie ik er liever 4 van 150 dan 1 van 600.
Kunnen er meer gezinnen een mooi boeren leven hebben ipv 1 grote en de rest maakt geen kans.
Noorderling
@Braboboer
Wil iedereen die verantwoordelijkheid?
Zijn ook genoeg die het werk wel leuk vinden maar de sores niet, als die bij een grotere veehouder aan het werk gaan veranderen er enkel wat getallen op papier.

Naast groot bedrijf kun je ook prima boeren. Of gebruik het als kans en kun je elders wat mooiers terug kopen.
+1
Braboboer
@Noorderling

Dat zal voor een aantal best gelden.

Ik boer gelukkig nog prima ook met een aantal grotere in de buurt, boer zelf ook groter dan gemiddeld.

Maar ik merk dat de grote bedrijven hier in de buurt wel een erge ikke ikke mentaliteit.

Het is er allemaal wat harder en zakelijker op geworden en je bent tegenwoordig meer concurrent dan collega.

Dat is uiteindelijk een ontwikkeling die in alle sectoren ook buiten de landbouw speelt en hou je ook niet tegen.
overstekend wild
@Braboboer eens, maar dat zou dan voor die 150ha akkerbouw ook gelden. Kunnen er ook wel 2 of 3 bedrijven zijn
Twentsch Land
Er wordt ingezet naar erg groot daar waar het kan, deze bedrijven zullen ( verplicht ) een bredere functie krijgen, o.a. meerdere vormen van energie leveren.

Het aantal hobby boeren neemt toe maar krijgen te maken onder een indirecte vorm van het communisme voor een fooi landschap onderhoud te doen en daarnaast een paar aai-koeien mogen houden.
bio boer
Waar de grond van goede kwaliteit is zitten de grote boeren zo was het vroeger zie je in groningen friesland ook waar de goede kleigrond licht staan grote oude boerderijen
Vooral in groningen staan echt groote oude schuuren
Als bij velen het vertrekpunt al groot is is vaak het eind punt weer groter op de zandgronden zie je ook meer jonge stallen voor 60 of 80 koeien die zie je bij ons zelden zijn het vaak al oudere stallen van die omvang
+2
casev2
Over welke buren gaat het hier? Ik heb de beste man eens opgezocht in google maps, maar hij zit gewoon midden in de polder! Als ik dat vergelijk met mijn regio, waar de meeste bedrijven gewoon in de lintbebouwing zitten, hebben die buren daar echt heelemaal niks te klagen!
royale
Een fabriek? ik heb bij een fabriek een andere associatie. Bij 600 koeien wordt er niet dag en nacht gemolken en gevoerd. Maar je hebt je wel aan regels te houden!
Nimby

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's loods , geluid , koeien , melkveehouder , beemsterkaas , dam , fijnstof en beemster geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
4.676